Собствени типове щриховки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди


SUPERHATCH - Създава собствен тип щриховка.

Въпроси и отговори

 • Николай Николов:

  Създадохме щриховката. Как да я запаметим, за да я ползваме както ползваме щриховките в Ауто САД без да минаваме по процудурата по създаване?

  Иван Цукев:

  @Nikoay Поне аз не знам за начин да се запаметява щриховка направена със sueprhatch, но може за повторна употреба да се пусне командата и да се избере опцията "select existing", за да се ползват настройките от съществуваща щриховка.

 • Деян Викторов:

  Когато правя щриховка и ползвам готовите в Аутокад, за да са се вижда обаче трябва да дам много малък scale factor (от порядъка на 0,002) иначе се изчертава като плътен фон. Имам и проблем с файлове пратени ми от колеги работещи на по-ниска версия там един и същ тип щриховка изчертана на две места със scale factor 1, на едното място я изчертава нормално на другото е плътна, пробвах с match properties да присвоя параметрите от едната на другата, но резултат няма. Имате ли представа на какво може да се дължат тези състояния на щриховките?

  Иван Цукев:

  @Deyan Вижте дали като се пусне командатаMEASUREMENT, настройката е 1.

 • Димитър Берберов:

  Тук трябваше да се спомене за добавянето на щриховка от външен файл. Както за линии, така и щриховките могат да бъдат намирани готови из нета. Друг е въпросът, че отново добавянето им не е лесна работа.

  Иван Цукев:

  @Димитър Точно това е причината. И щриховките и типовете линии имат нужда от сериозно подобрение. Работата им от DOS версиите на програмата май въобще не е пипана.

 • Borislav Radovanov:

  Здравейте, често когато опитвам да нанеса щриховка особено при по сложни обекти като начупени стени в план, програмта ми дава грешка, че контурът не е затворен и не ми щрихова обекта. Огражда ми с червени кръгчета точките, в които програмта смята, че не е затворен контурът, но той реално е. Прибилижавам с колелцето на мишката до максимум и очевидно в тази точка няма пролука. Пробвах с командата HPGAPTOL да оправя нещата, но и това не помага особено дори и да сложа абсурдно големи стойности за допуск. Въпросът ми е аз ли правя нещо нередно в самата процедура по цялото чертане, защото на мен понякога ми се струва че програмата прави такива бъгове. Как се оправя подобен проблем и има ли някава "култура" на чертане, която да не позволява това да се случва.

  Иван Цукев:

  @Borislav

  Случва се това понякога. Просто трябва да направиш контура със затворена полилиния, за да проработи. Когато Аутокад реши, че две точки не съвпарад, нищо не може да го убеди в противното :)

 • Borislav Radovanov:

  Благоадря за отговора, поне се успокоих, че не правя нищо грешно. Не съм коментирал до сега, но поздрави за курса, качествен продукт.

  Иван Цукев:

  @Борислав

  Благодаря, радвам се, че курсът е полезен.

 • Мириян Георгиев:

  В AutoCAD Electrical 2012 няма ExpressTools и я няма и командата SUPERHATCH. Това меню ExpressTools дали може да се инсталира допълнително?

  Иван Цукев:

  Express Tools в някои версии на Аитокад се инсталира отделно (тоест трябва да се кликне една отметка при инсталацията)

  Electrical версията би трябвало също да го има и ако примерно изписването на superhatch дава command unknown, то значи, че не е инсталирано. В такъв случай трябва да се пусне инсталацията на ново и там има опция, която не е за нова инсталация, а за "поправка" или "промяна" на инсталацията и може да се избере express tools.

  Пантелей:

  Как се правят блогове? Различни фигурки за различни щриховки.

  Христо Димитров Герджиков:

  Аз ползвам AutoCAD MEP - Преинсталирах го, но ме мога да видя отметка за ExpressTools? Аз ли бъркам някъде или от Autodesk са го орязали при тази версия ?

 • Васил

  васил:

  искам да направя щриховка по изображение ,искам в затворен правоъгълник да поставя текстура на пдч правя всичко както сте указали но накрая като избера вътрешна точка аутокад ме пита сигурен ли сте че искате да направите това и аз давам отметка "Да" и нищо не става курсорът изчезва тоес се видоизменя става си като стрелката на мишката но при цъкане някъде по аутокад менютата изобщо не ми се подчинява ,даже не мога да затворя програмата и трябва да изкл. компютъра.Защо се получава така нещо грешно ли правя?

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Провери дали изображението ти е затворено и дали ти е в една равнина естествено. Понякога се получава на екрана визуално че се пресичат, но в пространството те се разминават. Това се проверява от пропъртис, нетрябва да има Z координата, в смисъл трябва да са 0. Трябва да имаш напълно затворен контур за да може програмата да те разбере какво искаш да запълниш с щриховка. Когато не е затворен контура по подразбиране програмата се опитва да изчисли безкрайността за да я запълни с щриховка и забива понякога. Може с филет с радиус 0 или чемфър с дистанс 0 да затвориш всички линий от обекта, ако не е полилиния. Ако е полилиния с PE, ентър, избираш close и тя автоматично се затваря.

  васил:

  благодаря

 • ЩРИХ - ПЛОЩ?

  Николай:

  Здравей, имам голям чертеж с много Hatch-ове /например зелени площи на генплан/. Избирам щриховете, но в "свойства" не ми дава обща площ. Как мога да ги преобразувам така, че да ми даде обща площ? Поздрави,

  Христина Машева:

  Здравей, това може да стане с Autolisp, има множество готови програмки в интернет. В следващия модул се обяснява как се използват. Може също да погледнеш как да си заредиш Autolisp и няколко връзки към полезни сайтове на: 1. https://blog.tsukev.com/load-autocad-autolisp-programs.html 2. https://blog.tsukev.com/autolisp-uroci.html

  Иван Цукев:

  С лисп разбира се е най-лесно, но ако знаеш лисп :)

  Като избереш един hatch се вижда AREA. Но ако не знаеш, е по-трудно :)

  Може да ползваш dataextraction. В курсовете имам много уроци за dataextraction (особено в Excel курса).

  Ето тук има повече информация: https://aula.bg/autocad-blokove-kolichestveni-smetki-s-dataextraction-opcii-filtri-i-nastroyki

  Николай:

  Да, в крайна сметка ги обърнах в полилиния, и после с датаекстракшън. За тези точно щрихове не се показват area, затова беше трудно. Благодаря

 • Асен:

  Здравей, каква може да е причината да не ми прави hatch точно в един определен файл, койта аз съм направил, а във всички други да се получва? Наложи ми се да си копирам чертежа в нов файл за да го направи.

  Иван Цукев:

  Напиши measurement в двата файла и сравни стойностите. Ако са различни, най-вероятно е от това.

 • Какво представляват командите superhatch и express tools?

  инж.М.Линдов:

  Интересно командата superhatch ,i express tools,ги няма при мен ,нито като команди нито като икони горе в рибана ,версия 2014

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип SuperHatch е команда от Express Tool, за това е нормално при положение че нямаш Express Tools - да нямаш и Superhatch. Има няколко варианта да се появи този проблем:

  1. Да си с версия LT на AutoCAD ( от снимката която виждам - най вероятно си с класическа версия на CAD, така че го изключвам като вариант, но все пак виж каква точно версия на 2014 си инсталирал;
  2. Просто да не си заредил от CUI ( Customize User Interface ) Express Tool - не мога да съм сигурен затова ще те помоля да изпишеш в комадния ред Super hatch ако ти я изпише като "unknown command", то тогава проблема е тук, т.е. просто не си сложил express tool в ribbon раздела, НО си го има инсталиран.
  3. Ако горните две предположения не са верни, то може да не си дал отметка на Express Tool, когато си инсталирал AutoCAD.
  Провери 1 и 2 точка, най - вече  нещото което съм отбелязал във втора точка, ако не се случи значи проблема идва от това че не си инсталирал Express Tools - ако се окаже т.3 то пиши в тази тема ще ти кажа как да си го добавиш.
  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси опитах точка 2 от твоите съвети изписа ми "unknown command" ,затова влязох в CUI ( Customize User Interface )  как и от къде да намеря  Express Tool  и да си го прибавя към рибана 

  Краси Кръстев:

  Здравей, щом ти е изписало unknown command - > най - вероятно не си инсталирал Express Tools при инсталиране на AutoCAD. Преди да започнеш инструкциите които ще ти дам по - долу се увери че си затворил всичко свързано с AutoCAD. Може да го добавиш по следния начин : Отиди на Start бутона на компютъра си след което избери Control Panel ( снимка 1 ).След което отиди на Programs ( снимка 2 ) след което отиди на Programs and Features ( снимка 3 ).След което намери в листа с програми намери AutoCAD 2014, избериго след което натисни бутона uninstall /change ( снимка 4 ) след което ще ти се зареди прозорец ( като този на снимка 4 позиция 3 ) след което цъкни на ( снимка 4 позиция 4 ) Add or Remove Feature - ще ти се зареди прозорез ( като този на снимка 5 ) съответно в списъка намери и избери Express Tools - сложи му едно тикче ( би трябвало при теб да не е сложено тикче ) и цъкни на Update след което направи за всеки случай един рестарт и би следвало вече когато изпишеш командите от Express Tools те да си работят, както трябва.Надявам се да се е получило и да съм бил полезен.

  инж.М.Линдов:

  Краси ,много добро обяснение ,за което искрено съм ти благодарен,но виж какво ми се отвори след снимка 4 позиция 4 ,не ми се иска да пипам тук преди да ми кажеш къде,на правилен път ли съм и как  да го открия  Express Tools? Мерси.

  инж.М.Линдов:

  А дадох Next и открих и отбелязах Express Tools,но като му дадох Update ми изписа това  ,тук мисля че няма да мога да се справя защото не съм го инсталирал аз АутоКад и не знам къде са му ключове ,хакове и т.н..Ти какво мислиш?

  Краси Кръстев:

  Ами в случая ти е необходимо да намериш инсталационния диск или bin/cue/ файла ( виртуалния диск ) от който е инсталирана програмата и да го сложиш ако е диск или mount - неш ако е виртуален диск ( img /bin/ ) файл.Личната ми препоръка обаче е ако НЕ ползваш библиотеките на AutoCAD Mechanical, то директно си намери и си инсталирай един Класически AutoCAD ( ако ти се занимава естествено ), ако не просто си намери инсталационния диска ( било физически или вируален ) сложи го и си инсталирай Express Tools.Интересно ми дали в твоите Programs няма само AutoCAD - без Mechanical, тъй като по първите ти снимки по нищо не личи че ползваш Mechanical, виж АКО Е ТАКА направи процедурата която съм описал в първия ми коментар ( като ест. пак си намериш диска или вируалния диск от който е инсталирана програмата ).

  инж.М.Линдов:

  Да мисля че още като се инсталира АутоКад механикал с него се инсталира заедно и класическата версия ,и съответно аз работя на нея,или поне така си мисля

  Julieta Vasileva:

  Със същия проблем съм и аз ,само че при мен Express Tools изобщо не съществува . 
  Краси Кръстев:

  Здравей, Julieta Vasileva.


  В момента ти вижда това което съм показал на снимка 1.

  Кликни на Next ( снимка 1 позиция 3 ). след което ще видиш ( снимка 2 ) пак кликни на Next ( снимка 2 позиция 1 ).

  На снимка 3 стигаме до заветна цел ( снимка 3 позиция 1 ) в който прозорец 

  както се вижда ( снимка 3 позиция 2 ) може да сложиш едно тикче на Express 

  Tools ( в случая на картинката както се вижда при стандартна инсталация 

  Express Tools не са се инсталирали трябва ) и след това да дадеш Update ( 

  снимка 3 позиция 3 ) и готово.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да се е разрешил казуса ти.
  Julieta Vasileva:

  Много благодаря за отговора ,беше ми много полезен . 

 • Краси Кръстев:

  Здравей, тази грешка само при hatch ли ти се появява ? И директно ли се появява след като стартираш командата hatch или я стартираш и цъкнеш някъде по екрана ? 

  Христо:

  Само при hatch  и се появява директно.

  Краси Кръстев:

  Този проблем може да се появи ако сте имал AutoCAD със по - стара версия от 2014 и преди да го изтриете сте инсталирали 2014.

  За справяне с проблем трябва първо да си изтеглите и инсталирате service pack 1 ( може да го изтеглите от тук  https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/downloads/caas/downloads/content/autocad-2014-service-pack-1.html в зависимост от версията 32 64 на Autocad ), след инсталацията му изпишете командата HPQUICKPREVIEW  и задайте стойност 0 на променливата проблема би следвало да се реши.
  Христо:

  Благодарности...!Последвах стъпките и проблема се реши.Добри сте.

  Краси Кръстев:

  За нищо ... стараем се да ставаме все по - добре :)

  Anelia:

  :) Забавно се получават с Image.

 • Може ли да се създаде щриховка, която да се постави само в определени ъгли /или други места/ от затворен контур? 

  Елена:

  Работата ми е свързана с геодезията. При изменение на парцеларен план се показва новия парцел, като се щриховат само характерни чупки или ъгли. Бих искала да знам може ли в Аутокад да се създаде такава щриховка без да се рисуват линийки?


  Антони Радованов:

  Не мисля че е възможно да се направи такава щриховка, или аз поне не знам как може да стане. Но мога да предложа как да се оптимизира чертането на линийки. Това което съм показал може да се приложи ако парцелите са изчертани със затворена полилиния. Важно е и при скосяването да се използва подопцита Polyline  за да се спести сериозно количество щракания и време.

  Елена:

  Благодаря за идеята! Това решение е доста практично, ще го използвам!

 • Как са си възстановя чертежа?

  Паула Малковска:

  Здравейте! Имам много сериозен проблем. По време на щриховане ми излезна събщението  FATAL ERROR. До тук добре. Намерих си bak. файловете стартирах, намерих и recover файла, но при възстановяването им, чертежа ми се стартира с активна команда hatch и не мога да изляза от нея(по никакъв начин). Дори и да затворя чертежа и пак да го стартирам, пак същото. Какво да правя? Моля, помогнете!

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,
  Бих Ви предложил да вземете .bak файла да му смените разширението на .dwg и да го стартирате. Ще Ви се отвори чертеж съдържащ информация, от последния път когато сте направили SAVE на повредения чертеж. Ако продължава същия проблем моят съвет е да пробвате на друг компютър с инсталиран AutoCAD.

  Паула Малковска:

  Благодаря Ви!

 • Как да ...

  Hristiqna:

  Когато под щриховка имам обект , как мога да направя така, че обекта да е над щриховката и да не се закрива от нея ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тази тема тук смятам че ще ти отговори на въпроса.


  https://aula.bg/question#id-95104000001

  Надявам се да съм бил полезен с отговора там.
 • Защо блока не се поставя там където му посочвам?

  Константин Петров:

  Нарисувах си фигурка и я направих block, после направих правоъгълник и от Express tools избрах super hatch. Дадох Block избрах го , и тук вече става нещо. Пита за първа точка ( в урока когато пита за първа точка блока се вижда на курсора на мишката а при мен не ) натискам долния ъгъл на правоъгълникам давам за x y i r 0 и ми запраща блока далеч от правоъгълника нагоре в ляво и ме пита дали това местоположение ме устройва. Е няма как да ме устройва :). Повече ме е яд, защото опитах преди това за първи път и стана без проблем, но нали да затвърдя знанията рекох пак да опитам , и ето ти проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  така както си описал проблема на 99% съм сигурен че базовата точка (base point) на блока, който използваш за създаването на SuperHatch, e някъде на далеееч от самия блок.

  Какво имам предвид?

  По време на създаване на блока, евентуално си задал координати за Base point 0,0, не си кликнал на точка от фигурата която ще ти съставлява бъдещия блок.

  Как най-вероятно си подходил?

  Селектирал си елементите, от които искаш да направиш блок (снимка 1 позиция 1), след това ти се е отворил прозореца за направа на блок, задал си някакво име на блока, НО в полето Base Point си оставил X=0; Y=0; Z=0 (снимка 1 позиция 2). Натиснал си ОК (снимка 1 позиция 3) и готово блока е готов.

  Снимка_1

  Какво се случва при така създаден блок. Негова базова точка, това е много важна точка за един блок от нея зависи при вмъкване, било директно или индиректно през друг инструмент на AutoCAD, къде точно ще се вмъкне блока ти. Блока се вмъква с посочване на координатите именно на тази точка.

  И сега така както създадохме блока, на снимка 2 позиция 1 е блока ни, а на снимка 2 позиция 2 е неговата точка на вмъкване.

  Снимка_2

  И нека сега да видим какво се случва при използване на блока.

  Избираме SuperHatch, избираме че искаме да го нарпавим посредством блок, избираме блока който създадохме преди малко иии стигаме до поставянето на блока.Поставянето на блока както уточнихме по горе става благодарение на точката на вмъкване.

  Тръгвам да поставям блока, НО виждам че не е както в урока, блока не ми е залепен за курсора (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  Нека се отделечим малко. На снимка 4 позиция 1 курсора ми е до обекта за който искам да сложа блока, там е и неговата точка на вмъкване, обаче блока е далеееч долу в дясно в моделното пространство (снимка 4 позиция 2).Затова не виждам блока прилепен към курсора на мишката. Съответно ако кликна така както съм се прихванал към обекта, следва да остане спрямо точката си на вмъкване именно там където съм показал на снимка 4 позиция 2.

  Снимка_4

  Надявам разбра защо се получава така.

  Сега по-важния въпрос:

  Как да го оправя?

  Вариант 1: - направи блока изначало като този пък когато го създаваш кликни на показания на снимка 5 позиция 1 бутон Pick Point

  Снимка_5

  Следва AutoCAD да ти даде възможност за избор на конкретна точка, избери подходяща точка, която да лежи на елементите на бъдещия ти блок - снимка 6 позиция 1.

  Снимка_6

  Следва да се върнеш пак в същото меню за създаване на блок избери ОК.

  Следва да си създал блок с точка на вмъкване която лежи на самите елементи на блока.

  Вече няма да имаш този проблем при SuperHatch, който беше описан по-горе.

  Варинат 2 да модифицираш блока - като го преместиш елементите му в базовата точка.

  Избираш блока (снимка 7 позиция 1) и даваш десен бутона, излиза ти падащотo меню от него избери Block Editor (снимка 7 позиция 2)

  Снимка_7

  Идеята е да вземеш блока и да го преместиш в близост до координатната знака за координатна система - тя реално е твоята точка на вмъкване (снимка 8 позиция 2)

  Снимка_8

  След което прицизно (с прилепване) поставяш елементите в началото на координатната система така че началото на коорд. система да съвпадне с точката в която искаш да бъде твоята базова точка (точката на вмъкване - снимка 9 позиция 1).Натискаш бутона Close (снимка 9 позциия 2)

  Снимка_9

  Следва AutoCAD да те попита дали искаш да запазиш промените (снимка 10 позциия 1), казваш Да ( Save ... снимка 10 позиция 2).

  Снимка_10

  Следва да нямаш описания по-горе проблем с SuperHatch.

  Блокове са необятна тема и имат своята специфика, не напразно има цял курс за блокове в Aula :).

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Константин Петров:

  благодаря за урока. не го знаех това с точката. става вече лесно и бързо. Само да попитам готовата щриховка си остава за този обект в който сме избрали вътрешна точка, и не можем да я ползваме да защриховаме друг район, трябва наново да се прави. и с Match properties не става.

  Краси Кръстев:

  Здравей, няма как да се получи. Реално в рамките на затворения контур ти създаваш група от обекти (снимка 1 позиция 1 и 2).

  Ако напишеш във търсачката ключова дума - Group - следва да ти излезнат интересни теми за групите в AutoCAD ако досега не си ги ползвал.

  Снимка_1

 • Какво се натиска, за да може въведените стойности да излизат до курсора на мишката?

  диана:

  Какво се натиска, за да може въведените стойности да излизат до курсора на мишката?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Ето тук в тази тема:

  Как да върна показването на изписваните команди до курсора (AutoCAD маркера) ?

  от форума на Аула е описано как да се реши този проблем.

 • Защо не ми се изпълзват стените на чертежът ми?

  Eleni:

  Здравейте, имам проблем с щриховките. Нещо не не иска да ми се запълнят стените с щриховка. Всички линии са свързани и дори направих където можех join. А после групирах всичко.Червените точки, които отбелязва, съм ги свързала.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Eleni.

  Провери дали имаш една цяла затворена полиния, като я селектираш и видиш дали е слектираната цялата площ която искаш да защриховаш и след това в Properties, провериш дали е зададено YES на Close (снимка 1 позиция1)

  Eleni:

  Всички стени заедно са от различни линии, полилинии няма.

  Краси Кръстев:

  Ако е така, провери дали някоя от линията няма Elevation ( Z - координата).

 • Как да оправя следния проблем?

  Димитър:

  Как да се справя с този проблем? След като изпиша командата SUPERHATCH ми дава тази грешка в командния ред. Опитвах какво ли не търсих от express tools но не се справих. Ще бъда благодарен на малко помощ.

  Иван Цукев:

  Superhatch беше от Express Tools - ако дава тази грешка - тегава работа. Трябва да се провери и вероятно предефинира функцията ... Ако не си се занимавал с autolisp, по-добре го остави и намери заобиколен начин да си свършиш работата.