Създаване на собствени блокове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задачи


Задача 1 - Създайте блок, както е поазано в урока

Задача 2 - Отделете 15мин. и избройте повтарящите се елементи, които можете да създадете като блокове.

Команди


Block - Създава нов блок.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво правим чрез блок редактора?
Модифицираме блоковете
Добавяме нови блокове
Правим количествени сметки

Въпроси и отговори

 • Надя Стоянова Жлябинкова:

  здравейте, въпроса ми е като се създаде блок в даден чертеж къде се записва и дали може да се използва за друг чертеж, опитах но не се вижда в предлагания списък?

  Иван Цукев:

  @Надя

  Записва се в самия чертежи и може да се копира в други чертежи просто с copy/paste. В Урок 10 с Design Center също е един от вариантите за прехвърляне между чертежи.

 • Георги Табаков:

  Как се изтриват блковете от даден чертеж ? Не можах да ткрия ....!!!

  Иван Цукев:

  @Георги

  1. Изтриват се всички обекти с бутона DELETE
  2. Пуска се командата PURGE, която почиства изтритите обекти от базата данни на чертежа (т.е. те не се виждат, но ги има).
 • Patya Hristova:

  Здравейте, искам да попитам, защо блоковете не ги правим анотативни? Независимо, че е кола при промяна на мащаба нали и тя трябва да се промени?

  Иван Цукев:

  @Petya

  Правим анотативни обекти само тези, които не чертаем точно - например ако искаме да покажем схематично един спирателен кран - ако го начертаем в реален мащаб, при плотиране ще излезне като малка точка. За да се реши проблема се прави анотативен обект.

  Колата не я чертаем схематично, а с точни размери и за това не се прави анотативна.

 • Таня Димитрова Сиракова:

  Здравейте! Защо след като в прозореца Block Editor зададохме автомобилът да бъде в слой 0, когато запаметихме и затворихме прозореца се оказа, че блокът е в друг слой (A-Glaz)? Защо е важно да задаваме мерните единици на блока, ако програмата автоматично премащабира блока, когато го копираме в чертеж с различни мерни единици? Не разбрах защо не е необходимо да правим блока анотативен. Ако променя мащаба на чертежа, няма ли да се окаже твърде малка/голяма спрямо него? Какво означава, че тя е с "точни размери"? Благодаря предварително за отговорите! Като начинаеща явно доста неща недоразбирам :)

  Иван Цукев:

  @Таня

  направо ме затрупа с въпроси :)

  1. Елементите на блока са в слой нула. Това са елемнтите вътре в блока. Самият блок като един елемент може да е в различен слой. Например - елементите на един стол са в слой нула, а самият блок е в слой MEBELI. Другият вариант е и елементите в блока да са в слой MEBELI и самият блок да е в слой MEBELI. За начинаещи може би вторият метод на работа е по интуитивен и лесен за работа.

  2. Ние задаваме в какви мерни единици е блока, точно за да може да се прехвърли в друг чертеж. Тогава AutoCAD вижда, че например блокът е правен за чертеж в сантиметри, но текущият чертеж е в метри. Тогава благодарение на това, че сме задали коректно мерни единици, го премащабира както трябва. Ако това не е зададено коректно - блокът става малък като точица или огромен.

  3. Анотативни блокове правим само за елементи, които не се визуализират с реални размери, а се визуализират схематично, за да се виждат. Ние винаги чертаем 1:1, промяната на мащаба указва анотативните обекти (текстове, дименсии, анотативни блокове) колко да се увеличат, така че да си личат. В противен случай, ако текстът е 1:1 ще е точица и няма да се вижда. Препоръчвам да се гледа още веднъж модулът за мащаби, за да се затвърдят знанията.

 • Галина Димитрова:

  Все пак при създаването на блокове може дасе включи опция "анотативно". За какво се отнася тя и как се използва - за текст, дименсии, щтрихове? Какво се случва, ако я включим и в кои случаи е полезно?

  Иван Цукев:

  @Галина

  виж по-горния коментар, там съм описал:

  Анотативни блокове правим само за елементи, които не се визуализират с реални размери, а се визуализират схематично, за да се виждат. Ние винаги чертаем 1:1, промяната на мащаба указва анотативните обекти (текстове, дименсии, анотативни блокове) колко да се увеличат, така че да си личат.

  Например блок на една кола ще я чертаем в реални размери и не трябва да е анотативна. Блок на един символ, например стрелка оказваща вертикален щранг я чертаем схематично - голяма, така че да се вижда. Това би било по-добре да е анотативен блок.

 • Деница Янева Стефанова:

  Здравейте! Искам да попитам как може да се възстановят размерите на блока, ако съм дала примерно да е в метри, а чертежът е в см? Благодаря

  Иван Цукев:

  Това е продължение на въпроса, който си задала в урок 5.

  Ако мерните единици на блока са зададени коректно и мерните единици на чертежа са зададени коректно (команда units), то няма нужда да се прави нищо и при копиране на блока, той ще се премащабира автоматично и ще влезне в правилния мащаб.

  Константин Петров:

  инж. Цукев ,моля дайте пример за некоректни. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Некоректно зададени единици за даден блок означава дадения блок да е със зададени единици милиметри, а сами я чертеж по време на вмъкване на блока да е с настройки да речем за сантиметри.

  Ето един бърз пример:

  На снимка 1 имам един блок който е в милиметри и по време на вкарването му чертежа е бил с настройки милиметри.

  Снимка_1

  Нека променим настройките за UNITS на чертежа да бъдат сантиметри - снимка 2.

  Снимка_2

  Нека импортираме блока който е с настройка милиметри.

  Какво се случва?

  Импортирания блок е в милиметри ние го ипортираме в чертеж с настройка сантиметри, следва блока да се импортира 10 пъти по-малък.

  Снимка_3

  Това е идеята на некоректни.

  Това е най-накратко казано.

 • Александър:

  Здравейте, на упражнението коригирах колата на място и се промени само тя, но не и останалите коли, които съм подредил. Явно някъде греша при въвеждане на настройките, но къде? Благодаря. Тъй като се включвам за първи път при задаване на въпрос, използвам момента да Ви поздравя за много добре създадения и поднесен курс. Научих доста неща, има някои теми които не разбрах напълно, но се надявам във времето, да успея да ги преговоря.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че курсът ти помага да научи доста неща.

  Колкото до блока, единственият начин да не се променят няколко копия на блока е ако са различни блокове (с различни имена), дори визуално да си приличат много.

  Пробвай сега променената кола да я разкопираш с командата copy и да я коригираш с нещо дребно, но да си личи. И виж дали ще ти се промени и на двете места.

 • Теменуга Иванова Иванова:

  Здравейте , Когато вляза в block editor се появява палетата ,но тя е празна , т.е. New Palette- All Palettes и само това . При вас изглежда по следния начин Block Authoring Palettes- All Palettes с подопции Constrains/ Parameter Sets / Actions/ Parameters . Как да си преработя моята палета за да изглежда по този начин ? Този въпрос ви го бях задала в курса AutoCad 3D и вие ми отговорихте ,че в този курс ще намеря отговора . Предварително благодаря !

  Иван Цукев:

  Проблемът решава ли се с пускането на командата BAUTHORPALETTE ?

  Ако не, изпрати ми един screenshot на имейла. Може да го направиш с клавиша PrtSc на клавиатурата и да го pastenesh в стандартна windows програма като paint, от където да го запишеш като JPG ili PNG

 • Собствени блокове

  Евгения:
    Моля да ми отговорите, защо след като  затворя блок редактора, в програмата не излиза прозореца за запомняне. Така се получи и в упраждението с колата и при изчертаването на друг блок. 
    Курсът Ви е невероятен , поздравления за това ,че полагате толкова усилия и търпение да обучавате хората. 
  
  Иван Цукев:

  Благодаря за мнението.

  Прозорецът за запомняне на блока се появява само, ако сме отворили блок редактора и сме направили промяна в блока.

  Когато правим промени и натискаме затваряне на блока ние реално разчитаме програмата да е достатъчно умна и да ни пита дали да запишем промените.

  Процедурата за работа по книга е 1. Правим промените 2. Натискаме Save Block за запазване 3. Натискаме Close Block (X) за затваряне

  в тази последователност, след като сме записали вече промените, Аутокад не иска от нас да запиваме втори път промените и за това не се появява прозореца.

 • Базова точка

  Георги:

  Здравейте, имам един въпрос относно базовите точки. Когато си свалих файла за блокове от предния урок и маркирах колата, която е блок, се появиха безброй много точки, а не една базова както е на видеото от урока. Също така когато създадох нов блок също след това при маркиране се появиха много точки. На какво може да се дължи това? Благодаря предварително за отговора! Поздрави!

  минчо:

  Явно блокът не е блок

  Иван Цукев:

  Може би предположението на Минчо е проблемът. Ако маркираните обекти имат множество точки е доста вероятно това всъщност да не е блок. Какво пише в палетата със свойства на обектите/обекта?

  Георги:

  Не съм сигурна даже като отварям файла от урок 1 колата също се получава по същия начин. Ще ви изпратя един принтскрийн да го видите.

  Aneta Daskalova:

  Този проблем се получава от настройката на Ауто кад. Влезте в Qptions-Selection . След това отивате долу в дясно на настроката на която пише- Enable gribs within blocks-тук не трябва да има отметка-махнете я. Когато има отметка-блока си е блок но с много точки, а когато я няма си остава само с една точка. Успех


  Георги:

  Мерси много наистина сега се оправи. Аз предположих, че проблемът е в някоя от настройките, просто не знаех коя. Много благодаря за помощта, успех и на Вас.

 • блокът губи свойства

  Николай:

  Здравейте, при направен блок - с размери, с точки, с 3-4 изгледа, след вмъкване в чертежа, няколко премествания и скалиране, губи свойствата си - няма вече бутони за изгледи, няма точка за нагласяне, изчезват маркерите за скалиране. Има ли обяснение, и как да го избегна?

  Поздрави

  Иван Цукев:

  Да не би да се вкарва в по-стар Аутокад? или да се записва като стара версия - 2004/2007 ?

  Николай:

  Да, във 2007 се записва. Това ли е проблема?

  Николай:

  Да, във 2007 се записва. Това ли е проблема?

  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  Защо като направя стреч на колата , не  се получават дупки по колата, както е показано в урока а се разтегля цялата ?

  Антон Стратев:

  Защото според мен си селектирал отдясно наляво, а не обратно, за да се получат дупките.

  Иван:

  При мен също не се получава както в примера. Селектирам по начина показан във видеото..но линиите се продължават.

  Anelia:

  И при мен е така. Всички блокове се коригират, на не изглеждат прекъснати линиите.

  Anelia:

  Да. Сгрешила съм прозореца.

 • Как да настроя блока при копиране да е в цвят на текущия layer?

  Константин Желев:

  Здравейте, като копирам блок с copy / paste не ми го слага в цвета на layer, а в цвета на блока. Има ли настройка която изпускам ? Autocad 2014. Като вкарам блока с insert го прави, но пък ми изчезват параметрите за разтягане. А като отворя блока са си там. Някой има ли идея къде бъркам ? Всички файлове са записани във версия 2013.

  Краси Кръстев:

  Здравей, влез в файла където е блока, който insert - ваш след което влез в block editor -a и задай цвета да е ByBlock ( снимка 1 )- така блока ще приема или цвета на слоя в който е причислен ( вкаран ) или цвета който ти му зададеш.. На снимка 2 съм показал пример блока е в два различни слоя съответно е зелен или жълт. Преди да insert - ваш блока отново в чертеж където преди това си го insert-вал трябва да го purge - неш  ( или просто направи тази промяна за която споменах по - горе директно в файла в който ти трябва блока да е с цвета на layer  - а в който го слагаш.

  Константин Желев:

  Кото му дам insert го оцветява автоматично, но там проблема ми е че изчезват параметрите. Имам някакъв проблем при настройките и ми се омазват блоковете. 

  Краси Кръстев:

  Ами ако искаш пусни една снимка и качи в dox - a  файла с блока вътре да се видим проблема какъв е .

  Константин Желев:

  Направих си чист файл и си го настроих с мои стилове и настройки и сега нямам този проблем. Сега тепърва почвам да се боря с динамичните блокове и там ще видим в следващите дни какви проблеми ще изкочат. Защото определено проблемите са не при всички, а само при някой недостатъчно почистени подложки. Командата PURGE явно не е достатъчна. 

  Константин Желев:

  Явно е от настройката на софтуеара в офиса. Прикачам файловете, ако може някай да помогне ще съм благодарен.  Зададените параметри работят само в едитора, в случея блока има зададени два размера на съдомиялна 45 и 60 см.
 • Може ли някой да сподели блокове за пътни знаци ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, не знам дали тук е удачно въобще да помоля за услуга, но наистина спешно ми трябват пътни знаци,т.е. dwg с тях. Ако някой реши да помогне, ще му бъда много много благодарна. (toneva_veliyana@yahoo.com)

  Краси Кръстев:

  Здравей, надявам се това да свърши работа -Пътни знаци

  Велияна Тонева:

  Наистина много, много благодаря.

  Станка:

  Здравейте, може ли и на мен да ми ги изпратите?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Станка. Ако кликнете на текста Пътни знаци, следва да свалите .dwg чертежа с пътни знаци, който поделих с инж. Влияна Тонева.

  Пътни знаци

  Станка:

  Многоооо благодаря :) беше ми много полезно. Успех Ви желая и още веднъж много благодаря.

  Краси Кръстев:

  Моля, радвам се че съм помогнал.

  Пламен Добрев:

  И от мен хиляди благодарности!

 • Как да изтрия блока, така че да не се показва във Block Editor-а? 

  Велияна Тонева:

  Здравейте, искам да изтрия Block, но не от чертеж, а така че да не съществува изобщо и да не се появява в Block Editor.

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да дам отговор на въпроса ти ще дам един кратък пример на състоянието на един блок.На снимка 1 съм показал началното състоятние в което имам няколко блока които са "Insert  - нати" в чертежа. Когато натисна Insert мога да вкарам някой от блоковете който си пожелая.На снимка 2 всички блокове са изтрити от моделното пространство, но реално те още се помнят в чертежа защото както се вижда на снимка 2 пак при избиране на Insert пак същите блокове са там, за да не са в това падащо меню ( да махнем блока от паметта на чертежа като цяло ) трябва да използваме командата Purge.В комадния ред изписвам Purge и след това се отваря прозорец в който давам отметка на view items you can purge, след което otiwam na Block ( позиция 3 на снимка 3 ) и там избирам блока който искам да премахна от паметта на чертежа - нека това да е блока посочен на позиция 4 от снимка 3, отивам на Purge ( снимка 4, позиция 1 ) след което AutoCAD  ме пита искам ли да го Purge - на, избирам PUrge this item. След което ( снимка 5 ) при настискане на Insert както се вижда "purge - натия " блок от мен вече го няма (няма го в паметта на чертежа - може да сравниш какво се показваше в Insert като блокове преди да съм направил Purge).Ако искаш можеш чрез Purge all да махнеш от паметта на чертежа всички обекти които ги няма в модела, но за сметка са в паметта на чертежа.Надявам се да съм разбрал правилно въпроса и да съм бил полезен с отговора.

  Велияна Тонева:

  Благодаря Ви за изключително изчерпателния отговор. Обяснението Ви е насочено точно към това, което целя.

  Велияна Тонева:

  Случайно да знаете, защо не ми се визуализират всички Block-ове при въвеждане на командата Purge?

  Краси Кръстев:

  Визуализират се блоковете които физически ги няма в моделното пространство.Трябва всички вкарани блокове от типа блок който искаш да Purge - неш да си ги махнала от моделното пространство. 

  Велияна Тонева:

  Мхм, сега ми стана вече ясно, благодаря.

 • Как да използвам блок от готов файл?

  ТАНЯ ТЕРЗИЕВА:

  Получих файл с разширение .skp, как мога да го отворя и изполвам в аутокад-работя на 2014?

  ТАНЯ ТЕРЗИЕВА:

  В този файл е разработен модел, който ми трябва, но на успявам да го отворя. Може би е нужна конвертираща програма за Аутокад? Колегата , който го е изпратил, ми каза, че се отпваря без проблем. Ще бъда много благодарна , ако някои има инфо по темата.


  Fghj:

  Мисля че трябва да отворите Аутокад и след това да импортирате файла който са ви пратили , чрез опцията показана на снимката 

  Антони Радованов:

  Това е файл от програмата Sketchup, безплатна и лесна за започване програма за триизмерно чертане. Подозирам че елементът е триизмерен и няма как да се отвори в Аутокад. Може да потърсите приставка за Аутокад или конвертор на файловите формати за да се отвори в аутокад. При всяко полежение обменянето на файлове между програми може да крие доста рискове и ви препоръчвам да се стараете да го избягвате.

  ТАНЯ ТЕРЗИЕВА:

  Хора, благодаря Ви много, с конвертор стана

  Константин Желев:

  Sketchup има уникално голяма библиотека и съответно export в *.dwg. Ако ви трябва нещо каквото и да било потърсете първо там и после си губете времето да чертаете. Още повече големите компании са си публикували моделите безплатно. Примерно Примерно: чертая кухня и ми потрябва наклонен аспиратор на Elica - sketchup - 3D warehouse - elica - download-export - happy :). Препоръчвам на всички.

 • Може ли да ми помогнете с блоковете за част пожарна безопасност.

  Hristiqna:

  Здравейте. Нужна ми е помощ не намирам блоковете за част пожарна безопасност и ако въобще няма такива, как мога да си ги създам? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, Hristiqna и Честита Нова Година :)  Има няколко варианта за спрявяне с този проблем. Единия е да започнеш от нулата и да си нарпавиш всеки блок който ти трябва изначало.Другия ти вариант е да поразтърсиш още из интернет за блокове свързани с пожарната безопасност да намериш и съответно леко да ги преправиш по твое усмотрение.


  Тук : 

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYed0lSU1Nzdl9vX1U/view?usp=sharing


  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeV0NsdHd1czlpM00/view?usp=sharing


  споделям два .dwg файла, които имам на компютъра си, в които има блокове обвързани с пожарната безопасност - пожарни хидранти, пожарни касети, пожарогасители, стрелки за евакуационен план, пожарна стълба, бутони за известяване на пожар и т.н. Може да ги ползваш директно тях или пък с леки корекции и добавки да си ги пригодиш към това което ти трябва.
  Hristiqna:

  Честита нова година и на теб :) 

  Много много ти благодаря за оказаната помощ :) 
  Годината ми започна много добре. Уееаааааа 
 • Как да сменя цвета само на една от колите, след като вече съм направил блока и съм го разкопирал няколко пъти?

  Yordan Dimitrov:

  Как да сменя цвета само на една от колите, след като вече съм направил блока и съм го разкопирал няколко пъти?

  Краси Кръстев:

  Здравей, влез в блока и селектирай всички части от него и ги направи да са ByBlock - снимка 1

  След което запази промените, след което може да селектираш всички блокове и ги слагаш в определен слой - снимка 2 , като задаваш за ByLayer за всичките - така всички блокове ще бъдат в цвета на слоя в който са....

  След което избираш само един блок и го правиш и съответно за него променяш цвета.

  Не искам да навлизам в повече подробности относно точно тези настройки за цветове ( дебелини, стил на линии ) каква е йерархията при задаване на ByLayer или ByBlock в самия блок или пък или как точно да се структурират слоевете когато се ползват блокове. Това е предмет на цял курс - AutoCAD формула. Точно по - този казус са отделени няколко урока и много адекватно са поднесени така че да се разбере каква е логиката.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и на този етап от време да сме разрешили казуса.

  Yordan Dimitrov:

  Благодаря, Краси. На този етап стана и разбрах. Курса е супер. Ще се включа и в следващите курсове по AutoCad, за да съм по наясно. Приятен ден

 • Защо при разширяване на колата не ми се прекъсват вертикалните линии (дъги)?

  Димитър Кулев:

  Защо при разширяване на колата с командата STRETCH не ми се прекъсват вертикалните линии (дъги), които после съединявате в урока?

  Memo:

  Селектирай обекта, избери базова точка и опитай пак!

 • Как се съединяват линиите?

  Ивайло Иванов:

  В урока се казва, че, след като колата се направи по-широка, после се извършва съединяване на прекъснатите линии. Как, моля се извършва това съединяване? Благодаря.

  инж. Гергана Иванова:

  Здравейте, за свързването на прекъснатите линии, трябва отново да влезете в блок едитора (може и едитора на място), ако сте излязли и в него може да ги свържете. Аз препоръчвам за свързване на прекъснати линии да се използва командата Fillet. Поздрави!

 • Защо не се разкъсва блока при Stretch?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, при разтягането на блока, той не ми се разкъсва както е в урока при разширяването на колата, а просто след въвеждането на командата STRETCH, той ми се разширява без да се разкъсва, че да се налага после да отивам в Block Editor и да го съединявам там, което в случая е по-добре, понеже е пестене на време? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Това се получава така, защото:

  1. За целта на упржанението файла е качен с по-малко "накъсвания" на елментите който изграждат обекта (автомобила) т.е. има по-малко обектив и съответно, когато изтеглиш файла и направиш Stretch той работи адекватно.

  2. Макар и с по-малко на брой елементи (или по-точно обединени елементи) с които е изграден автомобилът може да се стигне отново до разкъсване, когато линията на стречване е точно в края на даден елемент. Т.е. от уроци и форума многократно сме коментирали колко важно наистина е къде точно е линията на стречване - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

 • Защо избира целият блок вместо само тази част която съм избрал ? 

  Йордан Иванов:

  Защо когато иакам да изпълня команда Strech когато избера обекта ми го избира целият, а не както при лекторът само тази част която съм избрал ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  Ако дадени елемнти са обединени в блок, то следва при клик върху само част (елемент / обект) да се избере целият блок, а не отделен елемент от него.

  Йордан Иванов:

  Да разбирам,но лекторът когато го показва той избира половината от даденият обект в случаят колата и може да я стречне,а аз не мога защото ми избира целият обект и не ми се получава стреч командата ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  Във файла към урока има прикачен файл, който видях че не е блок, за да направиш селекция която да ти позволи да направиш stretch, трябва да направиш селекция подобна на снимка 1.

  Снимка_1

  Ето тук:

  Защо командата stretch не се изпълнява правилно?

  Как да правя правилна селекция при действие Stretch?

  в тези теми от форума има разяснение на тънкостите при ипозлване на stretch в AutoCAD.

 • Как да сложа опцията за basepoint?

  Димитър:

  Здравейте как мога да си вмъкна опцията за basepoint в палета под Lookup? Второ питане.. Как се трият блокове, които сме направили ?

  Иван Цукев:

  Ето ти един бърз и заобиколен начин, защото иначе може да стане сложно. Това не е най-доброто решение, но е бързо.

  1. Взимаш друг параметър, десен клик и му даваш COPY
  2. Десен клик и PASTE. Това на практика прави дубликат
  3. След това избираш това да е BASEPOINT, преименуваш го на basepoint и ако искаш му задваш изображение на base point.

 • Може ли да дадете отново линкове за изтегляне на файловете за пожарните схеми и стрелките за евакуационните схеми?

  Инж. Савко Цанков:

  Курса е уникален, сега разбирам как съм се мъчил като грешен дявол. Препоръчвам с две ръце на мои приятели и колеги!