Настройка на потребителския интерфейс чрез CUI

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Христо Бързаков:

  Много полезна информация. И искренно завиждам на колегите ВИК :)

  Иван Цукев:

  @Христо Радвам се, че може да ви е полезна.

  Андрей Танев:

  Здравейте, откъде в CUI мога да добавя мое модифицирано меню - подобно на ВИК менюто. Гледах внимателно, но вие заредихте направо подготвен такъв файл, без да опишете откъде може да се създаде. Благодаря

 • Иван Цукев:

  @Константин Целта е всеки сам да си го така както е най-удобно за самия него.

  Генка Вутова:

  Опитах се да следвам инструкциите, но се подредиха Online, Express Tools, Annotate, Home, Home, Insert, Manage, Mesh, Parametric, Render, Render, Solid, Surface, View, View, 3DTools, Associative Array Edit и не знам как да се оправя.

  Fghj:

   Или изтрий добавените табове от CUI , или си върни default settings (ako нямаш много персонализации ) 

  Генка Вутова:

  Не мога. Рибъна изчезна, май ще се откажа от това желание, не е за мен, ще си чертая на ръка.

  Генка Вутова:

  Как да върна оригиналния вид на рибъна, който промених чрез CUI?

  Генка Вутова:

  Изпращам  втора илюстрация, с цел да покажа, че разделите липсват.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Генка Вутова. 

  За да върнеш Ribbon палетата на мястото където обикновено си стой, хвани я с левия бутон на мишката ( на принципа drag and drop ) в сивото поле там кдъето пише ribbon ( снимка 1 ) след което при задържан ляв бутон я прениси нагоре където попринцип си стой -> ще се върне както е на снимка 2.
  Ветроятно проблема е дошъл от тук ( снимка 3 ) ако дадеш Undock ( менюто илиза при десен бутон цъкнат върху ribbon палетата ), то палетата ства свободна и може да се мести където пожелаеш ( снимка 4 ).
  Само още едно нещо да вметна - хубаво е като задавате въпрос е да го задавате като отделна тема, не за друго ами защото прсото отива в раздела неотговорени, което предразполага по - бързо забелязването на въпроса ви и съответно отговаряне.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Весели празници !
  Генка Вутова:

  Благодаря, Краси! Шие сте чудесни!

  Генка Вутова:

  Вие сте чудесни!

  :

  Здрасти, аз си го подредих както ми е удобно, имали начин да си запазя настройките и като примерно преинсталирам или на друг комп да ги копна без да се налага да ги права наново тъй като навика знаете е голяма работа и като човек свикне кофти му е като трябва наново да го прави?

 • Николай:

  При мен при стартирането на новосъздадената команда AutoCAD 2012 преминава отново през Customize User Interface и след ОК се появява малкото прозорче.

  Краси Кръстев:

  Може ли снимка на казуса и малко повече информация в какво точно е проблема ?

 • Григор Христов Груев:

  Много готино и полезно ще се пробвам и аз да си настоя така Ленда :)

  Краси Кръстев:

  Да определено така направени настройките е удобно .

 • Найден Данков Червенков:

  Здравейте! На работа използвам версия 2005 (компютъра е доста стар), но имам и версия 2009. Нея е ползвам, когато ми изпратят фаил от по-горна версия, за да мога да го презапиша. Към двете версии съм добавил AddOn "Geobase" ( за геодезични нужди е разработен), но при всяко отваряне на чертеж се налага да заредя от "applications load" (appload) фаил "Geo.VLX". Как мога да отстраня проблема ? Едно решение е да се направи макрос, който автоматично да зарежда фаила. Как да направя съответния макрос и след това да го стартирам от командния ред с бърза команда "geo"?

  Иван Цукев:

  @Найден

  Пуска се командата APPLOAD.

  В долния десен ъгъл има бутон Contents. Там се добавя пътя до външни програми, които искаме винаги да се зареждат.

  Така няма да е необходимо да се зарежда ръчно, всеки път като пускаме Аутокад.

 • Снежана Стойнова Петрова:

  Наистина информацията е полезна.Аз съм проектант по част ,ВК, но проблема е ,че съм начинаеща в напреднала възраст.Все още ми е трудно да се справям с настройките, а и не знам английски.Дали имам шанс да получа по-подробна информация така че онова което вие сте създали по тази част да ми помогне в бъдещата ми дейност. Поздрави.

  Иван Цукев:

  @Снежана

  въпросните команди за специално създадени за нашата фирма. Това не е комерсиален продукт, а програмки, които сме събирали и правили специално за нашите задачи.

  Целта на урока е да демонстрира високата степен на гъвкавост на аутокад и как може да се настрои да изглежда така, все едно е правен за нас.

  Така че тези неща, които имат смисъл и са правени специално за нас, няма да ви свършат работа.

  Разбирам, че е по-трудно на английски, но дистрибуторите на програмата отказват да я преведат на български. Надявам се подробните обяснения в този курс да помогнат много в тази насока.

 • Николай Георгиев Георгиев:

  Какво е "липсове"?

  Иван Цукев:

  @Николай

  лисп е език за програмиране.

  В AutoCAD може да се използва модифицирана версия на този език, която е наречена аутолисп.

  Има много безплатни лисп програми из интернет, които могат да се заредят и да се ползват, като по този начин се разширяват възможностите на Аутокад.

  Има видео урок по тази тема в следващите седмици.

 • Rosen Dimitrov:

  Здравейте, аз съм с Autocad Civil 3D 2012 и тъй като в него са включени няколко програми, искам да попитам можем ли да създаваме нови Работни пространства, дали тези които са изкарани са всички.?Питам защото нямам Autocad classic или Map 3d или др които на вашия Autocad или на др. излизат, а на моя не. Главно питам за Map3D.

  Иван Цукев:

  @Росен

  нямам Civil 3D инсталиран, за да проверя, но ако има опцията "Save AS" то значи могат да се добавят нови пространства. Това може да се види и от командата CUI и вътре дали има опция за добавяне.

 • Как да добавя Express Tools менюто в AutoCAD 2009?

  Ивайло Венциславов Димитров:

  Здравейте г-н Цукев,
  гледах внимателно видеото и желанието ми беше да добавя express tools в табовете, но не ми се получава.В classic си е в менютата. С 2009 съм.
  Мерси предварително.

  Иван Цукев:

  Express Tools се инсталира отделно като опция към Аутокад и може просто при инсталация да не е кликната отметката му, за да се инсталира.

  Първо виж дали са инсталирани Express Tools. Просто напиши някоя команда от тях в командния ред, например BURST и виж дали се пуска или казва, че няма такава команда.

  Ако командата я има, пусни командата EXPRESSMENU и виж дали се появява.

  Ако има проблем с нея, остава да се пусне таба като се кликне с десния бутон на мишката в празното (сивото) пространство на който и да е таб, и от там -> Show Tabs -> Express Tools

  Ако тези команди не работят, трябва да пуснеш на ново инсталацията и там да търсиш опция за добавянето на Express Tolls.

  Габриела Панайотова:

  Здравейте, на мен явно не са ми инсталирани Express Tools. Въпросът ми е дали трябва първо да деинсталирам програма и тогава да пусна на ново инсталацията или няма значение? Скоро я инсталирах и доколкото си спомням не съм виждала опция за добавяне на отметка. Възможно ли е да няма такава отметка в инсталацията?

  Иван Цукев:

  Габриела,
  коя версия инсталираш?


  В някои версии няма раздел Express Tools, а командите са интегрирани в Аутокад и разпространени по различни раздели. В други го има.

  Просто пробвай - ако пускаш командата burst, dataextraction и ти се стартира командата, то тогава имаш Express Tools.

  Ако ти дава грешка, че не познава такава команда - значи не са инсталирани.
  Габриела Панайотова:

  С версия AutoCAD 2014 Architecture съм. Пробвах с командата Burst и не се включва, a командата Dataextraction се стартира като ми изписва, че трябва да си запиша чертежа преди да я използвам.

  Fghj:

  https://www.youtube.com/watch?v=v2XL_etNhm8  

  Fghj:

  По същия начин става и при AutoCAD 2014 Architecture 

  Иван Цукев:

  Пробвай по начина показан във видеото да го добавиш. Ако не стане - обади се да помагаме.

  Габриела Панайотова:

  Здравейте, Благодаря много за изчерпателния отговор! Направих това, което е показано и вече имам Express Tools Tab. Само че този burst нещо не иска да се включва.. Също така видях, че в клипчето при инсталацията беше включена и опцията Autodesk seek. Трябва ли да я инсталирам и нея?

  Иван Цукев:

  Autodesk Seek можеш да разгледаш сайта:
  https://seek.autodesk.com/


  Това е инструмент за търсене на блокове от производители на оборудване.

  Габриела Панайотова:

  Много благодаря !!!!!! :)


 • Нели Георгиева:

  Здравейте г-н Цукев! Това беше изключително полезно за мен. Ползвам много лисп-ове и всеки път зареждах необходимият ми за конкретния случай. Искам обаче да попитам - дали ако при стартиране на AutoCAD се зареждат автоматично голям брой лисп-ове това няма да забави работата на програмата и второ - на палета на Custamize User Interface освен Custamize, има още един раздел Transfer. За какво служи той?

  Иван Цукев:

  Да! Определено зареждането на много лиспове при всеки чертеж забавя много. Но забавянето идва от бавно отваряне на файла. След това лисповете са в паметта и те обикновенно са леки, така че не затормозяват работата, просто само бави отварянето на нови чертежи.

  Аз имам базов лисп, който отваря други лиспове само когато ми трябват.

  По втория въпрос, AutoCAD работи с тези cui (вече cuix) файлове. Един такъв файл може да съдържа работни пространства, рибон раздели и панели, менюта, лиспове и т.н. и т.н. Може човек да си направи собствен cuix файл и чрез transfer раздела да прехвърля съдържанието от един cui файл на друг.

 • Весела Петкова:

  От палета CUI като вляза в Customizations in All Files в интерфейса липсват "квадратчетата" за отметка за избор било то на някой рибън или команди от тулбара и т.н. На практика не мога да маркирам нищо, с което да допълня интерфейса си така както ми е удобно. Какво да направя , за да се появят квадратчетата за отмеки?

  Иван Цукев:

  Трябва да избереш работното пространство (workspace) и да кликнеш на бутона customize workspace.

 • Настройки за LISP

  Нели Георгиева:

  Здравейте! Въпросът ми е следния: как мога да изключа автоматичното зареждане на LISP-овете, с които работя при стартиране на AutoCAD .После, при необходимост, ще си ги включвеам с APPLOAD

  Иван Цукев:

  Ако целта ти е да забързаш зареждането на Аутокад, наистина може да направиш това.

  Зависи как са зададени да се зареждат обаче. Има няколко варианта.

  Най-често са зададени в Appload. Пускаш командата, кликваш на Contents и там е списъка с лсипове, които се зареждат. Там можеш да добавяш или махаш лиспове.

  Нели Георгиева:

  Целта ми е да забързам зареждането на програмата. Ползвам около 30 бр. лиспове, които не са ми необходими по едно и също време. Идеята ми е да ги зареждам с Appload когато са нужни.

  Иван Цукев:

  Ако са 30 броя лиспа, най-вероятно е бавно да избираш един по един, ако ги зареждаш отделно.

  Може да ги сложиш в 3-4 директории, групирани по контекст - в зависимост от задачата, която изпълняваш. Тогава ще можеш просто за операция А да заредиш лисповете от директория А, които ти трябват за тази задача.

 • Milka:

  Опита ли да изтриеш и направиш нова инсталация?  

  Fghj:

  Да по принцип го инсталирах няколко пъти , но явно причината е ,че Аутокада ми е Mechanical и може би не ми разпознава някои файлове в самия  plug-in (пишеше че е съвместима за версия 2014 ).


 • Как да избера няколко обекта.

  Petia:

  Защо когато избера обект с кликване на мишката, при версия 2010 и искам да избера други обекти, предходните се размаркират. При версия 2008 това не се случва. Сега за да избера няколко обекта, трябва да задържа бутон Shift натиснат. Как да променя този досаден проблем?

  Краси Кръстев:

  Здравей, в комадния ред изпиши PICADD и зададай стойност 1 ( сега най - вероятно е 0 ) и няма да имаш проблем.Може и по - друг начин ( то е абсолютно същото като настройка, който от двата начина си избереш по него го направи ) с ctrl +1 отвори properties палетата след което горе ( позиция 1 снимка 2 ) при теб най - вероятно е 1 - ца  първата иконка кликни върху нея за да стане на + както е на снимка 2 .Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Petia:

  Здравейте г-н Кръстев. Благодаря за своевременния отговор. И двата начина вършат работа. Още веднъж благодаря.

  Людмил:

  Здравейте. Друг вариант за решаване на проблема: С десен бутон на мишката се избира "Options", Selection, махаш отметката на "Use Shift to add to Selection"

 • Как да накарам командата PAN да проработи?

  Иван:

  Здравейте, проблема е за версия 2013. При стартиране на командата не се появява ръчичка, тоест командата не може да се стартира и е неактивна. Знаете ли решение на проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравей, когато напишеш PAN в комадния ред след това изписва ли ти някакво съобщение ? А с средния бутон на мишката командата PAN действа ли или само при изписване на PAN в комадния ред неработи ?

  Иван:

  Командата не работи по какъвто и  начин да я стартирам. Нито с PAN в командния ред, нито със среден бутон на мишката. В командия ред не показва нищо за командата... все едно не съм я стартирал.

  Краси Кръстев:

  Интересен казус, а ако дадеш с десен бутон на мишката върху моделното пространство излиза ли ти като опция PAN.Найстина доста странен проблем.

  Никола Милчев Стамболиев:

  пробвай с бърз бутон "Р" и ENTER

  Иван:

  AutoCADa не е инсталиран на моя компютър. Аз съм с версия 2010 и за щастие всичко върви безпроблемно. Попитаха ме за решение на проблема, но и аз както вас бях изумен как толкова елементарна команда не се стартира по никакъв начин. Ще попитам и ще ви кажа какво показва при натискане на десен бутон.

  Иван:

  След натискане на десен бутон- опцията Pan я има и това е единствения начин, по който може да се стартира.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, проблема най - вероятно е в настройките - напиши в комадния ред LOCKUI и задай стойност 1 и тогава би следвало комадния ред и всички видове палети да могат да се местят където пожелаеш.Надявам се да съм бил полезен. 

  Ghj:

  Благодаря много. Наистина имаше зададена стойност 15 и сигурно това е бил проблемът. Командният ред вече се движи, но палетите все още не мога да местя. Те се закачат автоматично.

  Краси Кръстев:

  Добре, погледни само долу след като си задал 0 на LOCKUI, ( снимка 1 ) дали катинарчето долу е е заключено ако е заключено дай с десен бутон на мишката отиди на ALL и задай UNLOCK ( което като цяло е равносилно на LOKUI = 0 ) би следвало да се оправи, и при проблем прикачвай някоя друга снимка за да може по - добре да се ориентираме във форума.

  Ghj:

  Благодаря. Сега вече всичко е наред.По принцип бях направила снимка на екрана и преди да изпратя въпроса я виждах под текста. След това нещо се е объркало. Не знам защо когато натиснах "изпрати" снимката не се изпрати.

 • Може ли да качите файла, с който са добавени командите за водопровод и канализация?

  Мария Димова:

  Може ли да качите файла, с който са добавени командите за водопровод и канализация?

  Лилия Ласкова:

  Здравейте инж. Димова,

  За съжаление тези команди не могат да бъдат споделени, тъй като са част от софтуер за изчисления на водоснабдителни и канализационни системи, който е вътрешна разработка на проектанското бюро "Цукев". 
 • Защо имам проблем със zoom in функцията?

  Veronika:

  Здравейте, от вчера имам доста досаден проблем със zoom in функцията в Аутокад. Искам да начертая линия с дължина от 4000мм., при което не виждам изцяло линията. Опитах се да zoom out-на, но не се получи. Опитах Z+enter and A+enter, която заработи, но ако искам да начертая линия, която е с по-голяма дължина се получава същия проблем. Не мога да чертая линия, когато не виждам края й. Преди съм ползвала аутокад и това ми се случва за пръв път. Ако има някоя настройка, която не работи правилно, ще съм доста благодарна. Благодаря предварително.


  пп. страхотно начало на курса :) 
  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ето няколко препоръки :

  1. Още в началото на чертането да зададеш че units са в mm ( в командния ред изпиши units и след това ги нагласи да са в mm - снимка 1 позиция 1 ) 

  2. Още в началото в командния ред изпиши LIMITS и задай OFF

  3. Когато не ти "спре"  zoom - a това в повечето случай е на база на регенерирането на чертежа затова изпиши в командния ред Regenauto и задай стойност ON, за да си сигурно че се регенерира модела ти през определен период от време.

  4. Ако пак нещата не се получават просто по време на изпълнение със скрол  zoom in или zoom out "спира" до определено положение, тогава просто изпиши Regen  в командния ред и следва да можеш да zoom in ( zoom out ) - неш още и още - повече за това какво да се прави при тази точка може да видиш тук в тази тема  :  https://aula.bg/question#id-108160000001

  5. Може да приложиш и следната стара техника просто направи една линия дълга 50000 единици ( просто я начертай ) и след това задай zoom ( Z ) и след това избери Extend  ( E )  и след което regen и след това със скрола на мишката zoom out.

  Ако не се оправят нещата със zoom - а пиши тук в тази тема.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Veronika:

  Здравей Краси, благодаря за отговора. Аз гледах и в интернет и това като цяло са решенията на проблема, които го решават частично. Доста е досадно понякога. Regen командата работи, но донякъде само. Тази идея за голямата линия според мен е много добра и ще я пробвам със сигурност. Поздрави! :)

 • Здравей , въпросът  ми е  : как мога да чертая  автоматично успоредно по зададен контур/макет.

  Красимир:

  Искам да начертая успоредни линии на готов проект .как става това . Трябва ми за изчертаване на ел. инсталация на готов проект . Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здраавей, мжое да го направиш с offset на опраделено разстояние. В модул 4 урок 5 има упражнение в което се показва именно тази команда.

  Красимир:

  Благодаря , ще го гледам .

 • Защо не се случва нищо?

  Албена Стойкова:

  Здравейте,

  Правя всичко както е показано, но нищо не се променя - не се добавя избрания раздел??

  Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравейте, първо вижте добре къде точно добавяте или променяте нещо. В кой workspace го правите и кой Ви е активния в момента. Има вероятност да сте променила нещо в Workspace - 3D Modeling, а Workspace който ползвате да е Drafting and Annotation.

  Друга възможност за грешка е ако не сте запаметила тези промени ( Apply, OK )

  Друга възможност за грешка е просто да не се update - нала промяната, в такъв случай отиде на зъбното колело и променете Workspace - a ( например от ако промените са за Drafting and Annotation и съответно това е и активния WorkSpace променето го на 3D Modeling и пак се върнете към Drafting and Annotation ).

  Това са често срещани грешки, макар и да правите всичко както е показано във видеото, винаги изброените по - горе случайни грешки може да се допуснат.

  Съвета ми е да пробвате пак като преминавате внимателно през всяка една стъпка, и съблюдавате да не допуснете някоя от горните грешки.

  Албена Стойкова:

  Oste vednaj "Blagodaria" !

  Албена Стойкова:

  Imam drug vapros, koito ne e po temata: Komputarat mi zabiva po vreme na rabota s AutoCad i veche 2ri par funktsiata delete ne moga da ia izpalniavam ot klavisha na klaviaturata ( navik ), a triabva da pisha E. Prednia pat nestata se opraviha s preinstalirane na AutoCad-a, no sega se chudia dali niama i drug nachin....primerno, niakoia promenliva da se e restartirala....? Pozdravi, Albena

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо една молба :

  Ако е възможно да пишете на кирилица във форума.

  Второ едни препоръки :

  Когато задаваш въпрос, който не е по темата, отвори направо нова тема. Не за друго, ами защото форума става доста по подреден и шанса да ти се отговори по - бързо на даден въпрос се покачва.

  Още една препоръка, когато триеш в AutooCAD даден обект използвай E, това е по - удачен вариант, защото E e по - близо до лявата ти ръка от колкото бутона DEl, ако натискаш всеки път при триене на обект DEL с дясната тъка означава че я преместваш от мишката което пък губи време

  Трето :

  Проблема най - вероятно е в системаната променлива Pickfirst, затова изпиши в командния ред PICKFIRST и задай стойност 1 - ца ( в момента най - вероятно е 0 )

 • Къде са default settings?

  Албена Стойкова:

  Здравейте, Къде става връщането към default settings? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето две теми от форума в които е описано как може да се върнат default настройките на AutoCAD.

  Връщане към началните настройки на AutoCAD ?

  Как да възстановя настройка в АУТОКАД 2012 ?

  В отговорите се има предвид връщане на всички настройки в Default.

  Албена Стойкова:

  Mnogo blagodaria!

 • Защо нямам прозорчета за отметка в customize user interface?

  Dobromir Tranev:

  Здравейте,бихте ли ми казали защо нямам прозорчета за отметка в customize user interface.На практика не мога да избера какво искам да модифицирам .(ползвам autocad 2012 може ли това да е причината ?)

  Краси Кръстев:

  Здравейте, проверете първо дали сте в режим на редакция, най - вероятно от там идва причината.

  Ако не сте в режим на редакция най - вертояно виждате това - снимка 1 позиция 1.Затова изберете Workspace ( работното пространство ) в който работите ( снимка 1 позиция 2 ) и след това кликнете на бутона Customize Workspace ( снимка 1 позиция 3 ) и съответно ще влезнете в режим на редакция.

  Снимка_1

  Когато сте в режим на редакция нещата изглеждат по начина показан на снимка 2 позиция 1.

  Снимка_2

  Препоръката ми е ако сте начинаещ да изгледате още веднъж видеото и да изпълните много внимателно стъпка по стъпка показаното.

  Dobromir Tranev:

  здравейте,благодаря за бързия отговор,направих го и всичко е ок .Грешката ми беше в последователноста на операциите . лек ден ви пожелавам

 • защо нямам прозорчета за отметка в customize user interface

  Dobromir Tranev:

  здравейте отново ,току що намерих видео как да прикача screen shot,и въпросът ми е защо нямам тези прозорчета за отметка където мога да маркирам кои команди да прикача към менюто като в урока "Настройка на потребителския интерфейс чрез CUI"

  Boris Denev:

  Ако желаете пробвайте по следния начин: Влизаш CUI цъкаш на Workspace от левия панел ; 2-po под него цъкаш на Drafting Annotation .На панела в дясно цъкаш на Customize Workspace . След това цъкаш в левия панел в/у квадратчето с плюса срещу Ribbon.Под него цъкаш на квадратчето с плюса срещу Tabs . Трябва да се покажат.

  Краси Кръстев:

  Ето тук :

  Защо нямам прозорчета за отметка в customize user interface?

  е зададен същия въпрос.

  И тук ще допълня, много е важна последователността на действия показан в урока.

  За сложиш отметки, трябва да си в режим на редакция.Кога си в режим на редакция подобно съм обяснил в темата към която те препратих.

  Надявам се да съм бил полезен.

  Dobromir Tranev:

  благодаря още веднъж ,оправих го

 • Как да си върна лентата с бързите команди и раздел Plug-ins?

  Димитър Кулев:

  При упражняване на добавянето на раздел Home -3D в този урок, в AutoCAD файла ми (в студентската версия), изчезнаха лентата с бързите команди и раздел Plug-ins. Как да ги върна?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Когато отидеш на CUI, избереш текущия (current) Workspace (снимка 1 позиция 1), какво иждаш в дясно за Quick Access toolbar (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Ако нямаш Drafting and Annotation не ти е със надпис (current), то тогава кликни на него с десен бутона на мишката и избери от падащото мею избери Set Current (снимка 2 позиция 1), и товага виж пак това което съм описал в снимка 1.Ако в дясно това което съм описал за снимка 1, то следва лентата със сътояние да се появи. След което приложи промените с Apply (снимка 2 позиция 2), след което потвърди с ОК (снимка 2 позиция 3).

  Снимка_2

  Една препоръка ако сте начинаещ, някои от показаните неща в уроците, за който не сте сигурен не е необходимо да ги упражнявате, съвета ми е да се върнете след време на тези уроци и да пробвате тогава, стига естествено урока който сте гледали не касае прямко следващите уроци. Ако урока касае следващите уроци, то тогава съвета ми е да пробвате задължително и ако срещнете трудност, не се колебайте пишете във форума, ще ви седадат насоки, препоръки за това как да се справите с дадения проблем.

  Димитър Кулев:

  Вдясно е Drafting § Annotation Default(current), но въпреки това* лентата я няма*. . Освен това, в лентата с разделите ми липсват: -Plug-ins, въпреки, че има отметка в левия списък и фигурира в десния -On Line, който не намерих в списъка на Ribbon Tabs вляво

  Краси Кръстев:

  A когато кликнеш на quick access toolbar -a (снимка 1 позиция 1), долу появява ли ти се (снимка 1 позиция 2) къде точно е би трябвало да се появява лентата.

  Снимка_1

  Инересен проблем който е операционнен и определено може да е дошъл от доста места и може решението му да дойде отвсякъде.

  СЛучайно да сте инталирал допълнителни плъгини в chrome или mozzila?

  Димитър Кулев:

  Благодаря Ви, лентата се появи. Както Ви бях писал по-рано, не знам защо, появява се само под рибъна, т. е. само при ориентация Below Ribbon. Но..., изглежда това няма значение. Важното е, че я имам. А за липсата на двата раздела, нямам спомен да съм инсталирал допълнителни плъгини в chrome или mozzila, а и не знам как мога да проверя.

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е, че нещата работят.

  Има го и момента че все пак ползвате студентска версия на програмата и може да има известни неточности (bug-ове)

  Биляна:

  Здрасти Краси! Обяснението, което сте дали не ми помага, опитах като на Димитър Кулев , но отново не се появява бързата лента с команди

  Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Най-вероятно тогава става дума за Бъг в AutoCAD, който в случая не при теб не се оправи с това кеото е проработило при Димитър Кулев.

  Това което може още да направиш преди по сериозни действия е да инсталираш някой от сървис плъгините SP1, SP2 в които от AutoDesk може да са разрепили проблема - може да свалиш от тук:

  SP_1_Download

 • Как мога да изкарам shortkeys в подсказка на бутоните/командите както са например в MS office пакета?

  Espera:

  Начинаещ съм и имам инсталирана AutoCad 2017 x64 на Windows 10 и искам да разбера как мога да изкарам shortkeys в подсказка на бутоните/командите както са например в MS office пакета? Това е моят начин да науча бързите клавиши и кратки команди.

  Краси Кръстев:

  Здраей, Espera.

  Нещата в AutoCAD стоят малко по-различно, поне за мен.

  Тук наистина е хубаво да се ползват бързите клавиши защото е страшно удобно при бързо чертане.Именно поради това промяната им като съкращения е направена доста удобна и всеки може да си ги настрои така че да са удобни за него. Силно препоръчвам да тръгнеш именно по обратния път, т.е. не да учиш това което предлага AutoCAD, ами да ползваш възможността за промяна и да нагласиш бързите клавиши спрямо твойте изисквания. Това определно ще са 15 - тина бързи клавиши, които ще ти се налага да ползваш всеки ден при работата си с AutoCAD.

  Как може да промениш тези клавиши може да погледнеш тук.

  Бързи клавиши и кратки команди - I част

  Тук идва момента с това, което търсиш нещо да ти подсказва когато кликваш на иконките, тук подсказките обаче са малко по-различни от тези в Excel. За да включиш подсказките за всяка иконка при mouseover върху иконките изпиши в командния ред TOOLTIPS натисни Space (enter) и задай 1 - ца за тази ситемна променлива.

  Следва при посочване с мишката да се появяват подсказки.

  При кратко посочване с мишката (снимка 1 позиция 1) следва да видиш нещо на показано на снимка 1 позиция 2 подобно за всеки инструмент.

  Снимка_1

  При повече задържане на мишката (снимка 2 позиция 1) следва да видиш нещо подобно показано на снимка 2 позиция 2.

  Снимка_2

  Другата ми препоръка е за по-лесно научаване, а и намиране на дадена команда (именно така намерих системната променлива TOOLTIPS) е да се включат някои настройки на командния ред.

  Отиди на "гаечния ключ" в ляво на комадния ред, кликни на него (снимка 3 позиция 1), след това отиди на Input setting (снимка 3 позиция 2), след това сложи отметка на Autocomplete (снимка 3 позиция 3) - това ще ти даде възможност при започване на изписване на дадена команда AUtoCAD да ти даде предложения за това коя команда именно би искал да приложиш - това е дсота добър начин само при изписване на буква да видиш именно твоята команда, AutoCorrect (снимка 3 позиция 4) - ако случайно изпише прекалено бързо дадена команда AutoCAD ще я корегира, Search System Variables (снимка 3 позиция 5) - това е както споменах и по-горе за да намериш по-бързо дадена системна промелива за която смътно се сещаш.

  Снимка_3

  Espera:

  Благодаря за бързия отговор. Искаш да кажеш, че аз мога да си настроя тези команди с бързи клавиши от други програми как ги знам за по-голямо удобство и бързина за работа с тази програма, но това се отнася и за менютата.

  Краси Кръстев:

  Да можеш да настроиш всяка една команда от менютата да се стартира с избрано от теб буквено съкращение. Тази настройка на бързите клаивиши за командите от менютата може да направиш по начина показан в урока от линка от горния коментар. Т.е. променяш тези кратки буквени съкращения така че да са ти удобни и да се досещаш бъзро за тях.

  Например ако искаш да изчертаеш оркъжност, то командата за това е CIRCLE. Тази команда може да се стартира от иконката показана на снимка 1, НО ти можеш да я стартираш с буквено съкращение, което ти си задала на AutoCAD. Съответно това буквено съкръщение ще е направено от теб и ще знаеш какво е И няма да ти се налага да използваш предварително зададените в AutoCAD и да ги учиш.

  Снимка_1

  Колкото до бързите клавишни комбинация, като Ctrl + C; Ctrl + V те са настроени по начина по които всяка друга програма в Windows, така че там няма кой знае какво да се научи.

  Espera:

  Благодаря за отговора.

 • Иван Цукев:

  Има видео, пробвай опцията алтернативен видео плейър