Интродукция към Модул Плюс

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Какво ще кажете за Sheet Set Manager - a?

  Гео-консулт:

  Би било много полезно да кажете няколко думи за и Sheet Set !?

  Ivan:

  Sheet Set е доста обширна тема и с няколко думи няма да стане. Имам цяла книга за него (тя е подарък на хората от ВИП групата), но имам и доста безплатна информация за тях тук:

  https://blog.tsukev.com/autocad-blog-tayna-cherteji-sheet-set.html

 • Auto CAD версии ?

  Гео-консулт:

  Има ли начин когато тръгна да отварям файл с Auto CAD първо да ме попита с коя версия да я отвори тъй като работя едновременно с 2004 и 2012 ? В момента файловете ми се отварят с последно използваната версия по подразбиране и това ми създава известни проблеми.

  Иван Цукев:

  Едно решение на проблема е версията 2012 да се настрои да записва файловете само в по-ниска версия - 2004.

  Отиваш в Options ->Open and Save -> Save AS и избираш ниската версия.

  Радослав Младенов:

  Здравейте!Искам да попитам как мога да запиша допуск към даден размер?Например 5мм от +0.1 до -0.1 като искам допуските да са записани числата едно под друго.Благодаря предварително

  П. Чардакова:

  Здравей, Радослав!

  Ето моя начин да задавам допуски:
  1. Включвам си Properties (между другото те са ми включени постоянно);
  2. Маркирам си дименсията, която искам да е с допуск;
  3. В Properties отивам на разделя Toleraces;
  4. Tolerace display => от падащото меню си избирам метода на допуските (по подразбиране няма);
  5. В съответното поле си въвеждам, съответните допуски.
  По принцип май е заложено това да се направи още при създаване на съответния стил на оразмеряване, но ако повечето размери са ти без допуски, ще трябва да ги махаш от Properties. Или можеш да си направиш различни стилове на оразмеряване, съответно без допуск, със симетричен допуск, със зададени две отклонения и т.н., каквото използваш. Аз не използвам често допуски и затова използвам, описания по-горе начин.

  П. Чардакова:

  Извинявай - не съм дочела въпроса до край - за твоя случай трябва да избереш метода Deviation.


  Радослав Младенов:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

 • Гео-консулт:

  Здравейте, в модул 1 урок 9 споменахте, че ще говорим как при работа в екип основните настройки на АutoCad да бъдат запазвани на сървър, т.е. палетите с инструменти, настройките и шаблоните за плотиране да са еднакви за всички в мрежата. Може би това остана като тема, която да ни дообясните.

  Иван Цукев:

  Всъщност в курса за блокове говорим по-подробно на тази тема и въобще как да организираме билбиотеките си. https://aula.bg/kurs-AutoCAD-blokove

  Принципът е, че палетите всъщност са файлове. И можем да създадем една папка на сървър и да копираме палетите в нея.

  След това указваме на Аутокад къде е таза папка (прави се на всеки компютър в офиса) и вече палетите са на сървъра.

  Тази настройка се прави в Tools -> Files -> Tool Palettes Locations като там или добавяме пътя към папката на сървъра (ако искаме да запазим и лоаклните палети и общите) или премахваме локалните и само оказваме папката на сървъра (тогава всички имат еднакви палети от сървъра).

 • Иванка Калева Чолакова:

  Като местя мишката по чертежа, не ми се засветяват елементите, които евентуално мога да маркирам. Нещо сигурно съм изключила, защото в началото след инсталацията на програмата не беше така. Какво съм задала? С 2012 съм.

  Краси Кръстев:

  Отворете Options ( в командния ред изпишете OPTIONS или накратко OP ) след което се появява прозорец с опции -> отивате на раздела Selection след което долу в ляво има Selection preview маркирайте и двете възможности: When a command is active и When no command is active.

  Иванка Калева Чолакова:

  Златен! Благодаря!

 • Каква е разликата между Explode и Burst?

  Нели Георгиева:

  Здравейте! В хода на видеото споменахте за две команди за гръмване на блокове - EXPLODE и BURST. Бихте ли обяснили каква е разликата между тях и в какви случаи се използват?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Най-общо казано : Командтата BURST - разпада блока, но се запазват стойностите на атрибутите, а EXPLODE - Разпада блока на съставните му части до дефинициите на атрибутите. Надявам се да съм бил полезен.

  Нели Георгиева:

  Благодаря за бързата реакция!

  Иван Цукев:

  В блога има и статия по въпроса: https://blog.tsukev.com/autocad-block-explode-vs-burst.html

  Христо Димитров Герджиков:

  Здравейте. Аз използвам AutoCAD MEP 2015  и нямам команда BURST. Случайно да знаете дали не са я орязали от тази версия?

  Краси Кръстев:

  @ Христо - Здравей, Burst e команда от Express Tools на Autocad - Виж дали си я инсталирал при инсталирането на MEP - a ( Ако имаш Express Tools на инсталационни файл - или те е питало по време на инстаналация за Express Tools - инсталирай го командата е в това меню като цяло.Надявам се да съм бил полезен.

  Христо Димитров Герджиков:

  @ Краси - Здравей и мерси за отговора. При инсталирането на MEP отметнах всички иконки но Expresstool командите не са активни. Намерих една статия от Autodesk (https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Using-an-Express-Tools-command-in-AutoCAD-shows-unknown-command.html) Направих всичко ,което е описано в статията, но като стигнах до точка 5 от method 1 Останових, че файловете acettest.fas and acetutil.fas  липсват. В крайна сметка Tab-ът "Express tools" се появи, но никоя команда не е активна. Случайно да имаш представа от къде мога да намеря липсващите файлове или друг начин да коригирам проблема? Предварително благодаря! 

  Краси Кръстев:

  @Христо, Ами честно да си кажа с AutoCAD MEP  нямам кой знае какъв опит.Виж да не би когато си стартирал APPLOAD да не си избрал друг вид разширешние ( трябва да е .fas ), и заради това да не го намираш като файл.Виж дали при инсталацията на MEP не се е инсталирала и класическа версия на CAD.Моя личен съвет е ако не ползваш библиотеките и добавките в MEP и имаш възможност да си сложиш класически AutoCAD, найстина направи една инсталация на Класически AutoCAD.(Снимка 2 ) като изпишеш OPtion в комадния ред и отидеш на раздела Profiles виж ако има AutoCAD класик или Autocad English - и избери него и виж дали ще имаш express tools.

 • Може ли... в раздела за Лейаути - антетка и завъртане в viewport

  Асен Петров:

  Здравейте, в предишния модул за да бъде изчерпателен, би могло да се добави видео урок в който да се покаже как се прави антетката на чертежа плюс това как да завъртаме чертежа в viewport (примерно не да го движим на ляво, дясно, горе и долу ами и завъртане под някакъв ъгъл). Иначе благодарности за курса, като за начинаещи е много добре направен. Видео уроците са много по добре запомнящи се от четенето.

  Иван Цукев:

  Имаме два варианта.


  А. Или да завъртим самият viewport просто чрез командата rotate

  Б. Или да ползваме командата alignspace за да завъртим модела, който е вътре в viewporta, а самият viewport да си остане същата геометрия.


  Иван Цукев:

  По принцип alignspace се използва основно за 2D, при 3D ефектът може да се постигне и с orbit

 • Как да се направи различен изглед към обект?

  Georgi Shushutev:

  Здравейте, имам един въпрос относно различни изгледи към обект. Когато работя в 2D моделно пространство няма възможност да се направи автоматичен изглед от отгоре, например, а трябва да го начертая, нали?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ами когато става за изгледи и автоматични разрези ... обекта трябва да е 3D.

  Georgi Shushutev:

  Благодаря!

  :)
  Юрий Митов:

  Ако можете да покажете как се рисува с графичен таблет https://www.vali.bg/bg/product/10485/%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82-Wacom-Intuos-Draw-%D0%A1%D0%B8%D0%BD

 • Как бързо да измеря общата дължина на 2 или 3 отделни линии и от тях да извадя трета (четвърта)?

  Незабравка Недялкова:

  Здравейте. Има ли бърз начин, по който да измеря общата дължина на две или три отделни линии (или сплайнове) и след това от този сбор да извадя дължината на трета (и четвърта) линия?

  Краси Кръстев:
  Здравей, 

  Може да позлваш един от най - популярните lisp програмки, които събират polyline, lines и splines.

  Ето тук ще споделя този който ползвам аз :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeWGJwRE1TNHdLZVU/view?usp=sharing


  Зарежда се като стандартен lisp,а се стартира с командата TLEN.

  Как го ползвам аз в мойта практика.Т.к. имам линейни обекти ( които представляват полилинии ) , които обаче са със различен статут ( за новоизграждане, за реконструкция и т.н. )  съответно селектирам по даден критерии ( ползвайки selectsimilar и quick select ) полилиниите стартирам lisp - a и така получавам бърза спаравка за дадения тип трасе.Съответно често се налага на база на цялата ми линейна мрежа да дам процент на дадения вид трасета спрямо общата дължина ... селектирам всичките трасета получавам общата дължина и съответно пък като вече знам дължината на мрежата с даден статут ( новоизграждане, реконструкция ... ) бързо и лесно мога да си направя калкулацията за процента :)

  Лиспа работи и за lines, circle arcs и spline.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и лиспа да ти върши работа.
  Николай Николов:

  Има една "Безплатна програма за сваляне дава справка за количествата на ВиК чертежи". Това е заглавието. Там е и Лисп програмата и начина за създаване на иконка в Аутокад. По този начин винаги е под ръка за ползване. И като се следват указанията на инж. Кръстев всичко става светкавично!!!

  Незабравка Недялкова:

  Много благодаря и на двамата!

  Пламен:

  Безценен Лисп за по-голяма бързина и точност .

  Краси Кръстев:

  Супер е че сте го приложили вече!

  Ивайло:

  Здравейте, може ли да ми дадете лисп програма, която събират polyline, lines и splines?

  Петър Петров:

  Здравейте, оказа се ,че LT версията няма LISP. Има ли вариянт за измерване на обща дължина на линии при нея?

 • Как се прехвърля правилно 3D чертеж от AutoCAD в 3dsМах? 

  Албена Христова:

  Няма урок за прехвърляне на файл - освен бегло в урок 9 на модул 1 в 3ds Мах. Отговора може би ще е прекалено натоварващ за вас, но предполагам, че отговора ще бъде полезен  и за другите в курса. Аз го прехвърлих, но 3ds Мах го счита за един обект - маркират се заедно всички обекти, естественно не мога да им сложа цвят и текстура. Мога единственно да го конвертирам. Целта ми е да го моделирам, да му сложа цвят и текстура, да го принтирам от 3ds Мах. След това да го прехвърля в Аутокад / което не съм правила /, да направя разрези, да сложа дименсии, текст, мултилидер, спецификация и да се плотира. Този файл с мебели, който прехвърлих се счита от ds Мах за един обект, не мога да прилагам цвят, текстура - само може да се конвертира. Има ли начин това да стане и как ? А къде се задават мерните единици в МАХ ? 

  И двете ми програми са версия 2014 и предварително благодаря !

  Цанко Дилов:

  Здравей Албена,

  Въпросът ти е много интересен и достатъчно объркващ. В този смисъл си права, че е натоварващ. Първо, защо след като проектираш мебели, не го правиш директно в 3ds Max?! 3ds Max е измислен от извънземни, но виждам, че успешно си го завършила. В AutoCAD си ограничена в моделирането на мебели, най-малкото защото е чертожна програма. Какво очакваш от твоите мебели, които не бих нарекъл моделирани, а по скоро скулптиране. Направи си разрезите, мултилидерите, дименсии и спесификации в CAD. Там също можеш да приложиш някакви материали и да рендерираш добре своите мебели. Но моделирането им в 3ds Max и безкрайните му възможности за прилагане на материали, светлини и камери, висша форма на рендериране, обработка на постпродукция с Photoshfp, е от съвсем друга класа.
  С приятелски поздрав: Цанко Дилов
  Албена Христова:

  Това са мебелите, които използвах от курса - просто за опит и както вече писах - те не могат да се моделират. 

  За прехвърлянето от CAD в 3d MAX - въпросът ми е повече от любопитство, защото все пак след като съм вече понаучила и двете програми  - трябва да завърша нещата докрай и никога не се знае - може някога да ми се наложи. 
  А въпросът ми за начина за прехвърляне на файл от 3d MAX в CAD предстои - ще бъде зададен и е отворен - ако някой има идея как става - моля да сподели !!!!
  Георги :

  Здравей, Ето идея която може да пробваш за да импортваш твоята сцена в 3ds Max. В случая аз съм избрал едно шкафче от аутокад, което е направено от оделни елементи, или поне така си мисля де, и ще пробваме да го импортнем в макса. Съхранено е от аутокад като формат DWG. Когато се импртва в 3ds max има няколко опции от които трябва да си избереш подходящата. Примерно дали да се импортва като един цял обект, всеки елемент да е отделен, отделно по цвят, по слой и т.н. Предполагам че си оставила опцията всичко да ти е един обект ( One Object) .Пробвай с Entity и виж какво ще се получи.

  Албена Христова:

  Благодаря, Георги ! Току - що го прехвърлих и съм много радостна от факта, тепърва ще пробвам и другите настройки, но съвсем искрено ти благодаря, много ми помогна !  Поздрави и весели празници !

  арх. Малина Антова:

  Присъединявам се към поставения проблем - и ето какви са ми съображенията. Направила съм груб работен 3D модел на една сграда в AutoCAD. Искам да прехвърля модела в 3ds Max, за да се довърши финото моделиране и да се генерират качествени изображения после. Какъв е смисълът колегата, който работи с 3ds Max, да прави целия модел наново? Ето тук идва същественият момент с импорта - и естествено, доброто синхронизиране между двете програми по отношение на самия модел.

  Милен Костадинов:

  Здравейте! Имам въпрос при импортиране на 3D чертеж от Аутокад в 3дс макс, защо при прехвърлянето модела става по-груб, в смисъл примерно в Аутокад съм начертал конус, а в 3дс макс излиза като пирамида, става начупен на полигони. Прилагам и снимки

  На първата снимка се вижда в аутокад, конуса си е точно конус, а 3дс макс го превръща в пирамида, "опростява" модела така да се каже. Благодаря предварително!

  Георги :

  Здравейте, Предполагам че при импорт в 3ds Max изчезват групите за изглаждане които се създават по подразбиране със стандартните примитиви в 3дс макс и затова се получава този проблем. За да си решите проблемите: Ако вашата сцена е заредена вече в 3дс макс добавете модификатор Smooth с Treshold около 40 - 50 докато се изглади обекта. Или още по време на импорт поставете отметка на Auto Smooth и пак задайте същия ъгъл (толеранс)

  Милен Костадинов:

  Много благодаря за помощта!

 • Може ли да ни запознаете с Viewports ?

  Hristiansen:

  Здравейте ,може ли да направите урок за Viewports ? Ще бъда много благодарен,уверен съм не само аз :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Hristiansen.

  В модула Тайните на плотирането към настоящият курс viewports са разледани как се използват в Layout - тите и какво представляват.

  Hristiansen:

  ок,много благодаря за търпеливият отговор :) забравил съм този момент ,ще го наваксам