Динамични блокове. Основни принципи.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво означава динамичен блок?
Това е блок, който спестява създаването на отделни блокове, когато геометрията е подобна;
Това е блок, който е много бърз (динамичен)
Това е блок с променлив текст

Въпроси и отговори

 • Георги Табаков:

  Възможно ли е динамичен блок да се допълни с променящ се текст, като текста запазва относителното си местоположение(винаги центриран спрямо блока) ? Аз лично за за една стрелка за наклон не можах да се справя. При разширяване на блока текста остава на първоначалното си положение и при всеки нов размер на блока положението на текста се разполага относително различно.

  Иван Цукев:

  Ако желаеш, може да ми изпратиш примерен блок и подробно описание какво трябва да прави чрез формата за бонус модула. Така ще можем да го разгледаме като урок: https://aula.bg/lesson/2139

  Николай Николов:

  Здравейте г-н Табаков, аз бих направил блок за стрелка по следния начин. Базовата точка на блока да е в средата на стрелката. Ще направя ротация на стрелката около базовата точка. Ще добавя атрибут за стойността на наклона, който няма да се върти със стрелката. Тогава атрибута няма да си променя местото спрямо базовата точка. Бих добавил и точка за преместване на атрибута за всеки случай, която също няма да се върти със стрелката. И това е. Нищо сложно. Може да се направи и блока да е анотативен за различните мащаби. Ако имаш проблеми изпрати ми стрелката ще я напрвя по описания начин. Поздрави и весели празници!?

  Георги Табаков:

  Благодаря инж. Николов, От 2015 г. работя със Civil 3D и там всичко е автоматизирано с оразмеряването на наклони на повърхнини и линии.

 • Защо се губи динамичността на блока ?

  Галина Димитрова:

  Каква може да бъдепричината динамичен блок да си загубва динамичните свойства, когато влезе в друг файл? Часове се боря със стандартната врата от палетата с инструменти, която във вашия файл си е динамична, дори добавих свойства, а като я сложа в мой (независимо как), й изчезват всички опции за динамични промени. Настройка на файла или какво се случва. Стандартната от палетата като я вмъкна в моя файл става същото :(

  Краси Кръстев:

  Здравейте, да не би проблема да идва от това че във вашия чертеж има вече зададен блок със същото име и слагайки блока от урока съответно той да приема свойствата на вече съществуващия за чертежа блок.

  Препоръката ми е изтриите блока от вашия файл ( така че да го няма никъде в чертежа ), след което направете един Purge All на чертежа и след това копирайте блока от урока във вашия файл.

 • Галина Димитрова:

  Забравих да спомена, че вмъкнах нови ширини и дебелини на стени - сигурно не съм го направила както трябва или запазила корекно, защото динамичните блокове, които не съм пипала, се вмъкват коректно и в моя файл. Интересното е, че във файла от упражнението се вмъква с новите динамични параметри.

  Иван Цукев:

  @Галина Да не би да си настроила Аутокад да записва в по-ниска версия и това да разваля блоковете?

  Провери в options Аутокад в какъв формат записва файловете и дали не си оставила нещо като 2004.

 • Траян Гунчев:

  Аз бих желал ако ще има курс за динамични блокове :)

  Иван Цукев:

  Траян,

  Надявам се да ми се отвори възможност да го направя.

  Има толкова интересни неща, които бих искал да покажа, а и има доста хора, които непрекъснато ме питатат за динамични блокове.

  Траян Гунчев:

  Здравейте, Благорадя за отговора :)

 • Как да си пригодим готовите анотативни блокове ?

  Десислава Иванова:

  как можем да пригодим готовите блокове от tool palettes, да отговарят на нашите чертежи в 1:1 .. при мен излизат огромни ?

  Маргарита Николова:

  Здравейте, може да промените units на source file-a да отговарят на units във вашия файл. С десен бутон на мишката върху блока в tool палетата -> Properties -> се вижда пътя на source file.
  Друг вариант е пак от Properties да се промени мащабът на вмъкване Scale.

 • Десислава Иванова:

  И същият въпрос за външни блокове? Мерси :)

  Иван Цукев:

  Трябва да се пусне командата units и да се настрои мащаба в чертежа.

  Тоест ако чертаем в сантиментри, в units да се зададе сантиметри. Ако блокът е създаден коректно - трябва да се вкара в правилния размер. Ако все още има проблем - трябва да се провери в какви units е създаден блока.

 • Деница Янева Стефанова:

  Здравейте! На мен не ми стана ясно, защо от Tool-палетата някои блокове се виждат големи на чертежа, а други малки и това със scalefactor ли се коригира? Задала съм mm за Units в Blockeditor и чертежът е в mm. Благодаря !

  Иван Цукев:

  Това се коригира, когато зададем правилен мащаб на чертежа и правилен мащаб на блока (ако е сбъркан).

  При блокове, които са вградени в Аутокад това не е проблем, там обикновено мащаба е нагласен.

  Ако имаме обаче наши стари блокове, които не сме внимавали докато ги правим, трябва да отворим блока и да настроим мерните единици, в които е чертен блока (поле Units).

  След това като вмъкваме, трябва да сме пуснали команда Units и да кажем на Аутокад в какви мерни единици е чертежа, за да може да ги вмъкне коректно.

  Деница Янева Стефанова:

  Благодаря за отговорите. Поздрави

  Исмаил:

  Здравейте, трудно ли е да се направи динамичен блок за разрез на сечение на греда както показахте на вашият чертеж при слоевете. Примерно да може да се върти по всички посоки, огледално, увеличаване на дебелината на плочата и т.н., възможно всякакви промени за сечението? Благодаря ви!

 • Динамичен блок

  Исмаил:

  Извинявам се горе въпроса съм задал като коментар.

  Иван Цукев:

  Ок,

  въпросът е : "Здравейте, трудно ли е да се направи динамичен блок за разрез на сечение на греда както показахте на вашият чертеж при слоевете. Примерно да може да се върти по всички посоки, огледално, увеличаване на дебелината на плочата и т.н., възможно всякакви промени за сечението? Благодаря ви!"

  Отговорът е трудно е ако не знаеш как се правят динамични блокове, лесно е ако знаеш. Така че зависи.

  Ако човек се запознава с динамичните блокове - по-скоро бих почнал с по-лесни примери и не чак толкова много опции вътре в един блок. Може да има 3-4 блока за отделните случаи и човек като натрупа опит да ги вкара после в един единствен.

 • Валери Калчунков

  Валери:

  Следвайки стъпките във видеото,след начертаването и маркирането на правоъгълника,влизаме в Block Editor-a.При мен ,обаче "Block authoring palettes" не съдържа нищо.Разделите Parameters,Actions липсват.На какво може да се дължи? Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Ако палетите са празни, това обикновено означава проблем с AutoCAD.

  Получава се често при използване на cleaner програми - за почистване на windows registry и освобождаване на място.

  Официалното решение е преинсталация на AutoCAD.

  Има обаче нещо, което бих пробвал, за да избегна преинсталацията.

  Отива се в Options -> Files -> Authoring Palette File Locations там се кликва на пътя с F2 и се оставя празен

  Натиска се Apply. AutoCAD казва, че празния път е невалиден и възстановява настройките по подразбиране. Това в някои случаи помага, но не във всички.

  Найден Данков Червенков:

  Options -> Files -> Authoring Palette File Locations. Там освен пътя C:\Users\NAIDEN\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2013 - English\R19.0\enu\Support\AuthorPalette , добавих и пътя C:\Users\NAIDEN\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2013 - English\R19.0\enu\Support\AuthorPalette_Backup, с което всичко се оправи. Благодаря! Относно втория ми въпрос. Отговорът го видях малко, след като питах, но няма възможност за редакция на съобщението.

  https://aula.bg/question/7102

 • Асен:

  Здравей, направил съм един динамичен блок с една променлива strech и искам да задам "стъпка" с точни размери през която да се увеличава или намалява, но в properties нямам подменю value set. В програмата ли е проблема или аз нещо не съм направил?

  Цанко Дилов:

  Със сигурност имаш Value Set, но трябва да маркираш параметъра, а не блока. Ако те интересуват динамичните блокове, както предполагам, в курса за Блокове има два модула само за динамични блокове. Богата работа!

  Иван Цукев:

  Добре че си добавил изображение, иначе нямаше шанс да ти отговоря.

  Избрал си правоъгълника, а не параметъра. За да видиш properties на параметъра - трябва да избереш него

 • Защо не ми се визуализират параметрите на селектирания блок в Properties палетата?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте ,защо според вас в параметрите горе  в менюто не ми излиза като в урокът Linear Parameter ,и долу в Misc нямам подопция да променя брой точки

  Краси Кръстев:

  Здравей, влез в block editor - а както си показал на снимката натисни Esc след което се пробвай да избереш пак параметъра и тогава виж в properties палетата дали най горе ще ти пише че си селектирал нещо защото в момента пипе че не си селектирал нищо.Ако не стане така пробвай когато си в моделното пространство да избереш какъвто и да било обект и виж дали в properties ти отчита че си селектирал даден обект ( тоест дали ако избереш текст в properties ти пише MTEXT или пак пише No selection ), и пише да кажеш какво се е получило.

  инж.М.Линдов:

  Опитах пак и не се получава ,като селектирам действието както е дадено в урока в properties горе си остава празно,що се отнася за моделното пространство ,какъвто и обект да избера си ми го изписва правилно

  инж.М.Линдов:

  Не става,минимум 10 пъти изгледах урока за да разбера къде бъркам и не става

  Краси Кръстев:

  Мисля че не бъркаш ами имаш проблем с CAD. Прочети тази тема ( цялата )   -  https://aula.bg/question#id-102208000001 и прецени дали да не нарпавиш един Repair или както под един друг въпrос ти бях препоръчал да си инсталираш един AutoCAD класик.Темата е подобeн може би ан твоя.Не виждам да правиш енщо неправилно селектираш си пaраметъра и съответно очакваш да видиш Properties.

  инж.М.Линдов:

  Дааам ,предполагам че това е проблема ,ще видим как ще се оправям,мерси

  инж.М.Линдов:

  Краси ,искам само да попитам ,понеже си инсталирах друг AutoCad Класик 2014,защото този моя механикал ,нямаше много от опциите включително и Експрес Тоолс менюто и сега като се опитвам да направя урока с динамичните блокове ,след като си създам блок не ми излиза менюто за блоковете и поточно горе в AutoCad изобщо не виждам Block Editor-а ми,може ли с нещо да ми помогнеш?

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да можеш да виждаш tab - a с Block  editor - a трябва да си " отворил" блока  тогава ще ти се отвори концептуалния  таб ( концептуално меню защото е обвързано само с блока ), та отвори блока, -  с десен бутон на мишката при маркиран блок цъкни върху него и дай на Block Editor ( може и с двоен клик върху самия блок ) и съответно ще влезнеш в Block editor - a съответно ще имаш горе такъв tab  - Block Editor ( снимка 2 позиция 1 ).Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  инж.М.Линдов:

  Да Краси дотук всичко е наред ,но след като си създадох блока и го селектирам в менюто пропартис пак не ми изписва че е блок,въпреки че си преинсталирах AutoCad с класическата версия 2014.Някакви идеи?

  Краси Кръстев:

  Ами, в момента си селектирал ( поне това което аз виждам ) само параметъра би следвало в Properties да ти показва Linear Parameter ( снимка 1 ), НО и да си селектирал повече обекти би следвало да пише All ( ) ( снимка 2 ).Като си в моделното пространство, a не във Block Editor - a, и селектираш обект пак ли нищо не ти изпизписва горе в Properties ? Селектирай една отелена линия в Модиленото пространство, пусни Properties и качи една снимка.

  Венета Стефанова:

  Здравейте имам същия проблем. Направих стъпките описани по-горе, а именно му направих Repair, но пак същата работа. 

  Краси Кръстев:

  @Венета , Ами, ако не се оправило с Repair and Reinstal за жалост ще ви посъветвам да направите една изцяло нова инсталация на версията изтривайки всичко от по - стари версии.За съжаление след 2013 ( вкарването на Autodesk 360 ) този проблем явно е доста чест :(.

  Венета Стефанова:

  Това означава, че ще загубя всичко, което съм правила по AutoCAD-a досега нали:(

  Венета Стефанова:

  Открих проблема. Скоро преместих програмата на друго място и SHortcut-а не може да открие новата папка. Върнах ги обратно и се оправиха нещата:)

  Краси Кръстев:

  Губят се част от настройките ако не си ги запазиш някъде предварително.Иначе интересно, това с местенето трябваше да го споменеш по - рано :)

 • Как се създават повече изгледи в един блок?

  D.Doncheva:

  Как да се създават различни изгледи на обект в един динамичен блок (примерите с палмата и автомобила)?

  Краси Кръстев:

  Здравей, това може лесно и бързо да се постигне с параметъра Visibility.


  Ще се опитам с няколко думи да обясня как се работи с този параметър ( 
  казвам с няколко думи защото в курса за по напреднали AutoCAD блокове - 
  подробно и ясно са показани всички свойства на динамичните блокове и колко 
  добре може да се улесним работата с тях ).

  Примера който ми хрумна е един светофар.Имам блок който е един сфетофар, искам обаче да мога в определени случай този светофар да е показва червена светлина ( съответно жълта и зелена ) .... какво правя първо имам изчертан сетофар със всички светлини светещи едновременно ( снимка 1 ).Ще отида в палетата за динамични блокове след което отивам ще избера параметри, ще избера параметъра Visibility след което AutoCAD ще ме попита за къде да го поставя ще го поставя близо до блока.Така вече имаме параметъра ... как да направим отделните изгледи .... ( снимка 2, позиция 1 ) ще ми се отвори прозорец в който ще въведа изгледите които искам да имам - правя го ( следвайте последователнсотта на стрелките ) след което с ОК ще затворя.След това ( снимка 3, позиция 1 ) мого да преминавам през отделните изгледи - избирам си изглед червено ( снимка 4 ) и с иконката посочена в позиция 1 на снимка 4 ( Make Visiable ) ще направя САМО ЗА ТОЗИ ИЗГЛЕД ВИДИМИ червената светлина и самия светофар ( ако ви се пък са видими всичките то тогава ненужните ще ги премахна с Make invisiable - снимка 5 позция 1 ).

  И така за всеки една отделна видимост ( зелена, жълта, червена )

  Само да вметна ( снимка 6 позиция 1 ) с Visiable mode може да си нагласите да виждате всичко,КАТО ОБАЧЕ елементите които не са за видимостта в която сте ще бъдат по бледи.

  И така Save на блока и вече имаме един динамичен блок, който блок  се оправлява с маркера които поставих до него ( снимка 7 )

  Надявам се да съм бил полезен с отговора, това е най - съкратения вариант на отговор .... не поради друго, ами ако е по описателно или трябва да зипиша още доста.

  D.Doncheva:

  Благодаря много! Как може да се премести вече създаден маркер - например по-близо до светофара?

  Краси Кръстев:

  Ами влезте в block editor - a и преместете маркера където пожелаете.

  D.Doncheva:

  Благодаря за бързите отговори. Всичко функционира. :)

 • Може ли да се направи динамичен блок - примерно правоъгълник с атрибут, който се явява размер на правоъгълника? Целта ми е при промяна на атрибута да се променя автоматично размера на правоъгълника. Благодаря!

  Pavel:

  Здравейте. Може ли да се направи динамичен блок - примерно правоъгълник с атрибут, който се явява размер на правоъгълника? Целта ми е при промяна на атрибута да се променя автоматично размера на правоъгълника. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей,


   едно набързо направено видео което мисля на абза дадения пример решава казуса.


  https://aula.bg/u/MjU4MjgzOTMyOQ
  Pavel:

  Благодаря за бързия отговор. 

 • Може ли да направя количествена сметка за динамични блокове?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, много често в работата ми се налага да изготвям монтажни планове с профилирана ламарина. Съответно тя е с различни дължини. Мога ли да направя динамичен блок на ламарината и след това да си изкарам таблица с различните дължини и количества, като реално аз ще имам 1 динамичен блок на ламарина? Благодаря ви! 

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Няма абсолютно никакъв проблем .... може да направиш следното  атрибута 

  ( дължината ) ти е променлива за динамичния блок този атрибут е част от 

  характеристиките на блока така че при Dataextraction ( в този модул се показва dataextraction - a ) просто трябва да добавиш 

  и тази дължина да се изкарва като данни

  Пробвай сама и ако срещнеш трудност пиши пак в тази тема и ще помагаме.
  Пенка Стоянова:

  Благодаря за бързия отговор, но след като изгледах и урока за Data Extraction успях сама да си отговоря на въпроса. Курса е страхотен и изключително полезен! Поздравления!

 • Защо не мога да повторя направата на динамичен блок по примера от урока?

  Петя Божкова:

  Здравейте, Направих правоъгълник на блок, в блок-едитора на версия 2016 си избрах Linear + Sretch за 1 точка, после следвах насоките на програмата - въвеждам точка, към която да се асоциира стречването, начален и срещуположен ъгъл на обекта, избор на обекта и запазвам. Като селектирам правоъгълника и се опитам да го разтегля, той просто се премества. Къде греша? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, много внимателно направи селекцията при stretch. Това обикновенно е най - често срещаната грешка когато се прави Stretch - селекцията.

  Ето тук : Как да правя правилна селекция при действие Stretch ?

  има насоки за това как да се направи правилна селекция.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата в която те насочих.

  Николай Николов:

  Здравей! Начален и срещуположен ъгъл на обекта - ако това ти е зоната за разтягане то в нея попада целият обект. Предполагям че за това ти се мести обекта вместо да се разтяга. Поздрави!

  Петя Божкова:

  Благодаря, изгледах отново уроците, направих нови опити и открих, че точно това ми е грешката. Вече се получава правилно. Успех!

 • Защо действието Strech действа при единия блок, а не действа при другия блок?

  Живка Костадинова:

  Здравейте! Аз отново имам един глупав въпрос на който не мога да намеря отговора. Правя си два различни блока. Всеки по отделно се опитвам да направя динамичен с действие за разтягане. Единият блок се разтяга, както искам, но другият се мести. Правя ги по един и същи начин -1.Параметър, 2.Действие ...и т. н. селекциите ги правя по един и същи начин! В резултат единият се разтяга, а другият се мести. Този който се разтяга се състои от три линии събрани в един блок (1), а другия е малко по-сложна фигура(2) (но все пак е блок). Може ли това да е причината? Искам да коригирам дължината на сложната фигура и да мога да я включвам в количествено стойностни сметки. Предварително благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, най-веяротно е от селекцията.

  За тримерен обект няма как да приложиш stretch, там stretch работи по начина по които си описала .... обекта се мести.

  За да стречваш тримерен обект, може да използваш Prespull.

  Живка Костадинова:

  Краси, благодаря за разяснението. Извинявам се за правописната грешка в горния си пост, имах в предвид точно - Stretch. До колкото разбирам не мога да направя този блок динамичен, понеже не открих действие Prespull или Extrude.

  Краси Кръстев:

  Коя версия на AutoCAD ползваш? LT, класически или някоя разновидност. Ако е класически не би трябвало тези опиции да ти липсват особено Extrude, Presspull мисля че го въведоха доста по-късно от AutoCAD.

  Живка Костадинова:

  Версия Auto CAD2017, но имах в предвид че като действие на динамичен блок не мога ги свържа.

  Краси Кръстев:

  Да няма такова действие, което да закачите към даден параметър.Предлагах вариант, в който нямате блок ами един цял тримерен обект (може да не го правите на блок) и съответно с командата Presspull да го разтегляте в която посока пожелаете.

  Живка Костадинова:

  Така го направих и аз. Но по този начин не успях да ги настроя чрез Data Extraction да извежда данни за бройки и размери. Може би там трябва да си търся грешката или пропускът? В настройките за количествените сметки!

  Николай Николов:

  Здравей, ако си в 2Д и блока ти се мести вместо да се разтяга виж си зоната на разтягане. Сигурно ти обхваща целия обект. Ако искаш да ти изважда размери на блока трябва да въведеш атрибути приемащи стойностите на размерите на блока. В 2Д третия размер - височината трябва да се въвежда ръчно. Поздрави1

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Това което виждам от снимката е прозорец появяващ се при десен клик.

  Да не би без да искаш да си кликнала с десен клик, върху маркера трябва да се кликне с ляв клик и следва да ти излезне менюто с възможности за селекция.

 • арх. Малина Антова:

  Едно допълнение към въпроса - целта е да се разтяга линията заедно с двата номера на оста в краищата. Не ми се получава с атрибутите, защото се разместват при разтягане и не позволяват ръчно наместване. Предполагам, че греша в последователността на дефиниране - първо трябва да се направи самия блок без атрибути динамичен, а после да се дефинират атрибутите, без да се заключва позицията им. Благодаря предварително на всички, които се включат в темата.

  Живка Костадинова:

  Здравейте, арх. Малина Антова!

  От това което виждам на приложената снимка, не сте задали действие към параметъра и затова има удивителен. За разтягане трябва да се зададе действие Stretch. Ако искате да се разтяга само в едната посока- маркирате параметъра Linear /който вече сте поставили/ и в Properties на Number of Grips задавате 1. Тогава се прилага само едно действие Stretch.

  Във вашия случай имате 2 грипа за разтягане на горе и на долу тогава за всяка посока трябва да се зададе действие.

  Дано съм Ви помогнала. Приятен ден!

  арх. Малина Антова:

  Благодаря за отговора - всичко описано съм го направила и с разтягането няма проблем. Проблемът е там, че атрибутът не се "поддава" на местене и разтягане - т.е. трябва да се наглася ръчно. По друг начин ще го мисля автоматизирането на номерата на осите. На този чертеж са 22 в едната посока, ами ако бяха 122? Слънчев ден!

  Живка Костадинова:

  Може би трябва да се зададе действие за преместване на самите атрибути, което да е обвързано с параметъра. Приятен ден!

 • Как да използвам в блок едитора Array action?

  Nadejda:

  Здравейте, в моята работа ми се налага да размножавам многократно някакъв елемент в посока х или у до достигане на определен размер. бих искала да направя блок, в който да има готов елемент за разможаване и стъпка през която се размножава, а аз да задавам от къде до къде да се размножи до запълване на определено пространство и после да изважда броя като количествена сметка, ще ми спести много време. Нещо като показаното на снимката долу. Благодаря предварително.

  инж. Гергана Иванова:

  Важно е да се отбележи, че самия елемент(сегмент), на който ще се задава Array, трябва да е динамичен блок, за да може да си изкарате бройка само на него чрез DataExtraction! Така получавате блок в блока. Трябва да зададете линеен параметър на обект с Stretch действие, на който да зададете желаните граници за разширяване и стъпката, през която да се разширява. В раздела на действията избирате Array и го задавате на същия този линеен параметър. Следвате стъпките, за които ви пита AutoCAD при задаването на Array действието. Самото действие Array в редакцията на динамичните блокове е същото като в моделното пространство. Единственото особено при създаване на динамични блокове е, че е необходимо действията да бъдат прихванати към параметри. Повече знания относно динамичните блокове може да получите в курса AutoCAD формула II, където има и урок показващ подробно как се задава Array на динамичен блок. Някой неща не винаги стават така както искаме от първия път и някой път е на принципа проба-грешка, за което помага Test Block, така че да сме сигурни, че динамичния ни блок работи като хората.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Гергана.

  Това което си описала по-горе е страхотно.

  Определено след преминаване на курса AutoCAD Формула II, нещата с блоковете стават доста по ясни т.к. се обхващат както фундаментални, така и знания на доста по-високо ниво що се касае блокове и параметрично чертане в AutoCAD, което може да спести много много ценно време.

 • Защо не се разпъва еднакво по височина?

  Daniela :

  Създадох правоъгълник като динамичен блок, който искам да променям в двете посоки. В едната се получи, но в другата посока - се променя само едната страна. Благодаря Ви предварително за отговора!

  Daniela :

  Благодаря!

 • Защо не се разтегля и в двете посоки?

  Daniela :

  Може ли по-подробно да обясните, ако искам даден блок да го разтеглям в двете посоки, каква е последователността на командите. В случая, който Ви изпращам, успях да направя разтегляне на прозореца на дясно. Но при изтегляне на стрелката нагоре, целия прозорец се изкривява. Ако искам промяна и в двете посоки, след всеки параметър посочвам и действието, или първо - двата параметъра, а после двете действия. Благодаря Ви предварително за отговора!

  Daniela :

  Донякъде успях.

 • Как да изтрия съществуващ блок?

  Emiliya Hinkova:

  Здравейте! Главният ми проблем е, че искам да изтрия един от слоевете си, но не мога да го направя, защото на него съм направила няколко от блоковете си. Реших, че трябва да изтрия блоковете, за да няма нищо на този слой, но просто не мога да открия откъде мога да направя това. А освен този вариант има ли как да прехвърля блоковете си на друг слой, така че те да се запазят, но да не бъдат вече на друг слой и вече да мога да изтрия този?

  Emiliya Hinkova:
  • но да бъдат вече на друг слой и да мога да изтрия този?
  Краси Кръстев:

  Здравей, Емилия.

  Под блоковете в даден слой, имаш предвид че блоковете са поставени в даден слой който искаш да изтриеш ИЛИ елементите на блока са в този слой.

  Ако блоквете са в даден слой и искаш да ги прехвърлиш в друг слой, то може да избереш един от блоковете, след което да приложиш Select Similar, следва да си избрала всички блокове след което отиди горе в горната част на раздела Home и смени слоя (снимка 1 позиция 1). Ако няма други елементи в този слой и следва да може изтриеш блока.

  Снимка_1

  Ако елементите на блока са в слоя който искаш да изтриеш, то влез в режим на редакция на блока, селектирай елементите на блока (снимка 2 позиция 1), след което пак от падащото меню в раздела Home (снимка 2 позиция 2) запази промените за блока. Следва да можеш да изтриеп слоя.

  Снимка_2

  Ако и блока и елемнтите на блока са в дадения слой който искаш да изтриеш, ТО тогава повтори стъпките от горните две условия иии съответно следва АКО нямаш други елемнти в слоя този слой да може да бъде изтрит.