Основни принципи при чертането

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Основни принципи


@2,4 - Точка 2 единици по X и 4 единици по Y спрямо точката, от която сме в момента. (относителни координати)
#2,4 - Точка с координати 2,4 в абсолютната координатна система на AutoCAD.

 

 

Важни забележки


1. Когато не се изпише "@" или "#" AutoCAD не знае дали искате да зададете относителни или абсолютни координати и взима настройката по подразбиране. Тя може да е различна за различните версии на AutoCAD.
Контролира се от командата DYNPICOORDS. Настройките са "0" за относителни координати, когато не е зададено @ или #; "1" за абсолютни координати, когато не е зададено @ или #.

 

 

Бързи клавиши


F8 - Включва/изключва ортогонално чертане
F10 - Включва/изключва Polar Tracking
F12 - Включва/изключва Dynamic Input

 

 

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да изпишем релативни координати с остъп 10 по X и 25 по Y от точката в която се намираме?
@10,25
#10,25
 
Как можем да изпишем абсолютни координати на X=10,Y=25?
@10,25
#10,25
 
При стартирана команда за линия, какво трябва да въведем, за да начертаем отсечка с 5 единици под ъгъл 42 градуса?
@5<42
45%5
#5@42
@5!42
 
Кой е бързият клавиш за промяна на ортогонално/не ортогонално чертане?
F8
F10
F12

Въпроси и отговори

 • Георги Табаков:

  Не можах да намеря по-подходящо място, затова задавам въпроса към този урок. В ACAD се импортират точки ръчно или с екселска таблица. Въпроса ми е: Може ли да се импортират точки едновремено и с етикети( №, Z), както това е в Civil 3D ?

  Иван Цукев:

  Няма вградена опция. Това може да се постигне с програми надстройки за Аутокад или прост лисп. Има доста подобни лисп-ове, които могат да се намерят по Интернет.

  Николай Крушков:

  Въпрос? Отсечка с дължина 123 единици (мм:дм: м см). Искам да станат 117. Как става това?

  Славчо Желязков:

  1.Команда Scale, 

  2. селектираш отсечката, с Ентер приключваш селекцията, 
  3. избираш базова точка, 
  4. пишеш в командния ред 117/123 за Scale Faktor
  5. Enter и трябва да се е получило
  ЕВДОКИЯ КИРИЛОВА СТОЯНОВА:

  Другия вариант е - селектираш линията, пишеш LENgthen, Total 117


  П. Чардакова:

  Здравей, Георги Табаков, аз съм с Mechanicl 2008. При него има функция Hole Chart - прави таблица с координатите на центрите на селектирани окръжности. Командата е _amholecart.

  Успехи!
 • Ruska Georgieva:

  Каква може да е причината с бутон F8 да не ми се включва или изключва ORTO, а се появява неактивен сив екран с две назъбени колела?

  Иван Цукев:

  @Руска Трябва да се рестартира Аутокад, а най-добре и компютъра. Ако проблемът продължава, може инсталацията на Аутокада да е развалена и да трябва да се преинсталира. А какво се получава като се натисне бутона долу в лентата за състояния?

 • Надя Стоянова Жлябинкова:

  Здравейте, сега ми възникна един въпрос и мисля че към тази тема мога да го задам, искам да изчертая линия с цвят 80% черен цвят, ка да определя и посоча ?

  Иван Цукев:

  Надя В последните версии на Аутокад добавиха прозрачност на слоевете. Може тези линии да ги сложите в един слой и да се зададе прозрачност 80%. Това ли е ефекта, който трябва да се постигне?

  Теодора Ралева:

  А как може да се постигне това за определени блокове?

  Teodor_RR:

  За блокове - трябва да редактирате блоковете (през block editor), така че за всички елементи, които искате да имат прозрачност, срещу параметъра "Transparency" да пише "ByBlock". Параметърът не се променя с падащо меню, трябва ръчно да напишете "ByBlock". След това запазвате блока, селектирате го и можете да промените "Transparency" (вече за целия блок) на колкото пожелаете и ще забележите промяната. Пак уточнявам - това се прави само за елементите, които искате да променят своята прозрачност. Така в един блок можете да имате елементи от един layer, част от които са прозрачни, а други - не, като прозрачността ще се управлява чрез параметъра "Transparency" на блока.

 • Как да въвеждам координати, чрез Dynamic Input ?

  Radostina Vazharova:

  Не виждам при вкл.Dynamic Input изписването на стойностите, виждам празни сини прозорци за градус и дължина.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е до настройка на AutoCAD. Ето тук в тази тема

  Въвеждане на координати

  може да видите основните настройки на Dynamic Input.

  В нея има и допълнителни препратки към доста полезни теми именно за този казус.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Radostina Vazharova:

  Въпросът ми отпада. Досетих се откъде идва проблемът. Аз малко изоставам, но се надявам да се справя с времето. Благодаря за уроците.

  Краси Кръстев:

  Радвам се, че си решила казуса.

 • Красимир Сяров:

  С версия 2012 съм. При построяване ма триъгълника: когато след Tab въведа 45 и space, не се изпълнява линия, а продължава да пише в полето за ъгъла. Бихте ли ми помогнали?

  Иван Цукев:

  @Krasimir Ползвай клавиша ENTER вместо SPACE (интервал)

 • Найден Данков Червенков:

  При изчертаването на последния триъгълник на клипчето изписвате ъгъл 270 градуса , но трябва да се внимава къде е курсора на мишката. Аз съм с 2010 и първия път като изписах 270 ми изчерта линията нагоре, а не надолу. При мен ъглите започват от 0 и ако местя обратно на часовниковата стрелка ги изписва до 180 и ако се продължи след това започват да намаляват. Може би си има опция за тази настройка ? И как може да се изчертае ъгъл спрямо дадена линия (която не е абсолютно хоризонтална или вертикална) , т.е. относителен ъгъл (както при чертането с координати) ?

  Иван Цукев:

  @Найден,

  да има такъв момент с курсора на мишката. Ще проверя точно коя настройка оказва влияние и ще пиша допълнително за нея.

  Иван Цукев:

  @Найден

  По втория въпрос, има няколко начина. Вариантът по учебник е да се зададе отметка в настройките на Polar Tracking Angle Measurement да е относително спрямо последната линия, а не оста Х.

  Друг по-лесен вариант според мен е да се създаде втора линия върху първата и да се завърти с командата rotate на определен ъгъл.

  Елена:

  А как става ротиране на копие на линията?

  Елена:

  Въпросът ми отпада! Видях, че след въвеждането на base point излизат опциите за копие и референтен ъгъл (което всъщност ме интересуваше).

 • Найден Данков Червенков:

  Така и не можах да изчертая определен ъгъл спрямо наклонена права , като му задам ъгъл за начало използва оста Х . Пипах 1-2 настройки на polar tracking, но без успех. Пробвах да въвеждам ъгъла като опреде слагам @ , но без резултат. Ако може да разясните и двата метода как точно се изпълняват.

  Иван Цукев:

  @Найден

  Ето стъпка по стъпка по-лесния начин. Не знам на какво ниво си, но принципно трябва да се минат поне първите 4 седмици уроци, за да може да се направи това от по-начинаещи.

  Ето все пак как става:

  Имаме начертана наклонена линия, искаме да начертаем втора например на 30 градуса спрямо нея. 1. Начертаваме втора линия върху първата. Така стават две една върху друга. 2. Пускаме командата rotate 3. Избираме втората линия. Просто кликване върху двете линии ще избере последната начертана. 4. Натиска се клавиша SPACE, за да се прекрати избора 5. Избира се базова точка, спрямо която искаме да завъртим 6. Аутокад ни пита "Specify rotation angle" и задаваме 30 градуса за този пример. 7. След това с командите за модифициране, които ще взимаме в следващите уроци може линията да се скъсява или удължава, ако това е необходимо.

  Елена:

  Извинявам се за намесата, но това което Найден иска не се ли постига чрез въвеждане на r след избирането на base point и въвеждане на съответния ъгъл? Казвам го, защото и аз (като начинаеща) имах абсолютно същото питане като него и го постигнах така, като освен това зададох и c за копие на линията, което пък не налага чертане на допълнителна линия.

  Емил Гагов:

  Много бърз и ефективен начин

 • Митко:

  Здравей Иване, на версия 2010 тази команда "DYNPICOORDS" пак нещо не работи както си описал. Възможните стойности са 0,1 но ги сменям и не откривам никаква разлика, като въвеждам координати с @,#,* пред тях. Можеш ли ако имаш 2010 при теб да погледнеш дали работи, ако не остави не е нещо съществено.

  Мерси предварително.

  Иван Цукев:

  @Митко

  Ето линк към help-a на 2010, според който и на 2010 работи както съм го описал:

  https://docs.autodesk.com/ACD/2010/ENU/AutoCAD%202010%20User%20Documentation/index.html?url=WS1a9193826455f5ffa23ce210c4a30acaf-4ffd.htm,topicNumber=d0e346088

  Златимира:

  Здравей Митко,

  Настройка на DYNPICOORDS (0 - относителни координати; 1 - абсолютникоординати) се отразява при включен режим Dynamic Input (клавиш F12) тогава, при въвеждане на координати без изписване назнаците @ или #, AutoCAD ще ги разбира, като относителни или абсолютни, спрямо въпроснатанастройка на DYNPICOORDS. Ако въведешкоординатите отново с изписване на @ или #, AutoCAD ще ги разбира като такива с предимствопред настройката на DYNPICOORDS.

 • Каква може да е причината?

  ВЪРБАНОВ:

  Здравейте, На версия 2012 съм,но когато включа ORTO и задам размер 5,след което натисна примерно интервал не ми се изчертава линия с размер 5 единици.Просто не действа.Каква може да е причината?

  Иван Цукев:

  Върбанов,

  пробвай да включиш/изключиш динамичното въвеждане с F12. Тогава има ли разлика?

 • Елица Енчева:

  Здравейте, когато отворя празно моделно пространство и искам да начертая отсечка с дължина 2000 единици края и излиза извън екрана, и не мога да отдалеча така, че да я видя цялата. Нали с Аутокад се чертае 1:1 и моделното пространство е безкрайно. Сигурна съм, че е нещо елементарно, но не мога да открия отговора сама.

  Иван Цукев:

  Елица,

  имаш две решения

  1. Или пускаш командата regen
  2. Или пускаш командата zoom, опция extents
 • Благодаря! Курсът е страхотен, надмина очакванията ми в пъти.

  Елица Енчева:

  Благодаря, но докато чаках твоя отговор и след като дълго виках неволята за такава глупост прегледах старите уроци, и се сетих за regen. Аз съм вече на уроците за плотиране и за първи път ми се случи такова нещо. Курсът е страхотен, надмина очакванията ми в пъти.

  Иван Цукев:

  Елица,

  радвам се,че ти харесва.

 • Може ли да дам вариант за решение  ?

  Исмаил:

  Проблема на Найден има още едно решение искам да го споделя и то само с командата ROTATE:
  1. Избира се наклонената линия, която искаме да чертаем друга линия на определен ъгъл спрямо нея. (или избираме един обект, която искаме да завъртим на определен ъгъл спрямо друга (наклонена) линия). След избора натискаме ENTER или SPACE.
  2. Избира се базова точка, спрямо която искаме да завъртим.
  3. Натиска се клавиша C за да изберем подкомандата COPY на ROTATE, ако искаме да копираме обекта.
  4. Натиска се R за да изберем подкомандата REFERENCE на ROTATE.
  5. И ни иска да въведем ъгъла спрямо която искаме да завъртим обекта. Избираме двете крайни точки на линията (може да се въведе и произволен ъгъл).
  6. Въвеждаме ъгъла, който искаме да завъртим обекта спрямо ъгъла или линията, който посочихме в т. 5., ENTER и готово!

  Краси Кръстев:

  Да това е вариант за справяне с казуса.

 • Исмаил:

  Искам да коригирам 6-та точка. Вместо да се въведе ъгъла се въвежда точка от екрана или с подкомандата POINT две точки от екрана. Може да се въведе ъгъл, но тогава не го прави спрямо тази линия, която искаме да завъртим. Поне при мен не става.

  Красимир Костов:

  След стъпка 3. въвеждаш директно ъгъла, на който искаш да завъртиш копието на отсечката :)

 • Исмаил:

  И имам един въпрос. Командата DYNPICOORDS във версия 2013 има настройки "0" и "1". Пробвах и с двете настройки нищо не се променя. И на "0" и на "1" работи с абсолютни координати?

  Иван Цукев:

  Ако въведем DYNPICOORDS = 0 работим с относителни координати при въвеждането им, което ще рече, че ако начертаем линия и въведем първа точка #10,10 и втора точка 20,20, втората точка ще бъде в коориднати X=30,Y=30 (10+20)

  ако въведем DYNPICOORDS = 1 и въведем отново #10,10 и 20,20, то втората точка ще бъде X=20,Y=20

  Давам пример с първата точка да е #10,10 за да знаем, че винаги почваме в точка X=10,Y=10.

  Просто DYNPICOORDS контролира това дали AutoCAD възприема # или @, коато няма никакъв знак пред координатите.

  Аз лично, понеже често сядам и на компютри на колеги и никога не знам кой с какви настройки е, съм си изградил навика да ползвам @ когато искам относителни координати и #, когато искам абсолютни. Тогава няма значение DYNPICOORDS дали е 1 или 0.

  Иван Цукев:

  Исмаил,

  да, вариантът с REFERENCE го предпочитат някои колеги. На мен винаги ми е бил прекалено бавен.

 • Исмаил:

  Здравейте, благодаря ви за подробния и бързия отговор. Разбрах смисъла на тази команда, но при мен не става, направих примера ви и с двете настройки във версии 2013 и 2007. И на "0" и на "1" за втората точка получавам координати Х=20, У=20. При мене със знак "#" не става, а със "*". Преди да инсталирам версия 2013 използвах 2007, и при инсталацията на програмата (версия 2013) дадoх да приеме настройките от 2007 и там каквото бях променил имах и на весия 2013 в "options" за другите настройки не знам какво е променено, но до сега нямах проблем с програмата. Не знам дали ще е от това. Във версия 2007 настройките за тази команда са също "0" и "1". И да не се оправи тази команда за мене не е от голямо значение. Благодаря ви!

  Иван Цукев:

  Може да е от това...

  Аз никога не използвам migrate settings, защото не искам Аутокад сам да ми "омаже" настройките. Тези които ми трябват, аз си ги правя ръчно. Малко по-бавно е, но е сигурно, че няма да се мигрира някоя настройка направена по-погрешка или неволно.

 • Васил

  васил:

  Опитах да изчертая правоъгълника както показахте но при натискане на клавиша 5 нищо не се случва по същият начин и с координатите задавам стоиности 0,5 и никаква линия ,задавам ги с маимунката ,не знам как да го направя

  Иван Цукев:

  Направи настройките в лентата долу да са идентични с моите на екрана, за да се получи същия ефект.

  Опитай се много бавно да следиш какво показвам и какво се изписва в командния ред, за да видиш дали не правиш нещо различно, което да обърква нещата.

  Мария Здравкова Башева:

  Здравейте, имам същия проблем - програмата въобще не реагира на стойностите, които задавам, нама значение по кой начин (версия 2014). Сменях DYNPICOORDS, включвах и изключвах F12, но пак никакъв резултат...

  васил:

  спавих се ,даже начертах цял гардероб с правоъгълници

 • Мария Здравкова Башева:

  Здравейте, за пръв път се сблъсквам с Аутокад и не мога да начертая зададените в урока фигури. Програмата не изчертава нищо след активиране на ORTHO и задаване на стойност 5. Не се получава и след задаване на координати с @. Виждам от въпросите по-горе, че не само аз съм имала този проблем, но посочените решения не помагат. (AutoCAD2014)

  Иван Цукев:

  Това което може да се случва е погледът към модела да е прекалено увеличен или намален. Тоест, линията е начертана, но не се вижда на екрана

  След начертаването на линията, може да се прекрати командата за линия и да се натисне два пъти последнователно средния бутон на мишката (скрола), за да се направи zoom extents и да се появи линията на екрана.

  Ако не се получава така се обади, за да търсим друг проблем.

  Мария Здравкова Башева:

  Това беше! :) Много благодаря, курсът е страшно удобен!

 • Проблем

  Диана:

  Значи като нали избера една точка и напиша кординатите нищо не става а със орто нали на квадрата пиша 5 ентер и пак няма ефект помощ ?

  Иван Цукев:

  Процедурата е следната. 1. Включваш Orto с Ф8 2. Пускаш командата line 3. Кликваш на екрана за начална точка 4. Дърпаш мишката в посоката, в която искаш да тръгне линията 5. Написваш "5" и натискаш Enter

  Забележка: Ако на екранът е прекалено увеличено или намалено, линията може да изглежда като точица или въобще да не се вижда. За това може да се направи двоен клик на скрола, за да се пусне командата zoom extends, която показва всичко начертано.

  Диана:

  Мерси :)

  Марий Мирошниченко:

  Здравейте, от къде стартираме "Tab"?

  Марий Мирошниченко:

  ...когато пояснявате третия начин на изчертаване на триъгълник само с DYN и след като зададем стойност 5, след което трябва да натиснем клавиш Tab вместо Enter или Space и след това въвеждаме ъгъла...... къде се намира този клавиш Tab?

  Марий Мирошниченко:

  Благодаря предварително!

  Марий Мирошниченко:

  ....гледах коментарите под следващия урок и намерих отговор на въпроса! ....

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Auto CAD 2015 - ИМАМ ПРОБЛЕМ БЪРЗИТЕ МИ КЛАВИШИ НЕ ВКЛЮЧВАТ, ОТДОЛУ НЯМАМ  РЕД С БЪРЗИ КОМАНДИ .МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ПОМОГНЕ


  Николай Николов:

  Няма ред само за бързи команди. След първия знак на бързата команда излиза падащо меню с всички команди започващи със съответния знак в командния ред. Ако той липсва тогава с включване на DYNMODE c F12 падащото меню се появява непосредствено до маркера. Пиша знак, защото при мен почти всички бързи команди съм направил да почват с цифра. Показал съм го в трикове с "Моите бързи команди..."

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  В КОЙ МОДУЛ Е "МОИТЕ БЪРЗИ КОМАНДИ


  Николай Николов:

  В модул 1 седми и осми урок са кратките и бързи команди. Там е показано как се създават. А как съм си ги направил съм показал в трикове. Всички започват с цифра групирани по логически сходни признаци. Например "1" е линия, "11" е полилиния, "111" дъга и т. н. Но ползвам допълнителна клавиатура само с цифри за лявата ръка!

 • Относителни координати

  Иво Веселинов:

  При нагласяне на DYNPICOORDS=0 (относителни координати), длъжни ли сме да пуснем DYN режима за да може да въвеждаме координатите без @ и да ни ги приема като относителни координати? Като цяло DYNPICOORDS обвързана ли е с DYN режима?

  Иван Цукев:

  DYNPICOORDS контролира дали като напишем например 100,50 Аутокад ще ги възприеме като относителни спрямо точката, от която сме започнали или като абсолютни координати.

  НО! Това важи при въвеждане на координати с dynamic input (тоест включен DYN надпис или иконка долу - F12)

  Lilyana.pan:

  Защо като активирам DYN курсорът ми завлачва? Изпълнила съм условията за забързване на работата на програмата от специализирния урок, като изключим, че не съм наясно за драйверите. От настройките на DYN зададох да покзва 1 field, вместо 2 и малко облекчи това забавяне, но не напълно. В драйверите ли да търся проблема? Благодаря!

 • Основни принципи чертане

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Какво трябва да направя, че настройките за чертане да са с надпис както при Вас. При мен са със символи.(AutoCAD2012).

  Иван Цукев:

  Можеш ли да дадеш пример за какви символи става въпрос?

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Към въпроса ми по горе пример при мене е изображение прав ъгъл, а не с ORTHO

  Богомила Планска:

  Весела, ще карам по конкратния ти пример: Отиваш върху иконката ORTHO, десен клавиш върху нея, махаш отметката на "Use Icons".

 • Размери

  Георги:

  Здравейте, имам въпрос относно размерността. Работя на версия 2010. От options съм нагласила да е на сантиметри, но когато чертая ми показва милиметри. На какво може да се дължи това?

  Иван Цукев:

  Първите два урока от модул 3 - "Класически метод за мащаби" и "Принципи на анотативните мащаби" обясняват много подробно тези въпроси.

  Богомила Планска:

  Георги, от Options се посочват мерните единици "генерално" - в случай, че не посочиш изрично желаните от теб единици, програмата ще използва онези, зададени в Options. А изричното посочване става например чрез изписване на "units"+Enter, при което се активира прозорец  Drawing Units - там се крие ключа от палатката :)

  Ивайло:

  Георги, мерните единици в опциите, касаят само мащабирането в лейаутите. При чертането в моделното пространство кад-а в общи линии не го касае какво е зададено в опциите.

 • ЧЕРТАНЕ

  Йорданка Милчева:

  Йорданка Милчева:Здравейте,имам въпрос как най-лесно мога да изчертая права вертикална линия с размер от нея изапочва дъга под зададен ъгъл и от нея друга дъга под друг ъгъл и права вертикална линия това е една арка

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Доколкото разбирам това е въпрос от курса за двумерно чертане. Ако питате как да ги изчертаете в равнината х,у то използвате инструмента line, enter, избирате произволна точка в моделното пространство с цъкане на мишката след това включвате F8, от клавиатурата за точно чертане по х и у, дръпвате с мишката в посоката в кято желаете и изписвате дължината, която желаете. Следва инструмент arc, с който можете да начартаете арката по 10 различни начини, които избирате от падащото меню след натискане на стрелкичката до иконата на инструмента в рибан менюто, като преди това включвате с F3 прилепването за да може с точност да хванете точно края на линията, която сте изчертали и накрая може направо с мирар или копи пейст да пренесете линията и от другата страна на арката.

 • Ана:

  Здравейте,имам малък проблем с "F-овете.Всеки изпълнява функция свързана с компютъра,а не с програмата.С версия 2014 съм.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  това може да се получи, ако са инсталирани драйвери за мишка или клавиатура, които да превземат контрола над тези клавиши.

  Ако е така, провери настройките им, за да изключиш контрола над функционалните клавиши.

  Алтернативно решение е да ползваш Shift + F бутоните, за да се получи същото

  Ана:

  Благодря,Shift+F е ОК.Аз съм от начинаещите и уроците ви са много добро начало.Поздравления за курса !

  Пламен Влакнов:

  Plamen: Zdravei,kato zadam posokata i napisha v kom.red naprimer 5 edinici i enter,zashto ne mi 4ertae liniq s 5 edinici,a nishto ne 4ertae?POZDRAVLENIQ ZA KURSA!!!


  Габриела:

  Пламен, и аз имах подобен проблем, оказа се че:
  1. чертая в милиметри;

  2. толкова съм "отдалечила" със скрола на мишката, че 5-те единици (в моя случай мм.) се виждат като точица а не като права.
  Альоша Исаев:

  Пламене, погледни обяснението и на Краси Кръстев.

 • Защо като активирам DYN курсорът ми завлачва? 

  Lilyana.pan:

  Изпълнила съм условията за забързване на работата на програмата от специализирния урок, като изключим, че не съм наясно за драйверите. От настройките на DYN зададох да покзва 1 field, вместо 2 и малко облекчи това забавяне, но не напълно. В драйверите ли да търся проблема? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай с препоръките описани в тази статия на инж. Иван Цукев - https://blog.tsukev.com/autocad-blokira-i-zapecwa-bawna-mishka.html и проблема може и да се разреши.

 • Защо мерните единици при мен са различни от тези показани в урок 7 на модул 2?

  Альоша Исаев:

  Обучавам се на версия 2012. Настройките на програмата в раздел Options>Source content units: >Centimeters. При тези настройки фигурата се получава много малка. Благодаря предварително.

  Краси Кръстев:

  Здравей, отностно този въпрос трябва да изгледаш уроците за мащаби и плотиране в курса там е обяснена спецификата на чертане в AutoCAD ( чертаем 1:1 т.е 1 unit ( чертожната единица на Autocad ) ти отговаря на 1 приета от теб чертожна диница ( саниметър метър и т.н. ).Ако имаш един квадрат 50 / 50 см ти го чертаеш 50 / 50 unit-a. Това че ти изглежда малко - ами zoom - ни ( приближи се ) към обекта и на екрана няма да ти изглежда малко.Ако и след тези модули имаш проблеми пиши тук .

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси. Всичко от уроците за мащабите го бях направил, но подсказката за zoom ми помогна. Благодаря.

 • как да възтановя командния ред

  Nikoleta:

  без да искам го затворих


  Краси Кръстев:

  Клавишна комбинация Ctrl + 9 ще възстанови комадния ред.

 • Какъв е проблема с първите две опции за изчертаване на линии?

  мартин:

  здравейте ,първите две опции за изчертаване на 5 сантиметровите линии при мен изобщо не се получават спуках се да опитвам и линиите стават големи колкото си искат и отиват на където си поискат ,помагайте моля.

  мартин:

  същата работа и за чертане под ъгъл 45 градуса ,изписвам 5 и линията става дълга колкото си иска

  Краси Кръстев:

  Здравей, от какво съдиш че линията е твърде голяма ( ако изпишеш командата Pоlyline или Line и зададеш стойност 5 , то би следвало AutoCAD да ти изчертае линия с дължина 5 unit -a ). За да провериш дали найстина няма някакъв странен проблем при дължините на линиите пробвай да измериш една линия, която си начертал ( като си и задал 5 Unit - a дължина ), с командата Dist (снимка 1 ) - напиши Dist в комадния ред и измери линията ( като си ключил прилепването Endpoint ) и виж дали реално е 5 unit - a. 

  мартин:

  здравей Краси първо мерси за бързият отговор ,съдя че линията е твърде голяма по това че винаги след командата line като напиша 5 и стават неразмерни линии или малки или големи но никога 5 санта нещо не правя както трябва опиши ми точният ред на командите по подробно моля те ,и имай предвид че като напиша командата 5 никаква линия  не прекъсва никаде ,а ме пита в командният ред да задам друга точка ,а за да прекъсна линията натискам ляв бутон на мишката

  Краси Кръстев:

  Здравей ето стъпка - по - стъпка, изчертаването на една линия и съответно измерването и с командата Dist.( Снимка 1 ) изписвам командата POLYLINE в комадния ред, след което AutoCAD ме пита да избера в моделното пространство стартова ( начална ) точка на тази полилиния, съответно аз избирам с ляв клик на мишката една точка в пространството.(Снимка 2 ) след като избера началната точка AutoCAD Ме пита къде да бъде следващата точка на от полилинията аз задавам от клавиатурата цифрата 5 ( това означава че в направлението в което е линията AutoCAD ще направи следващата точка от линията на 5 unit - a ).( Снимка 3 ) AutoCAD ме пита задай следваща точка, обаче аз неискам съответно натискам SPACE от клавиатурата с цел да приключа командата - резултата е на снимка 4.На Снимка 4 линията се вижда миниатиурна защото съм твърде далече от нея съответно с колелцето на мишката ( въртейки го ) се приближавам до създадената от мен линия - резултата е на снимка 5.Обаче сега пък като съм се приближил до нея изглежда огромна, което ме съмнява какъв е нейният размер ? , затова ще я измеря с командата dist. ( Снимка 6 ) Пуснал съм командата dist ( в комадния ред изписвам командата dist ) след което избирам първата точка от линията, AutoCAD  ме пита и за втората ( крайна точка на измерването ) посочвам и втората - резултата на снимка 7.Като информация в комадния ред AutoCAD ми показва разстонието между избраните от мен две точки ( началната и крайната на начертаната от мен линия ), както се вижда на снимка 7 дистанцията е 5 - ТОЧНО  толкова зададох и когато изчертавах линията.Вече съм сигурен изчертаната от мен линия е 5 unit -a.Надавам се да съм бил полезен с отговора и максимално подробен в обяснението така че да е станало по - ясно. 

  мартин:

  да Краси всичко си ми обяснил пределно ясно опитах ги нещата и всичко е точно,благодаря за вниманието

  Zori:

  и аз го имам този проблем и изпълних и тези стъпки и пак си остана проблема. Линиите си оставам с размер какъвто аз цъкна (несъразмерни) и не стават по 5 сантиметра, а изпълнявам стъпка по стъпка нещата

  Краси Кръстев:

  Здравей, Zori. 


  Предполагам че си доста начинаеща с AutoCAD ( с оглед и на други твой въпроси във форума ) в което няма нищо лошо всеки тръгва от нулата.
  Прочети пак внимателно това което съм описал по - горе ( коментара ми с многото снимка в него ) за да хванеш основната идея при чертане в средата на AutoCAD.

  Освен това гледайки уроците още в първите модули се изясняват основните правила при чертане в AutoCAD, какво са чертожни единици и как тези чертожни единици да се възприемат като сантиметри метри и т.н.

  Изглеждайки пак още първите уроци от курса ще разбереш най - основното правило за чертане винаги се чертае 1 : 1, показани са различните видове zoom  - ове и т.н.

  В курса се почва наистина от началото задава се едно добро ниво и след това се надгражда, затова препоръчвам ти първо изгледай внимателно всеки един урок от първите модули и  нещата ще се получат с времето.
  Zori:

  Да разбрах го вече, благодаря ви. Гледала съм всичките уроци до този тука. И другото, което ще питам за това е защо при вас на клипа не се получават такива точици, а при нас се получават. Следвам всяка една стъпка с изключване на опции долу и всичките други и пак стават точици. А не казвате в клипа да се зуумне преди изчертаването, за да се виждат линиите. 

  Емил Русев п - инж:

  До преди няколко време можех доста свободно да чертая уроците - квадратът с триъгълниците и кривите четириъголници. От известно време нищо не излиза. Предполагам че се е набутал някакъв мащаб и не виждам дължините защото с включен DIN числата са четири цифрени. Въртя скрола, променя се мрежата но това което чертая изчезна.

  Емил Русев п - инж:

  Вече го написах, но не знам откъде ще го получите и да ми отговорите.

  Ivo:

  *Как става това с 0 по х при мен не се получава

 • Как да начертая правоъгълника, по начина показан в урока?

  Венета Стефанова:

  Здравейте, абсолютен лаик съм в AutoCAD. До тук добре. Всичко успявам да направя по уроците. Но този правоъгълник не мога да го начертая. Следвам стъпките една по една. Но какво значи по аналогичен начин завършваме правоъгълника? Моля да ми обясните следващите стъпки една по една. От видеото чувам, че се натиска нещо след всяка линия Enter или мишката? 


  Краси Кръстев:

  Здравей, напиши командата polyline в комадния ред след което задай Autocad ще те попита за първата точка от тази линия цъкни някъде с ляв бутон на мишката в моделното пространство, след което Autocad ще те попита за следваща точка - при включено Ortho - местиш мишката хоризонтално или вертикално, след което изписваш 5 - което означава че казваш на AutoCAD  да ти направи следващата точка на 5 единици от предходната в посоката в която си  се насочила с мишката натискаш space ( enter ), след което AutoCAD те пита за следваща точка повтаряш същото действие пак с 5 единици в посочена от теб посока и натискаш space и така докато не направиш квадрат със страна 5 единици (units).Надявам се сега да е станало по - ясно, и да съм бил полезен с отговора.

  Венета Стефанова:

  Първият път не ми се получи, но сега става. Благодаря много!

  Краси Кръстев:

  За нищо радвам съм че с насоките си успяла да се справиш.

  Андрей Танев:

  Не става, натискам на първия размер 5 и не ми го отсича, а ми дава възможност аз да си избера къде да свърши линията и независимо че давам 5 и на следващия размер го увеличавам колкото си искам. Проблем..

  Краси Кръстев:

  @Андрей , Здравей описанията най - горе в темата не помагат ли ?

  Андрей Танев:

  Благодаря, помогнаха, направих всичко както трябва, проблемът се реши когато зумнах до ниво на реални 5 - скрийншотовете по долу /твоите/ помогнаха. Благодаря!

  Momchil Glavev:

  А защо за квадрата избираме polyline а не само line

  Пенка Стоянова:

  Избраната команда е line, a не polyline. Просто командата продължава и изчертава линии, докато не се прекрати.

  Краси Кръстев:

  @Пенка Стоянова. Само едно пояснение към коментара .. и Line изчертава линии докато не прекъснеш командата, обаче след това отделните линии не са един ( отворен или затворен полигон ) ами са отделни накъсани ( единични ) линии, по - скоро там е разликата.

  Alexander Kateliev:

  Това сигурно е стар въпрос, не виждам дата, но все пак да питам.... На командата Rectange какво не и харесвате?

 • Защо не мога да въведа стойност по две направления ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, искам да  начертая правоъгълник с точни размери като използвам бутона Rectangular.Знам,че в това действие няма нищо сложно, но проблемът ми се появява когато започна да въвеждам стойностите.Първо изписвам хоризонталната стойност и след това натискам бутона Tab от клавиатурата, за да въведа вертикалната стойност, но не става, т.е. не мога да изпиша стойността отделно (Да уточня, че до скоро командата работеше съвсем наред.Сигурно без да забележа съм натиснала нещо, което не трябва.).Примерно искам правоъгълникът да е с размери 420 на 297 единици (на приложената снимка м/у стрелки (2) и (3) съм натиснала бутона Tab, но въпреки това двете числа се изписват едно до друго.

  Ангел Тодоров:

  С Enter между двете стойности пробвай

  Велияна Тонева:

  Не се получи :( 

  Ангел Тодоров:

  При стартирана команда натискаш ли първо "d"


  Краси Кръстев:

  @Велияна Здравей, проблема идва от това че когато не си пуснала dynamic input ( пуска се с F12 ) следва да въвеждаш кординати дължини и т.н. в комадния ред и в комадния ред tab в случая не означава нищо - ако продължаваш да работиш по този начин когато изписваш стойности за определени параметри на дадена функция ги разделяй със запетая 420,297 и ще станат нещата, АКО използваш вече dynamic input ( снимка 1 ) може вече да премиваш в отделните параметри на функцията с TAB ( тук при Dynamic Input може ест. пак да използваш и запетая ).Надявам се да се е получило и да съм бил полезен с отговора.

  Велияна Тонева:

  Благодаря за подробното разяснение.

  P. Chardakova:

  Здравей, Велияна, друг вариант за изчертаване на точен правоътълник е задаваш команда REC -> D (dimensions) -> дължината на правоъгълника -> височината на правоъгълника и само цъкаш с мишката в посоката, в която искаш да ти начертае правоъгълника.

  Успехи!
 • Защо ... ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, днешният ми проблем произлиза от желанието да начертая линия с командата XL. Не разбирам защо, когато кликна с мишката, за да посоча първата точка от направлението на линията, тази линия не се центрира в точката, а се намира на известно разстояние от нея. С (1) съм означила началната точка, а (2) - лилавата линия - тази, която не иска да си застане на мястото.

  Светлозар Димов:

  Най-вероятно става въпрос за грешно прихващане. Със shift+ десен бутон можеш да избереш само прихващане intersection или просто да изключиш всички останали прихващания.

  Велияна Тонева:

  Благодаря за предложените варианти, но за жалост и по 2та начина не постигнах желания резултат.

  Светлозар Димов:

  Да не би просто да се вижда на такова разстояние, а в действителност да го няма това разстояние- обикновено се получава при криви-може да пробваш с REGENALL. 

  Друг вариант е правите да не са в една равнина....
 • Защо

  Андрей Танев:

  Здравейте, защо следвайки инструкциите със задаване на размери по указаните начини - не ми "отсича" размера, а ме "оставя" аз да завърша линията където искам след натискане на Ентер - т.е не са ми еднакви страните на триъгълника, независимо,че следвам дословно инструкциите. Надявам се да съм се изказал подобаващо относно проблема, който срещам.
  Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо препоръчвам ти да работиш с Space ( почти еквивалент на Enter при използване в AutoCAD ), сигурен ли си че си включил F12 ( DYN ) когато повтаряш упражнението да не би от там да идва проблема.

 • Как ... ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, искам да разделя посочената на снимката дъга на отделни участъци с избран от мен размер (т.е. да получа точки върху дъгата). Бихте ли ми казали как може да се случи това? 

  Антони Радованов:

  Има вариант да стане с командата DIVIDE. Командата се въвежда след това се избира дъгата и се въвежда броя на сегментите, на които искаш да я разделиш. Наглед изглежда че нищо не се е променило, но всъщност командата поставя точки на равни интервали по дъгата. Можеш да ги видиш като избереш дъгата с пресичащ или ограждаш прозорец. За да можеш да ги прихванеш трябва да се пусне прилепването за точка OSNAP -> Node. Оттам нататък можеш да прекъснеш дъгата с BREAK.

  Велияна Тонева:

  Много Ви благодаря, тази команда свърши работа.

 • Как да ....?

  Ваня :

  Има ли начин автоматично да се получи списък с координати на връхните точки на начертан вече обект? Ако някой знае такъв моля да сподели! Благодаря!

  Иван Цукев:

  За един обект чрез командата list.
  За повече - dataextraction

  Ваня :

  Благодаря Ви инж. Цукев, за бързия отговор. Получи се и съм много доволна! 

 • Как да начертая бързо мрежа?

  Еким:

  Често ми се налага да използвам мрежа като подложка (растер), на която да разпределям кръговете на подово отопление. Имах случай в който сравнително голямо поле с размери 36 м х 18 м трябваше да разделя чрез мрежа на квадрати 40 см х 40 см. Става по традиционния начин - със задаване на координати, но е бавно и трудоемко. Има ли по-бърз начин, по който програмата да автоматично да начертае мрежата - например с някакъв алгоритъм? Ще съм благодарен за такова указание. Много съм доволен от курса и го препоръчах на няколко колеги, които отдавна работят с програмата, но от мен научиха някои хитрини. 

  Краси Кръстев:

  Здравей, има доста варианти за бърза направа на мрежа, затова ще ти подскажа с няколко.

  1. Мрежата да се направи с отделни линии ( не с координати ) ами бързо копиране през определно разстояние с copy - Този метод не е най - бързия ( в едното и другото направление;
  2. Малко по - бързия метод е да ползваш функцията Offset с зададено определено разстояние след което подопцията й Multiple и съответ само с няколко клика да размножиш линиите колко пъти пожелаеш в дадена посока ( в едното и другота направление );
  3.Може да си направиш блок със стречове в двете направления на помощните линии през определно разстояние;
  4.Може да ползваш командата Array с подходящи настройки ( снимка 1 ) като и тук има доста варианти за подход.
  Набързо се сетих за тези няколко варианта ... ако не си работил досега с Array, и не можеш да се орпавиш пиши тук ще помогнем.
  Естествено ако някой се сеща за по - добър и бърз вариант да го сподели, наистина има хиляди варианти хубаво е да се намери оптималния :).
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Еким:

  Благодаря за бързия отговор. Успях да построя бързо мрежата най-бързо  с Array . С Offset и Copy става също бързо. Не можах да се сетя как става с Offset  и Multiple, но нямах достатъчно време да  потърся информация в уроците. Много благодаря отново за добрите и изчерпателни указания.

  P. Chardakova:

  Здравей, Еким, пиша ти във връзка с Offset & Multiple. Задаваш си Offset -> отстоянието -> маркираш си обекта и след това в командния ред има опции, натискаш М (за Multiple)  и след това си цъкаш с мишката в посоката, в която искаш да ти направи Offset колкото пъти искаш, без задаваш команда Offset 50 пъти.

   Много е готино. Това сега го научих. Като ти предложи Краси и реших да го пробвам. 
  Краси, благодаря за информацията!!!
  Тихомир Тасев:

  С array би трябвало да може да го направиш !Успех ! 

  Краси Кръстев:

  Да  с Array e "най - интересно" и по - горе в темата е описано как става това.

  Люляна Гайдарова:

  с квадратен хеч, настроен подходящо дали не би станало най-бързо? и контурът е динамичен- може да се оформи по помещението... е, мрежата няма да е активна, а само илюстративна, но зависи каква е целта

  Люляна Гайдарова:

  тъкмо си поиграх с ARRAY ORTHO, POLAR... уникална забава благодаря!

 • Как да си сменя изгледа на функционалните бутони орто, снап, полар и т.н.

  Veselin:

  Здравейте. как да си настроя бутоните за орто, снап, полар да са изписани като на видеото, при мен са малки бутончета само с картинка на функцията (за съжаление не успях да се справя с прилагането на снимка, но смятам че бях достатъчно ясен)

  Veselin:

  Оправих се, за тези с моят проблем - дясно копче на мишката върху бутоните "use icons"

 • Как да пренастроя функционалните клавиши?

  инж. Венета Малчева:

  За да активирам например ортогоналното чертане трябва да натисна комбинацията Fn+F8, което съответно забавя работния процес. Как мога да пренастроя функционалните клавиши, така че при използване на F8 да не се активира "Усилване на звука", а режим Ortho?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, по този казус бях писал наскоро тук : 


  https://aula.bg/question#id-133081600001

  В нея давам отговор за това как да се реши проблема и по конректко при 

  Lenovo ( въпреки че при повечето производители настройката е на едно и също 

  място стига да не са искали да са много специфични ;) ) , Peter пък е дал 

  решенние за неговия лаптоп HP.
   


  Така че вижте темата, ако не успеете да се справите с проблема на база отговорите там просто тук в 

  тази тема напишете модела на лаптопа или клавиатурата, както и 

  операционната система която ползвате за да може да ви насочим какво да 

  направите.
  инж. Венета Малчева:

  Благодаря Ви инж. Кръстев! Линкът на Peter не е активен, но въпреки това след Вашите насоки аз успях да се справя. Ето и моят начин /Лаптоп HP/: Стартирам PC / F10 - BIOS / System Configuration / Action Keys Mode / Disabled / F10 - Save / Exit - Yes. P.S. Ако можех щях да харесам отговора Ви повече от един път :)

  Краси Кръстев:

  ОК, радвам се че се е получило.

 • Как да построя квадрат с помощта на клавиша TAB?

  Георги :

  Здравейте, Искам да си начертая квадрат с примерни страни 100 единици. Мъча се по следния начин: Въвеждам 100 > TAB 90 после пак 100 >TAB. Обаче по никакъв начин не мога да разбера или по точно да предвидя на къде ще тръгне линията. Примерно ако искам квадрата да се построи от ляво  на дясно или от дясно на ляво какъв ъгъл трябва да задам??? Ако искам следващата му линия да не нагоре а надолу какъв да е ъгъла? И още, има ли някаква разлика ако създавам примерно правоъгълник с полилиния и последната точка я поставя да прилепне върху първата и същата ситуация но накрая избера "С" за Close, едно и също ли е?

  Краси Кръстев:

  Здравей, доста интересен казус.


  Относно първата част на въпроса :

  Първо препоръката ми е да отидеш на тази тема тук и да видиш видео отговора на въпроса с цел разбиране на абсолючни и локални координати.

  aula.bg/question#id-129280000001

  Второ за да нямаш съмнения на къде ще тръгне линията при изчертаването може да приложиш следния вариант.

  Отиди на DYN  ( Dynamic Input ) с десен бутон отвори settings следва да ти се отвори прозореца посочен на снимка 1 позиция 1. В Pointer Input отиди на settings снимка 1 позиция 2 и в новоотворилия се прозорец виж дали настройки са както показаните на снимка 2 позиция 1,2,3,  ако не са нагласени  по същия начин промени ги и запамети.

  Тук основното е опцията Polar Format ( снимка 2 позиция 1 ) T.e. необходимо е настройката да е така настоена че всяка следваща точка при динамично вкарване на данни да е в полярни координати ( т.е. да се въвежда ъгъл ), А не декартова ( в която се изискват само XY без да е необходим ъгъл ) 


  След което в кратко видео съм описал как да не объркваш на къде отива линията.

  Ето го и видеото :

  https://aula.bg/u/MzgzMzkxODU2NA

  Не е най - доброто ми видео с оглед на това че го направих набързо, НО мисля че  идеята в него  е ясна :).

  Само да вмъкна :
  * Попринцип посоката на ъгъла ( по часовниковата или образно на часовниковата ) е на база на системаната променлива ANGDIR : 

  =0 - обратно  на часовниковата стрелка

  =1 по часовниковата стрелка  Относно втората част на въпроса ти дали има значение дали се затваря полилинията с C или просто се прилепваш в първата създадена точка от теб....отговора е ДА, определено има значение.

  На снимка 3 съм показал полиния която е завършена в началото си ( т.е. прилепена е ) Обърни внимание как в Properties на Close пише NO ( снимка 3 позциия 1 и 2 ), 

  На снимка 4  е затоворена с "C" в Properties вече пише Close YES.

  На пръв поглед всичко изглежда еднакво, само едно YES и NO Разлика .... голяма работа :), да но ако реша да stretch - на горната страна виж разликата на снимка 5.

  Дори и да направя ръчно след това YES в полето Close на червената фигура, на снимка 6 позиция 1, може да видиш че при stretch на горната страна в точката на прилепване се получава още една точка ( vertex - снимка 6 позиция 2 ).Това на пръв поглед не е голяма болка за умиране, НО ако имаш асоциативни щриховки също представлява проблем, някой програми изискват затворени контури за дадени полигони ( например в Autocad MAP  ) и съответно там ако не си затворил полигоните може не ти го разпознае като такъв и да не може да получиш някаква справка за точно този полигон и т.н. да не влизам в подробности.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Георги :

  Краси, много ти благодаря за полезния отговор....

  Иван:

  командата "rec" ==> "@" ==> x;y (примерно: 50,50) ==> готово ==> ( enter)

 • Как да избера градусите на ъгъла при включен Polar с F10?

  Росица Певецова:

  Здравейте, 

  При версия 2015 нямам бързите клавиши Polar/ DNY/ Ortho и т.н. и когато включа Polar с F10 няма ка да кликна с десен бутон, за да избера градусите. Има ли друг начин да ги задам, когато съм с вкл. Polar?
  Краси Кръстев:

  Здравей и Честита Коледа !  от версия 2015 насам , 

  от Autodesk премахнаха кратките обозначения за Polar ( полярно чертане - с 

  полярни координати т.е. под ъгъл ) , DYN ( динамично въвеждане на данните ) 

  Ortho ( ортогонално чертане ) от тази версия насам има само иконки така че ако 

  цъкнеш с десен бутон върху иконката която се отнася за Polar може да смениш 

  ъгъл ( градусите ) на Polar.   На снимка 1 позиция 1 съм показал иконката която е за polar ( една огръжност и в нея има знак за ъгъл ) 

  Доближавайки се до нея следва AutoCAD  да подксаже 

  че точно това е иконката отговаряща на Polar. Десен бутон с мишката отивате 

  на Settings и вече виждате прозореца показан на снимка 2 където може да 

  добавите още градуси под които да изчертавате обектите.  Като цяло не е задължително да цъкнете с десен бутон точно на иконката за 

  Polar, няма проблем да цъкнете и на някоя друга иконка с десен бутон да 

  отидете на settings и следва да ви се отвори абсолютно същия прозорец както 

  на снимка 2, а именно Drafting Settings, просто трябва да отидете на раздела 

  Polar tracking и да зададете градуси.
  Има и още по бърз начин без да цъкате на иконки и т.н. в командния ред 

  изпишете командата DSETTINGS ( снимка 3 позиция 1 ) и следва да ви се появи 

  менюто Drafting Settings ( снимка 3 позиция 2 ) съответно трябва просто да 

  отидете на Polar tracking и да въведете градусите ( снимка 3 позиция 3 ).


  Ако не се получи по някои от описаните методи пишете тук в тази тема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да сме разрешили казуса.


  Весело посрещане на новата 2016 година :)
  Росица Певецова:

  Честита Коледа! Много щастие и успехи :)


  Благодаря за бързия и подробен отговор! Пробвах ги всичките начини и разбира се стана :)
  В. Райков:

  И аз благодаря за разяснението! Имам следния въпрос по темата: "Как можем да изтрием вече въведен от нас произволен ъгъл в POLAR Settings"? Поздрави и успешен ден!

  Краси Кръстев:

  Здравей, докато си в раздела Polar Tracking (снимка 1 позиция 1), в който може да стигнеш по посочения в горния коментар начин.

  В полето Additional Angels, селектираме ъгъла който искаме да изтрием (снимка 1 позиция 2), след това натискаш бутона Delete (снимка 1 позиция 3), след което го запази насторйки с ОК.

  Снимка_1

  След натискането на бутона Delete изтриването веднага се отразява - снимка 2.

  Снимка_2

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  В. Райков:

  Проблемът, при мен, е че в полето "Additional Angles" не ми се появяват ъглите. С версия 2014 съм.

  В. Райков:

  Прикачвам снимка и на създадените, от мен, ъгли:

  Краси Кръстев:

  Тези стойности които показваш са нещо доста по-различно.

  Това са Increment Angles, аз ги наричам стъпкови ъгъли, макар буквалния превод да не означава точно това.Те не се изтриват.

  Идеята им е следната ако избереш ъгъл 15, означава че през стъпка 15 градуса ще имаш възможност за изчертаване на ъгли т.е. при избрана стъпка 15 градуса имаш Polar Tracking ъглите: 15,30,45,60,75,90,105 и т.н. през 15 градуса (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Вече ако не ти достигат тези ъгъли от които са получи на база стъпка 15 градуса, то тогава може да добавиш единичен ъгъл - Addional Angles (снимка 2 позиция 1).Този ъгъл вече не е "стъпков", той е точно фиксиран, в случая е 50, т.е освен всичките 15,30,45,60,75,90,105 , вече имаме и точно фиксиран ъгъл към полярния режим на чертане и това е 50 градуса.

  Този допълнителен ъгъл (Additional Angles) може да се изтрие по-показания в горния коментар начин.

  Снимка_2

  Това общо взето е разликата между двата вида ъгъли при полярния режим на чертане.

  Ето една препоръка: Може да си зададеш стъпка 90 градуса и да си добавиш единичен 15 градуса, така ще може да чертаеш ортогонално без да си в режим Ortho :) ( при стъпка 90 имаш ъгли - 0,90,180,360), и съответно в определени случай подръка ще ти е ъгъла и 15 градуса.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Как да избера градусите с включен Polar F10, като бързите бутони на версия 2015 липсват?

  Росица Певецова:

  Здравейте, 

  Тъй като бързите бутони за polar/ DYN/ Ortho и т.н. липсват във версия 2015 мога ли по-друг начин да избера градусите при вкл. Polar освен с десен бутон?
  Краси Кръстев:
  На този въпрос може да откриеш отговор в абсолютно същата тема зададена от теб точно тук : 

  https://aula.bg/question#id-143001600001


 • Как да оправя проблема? 

  Мариела:

  Здравейте, имам някакъв проблем или със сантиметрите или с мащаба не мога в същност и аз да разбера. Когато искам да начертая линия дълга 5 см, както е показано във видеото, програмата чертае толкова малки линии /както са показани на снимката. Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, решението на този казус може да видиш в тази тема тук :

  Защо виждам толкова малки линиите, които изчертавам в AutoCAD

  Препоръката ми е ако си абсолютно начинаеща, да следиш и форума с оглед на това че голяма част от темите ще ти дадат отговор на много въпроси. Като голяма част от тези въпроси, ще изникнат и при теб повреме на самия курс.

  Надявам се да съм те насочил към правилната тема и да съм помогнал с отговора в темата за разрешаване на този казус.

  Мариела:

  Благодаря, за помощта.

 • Как да се върне Settings в ORTHO?

  Svetlana:

  Здравейте! При упражняване на ортогоналното чертане, ми изчезна опцията Settings - т.е. не е активна в ORTHO. Бихте ли ми помогнали да си я "върна" . Може би някъде е станало на въпрос, но не намирам. Благодаря предварително

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Имате предвид че Settings, не е активно когато цъкнете с десен бутон върху Ortho ли ? ( снимка 1 )

  Снимка_1

  Ако е това напълно нормално е ... идеята на Ortho е при включването му да се чертае ортогонално и нищо повече, т.е. опционалност на това да се чертае под прав ъгъл няма, за разлика от Polar , където съответно има опционалност и настройки ( Settings ) защото се задават ъгли под които да се изчертава дадения обект и др. настройки - снимка 2.

  Снимка_2

 • Как да настроя така че да изчертая линията в сантиметри?

  Румяна Николаева Петрова:

  Здравейте , и при мен също не се получават първите две опции за изчертаване на 5 сантиметровите линии.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Румяна Петрова.

  Прочетете тази тема тук :

  Какъв е проблема с първите две опции за изчертаване на линии?

  Темата е аналогична, а и описанието към въпроса Ви, ме навежда на мисълта че проблема е аналогичен. Ако и след прочитане на темата, която е доста дълга с оглед на това че обяснява общата концепция на чертане в AutoCAD, задайте допълнително конкретно какво точно не може да изпълните и докъде стигате и какво Ви притеснява,

 • как да променим състоянието на DYNPICOORDS

  Иван Минчев:

  Здравейте.нов съм в курса,но напредвам доста добре.Поздравления за начинч на преподаване! Мисля че има неточност в начина на промяна (описан по-горе) на режима на командата DYNPICOORDS.

  Краси Кръстев:

  Здравей, настройките са :

  0 - Релативни координати ( относителни ) 1 - Абсолютни координати

  Иван Минчев:

  Благодаря!

 • Защо виждам линията назъбена?

  васил:

  Сдравейте защо когато изчертая наклонена линия тя стои назъбена ,как се оправя това

  Краси Кръстев:

  Здравейте, най - вероятно трябва да регенерирате обекта.

  Това става като в командния ред изпишете Regen и след това изпълните командата със Space ( Enter ).

  За да не се налга всеки път да регенерирате чертежа може да включите, автоматичното регенериране с командата Regenauto и да изберете ON с клик ( или пък изписваме в командния ред директно ON ) - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  васил:

  Здравейте ,изпълних командата но нищо не се получава ,всяка линия която изчертавам ми стой назъбена ,командата реген ауто си ми е включена

  Краси Кръстев:

  Тогава пробвайте с LINESMOOTHING и след това ON.

  Има възможност и да е от видео картата Nvidia ли е?

  Николай Николов:

  Здравейте! За да се изглежда линията гладка винаги е необходимо в Options_System_Graphics Performance да се постави отметка на Stooth line disply. Освен ако няма описаните от Вас проблеми.

  васил:

  Благодаря ви Краси и Николай използвах командата GRAPHICSCONFIG.и ми излезе следния процорец и дадох на включена отметката с поз 1 и се оправиха нещата

  васил:

  ето и резултата

  васил:

  Когато изписах командата LINESMOOTHING ми излиза сякаш е невалидна команда

  Краси Кръстев:

  Да командата е въведена след 2014 версия, иначе върши същото което сте направил през менюто Graphicsconfig. Аналогични са просто в по - новите версии има директно системна променлива която вкл./изкл. smothing - a.

  Хубаво е че са се е оправило от това, защото вариантите да виждате една наклонена линия "назъбена", са доста.

  васил:

  Здравейте ,да продължа темата с назъбените линий,преинсталирах версията на аутокад 2018г, сложих си нова видеокарта на nvidia. И проблема с назъбените линий отново се появи даже и в дименсиите в стрелкичките също са назъбели направих всичко според съветите по нагоре ,всъщност то си беше и по подразбиране,но резултат няма . Може би вече да е и от карата както беше казал в по горен пост но как се оправя. картата ми я сложиха в самия магазин от дето я купих и вероятно са инст драивърите. Има ли оправяне тук

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Попринцип в този модул от курса, по-скоро се набляга на това как да се изчертват обектите и да се "тренира" именно това. По-подробно как да поставиш размери на даден обект който си изчертал ще намериш малко по- напред в курса и по-точно в Модул 5: Надписи, оразмеряванe и собствени стилове . Затова не искам да избързвам на този етап от време да ти обеснявам как точно може да нанасяш оразмерителни линии, пък и има цял модул с подробно обяснение с курса.

  На този етап от време мога да ти препоръчам бързия метод за проверка някой от рамерите на изчертания от теб обект.

  В командния ред изпиши DIST (снимка 1 позиция 1) след това натискаме Space за да потвърдим изпълнението на командата, след което избираме първата точка (снимка 1 позиция 2) от обекта след това втората (снимка 1 позиция 3)

  Снимка_1

  Съответно долу в командния ред се появяват размерите (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  Размерите на даден обект могат да се видят и в Properties (Ctrl + 1 - палетата със свойствата) и в раздела Geometry (снимка 3 позиция 1) може да видим информацията за селектирания обект (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3


  АКо държите на този етап от време да видите някой размер който не може да се види по-описаните по-горе способи пишете.Самото оразмеряване със оразмерителни линии съм сигурен че ще го разберете в Модул 5 от курса.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Как да изключа командата endpoint 

  Andrei Karapetkov:

  Здравейте! Моя проблем се състои в това че всеки път когато реша да започна чертежа в избрана точка която е на правата, започва да се чертае само в една от двете крайните точки на нея :( (виждам че има команда endpoint) Как мога да го оправя това? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, това поради включени прилепвания и по специално както отбелязваш ти прилепването Endpoint.

  В Модул 3 "Умни мащаби, точност и специалзирани команди за чертане" от настоящия курс има подбробно обяснение за това кога и в какъв случай се използват прилепванията, затова няма да се спирам подорбно на тях.

  Конкретно на въпроса, кликни на стрлкичката на иконката показа на снимка 1 позиция 1, след това кликкни на Endpoint (снимка 1 позиция 2) и съответно премахвайки тикчето прилепването няма да е активно, другия вариант е да изключиш всички прилепвания, то кликни директно на иконката (снимка 2 позиция 1) така че да спре да свети ( в момента при теб на снимката виждам че свети в синьо което озачава че режима на прилепване е включен) и изключи режима на прилепване.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Andrei Karapetkov:

  Много благодаря!

 • Защо при чертане с ORTO, след клавиш 5 → Enter линията не се ограничава на 5 единици?

  Димитър Кулев:

  Защо при опит за чертане на квадрата във версия 2014, след клавиш 5 → Enter линията не се ограничава на 5 единици? Защо и по втория начин,при чертане с координати, пак не се получава?

  Емилия Георгиева:

  Пробвай с Dyn.

  Емилия Георгиева:

  Аз имах същият проблем и се оказа, че е от програмата! Никаква команда не чертаеше и си дръпнах тригодишната версия от тук, преинсталирах и всичко си тръгна по вода...

  Краси Кръстев:

  Здравейте, предполагам че проблема се върти именно около динамичното въвеждане на данни в AutoCAD, това което е написала и по-горе Емилия.

  Проблемът НЕ е определно за крайната стъпка - преинсталация.

  Нещата понякога обаче не опират само до включването и изключването на динамичния режим на въвеждане на координати - DYN. Има няколко настройки при динамичното въвеждане, които трябва да се прегледат за да сме сигурни точно как би работило то.

  Ето едно видео:

  в което съм разяснил основните настройки и съответно как се държи въвеждането на координати (дължини) при определени настройки.


  Ето и още няколко теми в които също се коментира казуса:

  Как да построя квадрат с помощта на клавиша TAB?

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

 • Как да сменим облика на иконите от икони на текстово изображение - за лентата със състояния?

  Iordan Aleksandrov:

  Здравейте и благодаря за прекрасният курс! Имам следния проблем: ползвам КАД 2016 и командите като орто полар и т.н. стоят само с икони .Давайки дясно копче на мишката върху тях както е показано в урока не се случва нищо за да ги обърна в текст облик.Може ли някой да каже как става трикът?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  След 2015 версия, иконките за вкл./изкл. на състоянията са само под формата на иконки, няма как да станат като текст.До 2014 версия включително можеше да се появяват и като иконки и като текст (Ortho, Snap, Osnap).

  Ето една тема в която е дискутирано, толкова липсващия :) ни текстови вариант на лентата със с състояние.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Iordan Aleksandrov:

  Благодаря инж.Кръстев изглежда ще трябва да свиквам с новостите, като начинаещ което беше като препоръка в първия модул.

  Краси Кръстев:

  Йордан, новостите не са чак толкова много във версиите, от Autodesk допълват с някоя друга полезна функция и махат някой друг инструмент който смятат за не чак толкова често използваем. Това премахване на текстовия вариант на лентата обаче определно допринесе за доста размисли и страсти във доста форуми, именно и тук в Аула.Навремето размислите и страстите идваха от въвеждането на Ribbon-a НО ето 18 години от както е въведен Ribbon интерфейса в AutoCAD, и свиканхме с него. От 2015 версия, премахнаха и workspace-a - AutoCAD Classic.

  В последните модули на курса има последните нововедения направени от 2012 версия насам, така че ще видиш и последните нововъведения в AutoCAD в рамките на курса.

 • Защо AutoCad не ми изчертава линия от 5 единици?

  Ivaylo Penev:

  Здравейте! Въпросът ми е следния защо AutoCad не ми изчертава линията след като съм задал 5 единици. А трябва да задам 500 единици за да се получи ? Съжелявам за глупавият въпрос, но съм начинаещ с AutoCad. Поздрави

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  По какво съдиш че задавайки 5 единици за изчертаване на даден обект (например линия), той не е 5 единици?

  Ivaylo Penev:

  Здравей! Съдя по това, че не изчертава никаква линия и си мисля дали това не е от мерната единица за изчертаване, защото при въвъждане на 5 нищо не се получава, а при въвеждане на 500 или 200 се изчертава така както на видеото.

  Краси Кръстев:

  Да разбирам.

  Проблема е в това че си се отделечил прекалено много от мястото където изчертаваш обекта и когато си фалеч нанесените от теб пет единици са реално една точка нищо повече, а когато изчертаеш 500 единици ... следва да виждаш линията защото е доста по-голяма. Трябва да се приближиш. Прилижаването ства с колелцето на мишката (scroll - a). Съвета ми е да се приближиш максилно достатъчно към моделното пространство така , че да видиш тази отсечка която си изчертал.

  Ето тук:

  Какъв е проблема с първите две опции за изчертаване на линии?

  в тази тема съм разяснил точно това схващане с приближаването.Изчети я цялата и съм сигурен съм че ще разбереш как се получава, доста подробно е описана.

  Ако все пак има нещо което те тревожи и не постигаш крайния резултат пиши за да дообесним тук във форума.

  Ivaylo Penev:

  Здравей Краси! Благодаря за отговора всичко се получи както трябва. Може ли малко помощ започнах със Упражненията от 2ри модул по курса за AutoCad, та въпросът ми е можеш ли да ми кажеш какво трябва да направя за да ми излезнат размерите на фигурата за да си проверя дали всичко е правилно. Вторият ми въпрос е също по упражнение 1 защо като напиша 135 градуса както е показано на графиката моята линия отива във съвсем друга посока, да не би да има грешка и градусите да трябва да са 35 ? Съжелявам ако въпросите ми са глупави. Поздрави и Благодаря

  Краси Кръстев:

  Супер е че нещата са се получили така както очакваш.

  По отношение на урока с упражнение 2 в което искаш да провериш дали нещатата са изчертани правилно, препоръчвам ти да сложиш оразмерителните линии, когато преминеш през модул 5 от курса Надписи, оразмеряванe и собствени стилове , то да се върнеш на това упражниние и да нансесеш оразмерителните линии и да се провериш. В модула за който говоря са показани различните видове оразмерителни линии, настройките по тях - височина на текста, отстояние на текста и т.н.

  Това е цял модул и няма как с няколко реда да пресъздам тук, как да изпозлзваш най-пълноценно оразмерителните линии. Ако наистина си много не търпелив да се провериш само ще загатка къде се намира инструмента за създаване на оразмерителни линии.

  Отиди на раздела Annotate (снимка 1 позиция 1) и селд това в раздела Dimenssion кликни на стрелкичката при която пише Linear, следва да ти се покажат опциите за видовете оразмерителни линии, а именно Linear (снимка 1 позиция 2) - за ортогонални линии, Aligned (снимка 1 позиция 3) за наклонени линии, и Angular (снимка 1 позиция 4) съответно за ъгъли. Избираш съответния вид оразмерителна линия, кликваш в първата точка, кливаш в последната точка на линия, след което изтегляш курсора в посоката в която искаш да поставиш оразмерителната линия и кликваш там където искаш да я поставиш. Това е в най- най- общи линиии начина по който се изчертават оразмерителни линии.

  Снимка_1

  Пак подчертавам това упражнение за да се отренират начините на изчертаване на даден обект, не толкова котирането му, чудесна възможност за упражнение след преминаване на модул 5 е да се върнеш тук определно.


  По отношение на това че линията отива в съвсем друга посока , това зависи от системната променлива ANGDIR , която управлява начина по койтосе възприемат ъгилите от AutoCAD.

  Ако изпишеш в командния ред ANGDIR, и зададеш след това стойност 0 - следва въвеждайки 135 градуса те да се приемат обратно на часовниковата, ако пък въведеш стойност 1 - то следва завърнането на стане по часовниковата стрелка. От там идва проблема.


  И накрая, но не на последно място имам една молба :). Ако мога да те помоля когато задаваш даден въпрос, който не е естествено продължение на дадена тема задай направо нов въпрос и то под урока под който смислово въпроса е свързан. Така печелиш първо ти защото шанса да ти се отговори по-бързо е в пъти по-голям, другото което форума става по-подреден и когато някой друг се запита същото ще може бързо и лесно го открие като отговор във форума директно под урока.

  Другата ми препоръка е т.к. спомена че си начинаещ - гледай уроците, но хвърляй и едно око на форума, ако погледнш под урока с упражненията, съм сигурен на 99% че и някой друг е изпитал същитите затруднения при работата с AutoCAD по врем на направа на упражнението и е задал подбен въпрос, така бързо и лесно не само че ще откриеш отговор на въпроса си, НО ще погледнеш и някоя друга тема която ще покачи познанията ти.

  Мога да ти гарантирам че както си тръгнал да правиш всички упражнения, това че питаш за тях, това че изпреварваш с питанията си неща в последдващите уроци , сега ако добавиш и четене на форума ..... сигурен съм че в края на курса ще си на изключително високо ниво на познание на AutoCAD.


 • Как да извадя най-долният ред, където пише SNAP,GRID,ORTHO..? 

  Росица Маринова:

  Как да извадя най-долният ред, където пише SNAP,GRID,ORTHO..? При мен го няма.

  Краси Кръстев:

  Здрваей, Росица.

  Ако версията на AutoCAD ти е 2015 или по-нова, вече Snap, grid и т.н. не излизат като текстови наименования, ами само като иконки.


  Весели празници :) !

  Росица Маринова:

  Благодаря! Наистина изтеглих 2018. Весели празници и на Вас!

  Росица Маринова:

  А за защо чертая 7-7-7-7, а се получава правоъгълник,а не квадрат. Координатната мрежа също е на правоъгълници?

  Краси Кръстев:

  Мога ли да те помоля да поставиш една снимка на това което виждаш на екрана., тук във темата?

  Какви са настройките на координатната ти система?

  Имаш ли по-специфични настройки на монитора ти? Да не би да е 4К?

  Нека пробваме така, отиди на иконката за Grid и кликни с десен бутон на мишката (снимка 1 позиция 1), след което избери Grid settings (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Отваряйки се прозореца Drafting Settings (снимка 2 позиция 1) в раздела Snap and Grid (снимка 2 позиция 2) направи настройките, които са направени при мен и ги запази (снимка 2 позциия 3).

  Снимка_2

  Росица Маринова:

  Благодаря, но проблемът се оказа "блондински"-от изгледа е.Съжалявам :)

 • Как да изчертая на линия, а оттам и фигурите от упражненията?

  Georgi Godinov:

  Здравейте, аз съм абсолютно начинаещ в работата с програмата AutoCAD. От изгледаните до сега уроци все още не мога да се ориентирам в основните принципи за чертане. Например за изчертаването на линия от 5 единици (било то сантиметри, милиметри или юнита), както е описано по-долу начин от инж. Краси Кръстев при мен не се получава, въпреки че следвам точно указанията му стъпка по стъпка. След като съм вече избрал началната точка в моделното пространство с ляв клик на мишката и направлението, в което е линията при натискане на цифрата 5 от клавиатурата изчертаването на линията спира. При измерването на разстоянието между двете точки на отсечката по описания начин резултатите, които излизат не са 5 единици. Явно не правя нещата, както трябва. Кога трябва да натисна цифрата 5? Когато съм свършил с чертането ли? Този въпрос е свързан и съответно с изчертаването на квадрата. Бихте ли разяснили стъпка по стъпка как и какво точно се прави. Къде точно се пишат командите, цифрите или координатите. Аз работя на Auto CAD 2017 и при при мен нещата на екрана изглеждат по-различно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Следвай стъпките отново така както съм ги описал, като обърни внимание на следното - след като стартираш командата за полилиния (polyline) и след това избереш началната точка, посочиш направлението, и въведеш 5 единици (натискайки 5 от клавиатурата), натискаш ли Space след това, за да бъдат въведени тези 5 единици.

  Другото което е хубаво да нарпавиш - e да се приближиш максимално близо до изчертанта от вече част от полилинията (посредством въртене скрола на мишката). Това го казвам във връзка с това че понякога 5 единици са твърде малко и съответно понякога са толкова миниатюрни, че не ги виждаш и оставаш с убеждението че нищо не е изчерано, така че или се приближи или въведи по голяма стойност първоначално, за да може да свикнеш с процеса.

  Самият процес е:

  1 - Стартиране на командата за полилиния (polyline)

  2 - Клик за начална точка

  3 - Указване на посоката

  4 - Задаване на стойност 5 (50, 500) единици

  5 - Space - за да прключиш изчертаването на тези 5 единици от твоята полилиния.

  6 - Space (Esc) - ако искаш да приключиш изчертаването на изобщо на полилинията

 • Какво е необходимо да направя, за да видя видео отговорите  на някои въпроси?

  Georgi Godinov:

  При натискане на надписа за видео отговор се появява нов прозорец, в който е дадена инструкция за използване но тя не се отваря при мен. Каква програма е необходимо да бъде свалена, за да може да се видят видео отговорите?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Героги.

  Това което виждаш при кликване върху видео отговор е точно това което трябва да видиш именно инстукция Как може да дадеш видео отговор, т.е. кликвайки върху надписа - Дай видео отговор, ти реално кликваш върху линк от който може да изтеглиш програмата и да получиш инстукция за това как може да даде видео отговор.

  Снимка_1

 • Емил Русев:

  Като гледам какво питате ме е срам да питам, ама съм си платил. "Отварянето" в урока не е детайлизирано. Аз като отворя го няма долу командния ред. "А" падат разни менюта с видове нови файлове. Кой? И зъбното колело не помага. Командния ред се крие. И F 12 не помага. Като начертая линия и с F8 пак мога да чертая навсякъде. Въобще...

  Краси Кръстев:

  Здравей, Емил.

  Няма нищо по-добро от това да попиташ... тук може да питете всичко .... както обичам да казвам ... най-глупави и срамни върпоси ... най-лоият въпрос е НЕЗАДАДЕНИЯТ.

  СЛед 2015 версия насам долу не се виждат надписите - Ortho, Polar и т.н. налични са само иконките.

  Отностно командния ред че се крие, прилижете се до него клинете с левия бутона на мипката здръжте и с придърпване, придърпайте командния ред така че да застане фиксиран в долната част на моделното пространство.

  По отношение на F8 ... Какво точно визирате с това че не може да чертаете навсякъде като изберете F8?

  Стартиранто на нов файл става, чрез натискане на Start New Drawing (снимма 1 позиция 2)

  Снимка_1

  След като стартирате нов чертеж, посредством препоръката от снимка 1 ( ИЛИ може и да е в който и да е друг чертеж имам предвид че може да отворите кой и да било чертеж) , в моделното пространство и изпишете Startup и здадайте стойност 0 така при стартиране на AUtoCAD следва директно да се появява показаното на снимка 2, без да се показват каквито и да било падащи менюта стартово меню и т.н. директно се стартира нов темплейтен чертеж. подчертавам тази ситемна настройка може да се направи в кой и да е отворен чертеж и да остане като такава системна настройка. Съвета ми е отворете само един едининствен чертеж променте настройката, затворете изцяло AUtoCAD и след това стартирайте наново само AUtoCAD и ще видите разликата.

  Снимка_2

  Емил Русев:

  Това със starup + 0 го играхме и сега когато отварям директно се отваря работно пространство. Упражнявам урока с квадрата "5" но откакто измених отварянето не става. Пиша L , активирам оправоъголното чертане - orto от иконота - долу дясно. Аз съм със 17 и нямам друг команден ред . F8 се активира обаче с shift + F8 r и състоянието off или on се изписва. С ляв бутон чертая нагоре / както е в урока/ дълга линия. Пускам левия бетон, натискам 5 и дългия клавиш / или entet/ но нищо линията си блуждае вертикално следвайки кръста на мишката. Ако тръгна хоризонтално - чертае хоризонтално не се подчинява на на нищо . Натискам esc - зелен чаршаф наляво / маркира и боклука/ - shift + del и наново пак същото. Мисля че бях пунктоален.

 • Как да включа командата DYN в AutoCad 2017?

  Neli Dimitrova:

  Здравейте, как мога да си пусна команда DYN в AutoCad 2017, за да ми излиза дължината на линията до курсора на мишката. В AutoCad 2017 лентата с тези инструменти е с картинки и при минаване с мишката над тях командата DYN не присъства там.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Нели.

  Изпиши DYNMODE в командния ред, натисни space / enter/ и след това задавй стойност 3 и пак space/ enter за да потвърдиш настройката на системанта променлива.

  Neli Dimitrova:

  Благодаря :)

 • Какъв е проблемът с "@"?

  Silvia:

  Здравейте. Защо се налага, когато използваме @ да я пишем в командния ред, а зададената функция (@0,5) не се приема от програмата като се изписва до мишката? На снимката е посочен варианта, когато сме избрали функцията за чертаене на линия и започваме с въвеждането на @0,5 .

  Silvia:

  Много Ви благодаря! :)

 • Как да се справя с проблема?

  Милко:

  Проблем за мен, но не и за вас Здравейте, по урока и упражненията- коя настойка трябва да променя за да мога да задавам ъгли по големи от 180 градуса? След 180 градуса започват да намалят пак до нула а не продължават до 359. CADа е 2018 година. Благодаря много.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милко.

  Въведи в команидния ред променливата DYNMODE и след това задай стойност 2 и пробвай да видиш какво ще се случи :)

  Милко:

  Благодаря за отговора. Всъщност съм бил с стойност "2" на две и три не намирам разлика и когато въртя линията е до 180 и започва обратно. Поставих стойност "1" и сега е добре просто няма очертанията на окръжноста която се образува но това не ми пречи. Мисля, че сега е по добре. Пак благодаря.

 • Какво са Абсолютни координати

  Tsvyata Petkova:

  Здравейте, каква е разликата между абсолютни координати и релативни по оста X и Y? Имам предвид, каква е разликата при изчертаването на @10,25 и каква при #10,25? Вероятно имате предвид, че при @10,25 чертаем в горния десен квадрант, а за долния десен квадрант ще ни е необходимо да изпишем @10,-25, но тогава кога се налага да абсолютните стойности при чертане? Не става ясно от урока. Да не говорим, че това е стар метод преди DYN да е съществувал, нали така? Благодаря Ви!

  Vasil Stankov:

  относителните координати чертаят от зададена предварително точка, докато апсолютните чертаят в апсолютни координати спрямо апсолютната 0,0,0

  Tsvyata Petkova:

  Благодаря! За абсолютни координати се говори в следващия урок.

 • Защо

  васил:

  Здравейте имам следното питане когато имам две линий под ъгъл 30 градуса
  и искам да завъртя наклонената на 30 градуса така че да съвпадне с долната чрез командата rotate оразмерителната линия ми показва нула градуса но като зумирам леко се вижда ч линийте не съвпадат
  Как може да се оправи това несъответствие

  Георги Табаков:

  Трябва да се зададе максималната точност за измерване на градуси. Тогава ще показва стойности след десетичната запетая

  васил:

  как се задава тази стоиност

  Георги Табаков:
  1. Units - Angle - Precision. 2. Annotate - Tab- Dimension Style manager-Modify-Tab Primary units- Angular dimension - precision- избираш последния ред
  васил:

  Благодаря ,не съм пипал нищо от тези настроики ,днес като стартирах програмата всичко си беше наред нямаше го това разминаване
  на какво ли се е дължало ,бъг ли е някакъв

 • Как да реша следният казус? 

  Rumyana Pencheva:

  Здравейте на всички и Честита Нова Година Ще се радвам на помощ от Ваша страна Казуса ми е следният При отваряне на вече начертан план, размерите ми на чертежа са два пъти по-малки.Тоест чертала съм стая с дължина 100 на 80, при отваряне написаните размери на дименсионните линии са 50 на 40. Но само написаните размери са два пъти по-малки, когато тръгвам да ги измервам с команда dim наново виждам правилните. А вторият ми проблем е при опит да преместя една фигура, която е била залепена до друга фигура.Та при преместването на първата тя влачи със себе си и втората, като променя геометрията на втората.

  Благодаря за отговора.

  Антони Радованов:

  За първия въпрос, мога да помогна. Не е виновен чертежа, той си е същият. Вероятно виновен е оразмерителния стил, който е правен за работа по "стария" начин - неанотативно и без лейаути. В свойствата на оразмерителния стил е зададен главен коефициетн 0.5 така че да изобразява половината на действителните размери. Това се прави когато искаш да постигнеш два различни мащаба на един лист, но размерите да са коретни. Като цяло е безмислено да ти обяснявам как и защо се прави. Моят съвете е да НЕ знаеш защо се прави така и НИКОГА да не го правиш така, ще си спестиш много усилия. Научи се на съвременния начин за оразмеряване и печатане. За да ти се оправи размерния стил оправи цифрата тук:

  Втория въпрос ще е много по-лесен за отговяряне ако качиш снимка.

 • Как да задавам размери на линия , която искам да чертая.

  Венцислав:

  Здравей, напълно начинаещ съм! При следване на стъпките от видеото, с функцията ORTHO и поставяне на числото 5 в командия ред, при чертаеното на квадрат , нещата нещо не ми се получават , само първата линия става точна , другите остават по-малки.Може ли да ми бъде оказано съдействие , как точно да направя нещата.

  Иван Цукев:

  Моля за скрийншот, за да анализираме по-добре проблема.

  Може и да сте разбъзикали без да искате настройките - пробвайте да напишете OSNAPOVERRIDE в командния ред и задайте стойност 0 - вижте дали това ще помогне.

 • Как да начертая дадена фигура с точен размер

  Венцислав:

  Здравейте, напълно начинаещ съм! Нещо не ми се получават нещата с чертането на правоъгълника , който вие чертаете. Следвам стъпка по стъпка и не става. Линиите се ходат където поискат. Като задам командата @0, 5 в командия ред ми излиза изречението : Point or option keyword required. Как да постъпя в тоя момент?

  Иван Цукев:

  Моля за скрийншот, за да анализираме по-точно проблема.

  Можеи да сте разбъзикали настройките по погрешка. Пробвайте да напишете OSNAPOVERRIDE в команмдния ред и задайте стойност 0.