Три въпроса за лейути, импортиране на точки и подредба на обекти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Григор Христов Груев:

  Здрасти. За обектите един зад друг също става като се маркира обекта който е от горе и закрива останалите например щриховка десен бутон на мишката и се избира Draw Order и има четири опции

  Иван Цукев:

  @Григор

  Командата DrawOrder наистина доста често се използва. Аз я пускам обикновено от командния ред с DO, който съм си настроил да пуска тази команда.

  :

  Благодаря за отговора аз ще я ползвам бързата команда. Относно втория въпрос за свързването на 2500 точки в Land в меню Lines/Curves команда By points#Range свързва последователно точки с обикновена линия и ако точките са последователно вкарани, като преди вкарването са сортирани на Ексел за да има последователност например по "код" след въвеждането в Ленда може по отрязъци да се задават на споменатата по - горе команда и така много бързо става изчертаване на линейни обекти след това с peedit си правиш полилинията и модела. Успех!!!

 • Красимира Георгиева Велева:

  Относно втория въпрос в Land-a има функция с която можеш да свържеш 2500 точки с полилиния по възходящ ред или да изброиш коя с коя да свърже, но на този компютър нямам инсталиран Land за да видя точната команда. Ако не я намериш пиши тук и на работата ще я погледна за да ти кажя конкретна команда.

  Иван Цукев:

  Красимира,

  полезно включване.

 • Диляна:

  Ако искаш точките които си вкарала да са последователно свързани, те могат да бъдат вкарани и от excel.

  Иван Цукев:

  И в AutoCAD може да вкарваме точки от Excel.

  Един примерен начин е: https://blog.tsukev.com/import-excel-tochki-autocad.html

 • Как да разбера коя е версията на .dwg файла ?

  Станислав Стоянов:

  Как да разбера на коя версия е запазен даден файл ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Вариант 1 - при отварянето на .dwg файл се изписва коя е версията на файла - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Вариант 2 - отвори .dwg файла през Notepad и съответно на първия ред има изписана версията на AutoCAD. Като са със следния код :

  • AC1015=AutoCAD 2000

  • AC1018=AutoCAD 2004

  • AC1021=AutoCAD 2007

  • AC1024=AutoCAD 2010

  • AC1027=AutoCAD 2013

  На снимка 2 в случая е същия файл от снимка 1, само че отворен пре Notepad и съответно пише, както се вижда от снимка 2 позиция 1 - AC1024, което се равнява съотвенто на 2010 версия.

  Снимка_2

 • Как може (по принцип) да направим въпросното изображение от въпрос №3 прозрзчно?

  Борис Александров:

  Как може (по принцип) да направим въпросното изображение от въпрос №3 прозрзчно?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Борис.

  Когато си вмъкнал едно изображение (снимка 1 позиция 1), селектирай го след това ще ти се появи контекстуалното меню Image (снимка 1 позиция 2), там в панела Adjust посредством плъзгача (снимка 1 позиция 3) промени FADE и следва по твоя преценка да направиш сниката по-бледа (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_1

  Снимка_2

  Може да направиш и друго, да избереш снимката (снимка 3 позиция 1), след това да отидеш в Properties (снимка 3 позиция 2) и след това да промениш Transperancy на снимката (снимка 3 позиция 3). Резултатът е на снимка 4.

  Снимка_3

  Снимка_4

  Само да вметка параметъра FADE присъства и в Properties, може да го промениш от там.

  Борис Александров:

  Благодаря ти, Краси! Никога не ни оставяш без изчерпателен отговор, както мен така и останалите колеги, които имаме желание да се развиваме успешно с този мега интелигентен софтуер. Благодарности :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Страхотно е че има хора, като теб, който искат да се развиват в използването на софтуера.

 • Какви размери на таблици бихте предложили изхождайки  от Вашия опит за оформление на лейаутите?

  Станимир Танев:

  Защо в някои случаи при веригата операции за изпълнение на дадена команда се използва ентер, в друг случай шпация или клик с десния бутон на мишката или двоен клик?Каква е логическата връзка?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станимир.

  Ако под тбалици имаш предвид антетката в долния десен ъгъл на чертежа, то отговора ми ще бъде доста относителен.

  Наистина е много относително. Зависи наистина от това какво искаш да покажеш в антетката.

  Понякога тя има точно определени размери - 180 мм широка на 260 мм висока да речем. Това са възможно опрималните размери. Оптимални са от гледна точка на сгъването на чертежите, имам предвид че сгъвайки чертежа, така че той да е се вмести в класьор А4, то си ограничен от този формат който е с размери 210 мм на 297 мм. Толкова голяма таблица (180 мм на 260 мм) обикноено се използва в практиката която трябва да покажеш всички проектнати уастващи в проектирането и съгласуването, когато трябва да покажеш името на възложителя с логото му и т.н. , името на изпълнителя с логото му и т.н., ако проекта е част от ореративна програма това също трябва да се покаже, освен това са важни и ревизиите, т..к. че най-горе в тазлицата са оставени полета за датите и ревизиите в чертежите., освен това трябва място и за проектантски печат на главни проектант .... общот взето става дума за доста място, което ти трябва ;) .Това е когато става за обекти, в които са въвлечени много хора, институции и т.н.

  Ако става дума за нещо малко може да си направиш 100 мм на 180 мм антетка ще седи добре в долния десен ъгъл ще събереш проектантски печат в нея т.к. ако не ме лъже паметта проектанския печат е 56 мм широк, освен това може да съебереш лого на компанията за която работиш, името на възложителя и 4-5 проектанта които са работили по проекта.... но това е в случай за малко обекти.


  По отношение на Enter и Space .... препоръката ми е да изпозлваш Space, по удобоно е, т.к. не си местиш дясната ръка от мишката и използваш лявата за да използваш клавиатурата.Но зависи от теб както ти е по-удобно, зависи от теб. Чисто логически Enter и Space в AutoCAD имат за цел да потвърдят дадено действие след стартирането му.

  Колкото за двойния клик, десен клик с мишката ... това е много относително, тези кликове обикновено работят различно в отделните команди и "състояния" в които се намира AutoCAD: Ако да речем изчертаваш полилиния и кликнеш с десен бутон на мишката следва да се появи едно падащо меню, ако обаче не изчертаваш нищо и кликнеш с десен бутон е малко по-различно, ако кликнеш с десен бутон и задържаш shift от клавиатурата и си в режим на изчертаване на полилиния, следва прозореца да е коренно различен и така :) ...

  Препоръката ми е:

  Пробвай (поиграй си) малко с AutoCAD с кликове с десен бутон в различни състояния.

  Пробвай да потвърдиш едно и също действие (комнада) с Enter след това с Space и ще усетиш как работи :)

  Пробвай! ;)