Фина настройка на AutoCAD

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Силвия Цанкова:

  Zdravei,

  Imam sledniq problem: Pyrvo da utochnq, che rabotq na AutoCAD 2010. Edin kolega mi "poopipa" komputara :) i sega kogato resha da vkaram blok s komandata "Insert" , isliza mi prozoreca ,izbiram koi blok da vkaram i natiskam "ok", sled koeto na cherteja mi ne se vkarva izbraniq blok. Kak moga da resha tozi problem? Blagodarq predvaritelno! Kade moga da procheta otgovora na vaprosa mi ?

  Имам следния проблем : Работя на АutoCAD 2010. Решавам да вкарам блок, пиша командата Insert, излиза ми прозореца, избирам си блока и натискам "ок", след което нищо не е вкарано на чертежа ми. Как да разреша този проблем?

  Къде да прочета отговора?

  Благодаря предварително

  Иван Цукев:

  @Silvia

  Няколко уточняващи въпроса, за да намерим решението: Този проблем се появява само в един файл или във всички файлове? Ако прехвърлите файл, с този проблем на друг компютър отново ли се появява? Сигурни ли сте, че блока не се вкарва с друг мащаб - например прекалено малък (като точка) или прекалено голям, така че визуално не се вижда на екрана, но е на чертежа. Вижте как са настроени units и пробвайте със zoom дали блока не е все пак на чертежа.

  Христо Колев Петров:

  Здравейте г-н Цукев

  имам два въпроса

  1 Работя по корекция на готов чертеж 3d в моделно пространство. При зумване с мишката обектите ми се увеличават прекалено много, пространството "подскача' нямам плавно увеличаване. В хартиеното постр. се държи добре.

  2 При оразмеряване в хартиеното пространство получавам стойности в инчове на същият чертеж. Трябва да получа инчове и в скоби мм .Такъв е оразмерителният стил на чертежа

  AutoCAD 2014

  i5,nvidia

   

 • Силвия Цанкова:

  Благодаря за бързия отговор.

  Оправих нещата като отбелязах в прозореца квадратчето "Избери от Чертежа"

  Колегата беше махнал отметката, така че блоковете са се вмъквали в координата x/y и дефакто не съм ги видяла :).

  Поздрави

  Иван:

  Здравейте,

  Може би не е мястото в това видео, но имам проблем с настройките за Dimension(котирните линии). Винаги ми се налага да настройвам при всеки нов чертеж модела, вида, разстоянието на текста от котирните линии и т.н. Моят въпрос е дали има начин да се запазят въпросните настройки, които правя от Annotate>Dimension>Dimension style>Modify ?

  Благодаря предварително!
  Иван Радев
  Краси Кръстев:

  Здравейте, това може да бъде постигнато чрез ползване на template ( или пък tool pallete ). Във уроците ( и по точно модул 7 ) са показани тези техники как веднъж направени стилове да се ползват без всеки път да се правят наново настройки.


  Ето един линк на подобен въпрос : https://aula.bg/question#id-100736000001

  Съвета ми е да изгледате Модул 7 в целия този модул се разясняват точно как веднъж направени стилове за дименсии или линии или Multileadr - и да се използват многократно, и тогава ако след това  вече изпитвате затруднения отново пишете ще помогнем тук във форума.
  Иван:

  Благодаря, получава се перфектно !! Много време спестява.

 • Anna Nikolova:

  Смених цвета на фона, но не знам как да се покаже мрежата. Освен това кубът за гледане така и не се появи по никакъв начин.

  Борис Матеев:

  "Grid" от бутоните под командния ред или F7.

  катя:

  Изкарвам мрежата но не е същата ,как да я променя

  катя:

  как да променя мрежата

  Danica:

  Здравейте!

  Отивам на GIRD-Setting-Snap and GIRD и незнам какви стойности да задам,за да може мрежата да изглежда като вашата
 • Elly Marinova:

  Здравей! Работя на AutoCAD 2009. Първи проблем: Няма куб на екрана. Втори проблем: В Options запазването на чертежа се предлага като най-висока версия 2007, а не 2009.

  Иван Цукев:

  @Ели Пуснете NAVVCUBE - трябва да е on и NAVVCUBEDISPLAY трябва да е 1 ако сте на 2009, (3 за тези на 2012)

  Версиите на формата DWG не следват версиите на програмата. Последните са 2004, 2007 и 2010, така че това е нормално.

 • Ангел Тодоров:

  Кубът не ми излиза само в 2D wireframe v 2009 Проблем ли е да се работи в Realistic по време на курса? и изобщо

  Иван Цукев:

  @Angel Няма проблем. По принцип кубът ще ви трябва основно за 3Д и много рядко за 2Д.

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Но аз този куб не мога да го изкарам нито в 2Д нито в 3Д, а съм с 2010

 • Надя Стоянова Жлябинкова:

  Здравейте Цукев, - еднакво ли е значението на настройката за мерна единица - например см от Options от аутокад-бутона на настройка от Units, - при настройка на моята програма на мм, когато получавам подложки и ги отварям - те се отварят с техните настройки или възприемат моите?Аз съм на мм, и отварят падлажкя архитектурна и очаквам да е в см, но се показва мм?

  Иван Цукев:

  @Надя

  1. Не са еднакви. В Options настройката е "Default settings when units is set to unitless". Тоест - тази настройка от options се взима, когато units е настроен да с опцията unitless.

  2. Настройките за мерни единици са за всеки един файл, а не в програмата като цяло. Ако например файлът е направен за сантиметри - той винаги си е в сантиметри.

  Марианна:

  Отворих нова страница и изведнъж всичко е в инчове. В "опции" са зададени милиметри. Изключих и ги включих отново - никакъв резултат. Такова чудо не беше ми се случвало. Има ли друго място от което мога да ги променя. При оразмеряването ги оразмерява в см. , но е неприятно след курсора да ми се влачат инчове и освен това може би си ги и чертае в инчове. Като задам дължина на линията 350 см то я чертае 350, но може би има предвид инчове. и как ще се отрази това при плотирането.

  Николай:

  При отварянето на нов файл вероятно сте отворили файл-шаблон (template) в английски единици (English units). При създаването на нов файл използвайте шаблоните acad.dwt или acadiso.dwt и няма да имате този проблем.

 • Джулиа Димитрова:

  Здравейте. Опитвам се да променя размера на курсора от Оptions - Drafting - Aperture size, но нищо не се променя, без значение къде е плъзгача. Има ли нещо друго, което трябва да се направи? ( Аутокад 2012)

  Благодаря предварително.

  Иван Цукев:

  Aperture променя малкото квадратче в курсора.

  Самият курсор се уголемява с командата CURSORSIZE. След пускане се задава по-голяма цифрова стойност, за да се увеличи.

 • инж.Мирослава Цветкова Йорданова:

  Всичко е чудесно направено!

  Иван Цукев:

  @Мирослава

  Радвам се, че курсът ти е полезен.

 • Димитър Михайлов Веселинов:

  Господин Цукев, искам само да изразя Благодарноста си към вас. За сега съм напълно удоволетворен от вашия метод на курса и съм сигурен че така ще бъде до края. Адмирации. Жалко че няма повече хора като вас. Поздравления!!!

  Иван Цукев:

  Димитър,

  благодаря за мнението!

  Бойчо Огнянов:

  Аз също благодаря на инж.  Иван Цукев !

  Georgi:

  Аз също харесах курса и благодаря.

  Tencho:

  Поздравления! Много интелигентно и приятно преподаване на уроците, за което Ви благодаря!

  Aсен:

  Наистина прекрасно и интелигентно преподаване и от мен благодарности.

 • Цвят на маркер на мишката

  Даниел Николов:

  Здравей,

  Как може да се промени цвета на маркера на мишката.

  Иван Цукев:

  Да, това става в

  Options -> Drafting -> Color -> 2D model space -> Crosshairs и се избира желания цвят

 • Auto save.

  Свилен Иванов:

  Бих искал да попитам дали има опасност от задръстване на компютъра с многобройни "dwg back up" файлове, или затормозяване на програмата, или какъвто и да е негативен ефект в случай, че фиксирам една минута (вместо 10) за "auto save"?

  Никола Милчев Стамболиев:

  Чрез "Auto save" задаваш интервала от време, през който програмата запаметява съдържанието на файла. Това ти дава гаранция, че при проблем (ако "спре тока") няма да загубиш цялата работа, а само онова което си направил след последния "Auto save". Това, че си направил настройката на 1 мин. ти дава голяма сигурност, но при по - тежки файлове бави работата (както пишеш "затормозява програмата"). Относно "back up" файловете - те са по един за всеки .dwg файл, колкото и на брой "Auto save" да са му направени.

  Свилен Иванов:

  Благодаря за бързият и ясен отговор.

 • Защо липсват лейатите, въпреки че ми е зададена отметка на Display Layout & Model Tabs?

  Ивелина:

  Въпреки че ми е зададена отметка на Display Layout & Model Tabs, те не се появяват над командния ред. И иконката от която се показват ако са скрити (долу в дясно до Quick View Layouts) липсва.

  Иван Цукев:

  Можеш ли да ни дадеш един screenshot с отворен прозорец options, където е отметката?

  Ако не знаеш как се прави screenshot - виж тук: https://aula.bg/site/uploadimg?ajax=true&width=670&height=610

  Валентин Иванов:

  Поздравления за screenshot-a.Наистина е полезен.

 • Fghj:

  Кликнете с десния бутон на мишката върху бутона GRID изберете Settings и оттам променете настройките на самия GRID

  Исмаил Исмаил:

  Можеш да промениш площта на мрежата чрез командата Limits. Например за формат А3 задаваш първо <0.0000, 0,0000>, второ задаваш координатите на втория ъгъл <420, 297>, след това избираш Zoom All и тогава мрежата ти ще е в размер на форамт А3. Можеш да го провериш като чертаеш една линия от точка 0,0 с дължина 420.

 • Защо в този урок нямаше тест?

  Лазар Любенов Бонгурев:


  Краси Кръстев:

  Здравей, не под всеки урок има тест.Това не е единствения урок който няма тест.

 • Краси Кръстев:

  В AutoCAD се чертае в units ( чертожни единици ) ако условно си приел че си чертал в сантиметри ( 1unit = 1 cm ) , следва площта която виждаш в Properties да е в cm ^2 ), за ясно разбиране на работа с мащабите в AutoCAD може да намериш в Модул 3 от курса по AutoCAD Формула.

 • Как да...?

  Kalin Karalyov:

  се настрой ,така че права линия в общо положение да не изглежда като "стълбичка"?

  Николай Николов:

  Стъпките са следните: Десен бутон в полето - Options - System - Graphics Performance - поставя се отметка на Smooth line display и "стълбичката" става гладка. Това е валидно за версия 2015.

  Биянка Найденова:

  Препоръчвам и на останалите ефект сетинг за версия 2015 да се постави отметка.

  Kalin Karalyov:

  а за 2013?

  Николай Николов:

  Това е новост в 2015! Доколкото имам информация.

  П. Чардакова:

  Калин, опитай с команда Regen.

 • Защо цвета на курсора не се променя

  Danica:

   Защо когато чертая линията преди да задам крайна точка е в черен цвят,а също така и курсора.За да променя цвета на линията от аутокад бутона избрах Display-Colors-Drafting tool tip зададох бял цвят , но не се получи.Пробвах да сменя цвета и на курсора не са получи.Става така гогато си изкарам куба за погледи,преди това всичко си е в бял цвят.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, коя версия на AutoCAD ползвате ?

  Danica:

  2010

 • Защо при мен липсва 2D Wireframe?

  Алекс:

  при мен липсва 2D Wireframe и падащото меню с него, аз съм с Autocad LT 14? И палета Properties не работи ...  и не успях да го оправя

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно първата част на въпроса ти ето един видео отговор който ще даде ти даде разяснения какво точно се случва при теб, а относно втората част че не ти се показва Properties палетата, пробвай с Ctrl + 1 като комбинация, ако не се получат нещата то тогава подай малко повече информация, както ти изписва AutoCAD когато настиснеш Ctrl + 1, за да може да сме по - полезни с отговора тук във форума.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.


   https://aula.bg/u/MTYwODM0OTU
  Алекс:

  Благодаря ще видя видеото,  Палета Properties се показва, но не работи, нищо не показва, никакви стойности при маркиран обект, нищо не може да се обработва с Properties, като маркирам кръг-нищо не излиза, нито радиус, диаметър, като се опитам да променя нещо на линиите, дебелина, linetype, scale... Нищо не се променя...

  Краси Кръстев:

  Виж цялата тази тема тук : https://aula.bg/question#id-102208000001 


  в нея Димитър Радев има подобен проблем, и решението беше Reinstal, но прочети я и виж за какво става дума, има и други теми във форума относно проблеми с Properties палетата, може да ги search - неш  през търсачката с ключова дума Properties и да ги разгледаш доста има доста насочени с твоя проблем пък дори и да не са точно с твоя ще понаучиш нещо ново :)
  Алекс:

  Благодаря, прегледах всичкоизвинчвам се за глупавите въпроси,но.. сигурно ще преинсталираме Аутокад 14 този път Класик, а не ЛТ. Properties не се оправи с Repair, за Reinstal иска диск.

   Когато стартира Аутокад излиза това:
  Алекс:

  опитах стъпка по стъпка да го оправя, както сте описали, но накрая в командния ред излиза непозната команда Graphicsconfig...  и не мога да отворя това

  Краси Кръстев:

  Здравей, Алекс ето една тема


  https://aula.bg/question#id-124096000001
   
  във форума в която има доста стойностни коментари по този въпрос, защо се получава така, вариантни решениия за спряване с този казус.

  Надявам се да ти помогнат отговорите там изчети цялата тема.

  И една молба когато имаш въпрос проверявай с ключова дума в търсачката а форума за подобен въпрос и ако няма подобен или пък не се справяш задай тогава въпрос като отделна тема, а не под вече съществуващата тема, не за друго ами защото шанса някой да ти отговори на новозададена тема е в пъти по голям.
  Алекс:

  точно за тази тема, която си ми пуснал говоря-направих всичко стъпка по стъпка и накрая, след рестарт и стартиране на Аутокад, изписвам в командния ред Graphicsconfig, и пише" непозната команда",така не ми се отваря прозореца Graphic Perrformance... kak da go otvorq?

  занапред първо ще прегледам търсачката и ще пускам като отделна тема въпроса
  Краси Кръстев:

  Здравей, от въпросите които задаваш се вижда че инсталацията на AutoCAD, която си направила е доста бъгава, моя съвет е ако имаш възможност да я смениш с пълната класическа версия на AutoCAD като за начало и следва голяма част от проблемите ти да изчезнат.... за този проблем не винаги се получават нещата, в някой случаи каквото и да правиш ако видеокартата не го позволява няма да успееш, пък и hardware accelaration се ползва основно при 3D чертане, даже до 2011 версия LT въобще не подържаше точно тази команда.

  Алекс:

  Благодаря, смених... да, сега всичко е наред, като не е LT

 • Къде се показва дължината на маркираната линия на чертежа?

  Росица Певецова:

  Здравейте, Извинявам се за "начинаещия" въпрос! Но на properties -> length цифрата ми се вижда малко голяма, настройките са за см (както е показано във вашето видео), АутоКАД 2015. Цифрата в length ли е дължината на селектираната линия и в см ли е (щом съм задала такива настройки)? Едно квадратче на колко е равно? на 1 см или? И същото се нарича unit?  

  Краси Кръстев:

  Здравей, отговора на този въпрос може да откриеш тук : 


  https://aula.bg/question#id-137164800001
 • Къде се показва дължината на маркираната линия на чертежа?

  Росица Певецова:

  Здравейте, Извинявам се за "начинаещия" въпрос! Но на properties -> length цифрата ми се вижда малко голяма, настройките са за см (както е показано във вашето видео), АутоКАД 2015. Цифрата в length ли е дължината на селектираната линия и в см ли е (щом съм задала такива настройки)? Едно квадратче на колко е равно? на 1 см или? И същото се нарича unit? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, да в Properties точно там в Lenght е дължината на дадената линия ... 


  Относно това че ти изглежда доста голяма линията ... В AutoCAD единиците за 

  измерване са units, а това дали units ще са сантиметри, метри и т.н. зависи от 

  теб, т.е. ако искаш да чертаещ в сантиметри приемаш тези units че са 

  сантиметри и чертаейки една линия от 200 unit - а ( units = чертежни единици ) 

  ако тези единици си ги приела за сантиметри значи нанасяйки  200 Units занчи 

  имаш линия от 200 сантиметра.... но няма повече да навлизам в подрбоности 

  има цял един урок в настоящия курс в който е описана тази идеология в AutoCAD да се чертае на 

  този принцип.... относно квадратчетата ( Grids ) това е едно условно 

  разграфяване и всяко едно квадратче е през определен unit.

  Относно мрежата ( 

  GRID ) може да прочетеш повечко тук в тази тема :

  https://aula.bg/question#id-104998400001


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Росица Певецова:

  Много благодаря за отговора :)

 • Къде ?

  Hristiqna:

  Със зададена настройка автоматичен запис на файла на 10 минути, къде се запаметява ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


   ето една тема в която има обяснение за save -  а от тази настройка.

  https://aula.bg/question#id-121216000001 


  Надявам се да съм бил полезен с отговора там.
 • Защо имам проблем при чертането?

  Ekaterina Georgieva:

  Здравейте , имам проблем при чертаенето . Задала съм в настройките да е на метри , и когато начертая да речем 3 метра , толкова е малко , че дори не се виджа на аутокад-а , трябва толкова много да приблича , че започва да ми се губи координатната система . Как мога да оправя това ? Благодаря ви !

  Краси Кръстев:

  Здравей, Екатерина.

  Тези мерни единици, които настройваш не оказва влияние на AutoCAD до толкова до колкото трябва да се има предвид чe AutoCAD използва единици - Units.

  Препоръката ми е, ако започваш да чертаеш изцяло нов чертеж изчертавайки линия от три метра ( три AutoCAD единици ), веднага след изчертаването ѝ направи един zoom extends. Zoom Extend става най лесн опосредством два клика на средния бутон на мишката. Следва AutoCAD да изкара на преден план само тази линия, ще се вижда и доста дорбе координатната система в ляво.

 • Може ли да се смени интерфейса на програмата? 

  Gergina Pencheva:

  Здравейте, изтеглих на iOS на версия AUTOCAD 2020. Не намирам Options и като цяло срещам трудности в намирането на доста от функциите, които показвате в уроците. Дали има някакъв начин да се промени поне интерфейса, за да прилича на този на който работите Вие? Това значително би улеснило работата ми, тъй като разминаването не е никак малко, поне аз като абсолютно начинаещ срещам доста трудност. :)) Благодаря предварително! :))

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Определено ако си абсолютно начинаещ в AutoCAD, определно си намерил доста добро място за да го научиш.

  AutoCAD за MAC е сложна работа, все пак говорим за iOS и съответно за да имаш някоя програма мислена за Win, на iOS то това означава пренаписване на кода на програмата ... :/ и съответно за да се запази идеята на iOS тоооо следва доста различия.

  Препоръката ми е VirtualBox с една вируална машина с Windows и съответно упражненията и работата с CAD да е там. Сигурен съм че щом се учи ще ти трябва и за напред и съответно още искаш да го прилагаш на машината която имаш ... която е MAC ... тук става малко сложно, НО смятам че не е непостижимо.

  Има и други варианти за ползване на мапинката с Win, хвърли един поглед на темата долу.

  5 top ways to run Windows on a Mac

  Бъди здрав!

 • Може ли за формат dwg, в Save as да настроя AutoCAD 2018 ?

  Димитър Кулев:

  Работя с AutoCAD 2020. На първия ред в Save as имам AutoCAD 2018. Правилно ли е за формата dwg,да настроя AuutoCAD 2018, а не AutoCAD 2010, както е в урока?

  Иван Цукев:

  Въпрос на избор е и зависи от целта.

  За нашите файлове - най-добре е да се записва в настоящия формат. В случая 2018.

  За файлове, които пращаме на колеги - изпращаме в по-ниски версии, например 2010, за да сме сигурни, че ще го отворят. Защото по-ниските версии, не могат да отварят файлове от по-високите.

  В повечето случаи не знаем колегите отсреща коя версия използват и като не могат да отварят файла, започват едни телефонни обаждания и имейли тип "не мога да отворя файла, пратете ми го пак." За да си избегнем всичко това и да спестим време, директно записваме в ниска версия за други хора.

  Димитър Кулев:

  Ясно, благодаря.