Корекция на съществуващи оразмерителни линии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Команда


DDEDIT - Коригира съдържанието на оразмерителните линии.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как е препоръчително да се коригира една оразмерителна линия?
Коригираме геометрията да е точна и оразмерителната линия да показва това, което е начертано.
Не си играем да коригираме геометрията, а само редактираме текста чрез ddedit

Въпроси и отговори

 • Ibram Mustafa:

  Здравей.

  Видеото прекъсва още в самото начало.

  Лек ден.

  Иван Цукев:

  Най-вероятно не се е заредило видеото.

  Пробвай с CTRL + F5 да презаредиш страницата и кажи дали работи добре.

 • Doncho Donchev:

  Здравейте! Какво трябва да се направи, така че с корегирането на размера автоматично да се променя и геометрията на обекта- както при скицирането в Inventor Предварително благодаря

  Иван Цукев:

  Стандартните оразмерителни линии в Аутокад не работят по този начин и няма как да се промени обекта като променим тях.

  В последните версии има опция за т. нар. Dimensional Constraints, с които може да се постигне такъв ефект, но те са за доста напреднали

  Милен Вълчев:

  А, ще може ли да ни покажете? Доколкото успях да пробвам, действително с подобни команди се селектира обекта и впоследствие се кликва върху размера и въвеждаме новия. Аутокад автоматично променя геометрията.

 • Ibram Mustafa:

  Здравей.

  Има ли възможност жидеото да бъде качено отново?

  Лек ден.

  Антоанета Ангелова:

  Здравей! По някога и при мен се случва да прекъсва. Мисля че е от интернет връзката. Когато затворя страницата и я отворя отново проблемът в по - вечето случаи се решава. 

  инж.Станислав Славов:

  Здравейте! Има ли възможност при налагането на дименсия за линия, то пред стойноста на дименсията да излиза автоматично знака за диаметър?

  инж.Станислав Славов:

  На снимката е показано как трябва да бъде с знака за диаметър пред стойноста, но до сега все ми се налага да използвам командата DDEDIT и под-опцията Symbol от менюто. Благодаря

  Teodor_RR:

  С ddedit просто пренаписвате дименсията, но ако трябва да поставите символът пред няколко дименсии, ще трябва толкова пъти да изпълните командата. За сметка на това можете да селектирате дименсията и в "properties" в раздела "primary units" да напишете символа в полето срещу "dim prefix" (за символ "фи" трябва да напишете %%c). По аналогичен начин можете да попълните и полето "dim suffix" - например с "m", "cm" или "mm", ако желаете. В този си вид дименсията може да я ползвате, за да "мачвате" (Match Properties - MA) други дименсии, които трябва да придобият същия формат.

  Teodor_RR:

  А за да излиза символът по подразбиране при създаване на нова дименсия, трябва да се редактира дименсионния стил (или да се създаде нов и да се направи текущ), като в TAB-а "primary units" се попълва полето срещу "prefix".

  инж.Станислав Славов:

  Благодаря Теодор за точния отговор, много работа ми спести. Отново Благодаря!

 • Ibram Mustafa:

  Здравей.

  Пробвах, но около 1 мин ми дава реплай и свършва.

  Лек ден.

  Иван Цукев:

  Няма проблем с видеото.

  Вашият компютър е кеширал видео заредено само до средата и трябва да си изчистите кеша за да го видите.

  Все пак направих промяна при нас за да принудим вашият компютър да си изтегли видеото на ново, така че сега трябва да стане..

 • Петрунка Iwanowa Хубанова:

  Коригирането на размерите може да става и в Properties. Там в раздела "Text" има "Measurement", където пише действителният размер и след него "Text override", което е празно. Ако в "Text override" се напише друго, то в размера остава това, което пише там. Когато се изтрие, става отново действителният размер.

  Милена Петкова:

  Аз също използвам този начин за добавяне на пояснителен текст към размера, който Аутокад показва.

 • Валери Калчунков

  Валери:

  В дадения пример не успявам да променя р-р 70 на 80.Със STRETCH се променят и другите размери,с ЕXTEND трябва да го правя линия по линия,а с PEDIT ми дава съобщение"no valid objects selected".С версия 2012 съм

  Иван Цукев:

  Урокът е за командата DDEDIT , която променя съдържанието на оразмерителната линия без да се променя размера и.

  Stretch променя и оразмерителната линия и съответно съдържанието и. PEDIT е команда за полилинии. EXTEND е команда за линии, полилинии, дъги и подобни.

  Валери:

  За командата DDEDIT всичко е ясно.Но самият вие казвате във видеото,че променени по този начин размери при прехвърляне на този чертеж и ползването му на друго място могат да възникнат конфликти,защото действителния размер всъщност е друг.А когато и самият размер е променен всичко е ОК.Затова се и опитах да коригирам и размера. С командата Stretch долната част на фигурата се раздува. С PEDIT се опитах да конвертирам долния правоъгълник в полилиния /както направихте в един от предходните уроци/ с идеята след това да модифицирам него.Не се получи. Начинаещ съм,ясно е,но когато едно толкова просто нещо ми отнема доста време и лутане-по-добре да попитаме знаещите!

  Калин Каральов:

  Изгледай урока за "стреч" и обърни внимание на "заграждането" на елементите за стречване.От това което казваш излиза ,че не си избрал всички обекти които трябва да се стречнат (разпънат/скъсят).Пробвай с различни "заграждания" на обекти и ще видиш разликите.Успех.

 • По- лесно.

  Мартин Марчев:

  Здравейте, искам само да споделя че когато съм променил текста на размерите и искам да си върна истинските размери при мен не е нужно да изписвам символите "<>". Това което аз правя е просто да изтрия текста и когато натисна клавиша "Enter" програмата автоматично изписва реалните размери.

  инж.М.Линдов:

  много полезно и при мен е така ,версия 2014

  Иван Иванов:

  До скоро бях с друга версия, но именно поради тези както и други нововъведения е добре винаги да се минава към новата версия.

  Галина Виденова:

  Командата DIMREASSOC също възстановява истинските размери, пък и при нея не е нужно да се цъка вътре във всеки оразмерителен текст.

  Бисера:

  Aз използвам по- кратката команда ED, която е аналогична на DDEDIT

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  При създаването на оразмерителни линии използвате оразмерителна линия Diameter ( снимка 1 позиция 4 ).Отидете в Ribbon раздела Annotation ( снимка 1 позиция 1 ) след това от друпата Dimensions ( снимка 1 позиция 2 ), кликни на стрелката за избор на оразмерителен тип линия ( снимка 1 позици 3 ) и съответно избери тип Diameter ( снимка 1 позиция 4 ).

  Снимка_1

  Или пък използвай ново въведената функция DIM ( снимка 2 позиция 1 ).

  Снимка_2

  Тази функция е нововъведение след 2016 версия на AutoCAD. Идеята ѝ е да разбира сама, какво точно искаш да оразмериш и съответно да приложи адексватна оразмерителна линия.

  По отношение на това стрелките да излизат отвън както си посочил, трябва при самото изчертаване на оразмерителната линия не трябва с курсора да си вътре в окръжността ( снимка 3 позиция 1 ).

  Снимка_3

  Трябва да си извън нея ( снимка 4 позиция 1 ).

  Снимка_4.

  Ако искаш да имаш линия която да сочи към стойността ( снимка 5 позиция 1 ).

  Снимка_5

  Може да го постигнеш като в настройките ( снимка 6 позиция 1 ) за дадения стил оразмерителна линия, в раздела Text ( снимка 6 позиция 2 ) в полето Text alignment ( снимка 6 позиция 3 ) , дадеш отметка на ISO standard ( снимка 6 позиция 4 )

  Снимка_6

  Надявам се това да е бил търсения ефект и да съм помогнал.

  Марин Маринов:

  Благодаря за бързия отговор, но каквито и настройки да пусна, както и да позиционирам курсора, линията от другата страна не се изчертава.

  Краси Кръстев:

  Много добре обърни внимание на това, кой е стила който редактираш.Съвета ми е да го редактираш да си сигурен кой точно редактираш и тогава чак да го използваш.Друго като препоръка е да сложете едни стрелки, а не наклонени, когато става дума за отвори.

  Марин Маринов:

  Това ясно, въпроса ми беше как да изчертая стрелките от другата страна на кръга?

  Краси Кръстев:

  Ако правите настройките, които съм описал по - горе за правилния стил и след настройките изчертаете оразмерителните линии, трябва всичко да е както трябва.

  Добре изпратете ми файла на kr_krastev@abv.bg за да видя какви точно правите като настройки и за кой стил сте ги направили. Пак ще се повторя с коментара отгоре, вижте за кой стил правите настройките.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, видях файла Ви и видях че сте променил някои от настройките които са по подразбиране.

  Нещата които промених са за стила _Cad_taini ( снимка 1 позиция 1 ). В раздела Fit (снимка 1 позиция 2 ) сложих отметка на Arrows ( снимка 1 позиция 3 ) за Fit Options, другото което промених в този раздел е че сложих отметка в групата Fine tuning на Draw dim line between ext lines ( снимка 1 позиция 4 ), след което запазих промените ( снимка 1 позиция 1 ), след което затоворих прозореца за настройки на стуловете на оразмеряване и мисля че получих това което търсиш.

  Пиши дали това е крайния резултат, който искаш да постигнеш.

  На Email - а съм ти върнал отговор придружен с чертежа, в който вече съм направил описаните по - горе настройки.

  Снимка_1

  Марин Маринов:

  Благодаря Ви много! Точно това търсех

  Краси Кръстев:

  Моля! Радвам се че това е търсения резултат и сме разрешили казуса.

  Божидар:

  Здравейте! Ако искаме да имаме стрелки само при поставяне на радиус и диаметър, то мисля, че е удачно да се създаде под стил за това. Избираме стила _Cad_taini, избираме New, в полето Use for избираме diameter dimension и Continue, В секцията Simbols and Arrows избираме Closed filled В секцията Fit, в полето Fine tuning избираме Draw dim line between ext lines.

  Божидар:

  В резултат получаваме засечки(позиция 1) за линейни размери и стрелкички (позиция2) за диаметър.

 • Как го правя аз

  Камелия Колева:

  Здравейте, това, което аз използвам е палета с инструменти. Там на раздел Text най-отдолу има две полета: Measurement - реална стойност Text override - стойност, която се визуализира и мога ръчно да въведа в полето Така ми е по-нагледно и лесно да проверявам дали стойността отговаря на истинската. Надявам се да съм била полезна.