Контролиране на видимостта в погледите (viewports)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да нагласи един лейаут да не се виждат определени обекти, които имаме в моделното пространство
Можем да ги сложим в слой и да замразим този слой да не се вижда само в този лейаут
Можем да замразим слоя в модела и няма да се виждат само в този лейаут

Въпроси и отговори

 • Олга Илиева:

  В видео 2 от първия урок показахте чертеж с разреза, който е завъртян в лайаута. Ще обясните ли как да го направим?

  Иван Цукев:

  @Олга,

  всъщност след като работим вече с viewport това става много лесно.

  Просто с командата rotate завъртаме viewporta под ъгъла, който искаме.

  Така дори в модела един обект да е хоризонтален, на чертежа (в лейаута) можем да го направим да е перпендикулярен например.

 • Защо не мога да завъртя viewport - a ?

  Олга Илиева:

  Иван, явно има някаква друга поднастройка, защото като дам команда rotate, viewport само се премества хоризонтално. опитвах и вариант с copy и reference - пак са копира и премества. Няма заключени , угасени или замразени слоеве, не заключен модел

  Краси Кръстев:

  Здравейте, вижте да не би да не би да е включен Ortho режима или пък Snap режима или някой друг, който реално да ви ограничава при rotate - a .

 • Олга Илиева:

  Иван, команда rotate не важи за завъртване на viewport . Разбрах от help че това става с команда plan в комбинация с ucs. не съм мног добре с английски:

  You can rotate an entire view within a layout viewport by changing the UCS and using the PLAN command. With the UCS command, you can rotate the XY plane at any angle around the Z axis. When you enter the PLAN command, the view rotates to match the orientation of the XY plane.

  For a faster method, use the Align and then Rotate View options in the MVSETUP command.

  NoteThe ROTATE command rotates individual objects only and should not be used to try to rotate a view. Мисля, че тази команда е много важна за всички колеги, а нещо гугл превода много куца

  Пенка Стоянова:

  Сигурна ли сте, че сте излезли от Viewport-a и сте в хартиеното пространство?При мен rotate работи, както е описал инж.Цукев. Работя с версия 2012.

 • Може ли да завъртим чертеж само в един изглед ( Viewport ) ?

  Олга Илиева:

  Намерих отговора: от лайаута кликаме в нашия вьпорт, трябва paper да се смени на model
  пишем команда plan, аутокад ни пита каква координатна система да се използваме, пишем ucs, избираме въртене по z на 90 - ентър, пак plan и избираме " c" - current -ентър. Разреза се завъртва. Заключваме погледа. Готово.
  Мисля, че вашия курс дава действие, като имаш основните насоки, вече сам можеш да решаваш проблемите. Благодаря за хубав курс!

  Иван Цукев:

  @Олга

  Радвам се, че си намерила, решения, но все пак най-лесният начин да се завърти viewport си е чрез командата rotate. Просто чрез rotate се завърта viewport-а и става.

  Трябва обаче да внеса две разяснения. 1. Това работи след AutoCAD 2010 2. Има променлива, която контролира дали вътре съдържанието на viewport-а да се завърта или не. VPROTATEASSOC и трябва да е единица. Така е по подразбиране, освен ако някой не си я е сменил на нула. Ако VPROTATEASSOC е нула, няма да стане с rotate.

  Други методи, които съм ползвал са с командата MVSETUP, както и командата ALIGNSPACE от Express Tools, която е много бърза и удобна, ако правим viewport под някакъв по-особен ъгъл.

  Както често става - една операция в AutoCAD може да се направи по няколко начина. Важно е всеки да избере най-удобния за него.

  Теменуга Иванова Иванова:

  Здравейте , аз ,ако имам два вюпорта в един лейаут ,ако завъртя единия ,автоматично се завърта чертежа и вдругия вюпорт.Как да завътя чертежа само в този вюпорт ,който ме интересува?

  Албена Христова:

  Предполагам, че ще стане с копи + ротиране на чертежа в моделното пространство. В модела вече ще имаш два чертежа, но единият ще е завъртян и във вюпорта си го намираш под друг ъгъл.,

  Краси Кръстев:

  @Теменуга, най - лесния начин за завъртане на даден viewport е посредством rotate на дадения viewport, както е споменато по - горе в темата. Другия вариант е да използваш AlignSpace за даден viewport -a , мисля че тази тема тук :

  Как да завъртим чертежа в лейаута?

  ще ти помогне.

  Ето и още една тема, в която има още едно решение за различен поглед към моделното пространство ( тук по - скоро става дума за това ако имаш в един чертеж нещо в план ( 2D) и нещо в аксонометри ( 3D ) и искаш да покажеш и двете, но все пак идеята е подобна.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата към която те препратих и да съм те насочил на правилното място.

  Защо не виждам елемента както в моделното пространство ?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата към която те препратих и да съм те насочил на правилното място.

 • Силвия Тенева:

  Здравейте, в случайя когато замръзим мебелите само в единия viewport или лейалт как да замръзим и оразмерителните линии?

  Иван Цукев:

  @Силвия

  Ако искаме да замразим оразмерителните линии да не се виждат на даден лейаут(вюпорт), то: 1. Трябва да сме сигурни,че тези обекти са изолирани в отделен слой 2. кликвме два пъти за да влезнем във вюпорта 3. Избираме падащото меню със слоеве (или мениджъра със слоеве) 4. Намираме конкретния слой с тези обекти и кликваме на иконката за замразяване във текущия вюпорт.

 • Супер. Много благодаря за този трик :)

  Татяна Васильовска:

  Много често, когато давам различни погледи в лейаутите, оразмерителните линии ми пречат при перспективата, но с тази хитринка много ми се улесни живота. Преди това беше местене на горе със стохиляди единици такаче да се виждат в единия поглед, а в другия не.

  Краси Кръстев:

  Ползването на анотативни обекти като цяло улесняват живота :).

 • Може ли да използваме Layer states за контролиране видимостта в  в Layout-ите?

  Исмаил:

  Здравейте, благодаря ви за отговорите. Интересува ме отговора на въпроса на Митко, който е под видео 7-модул 6. Това е много важно за мене. Още от сега ви благодаря за отговора. Въпросът беше следния: Митко: A възможно ли е примерно имаме два лейаута и искаме в единия винаги да ни е активен Layer state за кофражен план, а в другия за армировъчен. Или примерно ако имаме в един лейаут два viewport-а в единия да ни е активен един Layerstate в другия друг и да ги разпечатаме така. Сега като сменя Layer state той се сменя във всички layout, viewports и т.н.

  Аз пробвах това с layer state. Значи направих следното: създадох две състояния кофражен план и армировъчен план, и създадох 2 layout-a, един за кофражен план и един за арм. план. Като съм в layout-a кликвам два пъти и съм в моделното пространство в layot-a и задавам състояние кофражен план. Правя същото и в другият layout за състояние армировъчен план-до тука всичко е ОК. Но като се върна в Model Space да чертая и след две три промени като проверя layot-ите и те са променени-двата layout-a са еднакви, т.е. не се запазват тези състояния в layout-ите. За да получа ефекта, който искам дрябва да процедирам както горното видео, но тогава става по друдоемко с много слоеве. И от това доколокото разбрах, че тези състояния(layer states) работят само в моделното пространство. Извинявам се за дългият ми въпрос, но това е много важно за мене. Според вас как трябва да стане това? Благодаря ви!

  Иван Цукев:

  Това което искаш да постигнеш не може да стане с Layer States, защото те не може да са различни в различните viewports.

  Но може да го постигнеш по друг начин. В слоевете има VP freeze, което е напрактика изключване на даден слой само за един viewport.

  Така докато се работи в модела може да се използват Layer States, но като се стигне до принтиране да се пуснат всички слоеве в модела, а в отделните лейаути да са изгасени различни слоеве.

  За целта трябва да се кликне два пъти в един viewport и като се влезне в него се пуска мениджъра на сноеве и се изгася VP freeze.

 • Теменуга Иванова Иванова:

  Здравейте , аз ,ако имам два вюпорта в един лейаут ,ако завъртя единия ,автоматично се завърта чертежа и вдругия вюпорт.Как да завътя чертежа само в този вюпорт ,който ме интересува?

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  За да завъртиш vewport-а, трябва да излезеш от него, като цъкнеш навън от рамката му с ляв бутон на мишката два пъти след това маркираш рамката му и с ротейт се завърта на колкото градуса желаеш. За да се получи това, което е описано във въпроса, най-вероятно е, че си вътре във vewport-а, в смисъл в моделното пространство през vewport-а и въртиш самото моделно пространство. Тогава няма начин да не се завърти чертежа във всички vewport-ове, които са създадени.

  Теменуга Иванова Иванова:

  Благодаря за бързия и точен отговор !

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Радвам се, че бях полезна!

 • Как да се завърти координатната система без да се завърти чертежа?

  Стилян Билдирев:

  Здравейте,

  Имам следния проблем с едно архитектурно бюро. Архитектурната подложка е във тяхна си координатна система и като се ползват XREF или се правят Layauts се получава завъртане което е много неприятно.
  Иван Цукев:

  Можеш да закачиш XREF и да го завъртиш (XREFa) с rotate. Това няма да промени техния чертеж, нито твоя.

  Антони Радованов:

  Дефинирай си своя координатна система и я запамети за да не я изгубиш, ако без да искаш се върнеш в оригиналната архитектурна. По този начин ако ти се наложи можеш да чертаеш и в координантната система на архитекта тя си е там, не налага да въртиш нищо с rotate.

 • Защо не виждам елемента както в моделното пространство?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте , може ли някой да ми помогне да разбера защо при мен в моделното пространство се вижда един чертеж ,а в лейаута и вюпорта който съм направил се вижда съвсем друг образ.

  И по ясно, на снимка 1 отварям въпросният чертеж в модулното пространство и ми изписва някакъв въпрос тук чертежът се вижда нормално след преминаването ми в лейаут се вижда това което е на снимка 2. Благодаря предварително на всички.

  Краси Кръстев:

  Здравей,


   има голяма вероятност, понеже виждам че е чертано в някакъв вид аксонометрия, в моделното пространство координатната система да е ориенрана по един начин а във viewport - а координатната ситема да е ориентирана по коренно различен начин и съответно в модела да излежда така както трябва, а във viewport - a да е така завъртян погледа ( viewcube - a ) така че да виждаш под друг ъгъл самия чертеж.

  Ето един прост пример на снимка 1 позиция 1  е един паралелепипед в МОДЕЛНОТО пространство съответно с 2 и 3 показвам начина по който се ориентиран viewcube в моделното пространство и съответно как е ориентиран обекта в пространството спрямо координатната система.

  На снимка 2 обаче съм взлезнал във viewport - a и съм завъртял така viewcube че обекта който имам го виждам само отгоре т.е. виждам един правоъгълник ( това е горната основа на паралепипеда в случая ) А НЕ ВИЖДАМ изгледа както е в моделното пространство.

  На снимка 3 съм влезнал във viewport - a и съм завъртял така viewcube че изгледа ми да съвпада с този нагласен в моделното пространство и съответно виждам паралепипеда в същия поглед  по абсолютно същия начин както когато съм в моделното пространство.

  Сравни много внимателно полеожението на viewcube в даден viewport с моделното пространство и ако в viewport - a куба не е както във моделното прсотранството просто го завърти така че да е в същаото положение и проблема ти е разрешен.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  инж.М.Линдов:

  Направо в десетката ,трябваше след толкова много време прекарано тук в сайта да се досетя сам. Още веднъж мерси Краси

  Краси Кръстев:

  Радвам се че съм помогнал :)

  инж.М.Линдов:

  Здравей отново Краси, искам да те попитам може ли в един лейаут да направя няколко вюпорта, но от различни чертежи или моделни пространства. Това ми се налага, защото например единият чертеж, който искам да вкарам в лейаута е аксинометричен а другият обикновен и не мога да ги сложа в едно моделно пространство защото кубът им е в различни посоки. Незнам дали ме разбираш тъй, като го казвам доста объркано. Прилагам няколко снимки .Мерси

  Краси Кръстев:

  Разбрах какво имаш предвид ... нека за сега го направим така.


  Няма никакъв проблем да вкараш и другата информация от другия чертеж тук 

  независимо дали куба му е завъртян по друг начин..... всеки един viewport може 

  да бъде със завъртян куб зависимост от това какво показваш в него т.е. в един 

  чертеж може да имаш чертеж в X и Y равнината ( планиметричен ) и 

  същевременно и в 3 D съответно в viewport - a за 3 D ще си зададеш изгледа 

  който искаш ( по начина показан на снимка 1 от твоя  коментар ) , а в другия 

  Viewport в който имаш 2D  чертеж му задай куба така че да TOP ( снимка 2 от 

  твоя коментар )  А съответно ако правиш някакви промени в моделното пространство пак може 

  да сменяш куба така че да виждаш 2D или 3D обектите и да правиш корекции по 

  тях.
  Има вариант да направиш viewport така че в първия чертеж да виждаш друг 

  чертеж прави се нещо като референция.
  инж.М.Линдов:

  Ок за целта трябва двата чертежа да ги направя един общ, тоест единият да го копирам и да го пейстна  при другия и независимо че единият ще е обърнат наобратно аз ще си го оправя в лейаута във вюпорта.Нали така?

  Но проблемът ми сега идва от там че след копиране на планиметричният чертеж и , като го пейстна при 3 д-то той си губи много от детайлите и цветовете.Имаш ли представа защо е така? А ето и снимки .
  Краси Кръстев:

  Ами виж дали си копирал всичко дали не е имало заключен слой който да не си копирал ... когато копираш така следва да копираш може би с Ctrl + A демек селектираш всичко и селд това Ctrl + C и така си сигурен че всичко е копирано от дадения чертеж..... друго виж да не би да имаш замразени или загасени слоеве в чертежа в който paste - ваш и тези слоеве не са слоеве на чертежа който вкарваш.


  Ако имаш xref и е заключена или не си я маркирал следва и тя да не се появи .... 

  Огледай за тези неща, като за начало.
  инж.М.Линдов:

  ок, ще пиша по късно

  инж.М.Линдов:

  Хм май се оказва xref имаш ли идея как да я отключа

  инж.М.Линдов:

  Накрая излезе че имаше няколко слоя заключени и мисля че всичко се получи


  Краси Кръстев:

  Ами виж в кой layer е и просто отключи layer - a така че да може да копираш подложката.

  инж.М.Линдов:

  Незнам вече по какъв начин да ти благодаря , радвам се че от сайта са намерили тъкъв коректен и добър  човек. Лека вечер.

  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси имам следният проблем с който се опитвам да се справя няколко часа: на снимка 1 чертежа като го копирам и и го пейстна на снимка 2 той е позиция 2 ,после като опитам да го позиционирам нормално във вюпорта в лейаут ми се получава снимка 3 позиция 1, Тоест искам на един чертеж във лейаута в два вюпорта да получа чертеж в 2д и чертеж  3д ,а единия винаги не се получава

  Краси Кръстев:

  Не знам какво точно правиш но ако следваш интрукциите не би трябвало да се обърка нищо .... ето ти един пример - на снимка 1 в модела имам чертеж в 3D, и съответно чертеж в 2D.


  Отивам в Layout -a  и нагласям един viewport така че кубът да е завъртян в TOP т.е. да показва само равнината X и Y( снимка 2 позиция 1 ) , след това си създавам нов viewport ( не копирам стария ) и за него вече завъртам куба така че да виждам правилно 3D обекта ( снимка 2 позция 2 ) и готов в един Layout благодарение на два viewport - а с различно завъртяни "кубчета" във viewport - тите.

  Ако и ти правиш същото не би следвало да нямаш проблем.

  Не мога да си обесня как така копираш чертежа посочен от теб на снимка 1 и след това получаваш това което показваш на снимка 2 позиция 1...... ако искаш прати ми ги двата чертежа ( този който е чертан в 3D и този в 2D ) и при по свободно врeме ще ги погледна на kr_krastev@abv.bg , ако искаш прати и чертежа който правиш ти и не се получава.
  инж.М.Линдов:

  Здрвей отново,изпратих ти двата въпросни чертежа ще ти бъда благодарен ако опиташ и ти. При мен нещо не се получава

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо и двата чертежа имаш обекти по Z, второ в чертежите  си замразил половината слоеве и когато копираш чертеж 1 в чертеж 2 ( или дори и обратното чертеж 2 да копираш в чертеж 1 ) нищо почти не се вижда от чертеж 1 ( или ако е обратното нищо няма да се вижда от чертеж 2 ) защото слоевете са замразени.


   участващи слоеве в чертеж 1 участват и в чертеж 2, в четеж 2  са замразени и вкарвайки чертеж 1 в чертеж 2 половината неща от чертеж 1 липсват ,

   защото явно не искаш да ги виждаш при изометрията ( ако не искаш да ги виждаш замрази ги за дадения viewport, а не за целия чертеж )

  Ето ти снимка на това което искаш да направиш изометричния чертеж е във изометричен viewport ( т.е. куба е завъртян така че да се вижда изометрия, а пък за плана гледам директно отгоре. включвайки всички слоеве както виждаш на снимката  плана си изглежда идеално,НО изометрия е претрупана защото просто пуснах всички слоеве трябва излишните такива да се загасят за Viewport -a и готово ;). 

  Това е което аз бих направил, само трябва да позамръзя във viewport - a на изометрията някой друг слой и вече имам в един layout и аксонометрия и плана на кота 0,00.
  инж.М.Линдов:

  Здравей отново, след внимателно следване на твоите инструкции резултатът е на лице и е повече от задоволителен. Нещата се получиха и както ти ме посъветва това стана с отмразяване и замразяване на отделни слоеве.

  Благодаря ти за отделеното внимание и помощ. Благодаря на инж, Цукев за създаването на сайта и на този чудесен екип.
  Краси Кръстев:

  Радвам се че си стигнал до крайния желан резултат.

  Василка Цветкова:

  Отново съм очарована от Вас!Браво и продължавайте в този дух!

 • Краси Кръстев:

  Отговора на въпроса може да видиш тук : 


  https://aula.bg/question#id-135232000001
 • Защо при плотиране се распечатва и линка на директорията в която се запазва фаила?

  Иван Минчев:

  Защо при плотиране се распечатва и линка на директорията в която се запазва фаила? Windows 10/AutoCAD2016 Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Предполагам че в момента показания отворен прозорец Page Setup, е отворен през Page Setup manager прозореца ( снимка 1 позиция 1 ), след което е избрано Modify ( снимка 1 позици 2 ).

  Снимка_1

  Следва да се появи прозореца на снимка 2 позиция 1

  Снимка_2

  Така отворен прозореца обаче не съдържа всички опции за плотиране (снимка 2 позиция 2).Визирам по - специално опцията Plot Stamp On.

  За да е видима тази опция, най - добре е когато плотирате Layout, то плотирането да става посредством клавишната комбинация Ctrl + P или от раздела Output (снимка 3 позиция 1) и след това Plot (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3

  Тогава следва менюто Plot Options да е пълно - снимка 4 позиция 1.След което премахни отметката на Plot Stamp on (снимка 4 позиция 2) за да премахнеш надписа с директорията, който се изписва върху чертежа. След това потвърди с Apply (снимка 4 позиция 3), след което ОК (снимка 4 позиция 4).

  Снимка_4

  Следва да премахнеш този надпис.

  Ако плотираш все пак през sheet set и даваш publish или пък искаш да плотираш посредством Page setup прозореца, то виж тази тема тук : Как да махна надписа от снимката ползвайки Sheet Set?

  в която съм писал за това как може да се махне този надпис при плотиране директно през sheet set или Page setup.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Иван Минчев:

  Благодаря ви инж. Краси Кръстев,Както винаги точно и изчерпателно !

 • Как да визуализирам куба в лейаута като е завъртян в 3Д изглед?

  :

  Здравейте, как може да се визуализира куба на хартия в 3Д изглед при разпечатване във версия 2017? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може да визуализираш куба като влезнеш в viewport- a който си създадал в layout-a и там вече да включиш куба посредством DISPLAYVIEWCUBEIN3D (снимка 1 позиция 1) и избереш ON.В самия layout няма как да вмъкнеш куба, той се вижда само в моделното пространство, затова реално може да го видиш само когато си взленал в viewport - a и гледаш към модела.

  Снимка_1

  Надвам се да съм бил полезне с отговора.

  :

  Да благодаря аз така съм си го визуализирал, искам да го разпечатам на хартия, както се вижда на монитора за да може хора, които не са много наясно с "Възложители" да се ориентират, предполагам ме разбираш :) Ако не може куба, 3Д координатна система има ли за визуализиране на хартия? Вариянта, който съм си сътворил е /начертал съм си с 3dpoliline такъв вариянт на КС за този проект.

  Краси Кръстев:

  Идеята е да не се разпечатва.

  Даже ако не се лъжа имаше един bug със civil, не си спомянам в коя версия, в който точно този navcube се принтираше и се принтираше по ужасен начин с много лоша резолюция и изискваше инсталиране на последния service pack за версията.

  НО може да си направиш един куб (както слагаме знака за Север в чертежите) и съответно благодарение на куба да се ориетират хората точно как е полгледнат обекта.

  Ето например този куб би ви свършил същатата работа както navcub - a.

  Споделям тук:

  Куб за принтиране

  Надявам се че ще ти свърши работа.

 • Защо се различава това което виждам в лейаута спрямо това което виждам в моделното пространство?

  Пламен Йонков:

  Здравейте, това което съм изчертал и надписал се отличава от това, което се визуализира в лейаута. Защо се получава това?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Най-вероятно говориш за раликата в мултилидера и по-точно местоположението му. Най-вероятно проблема идва от това че си ползвал анотивен мултилидер и съответно в моделното пространство е с настройка мащаб например 1:15, А в layout - a e 1:25 и съоветно местоположението на анотативния мултилидер в мащаба 1:15 е в ляво, а когато е в 1:25 то местоположението му е в ляво.

  Ако това е казуса, препоръкат ами е да синхронизираш мащаба в моделното пространство и мащаба във viewport - a.

  Пламен Йонков:

  Благодаря! Къде в уроците беше обяснено как е правилния начин ако работя на по-висока вресия, да съхранявам файлове за по-ниска версия? Ако 90% от файловите ми трябва да са съхранени на по-ниска версия не е ли по-разумно да си настроя Аутокад да съхрахява на по-ниска (от 2018 на 2010)?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Отиди на Option (OP - от клавиатурата), след това следвай стрелките посочени на снимка 1.

  Снимка_1