Защо и кога се ползват блокове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как афектира размера на файла използването на блокове?
Като използваме блокове, файловете стават по-леки и по-бързи
Като използваме блокове, файловете стават по-тежки и по-бавни
 
Какво представляват блоковете?
Това са повтарящи се групи от елементи в един или няколко чертежа
Това са групи от елементи, които ги има само в един чертеж

Въпроси и отговори

 • Въпрос относно блоковете.

  Диян Стоянов:

  Здравейте имам един въпрос относно блоковете. Във файл създаден на версия 2012 има голямо количество блокове и като се отвори на по-стара версия те не се виждат. Каква би могла да бъде причината и съответно решението?

  Иван Цукев:

  В коя версия е записан файла и на аутокад каква версия го отваряте?

  Диян Стоянов:

  Файла е записан на стара версия примерно 2004 и се отваря на 2006, но се вижда всичко друго освен блоковете.

 • Може ли?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте инж. Цукев ,бих искал само да ви помоля ако има възможност разбира се ,за примерите в урока ,като се вкарват някакви команди за завъртане и преместване,копиране на колата например още няколко урока да казвате точно как става ,защото на мен например като човек с много начално ниво на Ауто Кад  ми е много трудно да повторя направеното,въпреки ,че сме ги взели набързичко командите преди това.Предварително благодаря,и адмирации за положените усилия и добре свършената работа ,на вас и целият екип. 

  Альоша Исаев:

  Здравейте инж. М.Линдов. И аз като вас имах подобни проблеми, но от опит разбрах, че трябва много упражнения върху предните уроци, които показват посочените от вас действия за да се използват в упражнението, което разглеждате. Количеството натрупани упражнения водят към качествено изменение.
  Спорна работа.
  Альоша Исаев.

  инж.М.Линдов:

  мерси,колега ще опитам


 • Какъв е проблема - Блок с атрибут - кота

  Antonia Che:

  Здравейте, опитах се да създам собствен блок за вертикална кота с атрибут, но шрифта ми винаги става много малък.Предварително имам вкарани в палетата с инструменти палети със шрифтове нормален, заглавие и голям и асоциативни коти.Но нещо не се получава.Може ли да ми помогнете  къде греша? Като следвам урока и правя упражнението на файла от Аула - се получава, но тук на моя чертеж - нещо се обърква със височините на шрифтовете.

  Antonia Che:

  Искам да добавя, че когато бутона Annotativ е кликнат, като вкарам блока в чертежа - се получава.

  Иван Цукев:

  Разгледай видеото и въпросите и отговорите под следващото видео:

  https://aula.bg/autocad-sazdavane-na-sobstveni-blokove

  Ако все още имаш проблем се обади.
 • Как се завърта даден обект?

  Биляна:

  Натискам команда за завъртане , маркирам обект , но не ми се завърта?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Освен изброените от теб стъпки трябва да избере точка на завъртане (базова точка) и след това радисуса на който искаш да завъртиш селектираният от теб обект.

 • Колко време имам за да изледам курса?

  Miroslav Petkov:

  Здравейте!Искам да попитам има ли определен период след заплащането на курса в който трябва да съм изгледал и маркирал като научени всички видеа?Кано например в срок от 2 месеца?Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Маркирането на даден урок като научен, зависи изцяло теб. Имам предвид че маркирането е направено за теб, за да може да отметнеш даден урок, който считаш за научен и си уверен в знанията които си получил от него. Естествено това че си го маркирал като научен не значи че не може да се върнеш отново на него и да го прегледаш отново.

  Колко време имаш пълен достъп до курса, това мисля е малко относително т.к. е на база на това колко курса си купил, дали имаш абонамент и т.н.

  Препоръката ми е за този административен въпрос е да се обадиш в офиса на Аула или пък да пишеш имейл, ще ти дадат възможно най-компетентния и точен отговор на това колко време ти остава за курса, дали това време може да се удължи и как.

  Miroslav Petkov:

  Благодаря!

 • Как да направим 3д блок?

  М. Митов:

  Как да направим блок от група 3д елементи, която да се едитва. Да кажем че ни трябва прозорец, който е в 3д и се състои от отделни профили и стъклопакет, как да подходя? Благодаря.

  М. Митов:

  Този въпрос е мой и ми излиза да отговарям, от Aula, все още не ми е отговорил никой. Ще уточня, че питам за блок, на който да се променят размерите (да бъде динамичен), но да е в 3д. Иван е дал пример как се прави динамичен блок, но в 2д. Благодаря, до Коледа може да ми отговори някой:))