Бързи клавиши и кратки команди - II част

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Забележка:

IIчаст от урока за Бързи клавиши и кратки команди. Гледайте I част преди да започнете с този урок.

 

Въпроси и отговори

 • Кратък списък с команди

  Димитър:

  Под този урок не се вижда допълнения списък с кратки команди

  Иван Цукев:

  Списъкът с команди е в предишния урок - част I. Разделихме видеата на два отделни урока. Ще качим файла и под това видео, за да е по-лесен за сваляне. .

  Димитър Канелов:

  Цитат: Krasimir:Cukev ima dve kratki komandi definirani s bukvata E ednata e ERASE a drugata DDEDIT tova ne e li dublirane na byrzi komandi s edna i systa bukva niama li Autokad da se obyrkva v izbora

  Петя:

  Според мен е правописна грешка! Лично аз за DDEDIT си сложих команда - DE .

 • Диляна:

  Списъкът е същият като този в блога , или се бъркам

  Иван Цукев:

  Да, в момента са идентични.

  Тук имаше по-нова и по-добра версия, но в последствие реших да сложа същата и на блога и реално и там е качена същата като тук.

 • Problem?

  Никола Узунов:

  Получавам съобщение, че този фаил може да навреди, и затова не го свалих. Аз съм на 2009, като свалих лесно файла от предния урок

  Ivan:

  Това е PDF файл. Съобщението не е, защото конкретно този файл има проблем. Съобщението се получава в зависимост от настройките на Windows/Антивирусна/Броузера и най-вероятно го получаваш за всеки PDF, който отваряш през интернет и има линк вътре в него.

  Няма от какво да се притесняваш - всички файлове в сайта с проверени и няма нищо опасно. Отделно ако е включена антивирусна програма, тя ще блокира всяко неправомерно действие.

  Красимир:

  Krasimir:Cukev ima dve kratki komandi definirani s bukvata E ednata e ERASE a drugata DDEDIT tova ne e li dublirane na byrzi komandi s edna i systa bukva niama li Autokad da se obyrkva v izbora

  Петя:

  Според мен е правописна грешка! Лично аз за DDEDIT си сложих команда - DE .

 • Как да продължа да гледам видео урока след 1-ва минута?

  Бисер Иванов:

  Започвайки курса гледах видеото към всяка тема без проблем ,но днес то се стартира и след 1-1,5 минута се враща в изходно положение това важи и за гледани вече теми. Някаква идея за проблема?

  Мария Балева:

  Възможно компютърът ви да е кеширал видео урока до средата поради моментен проблем с интернет връзката. Пробвайте CTRL+F5 за рефреш или с друг броузър. Ако сте с Internet Explorer - задължително го сменете на най-новата версия или друг броузър като Chrome или Firefox

  Milka:

  Аз нямам подобен проблем

  Мария Балева:
  Пробвайте да оправите настройките в браузъра. Най-вероятно проблема е от там. Приложила съм снимки и описание от къде се настройва.
  Стъпките са:
  1.Отваряте Internet Explorer
  2.Отивате в най-дясно и от иконката за настройки избирате internet option
  3.Отваря се нов прозорец и в него избирате раздела security като настройвате с плъзгача да е на medium-high

  Didi:

   Вчера и аз имах подобен проблем ,но ми се рестартираше компютъра. Днес изгледах два урока  без проблем ,но какво ще се случи до края на деня не зная.

  Aneta:

  Аз имам същият проблем - не мога да изгледам видеоурока след 1,49минута. Пробвах всичко, което колегите са публикували като съвет, но видеоурока не може да продължи. Моля споделете проблема.

 • Как да намеря приложения pdf файл с кратките команди? 

  Еким:

  Разгледах под видеото и след въпросите, но не го открих. Бихте ли ме насочили.

  Краси Кръстев:

  Здравей, на позиция 1 в снимката е показано къде точно се намира този файл ( най - накрая под най-лявата лента )

  Lidiww:

  Този бутон при мен не реагира. File не се отваря, за да го изтегля. Имам add blocker...да е от него@?!?!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ..

  С кой интернет browser използваш, когато си в Аула?

  Ако си с Mozilla пробвай да кликнеш с десен бутон върху файла и да избереш Save link as (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Lidiww:

  С Mozilla се получи. Благодаря.

 • как да го оправя?

  Nikoleta:

  видеото прекъсва и трябва да започна отначало да го гледам ?


  Краси Кръстев:

  Здравейте,
  пробвайте да инсталирате google chrome за браузър. Проблема може да се дължи на лоша интернет връзка, ако сте модем пробвайте рестартиране на модема. 
  Другия вариант е видеото да е кеширало по средата. Натиснете CTRL +F5 за рефреш това е най - вероятно проблема ако не се оправи .......... по-малко вероятно, но пробвайте, да оправите настройките в браузъра. Проблема може и да е от там: 

  Стъпките са:
  Отваряте Internet Explorer
  Отивате в най-дясно и от иконката за настройки избирате internet option
  отваря се нов прозорец и в него избирате раздела security като настройвате с плъзгача да е на medium-high.
 • Какво става, когато един бърз клавиш е зададен за две команди?

  M.lyutsanova:

  Съгласно списъка с бърз клавиш Е по Вашата табличка се стартират две команди ERASE и DDEDIT. Това проблем ли е? Честно казано не знам какво прави DDEDIT :)

  Една препоръка за табличката - може в скоби след всяка команда да има превод на БГ :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, ами може да се каже би било проблем, тъй като при настройка на различни команди с една и съща кратка команда няма как да съществува в AutoCAD.На снимка 1 съм показал какво би се случило, а именно AutoCAD ми казва че с буквата C е дефинирана командата Circle, искам ли да предефинирам с командата COPY, съответно ако дам ОК  следва с C да мога да ползвам командата COPY и само нея, по друг начин стой въпроса ако за една команда искаме да имаме повече от една кратка команда - например за Copy мога да си наглася CP CO C и каквото друго съкръщение си пожелая.Отностно DDEDIT - командата е показана в Модул 5 Урок 8, като го изгледаш и ако имаш въпрос тогава не се притеснявай пиши във форума някои ще ти помогне.Надявам се да съм бил полезен с отговор.

  Краси Кръстев:

  Само да вметна по - полезно според мен е ако например за COPY си сложиш C и Ц, така може да си спестиш превключване на квавиатурата.

  Emi Ivanova:

  Моля Ви добавете на български какво означават кратките програми,търся ги в Translate но не всички ги има ,а др. са с по 2-3 значения .Ако не знам какво означават как да ги науча  на изус .

  Краси Кръстев:
  @Emi Ivanova

  Здравей, 


  Ето на какво мнение съм :

  Според мен  за една команда трябва да се знае нейното действие, т.е. виждайки конкретен пример с нея е най - лесния начин да я усвойш, а отделиш ли две минути за да се сетиш къде може да я приложиш в практиката ти следва да си извлекла най - полезното от курса.

  Kратките команди се учат с времето и обикновено за всеки човек са индивидуални. Т.е. знаят се около 30 тина команди например, а за останалите е хубаво да се знаят че съществуват..... няма как да запомниш всички.

  Въпрос обаче на време е най - често използваните като копиране, завъртане, преместване, стартиране на полилиния и т.н. да ги изписваш в комадния ред с бърза команда защото поне според мен е по - лесно и пести време.

  Ако обаче искаш превод на някои команди, напиши ги в една нова тема няма проблем ще ги преведем.

  Александър Кесада Русков:

  Здравейте. Аз също бих искал превод на зададените от вас кратки команди, за да си настроя до колкото мога кратките команди според курса и да мога да вървя в нормални темпове с него. Аутокад-а не ми е на английски, командите също не. Благодаря

  Деляна:

  Здравейте, не е ли много объркващо за една команда, например copy да имаме две и дори 3 клавишни комбинации: C, CP, CO. При промяна на файла acad.pgp при мен се случиха такива неща и не знам да ги трия ли или да останат? Как да предотвратим това? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Деляна.

  Препоръката ми е да ги изтриеш, реално не са ти необходими.

  Не е чак толкова объркващо, когато всички започват с C и изпълняват една и съща команда.

  Деляна Бенчева:

  Благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здрравей, както си в урока снимка 1 позиция 1, отиди малко по - надолу ( снимка 1 позиция 2 ) и кликни на Свали AutoCAD Aliases.pdf и готово имаш списък с командите.... там в това поле се качват попринцип файловете към съответния урок ( стига да има файлове съответно към урока )


  Надяавам се да съм помогнал и да съм те насочил правилно.
  Любомир:

  Благодаря, свалих си списъка.

  Антоанета Ангелова:

  Ох! Слава богу! Има по - ошашавени и от мене! Благодаря за търпенеото!

  Тъпите и глупави въпроси са не избежни, когато се учи човек.
  Аз не правя изключение.
  Краси Кръстев:

  Здравей, Антоанета .... едно клише ще кажа : има само един тъп въпрос .... незададения !

 •  Може ли да преведете на български кратките команди от PDF формата

  Emi Ivanova:

  Както споменавате в някой от видеата ,аудиториата Ви се състои и от хора който не знаят английски (включително и аз).Затова за мен и хората като мен ще е от голяма полза, ако можете да преведете кратките програми на български език. Предварително БЛАГОДАРЯ. Оставам с надежда ,че желанието ми ще се изпълни .

  арх. инж. Краси Петрова:

  Еми, много по полезно за теб ще бъде да си извадиш непознатите думи от програмата, да ги преведеш и да ги научиш. В началото ще ти бъде трудно, няма да те лъжа. Но това ще ти помогне и в други програми, защото термините са сходни. Ако чакаш винаги някой да ти превежда, при това масово навлизане на английския език във всички устройства, ще се чувстваш винаги назад и комплексирана. Ако нещо конкретно не ти е ясно пиши тук, винаги някой ще отговори и така стъпка по стъпка ще преодолееш този проблем. Желая ти успех!!!

  Николай Николов:

  И аз не знам английски затова този проблем съм го заобиколил по начина който съм показал в трикове. Моят лист с кратки команди. Най-използваните са кодирани с цифри. Ползвам и допълнително малка клавиатура само за цифрите за лявата ръка и камандите ми са винаги под ръката. Само за пример - полилиния с 1, линия с 11, дъга с 111, свободна линия с 1111 и т. н. с други цифри за другите най ползвани команди, като близките са пак с едни и същи цифри. Така че като набереш единица в падащото меню се показват всички команди започващи с 1. Мързеливо, лесно и практично...

 • Как да променя бързите клавиши?

  Alex:

  В списъка с кратки команди съществува кратка команда DDEDIT за команда TEXTEDIT. При опит да дефинирам кратка команда примерно DDE за команда DDEDIT се визуализира следното съобщение и командата не може да се създаде

  Краси Кръстев:

  Като за начало проверете дали акаунта Ви с който работите на компютъра  е със статут на администратор.


   Има голяма вероятност, ако акаунта не е администраторски, то да нямате права до файла в който се съхраняват кратките команди.
  Alex:

  Благодаря за полезното обучение, но може би не сте ме разбрали. По горе съм споменала, че командата не може да се създаде т.е. такава команда изобщо не съществува /версия 2016 както се вижда от снимката/. Не знам командата за какво се използва, но най-вероятно действията са интегрирани в друга команда.
  Това не знам дали има нещо общо със статута ми.

  Краси Кръстев:

  Това вече друг въпрос.


  Само вметка защо те попитах за статута :
  " На горния въпрос снимката показвате забранен достъп до .pgc файла, в който съответно правейки промени по кратките команди в менютата на AutoCAD реално променяме този файл .pgc , ако нямате права за редакция върху тoзи файл, следва да излезне подобно съобщение за отказване на достъп до файла който променяш ( снимаката от първия ти коментар ) "

  Сега на въпроса. От Autodesk след 2015 версия насам премахнаха командата DDEDIT, сега има само TEXTEDIT - върши същатата работа. Версията която ползвате е 2016, затова виждате и съобщението че DDEDIT  е нова команда ( тя реално не същестува ).

  Препоръката ми е да ползвате TEXTEDIT като за нея направите кратка команда от сорта ED и готово.

  Надявам да съм бил полезен с отговора и да сме разрешили казуса.
  Alex:

  Много благодаря, и аз така предположих, но трябваше да съм сигурна.

 • Защо командният ред не е активен?

  Jiji:

  Здравейте. Прегледах някои уроци, за да преценя дали е за мен това забавление. От вчера имам и програмата - най-новата версия 2016. Всичко беше наред. Днес обаче много неща не си бяха на мястото. Всичко оправих, само командният ред не е активен. Ровнах настройките, но не съм си научила добре уроците Напълно невежа съм, никога не съм се занимавала с чертане, трудничко е и се наложи да попитам.

  Краси Кръстев:

  Здравей, командния ред може да се включи или изключи посредством клавишна комбинация Ctrl + 9.

  Jiji:

  Благодаря. Ще приложа съвсем скоро.

  EЛЕНА ДИМИТРОВА:

  мисля че 12 урок е същия като 11 повтарят ли се?

 • Има ли дублиране на Урок 11 и Урок 12?

  Alexander Udvarev:

  При мен се зарежда едно и също видео, без никаква разлика.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Защо уроци 11 и 12 са с едно и също видео?

  инж. Ани Станчева:

  Здравейте, след като изгледах урок 11 за бързите клавиши и кратки команди (свалих си списъка, реших теста) и преминавам към урок 12 2-ра част и видеото е същото.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Защо видеото към уроци 11 и 12 е едно и също. Очевидно единия урок липсва. Това кореспондира и с въпроса ми от вчера (12.12.2016)

  Светозар Иванов:

  AutoCAD 2017

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Как да видя урок 11 от модул 1 на курса АутоCAD Формула?

  Кирил Георгиев:

  Здравейте! Урок 11 и урок 12 при мен са абсолютно идентични. И в двата се очаква да се е видяло видео за кратките команди в предходния урок (предполагам 11) но там си върви отново видеото от урок 12. Нещо не правя както трябва при гледането или има някакъв друг проблем? Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Как да направя кратките команди видими при задаването им!

  Мария Василева Панайотова:

  Здравейте! Поздравления за прекрасния курс. Имам проблем с лаптопа вкъщи-когато искам да ползвам кратка команда,например COPY ,натискам на клавиятурата C, но ме ми излиза спицъчето с комадите,който започват със С до курсора? Имате ли представа защо? Прошерих в Express Tools, командите са вкарани,но като чертая не излизат. С версия 2010.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е така защото си с версия 2010.

  Опцията за която питаш (AutoComplete Command Entry) е налична от версия 2012 на AutoCAD. Изполваната за запис на курса версия на AutoCAD е 2012, затова съответно виждате появяването на предложение за команда, още при първото изписване на буква от дадена команда.

  Две предложения:

  1. Ако имате възможност инсталирайте по-нова версия на AutoCAD. Минимум 2012, макар курса да е записан на 2012, в края на курса има няколко бонус модула в които се показват последните нововъведениоя от 2012 до 2017 версия на AutoCAD. Така че колко по-нова версия инсталирате, следва да упражните повече упражнения от бонус уроците в края на курса.

  2. Не сменяйте версията :). Използвайте една дребна хитринка. Изпишете в командния ред латинската буква C и започнете да натискате бутона TAB от клавиатурата, следва да преминете през всички команди които започват с буквата C.T.e. с всяко натискане на TAB следва в командния ред да ви се появява различна команда започваща със C, може да запишете и повече символи, за да намалите броя команди измежду които търсите.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Мария Василева Панайотова:

  Адски много Ви благодаря :} инсталирах си 2012, поради всички тези пропуски в по-ранните версии!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Ето една тема която може да ви накара да си инсталирате и още по-нова версия, ако имате тази възможност разбира се.

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля ?

 • Може ли да се променят клавишните комбинации?

  Антон Тонев:

  Здравейте, интересува ме може ли да се променят клавишните комбинации? По конкретно ме интересува CTRL+SHIFT+C което е Copy with Basepoint. Много често го използвам и ми се ще да го заменя само с един клавиш. Същото важи и за CTRL+SHIFT+V , CTRL+V . Ако въпроса е задаван от друг моля насочете ме към отговора.

  Краси Кръстев:

  Здравей, няма проблеми да ги размениш.

  Отиди в командния ред и изпиши CUI (снимка 1 позиция 1) следва да се отвори прозореца Customize User Interface (снимка 1 позиция 2), след това кликни на плюсчето на Shortcut Menus (снимка 1 позиция 3), след това кликни на плюсчето на Default Menu (снимка 1 позиция 4), след което на плюсчето на Clipboard (снимка 1 позиция 5), след което селектирай Copy (снимка 1 позиция 6).

  Снимка_1

  След като си селектирал Copy, в десни прозорец следва да ти се появи информация за командата Copy (снимка 1 позиция 7), ако липсва този прозорец посредством стрелката (снимка 1 позиция 8).

  Така както си селектирал Copy в десния панел Properties (снимка 2 позиция 1), в раздела Command (снимка 2 позиция 2) в полето Macro (снимка 2 позиция 3) има записан КОД (снимка 2 позиция 4 - ^C^C_copyclip), този код представлява командата COPY (без базова точка).

  Снимка_2

  Ако селектираш командата Copy with base point (снимка 3 позиция 1), и отидеш на същото място - в Properties (снимка 3 позциия 2) раздела Command (снимка 3 позиция 3) в полето Macro (снимка 3 позиция 4) има записан КОД (снимка 3 позиция 5 - ^C^C_copybase), този код представлява командата COPY (с базова точка).

  Снимка_3

  Идеята е да размениш тези кодове, т.е.

  • за Copy да сложиш ^C^C_copybase - което означава че Ctrl + C следва да копираш с базова точка. (снимка 4 позиция 1 и 2)

  Снимка_4

  • за Copy with base point да сложиш ^C^C_copyclip, така с Ctrl + Shift + C ще е обикновено копиране, без базова точка. (снимка 5 позиция 1 и 2)

  Съответно с Apply и ОК (снимка 5 позиция 3 и 4), може да потвърдиш и да запазиш промените.

  Снимка_5

  Съответно вече от тук нататък с Ctrl + C ще копираш с базова точка, а с Ctrl + Shift + C ще е без базова точка.

  Същото може да направиш и с Paste (снимка 6 позиция 1) и с Paste as Block(снимка 6 позиция 2).Съотвенто да размениш кодовете на двете.

  Снимка_6

  Макар да не е задължително ако си направил копиране с базова точка, когато тръгнеш да правиш paste, AutoCAD ти иска точка на вмъкване.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Антон Тонев:

  Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Много е полезно за мен да знам тази опция.

  Антон Тонев:

  Здравей Краси чак днес имах малко повече време да погледна и да осмисля това което си ми написал така подробно. Само че аз имах нещо друго в предвид. Искаше ми се, не да разменям клавишните комбинации една с друга а да ги заменя с кратък клавиш! Например CTRL+SHIFT+C да бъде заменено с "Q" или с "CCC" не искам да се отказвам от "C" за "COPY" а просто да заменя натискането на три клавиша едновременно с натискане на един или натискане на два последователно!

  Краси Кръстев:

  Аха разбирам, само че двете неща са различни в смисъл, едното е на системно ниво защото копираш от едно отворено положение в друго (или в едно и също но отверено в различни прозорци), а другото е в рамките на само на приложението.Когато става дума за команди на системно ниво мисля че трябва да участва някой от клавишите Ctrl, Alt, Shift, затова и предложението ми беше - размяна.

  Нека все пак помисля и поразгледам дали пък няма как да го "излъжем".

 • Как да добава "У" за бърз клавиш на командата Undo?

  Антон Тонев:

  Работя с AutoCAD 2017 и в Alias Editor не можах да открия бързия клавиш "U" за Undo - иска ми се да добавя и "У" на кирилица за тази команда, мисля че се сещате защо. Мисля че имаше и някои други команди които не намерих там. Аз ли не мога да ги открия или има нещо което пропускам?

  Константин Петров:

  Пишеш командата ALIASEDIT и там даваш add (позиция 1) в новия прозорец (позиция 2)намираш командата UNDO (позиция 3) маркираш я, и горе в (позиция 4)пишеш У и OK. По този начин си добавяш и променяш каквото ти трябва.

  Антон Тонев:

  Благодаря за отговора, и аз така действам но точно там е проблема undo просто го няма в едитора. Нито в единия (1) нито в другия (2) списък с команди.

  Антон Тонев:

  Да, така стана след още малко обяснения от инж Цукев на подобен мой въпрос. Благодаря за отговора точно така както си ми показал е, само трябваше и още малко внимание от моя страна.

 • Как да приложа кратка клавишна комбинация за командата Draw order - Bring to front/back. И има ли начин, веднъж като сме казали един обект да е пред/зад друг обект, това да остане така за винаги?

  Веселина Димитрова:

  Здравйте, бих искала да попитам има ли кратка клавишна комбинация за командата Draw order - Bring to front/back. И има ли начин, веднъж като сме казали един обект да е пред/зад друг обект, това да остане така за винаги. AutoCAD 2017

  Краси Кръстев:

  Здравей, Веселина.

  Може да се получи посредством Autolisp програмка например.

  Идеята на Autolisp програмките, както ще разбереш по натам в курса, е че изпълняват няколко функции или функция и под функции ѝ вместо нас.

  Тук споделям лисп програмката:

  DB_DF.lsp

  Как работи програмката?

  Първо трябва да се зареди.

  Как се зарежда?

  Може да видш в този урок тук:

  Автоматизация с AutoLISP за НЕпрограмисти

  Или накратко: Изписваш командата Appload (снимка 1 позиция 1), след което ти се отваря прозореца посочен на снимка 1 позиция 2, след което в Look in (снимка 1 позиция 3) падащото меню избираш папката в която е програмката, селектираш самата програмка (снимка 1 позиция 4), след това избираш Load (снимка 1 позиция 5), следва да ти се изпише че програмката е заредена коректно (снимка 1 позиция 6), след това може да затвориш прозореца (снимка 1 позиция 7)

  Снимка_1

  Как да приложиш програмката?

  След като е заредена, може да селектираш обектите, които искаш да са отгоре или отдолу и след това да избереш от клавиатурата бърза клавишна комбинация

  DF и след това Space (enter) за да завършиш командата - ако искаш да изпълниш Draworder с Front

  DB и след това Space (enter) за да завършиш командата - ако искаш да изпълниш Draworder с Back


  Ако искаш да използваш програмката всеки път, т.е. да не я зареждаш всеки път може да я добавиш в Contents - така както е описано тук в тази тема:

  Как Lisp програмката да се зарежда всеки път автоматично?

  от форума на Aula. Прочети по специално въпроса на Николай Николов и виж след това отговора.


  Autolisp програмките са нещо страхотно, пестят доста време.

  Съвета ми е по натам в уроците да четеш форума в него има доста споделени Autolisp програмка, които съм сигурен че ще ти влезнат в ежедневната работа и ще ти спестят време.

  Веселина Димитрова:

  Благодаря много

 • Какви са препоръчителните кратки команди, когато AutoCAD e на немски език?

  Suzi Kiesel:

  Привет, имам следният въпрос. Работя с AutoCad в немската му версия, уча от вашите уроци, до тук добре, но опитвайки се да използвам бързите команди става доста сложно. Каква би била вашата препоръка да си инсталирам просто английската версия или да си направя "мои"кратки команди или ако мога просто да променя езика? Благодаря

  Teodor_RR:

  Здравейте! Идеята на кратките команди е да ускорят работата, така че си ги направете по такъв начин, че бързо да се сещате за тях, когато Ви потрябват. Дали съкращенията ще идват от английски, немски или български и на какъв език да бъде интерфейсът на програмата - това е личен избор и зависи само от това, с кой език си служите по-лесно. Ето един речник на командите в AutoCAD, може да Ви е от полза: https://www.cadforum.cz/cadforum_en/command.asp

  Suzi Kiesel:

  Благодаря за отговора Teodor_RR, ще го обмисля за да не се обърквам, тъй като самите команди също са на немски език, ако направя кратки команди на английски за тях за да мога да следвам по-лесно курса - може би е вариант. Въпросът е, че аз сам още не знам някой от командите какви фунции изпълняват точно в AutoCAD за да мога да създам свои бързи команди. A има ли вариант за смяна на езика или просто се изисква ново инсталиране на английската версия?

  Teodor_RR:

  Езикът се сменя с инсталиране на language pack, това ще промени текста по менютата/ribbon-те ... Не си спомням дали промяната на езика (с language pack) се отразява и на кратките команди. Не пречи да пробвате и ако не стане - да преинсталирате изцяло AutoCAD. Ако в практиката си ще ползвате AutoCAD на немски, тогава моят съвет е изобщо да не пипате езика на програмата, а само да си смените кратките команди, за да следвате лесно курса. После може пак да си ги върнете на немски. Language pack можете да намерите на сайта на Autodesk, трябва да си изтеглите такъв, който е подходящ за версията, която ползвате.

  Антони Радованов:

  Няма смисъл да си правите свои кратки команди върху немските, те работят само за пускане на комадната, но не и за понататъчните и подопции. Давам пример подопцията undo на английску се пуска с "U", докато в немската версия се пуска с "Z", без значение коя буква сте си дефинирали за кратка команда. Моят съвет е да вземете решение още от сега или едното или другото, без смесване на команди. Естествено на английкси ще е по-лесно защото всички курсове тук ползват английската версия, но ако отидете на работа някъде където има инсталирана само немската версия се оказва че сте в неравностойно положение. Дори няма да знаете коя команда как се казва на немски. В немската версия има всички английски команди, но трябва да се въвеждат с _ отпред за да се извикат, което не е много удобно. Например _LINE _TRIM и така нататък.

 • Как да намеря Express Tools в AutoCad 2017?

  Neli Dimitrova:

  Здравейте, аз използвам AutoCad 2017 и не мога да разбера от къде да сменя бързите команди. В "Бързи клавиши част I" е показано да се влезе в Express Tools, но в AutoCad 2017 няма такова меню.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Нели.

  Предполагам че не е Express Tools не е инсталиран.

  Ето тази тема тук:

  Какво представляват командите superhatch и express tools?

  ще отговори на въпроса ти.

  Пробвай първо предположението с CUI, след това ако не се получат нещата то тагава вторият комнетар от темата по-горе ще даде отговор на дова как да "доинсталираш" Express Tools.

  Препоръката ми е да направиш казаното в тази тема тук:

  Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  също така, т.к. това което е описано в нея касае Mechanical, Electrical, Architecture и т.н. и е хубаво да се приложи при теб с оглед на това че ползваш Electrical версията на AutoCAD.