Автоматични 2Д разрези от 3Д модели с ViewBase

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо ми изписва Inventor server failed to load?

  Стоян:

  При команда viewbase, а при избор на From Model Space от менюто ми дава да селектирам обекти. Ползвам AutoCAD 2015. Някакви съвети?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоян. Каква е версията ти на windows- a ... предполагам че е  e 8.1 64 bit ?

  Краси Кръстев:

  Ако предположението ми вярно, то най - вероятно тази тема

  https://aula.bg/question#id-115673600001 
  в която съм дал коментар най - вероятно ще ти помогне ( само уточнение ако теглиш update за който съм писал там .... трябва съответно да е за invertor - a ти ).
  Стоян:

  Здравей, използвам Windows 7 Ultimate x86.

  Краси Кръстев:

   Все пак пробвай с описания начин в темата която споменавам по - горе да си инсталираш SP 1 за AutoCAD - съответно за win 7 ultimate.Ако пробваш  и не се получи въпореки инсталацията пиши да търсим друго решение на проблема.

  Стоян:

  Благодаря за насоките. Инсталирах SP2 и проблема вече е решен!

 • Защо не мога да изпълня Viewbase ?

  Алекс:

  След стартиране на Viewbase ( в Layout Empty)  и после избор на From Model Space, командата се изключва и нищо не става?Аутокад 2014

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли първо една снимка на това както ти изписва AutoCAD когато командата се изключва и нищо не става .... ии един друг въпрос win 8 64 bit ли ползваш, защото при него има един специфичен момент при ползването на тази команда ?

  Алекс:

  Изгледах видеото много пъти, стартирам ком. VIEWBASE / същото е и като избера горе BASE/from Model space , после изписва ми да избера Source-избирам Model space, кърсорът се променя като за избор на точка , но като дам клик на листа, нищо не се случва...Прекратява командата,..... а във видеото на Иван, при него курсорът е закачен за обекта и обекта се вижда преди да клик на листа

  Алекс:

  използваме WIN 7, 64 bit


  Алекс:

  Няма как да заснема какво става на екрана, защото нищо не става, нито пък излиза някакво съобщение


  Краси Кръстев:

  Здравей, нека направим така, изтегли си файла, след което направи един save as с име да речем TEST_VIEW_BASE, след като го save as - неш, изтрии layout -тите които са създадени във този файл ( empty и ready )  след това направи един quick save на новия файл ( Ctrl + S ), тествай в Layout 1 ( layout 1 ще ти се създаде като служебен веднага щом изтриеш layout - тите empty и ready ), като първия път няма да се получи най - вероятно прави го докато не се получи както в снимка 1 

  Краси Кръстев:

  Пиши дали се е получило така, интересно ми е защото и при мен даде този проблем и така както съм описал по - горе се оправи.

  Алекс:

  жес-ток..... от  първия път в Layout 1

  Краси Кръстев:

  Дам явно някаквъ бъг с файла се получава когато веднъж вече е направен VIEW BASE , ок важното е че е проработило и действа и при теб ;)

 • Как да позиционирам обекта в модела спрямо 3D куба лесно и точно за да получа качествен разрез ?

  Албена Христова:

  Много ми е трудно и почти невъзможно да позиционирам обекта в модела - разреза ми не се получава. Дали е така или има някакви настройки на Rotate или просто това са възможностите на програмата ?  И ако няма начин, значи единствено ако започна чертежа в точния изглед спрямо 3D куба - само тогава мога да направя точен разрез ? Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравей, Албена Христова.


  Проблема най - вероятно тук проблема е в завъртян Viewcube за дадения viewport и затова се виждат така нещата, НО ако не ти представлява проблем прати ми чертежа на kr_krastev@abv.bg за да го погледна, като ми опишеш къде точно искаш да е разреза.   И друго това е насочено малко към 3D чертането, не знам дали си минала курса AutoCAD 3D. Там относно изгледи, работа в 3D координатни системи има около два модула, които са изцяло насочени с основни техники за това как да се борави в 3D пространството на AutoCAD.
  Тук в този модул по - скоро се показват най - практичните нововъведения в по - новите версии през годините ( както е и описан модула е още един Бонус към курса който ти показва нововъведенията )
  Албена Христова:

  Да, това е проблема и е ясно, че трябва да се чертае в равнината на погледа на куба, а не съм минала курса за 3D. Благодаря !  

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Ео тук в тази тема:

  Защо не мога да изпълня Viewbase?

  има разяснение на казуса, като съответно е дадено решение, което е проработило. Прегледай всичко което е препоръчано, следва да сработи и при теб.

  Ето и още няколко теми по отношение на този проблем:

  Как мога да си активирам VIEWBASE на версия 2014 Win 10!?

  https://aula.bg/question#id-115673600001

  Пламен:

  Благодаря . Ще пробвам !

 • Как да добавя панел с команди в даден раздел?

  Борис Александров:

  Здравейте колеги, при мен се получи малка изненада. В раздела Layout се оказа, че нямам панела Create View, от където исках да активирам VIEWBASE, а след това да активирам и Selection, за да направя разреза. Как бих могъл да го добавя към раздела Layout?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Борис.

  Първо една важна подробност на която искам да обърна внимание. Има разлика между Layout прозореца, които си избрал ти и този който е показан във видеото. Във видеото е избран прозореца Layout, който е от така наречениете контекстуални раздели, които се показват само когато е отворено или стартирано нещо, в случая трябва да си влезнал в Layout space, а не в Model Space както си в момента. Другото условие да се покаже този контекстуален раздел е да ползваш версия след 2015.

  В случая ти ползваш версия 2013, и си в правилния раздел, НО не и в правилния Workspace. Ако искаш да виждаш всичките панели, трябва да си в 3D Modelling раздела. Препоръката ми е когато работиш в 3D, да ползваш точно този Workspace.

  НО ако държиш да си в 2D modelling работното пространство и искаш да добавиш в layout раздела :)

  Става като отвориш CUI прозореца (Customize User Interface). Прозореца се отваря като се изпише CUI в команидя ред и се натисне Space (Enter)

  След това в прозореца трябва отвориш с плюсчето Ribon (снимка 1 позиция 1) раздела и от него да отвориш с плюсчето TAB и Panels разделите (снимка 1 позциия 2 и снимка 2 позиция 1).

  Снимка_1

  След това избери (снимка 2 позиция 2) с ляв бутона на мишакта дадения панел, който искаш да добавиш в раздела ( в случая Create View) , и задръж и с влачене постави този панел в раздела (Tab) в случая Layout. Следва панела (panel) Create View да е поставен в раздела (tab) Layout. Затвори всички прозорци с Apply и ОК.

  Снимка_2

  Внимавай към точно КОЙ Layout добавяш панела Create View, трябва да е този който се появявав във съответно работно пространство.

  Борис Александров:

  Привет Краси, благодаря много за твоето включване. Винаги си изчерпателен! Следвам инструкциите, но явно пак някъде правя грешка. При включен Customer User Interface активирам за текущо за пространство 3D Modeling (снимка 1).
  След това отварям Ribbon-а и раздела Tabs (снимка 2) и след това и раздела Panels (снимка 3) В раздела Panels обаче не успявам да намеря панела Create View. Единственото, което намирам е това на снимка 4: И пак съм на изходна позиция , но разбрах урока от видеото и ще запомня важната подробност за коректното работно пространство.

  Краси Кръстев:

  Здравей, тук идва тънкия момент, че ползваш AutoCAD Architecture.

  Да проверим дали като цяло я има опцията за Viewbase, така както си в CUI провери дали я има в раздела команди, като си избрал от падащото меню All commands.

  Съответнко ако ги има с придърпване ги вакрай в някой от панелите на Layout или създай нов панел в Layout в който да придърпаш base view И други необходими контроли.

  Или пък пробвай да изпишеш директно в командния ред и да видим какво ще стане.

  Това което намерих като информация е:

  The CUI panel "2D views" and the commands VIEWBASE, VIEWPROJ, VIEWEDIT, VIEWUPDATE and VIEWSTD are not available in the AEC versions of AutoCAD 2012.

  Така че погледни, може информацията да не е вярна, но проучването ме доведе до това изречение.

  Борис Александров:

  Здравей Краси, благодаря ти отново за включването. В крайна сметка като се изпишат командите VIEWBASE и SECTION в командния ред, те се активират и проблема е решен. Още веднъж ти благодаря за съдействието!

  Краси Кръстев:

  Това е страхотно, защото имаш командата и в 2013 на Architecture версията явно я има. Означава също че ако ти е по удобно да работиш с Ribbon интерфейса, следва да можеш да си направиш и панел.

  Важното е че имаш командата и ще си свършиш работа :)

  Съвета и препоръката ми е ако имаш възможност да сложиш класическа версия на AutoCAD, както всеки път споменавам из форума, Architecture е специализирана версия, а курса е проведен на класически AutoCAD и съответно тук таме има различия, и като се включат и различията между отделните версии 2012/2013,,,2019 понякога докарва малки проблеми.

  Борис Александров:

  Благодаря Краси, ще се съобразя с препоръката.

 • Защо Layout Viewports е в сянка?

  Ivan:

  Здравейте при мен е същият проблем с Layout ,но лестно се справих с намирането на Block Editor-Dimensional въпросът ми е защо е в сянка Layout Viewports и къде да намеря Create View ,Modify View понеже не ги намирам ? l

  Краси Кръстев:

  Здравей, Иван.

  Ето тук:

  Защо при мен няма панел viewports в раздел view?

  в тази тема от форума е описано защо се полуава така и каква е разликата между постоянното и контектуалнот меню Layout.

  Ivan:

  Благодарен за вниманието ,но не ми е в помощ. Преглед направив многократен на целият форум и не ми помага .

  Ivan:

  Къде да намеря Create View ,Modify View понеже не ги намирам ?

  Ivan:

  Viewbase монго ми хареса като цяло и стана лесно ,но разрезите без разделите не ми се случват както и да ги напиша ,а не ги намирам за да си ги добавя в раздела.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Иван.

  Пак подчертавам този раздел не се добавя, той е контекстуален.

  Това което трябва да направиш е да отидеш в даден layout (снимка 1 позиция 1 - в случая за мен това е layout 1 ), съответно да ти се покаже дадения раздел (снимка 1 позиция 2 - това е контектуалния раздел - Layout ) след което може да създадеш даден View base (снимка 1 позиция 3 - показаното на снимката е From Model space.... което като команда означава Create View Base), след това може да модифицираш дадения поглед (Снимка 1 позиция 4 - Edit View = Modify View).

  Снимка_1

  При 2017 версия има един лек бъг, който не се проявява винаги, имам предвид следното, ако е включен пернаментния раздел Layout горе в Рибън менютата, това може да компроментира контектуалния раздел Layout ... но пробвай с обясненията по-горе като внимаваш наистина в кой точно Layout от контекстуалния раздел си за да може да изпълниш показаното в упражнението.

  АКО не се получи отново пиши тук в тази тема, като ако мога да те помоля да ми покажеш каквот точно виждаш когато си в някой Layout ( например Layout 1 или 2 ) и съответно какво виждаш в контекстулния раздел Layout, така ясно може да се видя дали си в правилния раздел (защото на показаната от теб снимка не си в правилния Layout раздел - на показаната от теб снимка ти си в моделното пространство Model и няма как да видиш това контекстуално меню за което говоря) и дали случайно ако си в Layout раздела не се е получил онзи бъг в 2017 за който написах малко по-горе.