Класически стилове за оразмеряване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кога се създават стилове за оразмерителни линии?
Еднократно и след това ги ползваме за множество чертежи и проекти
За всеки проект на ново
За всеки чертеж на ново

Въпроси и отговори

 • Veselina Vasileva:

  Опитах да използвам алтернативни мерни единици обаче се оказа,че не показва см и инчове за съжаление. За 12,48 см алтернативните единици са трицифрено число-трябва да е някакъв стил или просто не се оправям .Искам да пише 4 7/8.Дали може да се реши това в един чертеж?

  Иван Цукев:

  @Veselina В стила за орамерителни линии се избира раздела "Alternate Units" и се включва отметката на " Display Alternate units"

  След това как точно се полказват може да се контролира с трите настройки, които са: Unit Format Precission Multiplier for alt units

 • Veselina Vasileva:

  Благодаря оттам го правих и преди,но сега разбрах ,че всъщност аз трябва да напиша коефициент ,с който да се умножават см за да се изписват в инчове. И настройката е Fractional, 0 1/8,multiplier 0,3937

  Иван Цукев:

  @Веселина

  Да, това е идеята.

 • Найден Данков Червенков:

  Може ли да създаде стил при който само изписва разстоянието, без да се показват никакви други символи и чертички. Т.е. все едно да оразмерим линия, след това да "гръмнем" самото оразмеряване и да оставим само размера.

  Иван Цукев:

  @Найден

  Разбира се, с командата dimstyle се пуска мениджъра на стилове и при всичките опции за вида на линиите има или опция "Suppress" или "none"

  Малко трябва да си поиграеш, за да го направиш, но няма да ти отнеме много време.

 • Георги Калинов:

  Защо когато изключа AutoCAD и след това го включа отново(например на другия ден)всички настрой които са направен за текст и оразмеряване(включително и мащабите от лентата за състояние)ги няма,а програмата се появява със стандартните си настройки за текст,оразмеряване и зададени мащаби. P.S. Докато работя с програмата настройките са такива каквито съм ги задал,проблема идва когато се прекрати работа с AutoCAD.Всеки път ли когато се стартира AutoCAD трябва да се правят настройки и може ли това да се коригира по някакъв начин. Поздрави.

  Иван Цукев:

  Георги,

  има два типа настройки - такива, които се помнят във файла и такива, които се помнят в програмата и са валидни за всички файлове.

  Стиловете се помнят във всеки отделен файл. Ако той се запамети, след като се отвори настройките ще са там. Доста повече информация имаме в седмица 7, където говорим за тези настройки.

  Владо Димитров:

  Значи за сега да не се опитвам да правя каквито и да било настройки от уроците за постоянно по късно ще говорим за това само когато изтегляме примерните файлове за съответният урок там вече си ги има настройките и само си ги упражняваме или......?!поне така се свалят и зареждат примерните файлове?????

 • Исмаил:

  Здравейте! При вече създадени текстове, текстови стилове и оразмерителни линии, оразмерителни стилове като променим нещо в стила примерно големината на текста или анотативността, на екрана нищо не се променя, за да се промени трябва да изберем обектите и след това отново да изберем същият стил. Няма ли друг по лесен начин, за да се реши този проблем без да използваме Quick select. Благодаря предваритлено!

  Иван Цукев:

  При промяна на текстов стил, ако променим шрифта, това променя всички текстове по чертежа. Ако променим височината - оставя тази, която си е на чертежа. Така работи Аутокад...

  Освен quick select, може да се ползва за по-бързо select similar в по-новите версии.

 • Здравейте г-н Цукев

  Марий Мирошниченко:

  И тук при Dimensions нямям иконка с стрелка за да стартирам настройките. Има ли друг начин за стартирането на настройките?

  Иван Цукев:

  Командата е dimstyle. Пише се в командния ред и ще се стартира менюто за оразмерителни линии.

  Неделина:

  При мене на Dimensions имам стрелка, но при избирането й не ми се показва прозорецът Dimension Style Manager, а Dimension Settings . Работя с AutoCAD Mechanical 2014. Има ли начин да го променя, или трябва да използвам командата dimstyle ?

  Sashko Kamenov:

  Не си съсипвай настройките, при мен е абсолютно същото с AutoCAD Mechanical 2015, възможностите на версията 2014 са с пъти по-добри от на тази от която ни демонстриран уроците. Ти сама си се убедила в това - като погледнеш палетите в рибъна за надписи. При чертане сама ще си създадеш стилове и навици, важното е да знаеш откъде да го промениш, а как?- зависи от навика които си си създала

 • Класически стилове за оразмеряване.

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Весела Димитрова Здравейте!Не ми се получава преместването от ляво и от дясно по описания от Вас начин.Може ли да ми посочите къде греша. От Properties избирам Text movement, Keep dim line with te, Dimension и с включени прилепвания избирам първата и втората точка. В зависимост коя ми е първа, коя втора точка трябва да е преместването на ляво или дясно.

  Иван Цукев:

  А какво се получава?

  Тази опция е само, когато оразмерявания елемент е прекалено къс и текстът не се събира. Тогава казваме на Аутокад къде да се премести текста.

  Иван Иванов:

  Интересен трик за изместването на текста (ляво/дясно). Браво !

 • Мария Кацарска:

  Показаното в урока важи ли за оразмерителните линии и кръговете с цифри с тях?

  Иван Цукев:

  Предполагам става въпрос за multileader

  В следващите уроци има отделен урок за това: https://aula.bg/autocad-izpolzvane-na-multileader-orazmeriavane

  Като трябва да се има в предвид, че конкретно за стиловете, които използват примерно кръг с цифра - това е блок и при прехвърлянето му между чертежи трябва да са настроени units, защото блоковете се премащабират при прехвърляне.

 • Тука за база зимаме първоначалните настройки от М 1_15 - СМ

  Илия:

  Тука за база взимаме първоначалните настройки от М 1_15 - СМ за да можем да изчислм коефициента ,тоест 25/15=1,67-отношениетонов към стар мащаб ,но ако го нямаме М 1_15 - СМ а имаме само standart и ISO-25 тогава как ще изчислим този коефициент и дали може въобще да се изчисли,ако ли не трябва да въведем ръчно тези настройки , нещо като базовите височини от таблицата ли са , ако може да ни ги дадете при ръчно въвеждане

  Илия:

  въпросът ми се обезсмисли защото то май винаги ще имам вкарани от мене някакви класически текстове )))

  Димитър Михайлов Веселинов:

  Здравейте и от мен, първо искам да изкажа огромната си благодарност на целия екип, който се занимава с това начинание. Много съм доволен и ви поздравявам. Имам един въпрос, защо като направя настройките за оразмеряване в един чертеж, след като отворя друг или отворя нов, там ги няма и трябва да ги правя отново.

 • Какви да са Видовете линии

  Пантелей:

  Linetype - в урока пише, че можем да изберем за оразмерителна линия каквато си искаме линия. Тя не трябва ли да е тънка непрекъсвана??? Може би стандарта е променен? В урока е показана прекъсвана линия, тя не е ли за невидими ръбове???

  Краси Кръстев:

  Здравей, дейстивително чертеж с прекъснати оразмерителни линии не съм виждал, но според мен това е споменато в урок с цел да се покаже опцията в AutoCAD, че попринцип бихме могли да променим вида на тази линия, може би някъде някога може да ни потрябва.

 • как да си оправя настройките?

  Ивелина:

  Здравейте

  следвам всяка стъпка от видеото за настройките за оразмерителни линии, но при мен не се получава.
  Каква може да е причината?
  Краси Кръстев:

  Има доста възможности за грешка препоръката ми е да изгледате наново урока и да следвате внимателно стъпките. Така зададен въпроса е много сложен за разгадаване. 


  Ако това са 7 см  ( приели сте че 1 unit = 1 см ) използвали сте настройките от урока ( които настройки доколкото си спомням са за сантиметри ) и сте приближили ( zoom - нали ) твърде близо до котироката на мен лично от показаното на снимката нещата ми излждат доста съизмери.
 • Чертая  преди всичко в метри.Как ще се модифицират стойностите в отделните раздели  на  Dimstil  при Мащаб  1:100  в метри?

  Калинка Даракчиева:

  .В модул 5 урок 3 се разглеждат примери за промяна на мащаби в см. като за база се взимат настройките за м 1:15 в см. без промяна на настройките в разделите . Чрез коефициент за увеличение на мащаба се настройват другите избрани мащаби примерно м 1:25 с к 1.67 и с промяна на текставия стил. При запазване стойностите в разделите при модифициране в м 1:100 в метри не се получава добър изглед .Чрез налучкване може да постигна приличен вид ,но предполагам ,че не това е начинът за промяна

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Не би трябвало да се получава на база налучкване, ами на база сметки, както е показано и в урока.Какъв е начален Ви мащаб ( 1:15 см;1:25 см) и какъв е точно коефициента с който умножавате. Ако имате начален мащаб 1:15 в сантиметри и искате да го смените на 1:100 в метри, следва първо 1:15 да го направим в 1:100 за целта както е показано в урока делим 100/15 = 6,677 , обаче трябва това е пропорцията ни в саснтиметри, трябва да минем в метри - > 6,667/100 = 0,0667 , коеф. е 0,0667. Естевствено при такова преминавате от сантиметри в метри следва в моделното пространство да имаме в пъти по - малък като размер текст, оразмерителни линии и т.н. спрямо същия текст и оразмерителни линии в мащаб 1:15 и то в сантиметр, НО това е в моделното пространство при плотиране в маща 1:100 следва всичко да изглежда нормално.

  Ето същия пример само че с малко по - друга интерпретация.

  Нека видим как се изменя един текст спрямо мащабите на база познанията от модул 3 урока за класическите мащаби знаем следното :

  1:15 см ( 1 paper to 1,5 drawing unit ) - > искам 2,4 височина на текста при плотиране 2,4 1,5 = *3,6 ( 3,6 височина на текст в моделното пространство)

  1:100 м ( 1 paper to 0,1 drawing unit ) - > искам искам 2,4 височина на текста при плотиране 2,4 * 0,1= 0,24 ( 0,24 височина на текст в моделното пространство)

  Нека сега умножа височината на текста в моделното пространство ( 3,6 ) с коефициента който получихме по - горе 3,6 * 0,0667 = 0,24 - реално получих височината текста в моделното пространство при мащаб 1:100 в метри.

  Т.е. при желание за плотиране в М1:15см текста ти е с височина 3,6 в моделното, НО при М1:100 м е 0,24.

  Така че чисто визуално в моделното пространство има голяма разлика в съизмеримостта при 1:15 в см и 1:100 в метри, НО ако ползваш класически мащаби за да изглежда добре чертежа при плотиране трябва да се спазват паравила за размера при плотиране.

  Надявам се че това е бил казуса и че съм помогнал за разрешението му.

  Калинка Даракчиева:

  Благодаря Краси! . Предполагах ,че е така но не бях сигурна . Много ми помогнахте .

  Василка Цветкова:

  Трябва да се мисли! Е, винаги е по- лесно като ти го каже някой от Вас .Благодаря Ви!

 • Краси Кръстев:

  Определно използването на анотативни стилове улеснява работата ни в AutoCAD.

  На мнение съм даже че трябва да ги въведат със закон! :)

  Георги Димитров:

  Да, следващият урок даде отговора - просто съм избързал с въпроса. Благодаря!

 • Защо дименсиите стават като съставени от линии и текст? 

  Василена:

  Здравейте! Налага ми се да работя във файл от колеги. Не мога да го използвам като XREF по много причини , една от тях е, че не мога да коригирам видимостта на обектите, тъй като са чертани абсолютно безразборно по слоевете. Една от задачите е да се поставят Alternative units. До тук добре, обаче самите дименсии са "съставени" от блок линии и MTEXT . А когато опитам да извадя нов размер ме пита да въведа текст (вместо размера) и трябва да потвърдя с enter, да приеме реалната стойност. Явно е нещо в настройките на файла, защото опитах да направя нов dimention style и пак не стана. Има ли начин дименсиите да си станат пак дименсии или поне аз да ги вадя наново като такива ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Василена.

  Така както си описала проблема, а именно че когато създадеш дори нов стил за оразмерителни линии, ТО тези линии са "разпаднати" на Mtext, и отделни линии, ми изглежда че проблема идва от системна променлива.

  И по-точо системната променлива DIMASSOC.

  За да нямаш проблем за новите оразмерителни линии, които създаваш, изпиши в командния ред DIMASSOC (снимка 1 позиция 1) и промени стойността на променливата на 2 (снимка 2 позиция 1), в момента най-вероятно е със стойност 0 (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_1

  Снимка_2

  За вече създадените обаче си остава обаче проблема, т.к. така си ги получила.... вече са разпаднати.

  Василена:

  Да, точно това се оказа проблема! Между другото съм се сблъсквала и преди с тази променлива, но нямах никакъв спомен какво трябваше да се направи. А има ли логика заради която е работено по този начин? Файловете са толкова объркани откъм настройки, липсват и зададени units, на някои файлове пише милиметри, в плотирането - инчове; на места дори е чертано в мащаби директно в моделното с надписи там - поне е написан мащаба който са ползвали... и ред други от сорта ...

  Краси Кръстев:

  Ами единственото логично обяснение е че да се получи така чертежа е че е правен на друга програма и след това е направена някакво конвертиране (както се вижда не много сполучливо) в съответно някой линии и т.н. са се разпраднали.

  Друго което се сещам че може би проблема да е заради това че някой нарочно може да генерира такива чертежи с цел защита .... някой да му вземе стиловете :) :)

 • Как да задам стойност?

  Петко Петков:

  Здравейте, Защо не мога да задам стойност в посоченото поле, което при мен е неактивно? Използвам AutoCAD 2016г.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Еxtend beyond ticks настройката, контролира размера на котировката, като този размер е посочения на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Ако имаме обаче стрелка за означение (снимка 2 позиции 1 и 2 ) вместо наклонена черта, следва (снимка 3 позиция 1) позицията да не е активна, защото символа е стрелка, не наклонена черта ... т.е. нямам символ който да контролираме с тази настройка и AutoCAD се прави на умен :) прави настройката недостъпна :)

  Снимка_2

  Снимка_3

  На снимка 4 до 7 е показано как стоят вече нещата, когато имаме "архитектурно означение" - Architecture или Oblique с наклонена черта.

  Снимка_4

  Снимка_5

  Снимка_6

  Снимка_7

 • Каква е разликата между командите?

  Петко Петков:

  Здравейте, прави ми впечатление, че в целия курс, когато има необходимост от измерване на разстояние, използвате команди Dimension (1) или Measure (2) а не Linear (3). Каква е разликата? Ако има такава, за какво се използва LInear (3).

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Има значителна разлика в командите, които си посичил по-горе.

  Да кажем че трите изброени попадат в две различни групи по смисъла на измерване на даден размер в AutoCAD.

  Първата е тази в която попада Measure (снимка 1 позиция 1). В този раздел има набор от инструменти за бързо (временно) измерване на даден размер (снимка 1 позиция 1), било то разстояние - Distance, радиус - Radiu, ъгъл - Angle и т.н..

  Снимка_1

  Идеята на тези инструменти е без да се прави оразмерителна линия (снимка 2 позиция 1) да се види даден размер от определен обект.

  Приеми го като ролетка, ъгъл или транспортир, които само налагаш върху чертежа за да видиш даден размер, НО не използваш молива за да начертаеш оразмерителна линия. Само проверяваш размера.

  Снимка_2

  Втората група са изброените от теб Dimension и Linear (снимка 3 позиции 1 и 2)

  Снимка_3

  Тези команди вече оставят след себе си оразмерителна линия (снимка 4 позиция 1).

  Снимка_4

  В тази група има различие обаче между начина по които работи Dimension (снимка 3 позиция 1) и начина по който работят - Linear, Aligment (снимка 3 позиция 2) и т.н.

  Dimension - от версия 2014 мисля насам е "умната" команда за поставяне на дименсионални (оразмерителни) линии. Избирайки тази команда и посочвайки даден обект, тя автоматично преценява каква оразмерителна линия да постави - ако е наклонена линия ще постави оразмерителна линия - Aligned, ако е окръжност ще постави орамерителна линия за радиус.

  Linear - е команда за оразмерителна линия само когато искаме да покажем ортогонален размер, т.е. ако имаме наклонена линия и не искаме даоразмерим ортогоналната проекция на тази линия, ами искаме да оразмерим самата дължина на тази линия Linear няма да ни помогне ще трябва да изберем Aligned. T.e. тук в групата на снимка 3 позиция 2 ние сами избираме конкретния тип ораззмерителна линия спрямо преценката ни какъв обект оразмеряваме. Именно това е разлика тук ние избираме типа, колкото при Dimesion той сам разумно преценява.

  Това в общи линии е разликата :)

  Ето една тема от форума на Аула, която искам да споделя и смятам че ще е едно добро допълнение тук към тази тема.

  Защо под иконката dimension нямам стрелкичка за опции как мога да го променя!

 • Как е създаден стилът 1:15_CM в урока?

  Ивайло Иванов:

  Как е създаден този стил в М 1_15 CM? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Този стил е създаден като условията са:

  1. Прието е изчертаване на обектите за дадения чертеж да бъде по правилото заложено в курса, а именно едно към едно, като в случая чертежа е подготвен да бъде изчертаван в сантиметри т.е. една единица (unit) ще отговаря на един сантиметър.

  След като за дадения чертеж прието условието посочено в т.1, следва да помислим какъв мащаб ще разпечатваме чертежа?

  Решаваме че един от мащабите за чертежа е бъде 1:15 И по-точно 1:15 в сантиментри т.к. така сме приели. Това ни кара да създадем оразмерителен стил, който да е с големина на текста равна на големината която искаме при разпечатване в мащаб 1:15 в сантиметри, линииките съответно да са с достъчна големина така че да стоят добре при разпечатване в мащаб 1:15 в сантиметри.

  2. КАК получава големината на текста, КАК да се ориентираме за линиите в оразмерителните линии това е обяснено в урока, идеята е размерите да са пригодят към мащаб 1:15 в сантиметри ( за ориентир погледни в таблицата от Урок 1 Модул 3 Класически мащаби

  Само малък пример с текста на стила - 1_15_cm_ -

  Искам текста при разпечатване да е с височина 2,4 мм в този стил. АКо искам да разпечатвам в 1:15 в сантиметри, то в моделното пространство аз трябва да наглася стила така че при 1:15 да се разпечата с височина 2,4. Поглеждам към таблицата или смятам 1,5 * 2,4 = 3,6 , т.е. за стила ще задам височина на текста 3.6., за да може тазивисочина трансформирана от мащаба 1:15 да стане на 2.4 на листа хартия, когато разпечатам чертежа.

  Същите сметки се прилагат и за дължините на линиите от този стил оразмерителна линия ...и така докато не получим стила в съизмериост 1:15 в сантиметри.

 • Защо са толкова големи?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, независимо че съм направил UNITS да ми е в сантиметри и с точност до втория знак, и Lightning да е International, текстът, к. е в M 1_15 - Нормален - CM и 3.6 (според таблицата) и размерът, к. също е в М 1_15 са такива големи, като освен това размерът е и с прекалено голяма точност (до четвъртия знак, независимо от предварително зададената в UNITS точност до втория знак)? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Те са големи спрямо отсичащите оразмерителните линии в създадения от теб стил, незабравяй че и те трябва да се променят така че да се съизмерими спрямо мащаба 1:15. Освен това квадратата ти предполагам е с размери 1 единица на 1 единица .... височината на буквите е 3.6 единици .... 1 < 3,6 .... следователно текста изглежда по-голям и е напълно нормално той в мащаб 1:15 ще се разпечата като 2.4 милиметра, а квадрата ти ще бъде 0,667 мм.... така че тук точно не виждам място за тревоги.

  Препоръката ми е единствено да промениш и другите линиики в оразмерителния стил иначе другото всичко, така както е изчертано изглежда напълно нормано съизмеримо и напълно вярно.

  Колкото до точността?

  Точността тя в оразмерителния стил независи от настройките на UNITS, ами зависи от анстройката показана на снимка 1 позиции 1 и 2 от настройките на дадения стил.

  Снимка_1

  Още една препоръка:

  Погледни този твой въпрос тук:

  Как е създаден стилът 1:15_CM в урока?

  той също ще ти даде насока за съизмеримостта при съзаването на стилове за оразмерителни линии при използван на класическия метод за работа с мащаби.

 • Защо има разлика?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, има разлика (макар и малка) м/у стойността на размера, измерен с Aligned (не с Linear понеже линията е наклонена)? Измерен по този начин (разбира се с помощта на прилепвания за абсолютна точност) размерът е 213.021126 см (стрелка 1), а измерен чрез Excel ((2.132.13)+(0.090.09))^(0.5), т. е. по Питагоровата теорема същият размер е 2.13255715 м = 213.255715 см. Откъде, моля, идва тази, макар и съвсем минимална, разлика от 0.00234589 м? Има ли вероятност измерването в AutoCAD, макар и с включено прилепване, да дава неточности? Нарочно правих измерване при увеличен образ и минимална дебелина на линиите за да избегна някакво евентуално друго прихващане, но разликата между Excel и AutoCAD винаги беше една и съща: 0.00234589 м.

  Петър Първов:

  А как Excel изчислява степен 0,5?

  Teodor_RR:

  @Ивайло Иванов: Няма разлика между резултатите на AutoCAD и Excel. Питагоровата теорема в случая е (213^2 + 3^2)^0.5=213.021126 - точно като измерената стойност. @Петър Първов: След символа ^ пишете степента, примерно три на втора степен става 3^2. Когато става дума за степен 0.5, това всъщност съвпада с "корен квадратен" и може да ползвате функцията SQRT(). T.e. 9^0.5 = SQRT(9) = 3

 • Защо не се променят ограниченията?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, когато задам мащаб 1:20 на оразмерителните линии цифрите се променят, но вертикалните и наклонени чертички (в положението Qplique) в края на оразм. линии - не се променя, а си остава същото каквото е и при мащаб 1:15, откъдето тръгнах (както е посочено и в урока) за да създам мащаба 1:20? При останалите мащаби, които също са създадени на базата на мащаба 1:15 (както е в урока), а именно 1:25, 1:50... при промяната на цифрите на оразмерителните линии се променят съответно и ограничителите им (вертикалните и наклонени чертички (в положението Qplique) в края на оразм. линии). Забелязах също, че когато задам мащаб 1:20 за оразмерителните линии, същият мащаб се показва и при полето Text (за мащабите на текстовете), а когато задам някой от другите мащаби - в полето Text се появява Standart. Защо се случва това, моля (добре, че поне цифрите на оразм. линии се променят спрямо зададения мащаб; ограничителите им (на оразмер. линии) не са чак толкова важни)? Благодаря.

  Петър Първов:

  Доколкото разбирам, при създаването на оразмерителен стил 1:20 сте използвал за база 1:15 но сте променил само размера на текста в прозореца Text, вместо да премащабирате от прозореца Fit. Ако промените стойностите за Arrow size в прозореца Symbols and arrows на 4, ще получите и различни "стрелки".

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Кликни няколко пъти на обозначената стрелка по-горе няколко пъти до момента в който не се появят менютата така както си свинала да ги виждаш.

  Снимка_1

  Eleni:

  Много, много благодаря.

 • Защо ? 

  Антоанета:

  Здравейте ! Защо се появяват тези удивителни и как да ги махна ? Ще съм благодарна, ако някой ми отговори !

  Иван Цукев:

  Отговорих ви по-подробно в другата тема, където сте задали същия въпрос.

  Краткият отговор е:

  Ако искате да ги махнете, за да не ви дразнят, просто ги "дисасоциирайте" с командата DIMDISASSOCIATE

  Антоанета:

  Благодаря Ви инж. Цукев !

  Иван Цукев:

  Темата е продължена тук: Удивителни след DIMDISASSOCIATE