Може ли да вкараме растерно изображение?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Може ли да вкараме растерно изображение в AutoCAD?

  Григор Христов Груев:

  Здрасти това не го знаех, но аз използвам "растер дизайн към акад" и там нещата са много добре направени за тази цел, но и това е добре. Поздравления за трика

  Иван Цукев:

  @Grigor

  Raster Design вече има много повече възможности. Тук целта ни е да използваме вградените инструменти в Аутокад.

  :

  Здравейте, имам следния въпрос и имали решение на проблема?

  С "Raster Design 2012 on AutoCAD Civil 3D 2012" съм разпъвал доста изображения по координатните кръстове преди 2015г. за празниците подарих на компа SSD диск да го поглезя и от там и аз да работя с невероятни скорости, че лаптопа нещо се мъчеше :) . И ми се появи следния проблем като отворя файла той си търси пътя ама няма как, тъй като дисковете са променени от основен Д: сега е Ф:. Имам вариант рестартирам и влизам на старата ОС там дисковете са както бяха но ако се прецакат нещата няма да мога. И понеже това са разпъвани платна доста труд е отнело и ако трябва да се прави наново лошо :(. Имам ли решение на проблема благодаря предварително.
  Краси Кръстев:

  Здравей, реално няма ли как да промениш пътя към файла, той как е закачен с основния чертеж ?

  :

  Здрасти, аз не знам имали такава възможност затова ми е питането при вкарването на растерното изображение няма я опцията да се зададе "релатив път" както е във видеото. Практикуваме така с колегите, като обработвам сканирани платна аз ги разпъвам и като ги давам на колегите те си правят същите директории на машините за да може да виждат от долу платното и след това оцифряват, но след ъпгрейда се получи тази авария и търся решени от вас. 

  Любомир Жипонов:

  Ако те разбирам правилно ти трябва eTransmit с настройките на eTransmit setup,които инж. Цукев показа в курса. Така когато направиш .rar на dwg-то си, то ще прикачи всички необходими xrefs,images,стилове,принтери и т.н. и твоите колеги при двоен клик на dwg-то ще отварят всичко така както ти на твоето PC, без да има нужда да си създават пътищата на файловете както на твоя компютър.


  Бисера:

  Много често изображението се мащабира коректно по една от двете оси , но заради изкривяванията при сканиране, по другата ос има голямо разминаване. Когато имаме карта с кръстчета, както в примера, аз се справям с този проблем, като превръщам изображението в блок. Това позволява в лентата "Properties"  да се въведе (в Geometry) scale фактор по "x" или "y", който компенсира деформацията и разтяга картинката, където е необходимо, в една от двете оси.

  Диана Павлова:

  Аз използвах твоя метод да превръщам изображението в блок  но като го направя, scale фактора е активен само  по "x" и ако искам не мога да   компенсирам  деформацията по  "y". Дали бихте могли да дадете още подробности?

  Иван Цукев:

  Диана,

  ако е зададено scale uniformly = Yes - блокът се премащабира еднакво във всички направления.

  Когато искаш да имаш различен мащаб по X, Y и Z - влез в блок редактора и избери scale uniformly = No
  Диана Павлова:

  Благодаря много за допълнителната информация, ще ми бъде от голяма полза.

  Захари   Даскалов:

  Това съм го правил преди години 6-7 и във версия 2004 по по-примитивен начин. Теорията по темата е проста аритметика, но практиката би трябвало да изглежда така: В минути 5:00-5:30 от урока г-н Цукев трябваше да избере като първа точка може би долу вдясно първата координатна точка+ и като втора горе вляво крайната +. Така ще имаме по-голяма база и ще се покрие грешката от кнанирането на хартиения носител на картата. Нататък програмата ще минимизира грешката. А мащабът ще се изчисли при първото измерване. 100м=0,143м. Мащабът може да се посочи в scale и като дроб. Важно е отношението. Всичко ще зависи от това какво задача решаваме и каква точност търсим. Мисля аз. Урокът беше много ценен за мен. Брагодаря.

 • Олга Илиева:

  след като вкарате растерен файл, има трик той е да винаги отдолу. напишете команда imageframe - това е за 2009 версия, за 2010 мисля че може само frame. ввъдете стойност 0. картинката ще се заключи и ще стане само отдолу. рамката на картинката се скрива, което също е важно защото понякога тя стои много грозно на чертежа. Картинката не може да бъде случайно изтрита, преместена и др. А линии на чертежа винаги е горе.

  Иван Цукев:

  @Olga По принцип ImageFrame контролира това дали се вижда и плотира рамката на изображението. 0 - рамката не се вижда и не се плотира 1 - рамката се вижда и се плотира 2 - рамката се вижда, но не се плотира

  Любомир Жипонов:

  Алтернатива да се скрива рамката на снимката е в properties да се зададе color 255,255,255.

 • Валентин Беров:

  Защо когато вкарам растерно изображение от типа pdf или jpg, в Аутокадския чертеж растерното изображение се появява като бял правоъгълник и самото изображение не се вижда ?

  Иван Цукев:

  @Вал

  Това за конкретна картинка ли го прави или за всякакви различни растерни изображения?

  IMAGEFRAME 1 и REGENALL оправят ли положението?

  Любомир Жипонов:

  Това се получава когато картинката при вкарване в Autocad е прекалено малка. Трябва да се зададе scale например 100,1000 пъти и да се види разликата. После може или с imageframe да се скрие рамката или с properties-color в бяло ,за да не се отпечата. 

 • Иванка Калева Чолакова:

  Този Растер Дизайн към самия Аутокад ли е или се инсталира отделно от него. Питам, защото ми се налага да използвам планове и карти като подложки и да ги оцифрявам, което си е доста тежка и неблагодарна работа :)

  Иван Цукев:

  Отделна програма е Raster Desing и като се инсталира добавя ново ribbon меню в самия Аутокад.

  Ето една статия с полезна информация за теб: https://blog.tsukev.com/autocad-scan-kum-dwg.html

 • Къде се намира Attach в 2012 версия?

  Лена:

  Здравейте!В AutoCAD 2004 използвах Insert Raster Image.А в AutoCAD 2012 можели да се използват същите команди? Питам понеже не ги открих в менюто.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако закачаш изображение най - удачния начин според мен е показан в урока, а отностно Insert Raster Image поне според мен в 2012 аналога му реално е в менюто Insert -> Attach.

  Лена:

  Много Благодаря.

  Ани:

  Здравейте! Задавм въпроса си тук, понеже е свързан с горната команда. Ползвам AutoCAD Civil 3D 2014 / Draftinf&Anotation. Имаше сървърен проблем и вече не ми позволява да използвам командата Attach - не се появява "дървото" с файловете, а изисква да изпиша пътя в командния ред. Същото се получава и при опит да запиша нов файл, или да презапиша съществуващ. Някой знае ли какъв би могъл да е проблемът?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, изпишете в командния ред FILEDIA и задайте стойност 1 - ца и ще решите този казус. Пак ще си излизат стандартните прозорци за Save / Attach.

  Ани:

  Безкрайно съм Ви благодарна за бързия отговор!

 • Защо сканирани или копирани карти не се подпъхват под вече начертано?

  D.Doncheva:

  Защокато вкарвам PDF-карта записана от AutoCAD, премащабирам и слагам най-отдолу на чертежа, за да го ползвам катоподложка (изглежда като прозрачен и чертая отгоре), а когато е PDF със сканирано иликопирано изображение стои като лист с бял фон върху начертаното от мен и не се подпъхва отдолу(не е прозрачен и не се вижда какво съм начертала отдолу)?

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо и така доста важно .... препоръката ми е когато имаш сканирана подложка е да я слагаш винаги като някакъв image файл било jpg tiff и т.н., на снимка 1 съм показал чертеж на който има вмъкната сканирана подложка  след като я селектирам AutoCAD директно ме препраща в контекстуланото меню ( снимка 1 позция 1 ) Image в което мога да правя някой настройки по тази подложка - снимка 1 позиция 2 - да я изсветля или затъмня, позиция 3 да и променя контраста и позиция 4 с която мога да направя снимката си прозрачна. На снимка 2 съм покал същата подложка само че малко по - прозрачна ( надявам се да се вижда разликата ). Естествено преди всичко сканираната подложка съм слектирал и с помощта на draworder и след това back ( снимка 3 ) съм я сложил най - отдолу.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  D.Doncheva:

  Благодаря за бързия отговор. Ще проверя как действа като ми остане малко време. :)

  Любомир Жипонов:

  Защото pdf създаден от програма чрез Save as PDF запазва информацията такава каквато е на dwg-то, докато сканиран лист от скенер и със зададен краен формат да излезе като pdf го прави като един обект - изображение.
  По този начин при scan даден чертеж няма нищо общо с autocad-ски pdf.

 • Може ли да вкарам обектите от PDF като стандартни обекти в средата на AutoCAD?

  Станислав Стоянов:

  .Здравейте и от мен ,поздрави за страхотния сайт !Искам да попитам има ли начин чертеж който е записан на PDF да бъде отворен и редактиран с AutoCAD ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, това може да стане. Може да закачиш PDF - файла като XREF - снимка 1 позиция 1, 2 и 3.

  Снимка_1

  След като go закачиш в по - старите версии на AutoCAD до 2016, може да променяш някои основни неща по PDF - a. Избирайки PDF - а излиза едно контекстуално меню в което има опционалност за промени по него.... те не са кой знае какво може да изключваш или включваш Layer - и ( снимка 2 позиция 1 ) да променяш контраста и изсветляване ( снимка 2 позиция 2 и 3 ) или да изрязваш част от него ( снимка 2 позиция 4 и 5 )

  Снимка_2

  В новата версия 2017, която мисля официално излезна преди 5,6 дни, има един нов инструмент с който обектите от PDF - а могат да бъдат вкарани като обекти на AutoCAD - снимка 3 позиция 2, инструмента пак се намира в менюто PDF Underlay.

  Не съм видял доколко инструмента е читав, НО е едно от нововъведенията от версия 2017, което на мен ми допада, НО с оглед че е доста нова версия, все още не съм я инсталирал на компютъра си но в най - скоро време ще го направя и ще върна обратна връзка тук в тази тема :)

  Това със слоевете е е удачно да се направи когато PDF е генериран от компютър и в него са запазени слоевете.

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Станислав Стоянов:

  Благодаря за полезната информация !

  Христо Спасов:

  А би могло да стане и с програми от сорта на pdf2CAD и Any PDF to dwg, които успешно обръщат файла в необходимият формат.

  Василка Цветкова:

  Полезни съвети! Благодаря на всички колеги!

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, по подразбиране настройките са следните.

  Изпишете Z в командния ред.

  Натиснете Space ( или Enter )

  След това изпишете E в комадния ред.

  Следва всичко начертано в моделното пространство да Ви се събере в рамките на Display - a.

  Препоръката ми обаче е да ползвате двоен клик върху scroll - a на мишката (средното копче).

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Методи Иванов:

  Благодаря ти много полезна информация разбрах.