Тънкости при работата с палети

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди свързани с урока:
CTRL+1 включва/изключва палетата със свойства

CTRL+3 включва/изключва палетата с инструменти


Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи палетата със свойства в AutoCAD?
За справка на свойствата и/или модифициране свойствата на обект
Само за справка какви са свойствата на обект
Само за модифициране свойствата на обект
За чертане на геометрични фигури

Въпроси и отговори

 • Камен Каменов:

  Една молба. Използвам AutoCAD 2009 год. и не мога да отварям файловете, а не мога да преинсталирам тъй като ползвам добавка към аутокад и ако е друга версия няма да работи. Та молбата ми е - ако може dwg - тата да са сейфнати поне 2009г.

  Иван Цукев:

  @Kamen Ще кача и версии във формат 2007, които могат да се отварят на Аутокад 2009

  Konst_petrov:

  инж. Цукев, искам да ви благодаря за положените Ви усилия и труд, и за начина по който поднасяте наученото от вас в достъпен и напълно разбираем начин за нас.Опита който имате се постига с много труд. а за да можете да го поднесете така разбираемо на нас ( не чак толкова напредналите и опитни) това е професионализъм. Говоря в множествено число, защото съм сигурен че много хора са на нивото което и аз. Работя с autoCAD от около 10 години но с най-простите и масови команди (хамалогия).Вашите знания и метод на обучение напълно задоволява моите нужди. Благодая ви и нека други да вземат пример от вас!!!

  Поздрави: Константин Петров

 • Лилян Батолски:

  Не ми излиза лентата за минимизация /отгоре на прозореца/ на Tool Palettes след като отворя...

  Иван Цукев:

  @Лилян можеш да ползваш и клавишната комбинация CTRL+3

 • Красимира Тодорова Петрова:

  Здравейте, Опитах се да включа два монитора и ако им окажа да се дублират работят и двата, но немога да им дам extend, така че на единия да ми е екрана за чертане а на другия да са палетите. Това значи ли че видеокартата ми не поддържа два монитора.

  Иван Цукев:

  @Красимира

  Това е въпрос, който е много индивидуален и зависи от конкретния хардуер.

  Мога да препоръчам да се инсталира най-новия драйвер за видео картата и от софтуера, който се инсталира с картата да се настрои.

  Например за най-популярните NVIDEA карти, това е Control Panel -> NVIDIA Control Panel -> Display -> "Multiple Displays", кликва се "Change display configuration".

 • Мариян Михайлов Русев:

  Здравейте, не мога да прихващам менюта и да ги местя. Показва се бял знак ,с червена ивица по края и наклонена черта .Auto Cad Civil 3D 2012

  Иван Цукев:

  Не мога да тествам със Civil 3D, но не мисля, че има разлика.

  Пробвай първо с чист Аутокад и виж дали там се местят.

  Мая Паскова:

  Виж да не ти е заключен тулбара System variable: LOCKUI 0 Toolbars and windows not locked 1 Docked toolbars locked 2 Docked or anchored windows locked 4 Floating toolbars locked 8 Floating windows locked

 • Генка:

  Здравейте, Ползвам AutoCad Architecture 2014 - в раздел View от Рибъна не се визуализира панел с палети. Както посочихте с комбинациите Cntr+1 и Cntr+3 се появяват съответно палетите със свойства и с инструменти. Това достатъчно ли ще е за работа с AutoCad?

  Иван Цукев:

  Много инструменти вече са групирани в палети в Аутокад.

  Дори да не се виждат на едно място със сигурност има из интерфейса иконки които ги пускат. Например - слоевете са в палета за слоеве и най-вероятно си я пускаш безпроблемно. MATBROWSEROPEN отваря палета с материали (за визуализиции), което го има и на иконка.

  Вече най-важните и често използвани са тези, които са на CTRL+1 и CTRL+3 - това ще ти е достатъчно да ползваш като бързи клавиши, а другите като иконки.

 • Здравейте г-н Цукев,

  Елена Узунова:

  Може ли да ми обясните за какво се използват слоевете и каква е разликата между тях и подложките? :)

  Никола Милчев Стамболиев:

  Слоевете се използват за да има най - образно казано прегледност, яснота, селективност и бързина при работа. Подложката ("чуждият файл“) служи за да се прикачи към нов по - лек файл (“нашият“) и така тежките файлове не са вече проблем.

  Елена Узунова:

  Благодаря за разяснението :)

 • Росица Връбанова:

  Здравейте, аз съм с версия 2010, за сега не срещам трудности, но не виждам и не мога да си изтегля файловете които сте прикачили, не ги намирам никъде под видеото?

  Мария Балева:

  Здравейте, файловете са под лявото менюто с имената на уроците.Има секция оградена с червено "Допълнения към урока" и там може да видите файловете.

 • Росица Връбанова:

  разбрах откъде да направя работното поле на квадрати и с коя команда, но от къде да го направя по тъмно сиво а не бяло на версия 2010, то беше светло сиво, след като отворих прикачения файл към урока стана бяло и когато натисна грид ми става на точки цялото поле, а не на линии които да образуват квадратна мрежа?

  Краси Кръстев:

  В Модул 1 Тайните на AutoCAD интерфейса в Урок 10 - "Финна настройка на AutoCAD" са обяснении именно настоиките за които питате.

  Любомир Жипонов:

  В командния ред на autocad се пише options. После горе ляво display и отдолу colors. В новия прозорец горе - 2D model space - Uniform background - Color (select color). В прозореца на color - True color и отдолу на реда Color: 33,40,48 за тъмно сиво.

 • Properties

  Божидар:

  Друг начин за показване на палетата Properties - маркираме обект и десен бутон на мишката

  Anelia:

  Да, това работи и в 2007версия. С десен бутон след маркиране на обекта отваряме контекстуалното меню и ако изберем Properties се отваря палетата със свойства на обекта, ако изберем Quick Properties под Properties се отваря таблица със свойствата на обекта.

 • Защо

  инж.М.Линдов:

  Някой може ли да ми каже ,защо когато селектирам каквато и да е фигура във Propartis нищо не ми изписва?

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж тази тема тук в която преди време беше писал за този проблем https://aula.bg/question#id-109568000001 ( в тази темата погледни и на  венета откъде е дошъл подобен проблем - при местенето на папки ) съответно предприели някави действия от препоръчаните в тази тема:  https://aula.bg/question#id-102208000001 ( тази тема и преди като го беше задал въпроса пак ти я бях сложил ).Виж пробвай с Repair and Reinstal. Ако не се получат нещата просто преиснталирай AutoCAD. Пак ще кажа че на AutoCAD си доста често срещан проблем, лично и на мен ми се случвало - оправих го с Repair and Reinstal, понякога нещата обаче не се получават така и се стига до преинсталиране.Точно за тази тема съм се ровил доста за да видя как да се оправи като проблем в 99 % от случайте препоръките са Repair and Reinstal , ако не стане Preinstal.

  инж.М.Линдов:

  Reinstal и стана ,просто забравих сори за тъпия въпрос,смених си компа и затова стана така,мерси

 • Как да променя размера на правоъгълник от палетата със свойства на обекта?

  Георги :

  Здравейте, дали може от палетата със свойствата на обектите да се променя размера на обект - правоъгълник?Предполагагам, че ще е лесно да се стречне до необходимите размери,но ако може някак си от тази палета също ще е лесен метод. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, така просто изчетан обекта се възприема като една затворена полилиния която е от точка до точка ( vertex ).В палетата има вероятност да сменяш на всяка една точка ( снимка 1 ) координатите тоест при малки сметки и чертане с координати реално може да сменящ координатите на точките и съответно да промениш геометрията на фигурата - но това по - добре само теоритично да остане като вариант - в случая съм на точка 3 ( позиция 1 снимка 1 ), от позиция 2 снимка 1 може да смениш точката ( vertex - a ).След което позиция 3 и 4 са координати по X и Y и съответно може да промениш така координатите че да преместиш по X и Y точката - така със всички точки и да получиш желаните размери.

  Само ще спомена някои други варианти, които с напредването в AutoCAD ще разбереш :
  1. Направа на динамичен блок със един от двете параметър ИЛИ linear ИЛИ с XY и деиствие stretch така бързо и лесно да направиш така че този правоъгълник като блок да можеш да го управляваш като размери по X Y като директно пишеш размерите ( не давам пример защото би отнело много писане -  за динамични блокове са отделени два модула в курса за блокове в Аула ) ( снимка 2  и 3) 
  2. Другия вариант е да направиш параметрични  ограничения ( снимка 4 ) - и местейки само една точка на определено разстояние ( било ръчно или с X и Y координати от палетата със свойствата ) да запазиш правоъгълната форма и да си увеличил размера по X ( H ) или Y ( B ).
  Най - вероятно има и други подходи за това да не стречваш ами по друг начин да коригираш гееометрията, но аз най - бързо се сетих за тези два - като този с блока предпочитам да го ползвам в практиката - като параметъра по B и Н на правоъгълника благодарение на това че е блок директно ги задавам в палетата.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Весели празници !
  Георги :

  Много благодаря за подробния отговор. Весели празници и на теб, на всички съфорумци и на целия екип на Аула.

  Божидар:

  Здравейте! Мисля, че най-лесно ще стане с включен бутона ORTHO. Маркираш правоъгълника и чрез местене на средните манипулатори променяш размера до нужния.

  Краси Кръстев:

  @Божидар,

  Здравей, така е определено, така би следвало да се модифицира най-лесно, но конкретно идеята на Георги беше да си го модифицира от палетата със свойства.

  Както винаги в AutoCAD, има хиляди варианти за справяне с дадена задача, тук може да се нарпави и блок който да се стречва, също би било интересно решение.

 • Защо имам проблем с палета Рropertiеs?

  Алекс:

  Здравейте, версията е Autocad 2014 LT

  когато се опитам да променя linetype scale ( в палета Рropertiеs) на селектирана пунктирна линия тя не се коригира, видимо остава същата, въпреки че показва новия мащаб. Когато чертая нова тя има новия мащаб, видимо е с по-ситен пунктир напр., но старата линия как мога да я променям. Преди на стари версии непрекъснато използвах палета Рropertiеs.
  Освен това когато маркирам кръг в палета Рropertiеs липсват данни за radius i diameter, как да работя?


  Антони Радованов:

  Опита ли с командата regen да внесеш промените? Друго което можеш да опиташ е да провериш стила на изобразяване от горния ляв ъгъл, може случайно да се е сменил на conceptual или нещо друго от тези. Правилният стил е 2D Wireframe.

  Алекс:

  погледнах един въпрос горе, Repair and Reinstal ? 


  Антони Радованов:

  Това винаги е вариант, просто аз не съм опирал никога до там и за това не съм се сещал.

  Алекс:

  не мога да намеря 2D Wireframe / conceptual... 

  Антони Радованов:

  Намира се в левия горен ъгъл на чертожното пространство. Щрака се върху режима и от падащото меню се избират различните стилове за визуализация на чертожното пространство.


  Алекс:

  няма нищо при мен там

  Алекс:

  и колкото и да натискам няма падащо меню

  Антони Радованов:

  Да нормално е да няма, не обърнах внимание че сте с леката версия, а в нея не е включено триизмерното чертане. Това са функции за триизмерно изобразяване в общи линии и за това ги няма.

  Краси Кръстев:
  gif?link=MTYwODM0OTU

  За същото става дума  тук :
  https://aula.bg/question#id-128038400001
  Десислава Вълчанова:

  Само при мен ли клипът е без звук?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава Вълчанова.

  За кое видео става дума това което към самия урок, или видеото което съм дал като допълнително във темата тук във форума?

  При мен звук има и при двете.

  Кой е browser-a който ползваш и с кой видео видео плеър?

  Десислава Вълчанова:

  Проблемът е във видеата, които споделяте в коментарите, тези които са към уроците са със звук. Използвам Мозила, но не знам кой е плеърът, не знам и как да проверя.

  Краси Кръстев:

  За видеото от коментарите, няма алтернатива за плеъра.

  Пробвай да го отвориш през google chrome.

  или пък да отвориш този линк през отделен прозорец https://aula.bg/u/MTYwODM0OTU , тогава вече би трябвало да имаш възможност да гледаш видеото с по-новия плеър на Аула - снимка 1.

  Увеличи си звука на плеъра и самото аутдио към слушалките (колонките) докрай, тъй като е наистина малко тихичко видеото.

  Снимка_1

  Десислава Вълчанова:

  В google chrome тръгват със зву, благодаря!. Но е странно, досега съм гледала клиповете без проблем и изведнъж част от тях нямат звук, каквато и настройка да има на плеъра няма как да ми спре звука на част от клиповете.

 • Има ли "палети" във версиите преди 2009?

  Stanlyman:

  Ако правилно разбрах от урока във версиите преди 2009 няма "палети"

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли посочиш точно къде в този урок " Тънкости при работа с палети " се споменава че преди 2009 липсват палетите в AutoCAD.


  Преди 2009 версия липсва ribbon интерфейса, иначе мога да гаратнтирам че в 2007 например има палети - properties и tool палети.
  Stanlyman:

  Привет, не го пише никъде, но поради факта че там го няма "ribbon"-а попитах това. Сега разбрах - properties-tools. Благодаря

 • Как да променя кривите линии ,защото с орто не става?

  Деница:

  Здравейте,надявам се да можете да ми помогнете!Аз съм с Autocad 2010,явно съм натиснала нещо и всички линии на схемата ми станаха криви(след като са начертани),дали знаете откъде идва проблема?!

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема не е от Ortho. В случая проблема идва от това че си завъртяла координатната система.Това много често се случва когато е задържан Shift и съответно е задържан scroll - a на мишката за да се използва PAN.

  За да разрешите проблема изпишете в командния ред командата PLAN ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  След което AutoCAD ще попита какво точно искате да направите дали да запазите тази координатна система ( снимка 2 позиция 1 ) дали да изберете нова локална координатна система ( UCS - снимка 2 позиция 2 ) или да изберете стандартната координатната система за AutoCAD ( World - снимка 2 позиция 3 ).

  Снимка_2

  • Изберете последната опция World * и следва да минете в равнината X0Y и съответно да виждате всичко както бихте искали да се визуализира.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Деница:

  Благодаря ви много :)

 • Защо нямам в менюто palettes?

  Корнелия Димитрова:

  Здравейте, като отида на view ми се появяват само тези иконки

  Какво да направя за да ми се появят palettes?

  Корнелия Димитрова:

  Всъщност като използвах команди CTRL+1 и CTRL+3, за които прочетох по-горе, сега се появиха и тези допълнителни опции. Благодаря

  Богдан Мирчев:

  Здравейте, свалих си файла "palettes.dwg", но когато се опитах да маркирам кръга или квадрата, за да ги променям - не успях. Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Богдан.

  Какво точно се случи, че неуспяхте да маркирате кръга или квадрата, избобщо не се маркират или?

  Един по един ли се маркират, т.е. не могат да се маркират всичките наведнъж или?

  Малко повече информация какво точно се случва при опита ви за маркиране, как се държи програмта за да може да се даде и по-точен отговор на въпроса.

  Богдан Мирчев:

  Здравей Краси. Версията ми е Autocad 2014. Изобщо не се маркират. Опитах първо кръга после и квадрата. Курсора се държи така сякаш ще чертая нова линия и ми излиза над командния ред: Comand:Specify opposite corner or

  Краси Кръстев:

  Добре това означава че си започнал "селекция в прозорец" т.е. програмта иска от теб да избереш втората точка от този прозорц на селекция. За да селектираш само един обект то натисни Esc за да се увериш че ще излезнеш от всякакъв режим на активна команда и след това кликни точно върху обекта следва да селектираш обекта.

  Ако искаш да селектираш с правоъгълен прозорец, то избери първа точка и след това втора точка лседва да направиш един правоъгълник и всичко което заградиш в правоъгълника или пресечеш (ако правоъгълника е зелен) следва да се селктира и да можеш да го модифицираш.

  Богдан Мирчев:

  Селектирането в прозорец се получи, но аз исках да ги маркирам по отделно, за да приложа лекцията за работа с палетите, защото при общото селектиране не могат да се променят размери. Зелена е окръжността, а квадрата е червен. Не знаех, че цветовете имат значение в този случай

  Краси Кръстев:

  Цветовете на селекция имат значение. По отделно може да се селектират като кликнеш върху част от обекта само веднъж. Т.е. кликни нкяъде в част от окръжността или върху правоъгълника ( например върху страна от квадрата) и следва да сектираш само един обект ( Polyline или Circlе зависи какво си избрал), чийто свойства са описани в палетата Properties.

  Богдан Мирчев:

  Краси,получи се. Благодаря за точните указания.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че се е получило.

 • Здравейте! Очарована съм от начина по който демонстрирате възможностите!

  Весела Йорданова:

  Работя с AutoCAD 2016. Не успявам да подредя палетите /при няколко отворени/ по вертикала на екрана и съответно да ги превърна в икони. Къде е проблемът? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Весела.

  Страхотно е че ти харесва начина по който са показани възможностите на AutoCAD.Страхотно е и че са ти полезни.

  По отношение на палетите - това което разбирам от въпроса е че искаш да са вертиклани и да си прилепиш към една от вертикланите страни на екрана. Ако е така и това не се получава, то кликни на палетата с десен бутон (снимка 1 позиция 1) и след това остави отметка на Allow Docking (снимка 1 позиция 2). След като имаш тази отметка вече може да прикрепиши палетите в някой от избраните вертикални страни на екрана.

  Снимка_1

 • Как да махна маркировката?

  Светла:

  Как да махна маКркировката?

  Светла:

  Два урока по-нататък ,разбрах.С UNDO всичко се управя.Една стъпка на зад и готово.