Добавяне/премахване на подробни точки от полилиния - Add/Remove Vertex

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Може ли да изкарам курса с малко по - стара версия ?

  Владо Димитров:

  Значи аз от началото на курса ползвам версия 2013 и за сега всичко показано със версия 2015 си го правя и със 2013 само табовете за сега,мисълта ми е ще ми свърши ли  работа и версия 2013 за този модул?компютъра ми е доста старичък и не може да се инсталира 2015 само 2014 и то ако преинсталирам със WIN7.абе аз много се вълнувам от този курс и изобщо от случващото се,благодаря:)

  Краси Кръстев:
  Здравей, няма проблем и да си с версия 2013, въпреки че винаги е хубаво да ползваш и свикваш с последната версия на 
  даден софтуеар.Реално в посления модул е направена една ретроспецкия на софтуера, пък и в 2014 и 2015 реално не са и чак толкова много допълнителните неща... ( в модул както виждаш може сам да се увериш в това ) лично на мен в 2015 ми харесва новата опция за подравянване на едноредов текст, нововъведение в 2014 пък табовете така са добра опция.Това е лично мнение от гледна точка на това какво ми трябва чисто практично, така че изгледай модул и ако видиш нещо което е показано 
  и би ти вършило работа в твоята практика и би ти спестило време, НО го няма в 2013 тогава задължително се замисли за инсталация на нова версия при по - удобен момент.
  Владо Димитров:

  Здравей,ами и на мен ми допада това със табовете във 2014 а за сега от това което видях до тук ми допадна действието което показва какво ще се случи при дадена команда и тъмната тема на интерфейса ми харесва,благодаря за отговора:)

  Николай:

  Една добавка. Когато се маркира междинната точка и се натисне клавиша Ctrl един път - дава командата 'ADD VERTEX', когато се натисне два последователно пъти бутона Ctrl - дава командата 'CONVERT TO ARC' при три последователни натискания (при положение, че е повече от една междинна точка) на клавиша Ctrl - дава командата 'STRETCH'

  арх. инж. Краси Петрова:

  Мерси, Николай!!! Това много ми хареса!!!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Maria.

  можеш да го направиш, посредством използването на локални координати.

  Да речем че имам жълтата линия (снимка 1 позиция 1) и искам от средната точка да създам нова точка, която да позиционирам в червената точка (снимка 1 позиция 2), която има локални координати спрямо средната точка по x=0; и y=15 (снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Избирам средната точка от полилинията (снимка 2 позиция 1) и кликвам на Add Vertex (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  Съответно AutoCAD ме пита къде искам да поставя тази нова точка - снимка 3 позиция 1.

  Снимка_3

  Задавам координати за X и Y, като локални спрямо точката от която започнах създаването на нова точка, а именно @ 0 , 15 - снимка 4 позиция 1.

  Снимка_4

  Резултатът е показан на снимка 5.

  Снимка_5

  Новата точка от полилинията се намира на разстояние 15 по Y и на разстояние 0 от ос X спрямо точката която използвахме за създаване на нова подробна точка (Vertex).

  Надявам се това да е бил търсения ефект и да съм бил полезен с отговора.

  Maria:

  Благодаря ти Краси за изчерпателният отговор

 • Как полилинията не се вижда под РШ без да се прекъсне?

  инж. Гергана Иванова:

  Здравейте, нямам спомен дали го имаше някъде в предните клипове, но тук ми направи впечатление, че РШ над полилинията прекъсва самата линия, като линията запазва цялостта си без да е необходимо да се прави трим през шахтата и с това да с епрекъсва линията. Това, което ми хрумва е с Draw Order, но с него пак ще се вижда полилинията под шахтата. Ако може да обясните как се случва това?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Гергана.

  Да има такава възможност.

  Идеята е да се използва Wipeout за блока за шахтата, който да "прикрива" линията която минава през шахтата. Идеята е да се направи Wipeout във формата на кръг ииии хитринката кяото се ползва е да се зададе Wipeout за полилиния, която достатъчно добре описва окръжност ( казвам за полилиния т.к. не може директно да зададеш wipeout за обект окръзжност ).

  Тази полилиния, която може да опише достатъчно добре окръжността (шахтата) може да се направи посредством използването на командата полигон вписан в окръжност, като за полигона се зададат много на брой страни, така че той да опише достатъчно добре окръжността.

  Нагледно как се прави това може да видиш тук в това видео от курса за Блокове в Aula:

  [Най-често срещаната грешка при работа с блокове][(https://aula.bg/autocad-blokove-nay-chesto-sreshtanata-greshka-pri-rabota-s-blokove)