Създаване на скосявания, заобляния и "офсет"

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя команда правим заобляния?
fillet
chamfer
offset
 
С коя команда првим скосявания?
chamfer
fillet
offset

Въпроси и отговори

 • Таня Димитрова Сиракова:

  Иконите на последните 4 панела (Properties, Groups, Utitlities, Clipboard) при мен не се виждат директно, както е на вашия екран, а едва след като доближа панела. Как да направя да се виждат направо иконите, а не имената на панелите?

  Иван Цукев:

  @Таня

  Ако екранът е по-малък Аутокад автоматично ги смалява.

  Другият вариант е всички икони да са смалени и да ги увеличим като кликаме на иконката, която е на края на рибон разделите. След Home, Insert, Annotate и т.н. има едно триъгълние което като се кликне иконите се променят, като се кликне още веднъж добиват друга форма. Кликайте го докато иконите са такива, че да са удобни.

  Данчо Русев:

  Здравей Иван,

  Курсът е перфектен и изключително полезен. Уроците са добре направени и ясни за разбиране, а коментарите под тях добавят допълнително полезна информация. Поздравления за теб и целия екип на АУЛА.
  Нека това не се приема като забележка, произношението на командата FILLET е ( 'filit ).
  Поздрави и на Миро - коментар No.1
 • Как да зададем скосявания по цялата полилиния?

  мирослав маринов савов:

  Здравей Иване, гледам всички видеота с интерес някой неща доста ми помагат,искам само да кажа ,че за дадения случай в които масата всъщност представлява затворена полилиния ,когато се избере FILLET или CHAMFER по-добре е да се използва подопцията POLYLINE и зададения радиус или скосяване се прилага върху цялата полилиния ,много по-бързо става

  Иван Цукев:

  Мирослав,

  да, определено добър съвет.

  Така става значително по-бързо, когато имаме полилиния, която има повече точки. Тези опции са малко известни за разлика от командата fillet.

  Иванка:

  Аз като задам FILLET, после Р за полилиния, като я посоча, то ми изписва, че е заоблило, а то не е (и няма как, защото никъде не ме пита за радиус). Някак си трябва да задам и двете едновременно (примерно Р и 4), а не знам как.

  Рени:

  Здравей Иванка, първо избираш Fillet, после стойност за Radius, и след това Polyline и при маркиране на обекта всичко се заобля, аналогично е и за Chamfer.

  Румяна Русева:

  Полезно допълнение към урока. Благодаря.

  Константин Желев:

  Спестих 15 минути на ден :)

  Петя:

  Благодаря! И аз спестявам време :)

  Иван Иванов:

  Браво, полезен съвет !

  Николай Николов:

  Още един път ползата от ровене във форума! Може би най-бързия начин да се начертае един релсов път със съотоветните радиуси на закръгления.

  Димчо Димов:

  Благодаря,полезен съвет!От форума се учат много полезни неща.

  Константин Петров:

  разгледайте и другите подопций на filet i Chamfer. Ако след стартиране на Filet и въвеждане на радиус натиснем t за trim ентър, после n за no trim ентър, избираме обектите и ентър. Така се показва дъгата, но се запазва и ъгъла. За да се махне после подопцията No trim трябва след въвеждане на радиуса да натиснем t ентър и пак t ентър

  Можем също да стартираме filet, задаваме радиус и после натискаме m за multiple, така можем да скосяваме колкото ъгли искаме , без да се налага да стартираме командата отново и отново за всеки следващ ъгъл.

  Извода е, след стартиране на дадена команда ,да хвърляме по едно око за подопците долу в командния ред

  Весела Йорданова:

  Прекрасно, Благодаря! Полезно и бързо с използването на polyline! Начинаещи като мен - отделяйте време на всичко след учебното видео, и то детайли! Успех!

  Спаска Василева:

  Благодаря Константин Петров, дълго се чудех защо ми остава ъгъла след скосяването. Тъй като съм зле с английския език ми е трудно да ползвам подопциите.

 • Деница Янева Стефанова:

  Имам проблем - немога да сваля файловете към урока. Изписва Application not found. Каква може да е причината? Благодаря

  Иван Цукев:

  Това се получава само под това видео или на всички уроци?

  Преди малко тествах и уроците се свалят. Можете ли да пробвате с десен клик и Save As или през друг броузър?

  Деница Янева Стефанова:

  Да, получи се с десен клик и се появява Show in folder. Благодаря .

 • Станислав:

  Здравейте , искам първо да изкажа благодарности към инж. Цукев за безупречният курс които е създал . Въпроса ми е следния , има ли възможност при POLYLINE да маркираме само определен ъгъл , които да заоблим или скосим.

  Краси Кръстев:

  Да има възможност, fillet /chamfer след което избирате първото след това второто рамо на ъгъла от полилинията който искате да заоблите или скосите.

  Станислав:

  Благодаря , получи се

  Христо:

  При мен нищо не се получава,дайте ми малко по-подробна информация,моля!

  Краси Кръстев:
  @Христо.

  Ето една статия от блога на инж. И. Цукев.  https://blog.tsukev.com/autocad-fillet-vs-chamfer.html

  Освен това в точно това видео под което е зададен въпроса. Видеото основно е насочено за тези две опции на AutoCAD Урока е

   "Създаване на скосявания, заобляния и "офсет" " мисля че от урока следва най - добре да се разбере... 


  Както и  из форума ако в търсачката пробвате с fillet или chamfer следва да ви излезнат интересни теми както за напреднали така и за начинаещи.  Христо:

  Благодаря много,сега вече разбрах как става!

 • Как се прави заобляне на свързани фигури в общ контур?

  Еким:
  Много ми харесва курсът и възможностите на програмата Auto Cad.

  Направих упражнението към урок 5 (Fillet, Chamfer Ofset). Всичко стана добре, докато не реших да заобля и двете части на седалката на дивана от примера, така,че да изглежда като на фиг. 1.  Те са два правоъгълника от полилиния. Започнах с командата Fillet и на първото заобляне - в горния край на дивана изчезна прилежащият подлакътник  (фиг. 2). На второто заобляне в противоположния край изчезна и другият подлакътник, а седалката от две части стана една (фиг.3).  Пробвах като започнах и от средата - тогава на второто заобляне изчезва останалата част от седалката. Може ли да се направи желаното заобляне на комплекс от фигури с команда Fillet ? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да се направи желаното заобляне, проблема ти и два от там че подлакътника и седалката на дивана са два отделни обекта ( правоъгълници - който представляват затворени полилинии ), когато тръгнеш да избираш линиите които трябва да се заоблят ти избираш едната права от подлакътника, а другата от седалката и ето го и проблема от там AutoCAD ти заобля тези две линии премахвайки ненужните елементи на полилинията ( тази на подлакътника ), ЗАТОВА трябва да се увериш че избираш прави само от седалката, когато си искаш да заоблиш ръбовете.Как да си сигурен кое точно избираш, когато имаш препокриващи се обекти ( седалката и подлакътника в случая ) може да прочетеш внимателно тази статия от блога на инж.Иван Цукев  - https://blog.tsukev.com/autocad-izbor-na-obekti.html , както и да изгледаш и приложения видео клип.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Еким:

  Благодаря, става перфектно и по двата начина. Когато обаче и двете страни на ъгъла, който искам да заобля са "под" други отсечки, е възможно да се селектира само със "selection cycling", или поне аз успях само така да го направя.  

  Краси Кръстев:

  Ами виж да не би да си пропуснал отметките в Options - Selection - Selection Preview и двете отметки - показаните в позиция 1 на качената снимка.Тогава при активна команда ( или неактивна ) с Shift + Space минавайки над препокритите обекти може да ги превключваш.

  Андрей Танев:

  Еким, виж примера на Мирослав(първи коментар) Fillet-Polyline-R-5(например радиус 5) и кликни върху една от линиите на правоъгълника.

 • Как да направя неправилна дъга?

  Росица Певецова:

  Здравейте,


  Честити и успешна Нова Година!

  Имам следния въпрос: как да направя неправилна дъга? Трябва да съединя т.Т5 и Х2, както и Т5 и Т (какато са на чертежа на ръка) с неправилна дъга. Червените линии в AutoCAD чертежа трябва да са като на чертежа на ръка. Има ли някаква възможност права линия да я придърпам в произволна точка и изкривя както аз искам (със заобляния не ми се получава)? Или друг начин?
  Извинявам се за качеството на чертежа на ръка и снимката от телефона - само за показно са какво ми трябва!


  Краси Кръстев:

  Здравей, 

  пробвай с Spline  ( Fit или CV ) - снимка 1 позиция 1 и 2 мисля че ще постигнеш търсения резултат.
  Росица Певецова:

  Супер, точно това ми трябваше! Получи се :)

 • Защо OFFSET/THROUGH не е точен?

  Aлбена:

  Здравей! От известно време имам проблем с командата OFFSET. Когато имам обекти, които искам да копирам на различни дистанции използвам THOUGH, посочвам обекта, въвеждам стойността и натискам ENTER. Но разстоянието, не е точно толкова, колкото съм въвела. Например ако съм задала 15, обектът се премества на 15,45 или 14,67. Не кликвам с мишката на приблизително място, та да идва от там грешката, а потвърждавам стойността с ENTER. Ако DYNAMIC INPUT е активно, този проблем го няма, но опцията много бави лаптопа. Преди не съм имала подобен проблем.

  Краси Кръстев:
  Да, това е така, защото използваш Through ( при него задаваш точка до която трябва да стигнеш с обекта ),
  а не Distance ( тук задаваш разстоянието на което ще бъде offset - натия обект, спрямо избрания от теб "offset-ван" обект ) 
  Затова препоръката ми е не ползвай Through,
  ами Distance така със и без DYN няма да имаш проблеми задавайки разстояние т.е. 1. избираш обекта, 2. стартираш Offset и 3. директно изписваш разстояние не посочваш Through.
 • Защо един вид се "изчерпва" заоблянето на правоъгълник с Offset размножаване в посока навътре в него? 

  Костадин Петков Костадинов:

  Упражнявах се с фигурите от урока ; частите на канапето и масата ги заоблям и скосявам с Fillet и Chamber като избирам опцията чрез Polyline за по-бързо. Забелязах, че след размножаване с Offset навътре с някаква offset distance в един момент AutoCAD спира да ги заобля пропорционално според скъсения размер и ги размножава с абсолютно прави върхове. След зумване не виждам да има заобляне. Това от настройките на Аутокад командата ли е или наистина се "изчерпва" ресурса ?. При размножаване навън от заобления правоъгълник няма проблеми. Можеш да размножиш безкрайно много правоъгълници със заобляне.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Идеята на командата offset е да отмества ( като го и копира ) даден обект с точно определена от нас стойност.

  Ако имам един правоъгълник снимка 1

  и реша че ще го offset - на с 10 единици, все едно правя следното: всяка една от страните на този правоъгълни ги копирам с 10 единици навътре, като при това копиране trim - вам ( изтривам ) излишните линии.

  Така на снимка 2 вече имам два правоъгълника като всяка от страните на вътрешния правоъгълник е намален с по 10 единици.

  Всичките тези операции стават благодарение само на една команда offset. Тя реално прави същото, което обесних в горните редове.

  СЕГА :

  Да речем че искам да заобля ръбовете на този правоъгълник с радиус 10 см съответно получавам закръглението - снимка 3.

  Искам да Offset - на получената четвърт окръжност с радиус 10 единици на разстояние 10 единици..... какво ще се получи ако следвам горната логика, която описах имам четвърт окръжност с радиус 10 единици копирам го на отстояние 10 единици и изтривам излишното какво ще се случи

  радиус = 10

  изтривам = 10

  10 - 10 = 0 т.е. нищо или по скоро ще получа точка, чисто геометрично няма как да получа окръжност с радиус 0.

  При положение * че *Offset следва тази логика, се случва същото при offset на 10 единици при закръгление 10 следва геометрично да не може да получите закръглени и съответно, AutoCAD не го и прави, просто съединява без закръгление.

  Извод :

  Изчерпването идва от геометрията на заоблянето

  И по точно от радиуса на заобляне и това до колко искаме да offset - нем обекта.

  НЯМА КАК да имам заобляне от 15 единици и да offset - на с посока навътре от 15 или повече от 15 единици.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да сме решили този казус.

  Костадин Петков Костадинов:

  Разбрах. Благодаря Краси! Това си чиста математика

  Божидар:

  Ако е необходимо всички правоъгълници да имат еднакъв радиус на Filet, то първо можем да направим Offset а после Filet. Ако при стартиране на Filet първо изберем Multiple и после Polyline, то съответно може да направим еднакъв радиус на всички обекти без да излизаме от командата.

  Краси Кръстев:

  @Божидар добро допълнение, следва да се спестят няколко действия.

  Николай:

  Същия резултат се получава и с командата Chamfer. Наистина за пореден път се убеждавам, колко е ценно да се четат коментари под всяко видео.

 • Как да Fillet - на и Cramfer - на даден правоъгълник, без да остават правите му ъгли?

  Dimitur Todorov:

  Когато направя промените чрез горе посочените команди правоъгълника се променя но остават правите му ъгли, а заоблените линии ми ги дава като отделни.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Стартирай, командата Fillet (снимка 1 позиция 1) и след това избери Trim (снимка 1 позиция 2) от комадния ред или посредством T от клавиатурата.

  Снимка_1

  След това излиза опция за Trim - избери TRIM (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  След което доизпълни командата Fillet (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  Резултатът е на снимка 4.

  Снимка_4

  Веднъж ако направиш тази настойка да е TRIM и затвориш файла (без да имаш други отворени файлове) със запазване на промените, следва тази настройка да остане по подразбиране.

  Dimitur Todorov:

  Благодаря за бързия отговор Краси, получи се. Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Супер е че се е получило!

  Моля!

 • Как да настроя chamfer

  Mariq:

  Здравейте! Има ли някаква настройка за chamfer, която мога да направя и така за d1 да ми отрязва по x, а за d2 по y?

  Teodor_RR:

  Здравейте! Не ми е известно да има възможност за такава настройка. Командата е предвидена да отрязва/удължава и съединява линии/полилинии с произволно взаимно положение и произволна ориентация спрямо координатната система в чертожната област, а това, което Вие търсите е частен случай. Мога да Ви дам една идея, но и тя се отнася също за частен случай. Ако ползвате командата върху полилинии (трябва да са съединени в ъгъла, в който ще chamfer-вате), можете да настроите d1 и d2 като имате предвид, че d1 ще е разстоянието по ос Y, а d2 ще е по ос X. След това ползвате Chamfer с параметър P (polyline) и селектирате полилинията, която както горе казах, трябва да е една (или ако са две трябва да ги обедините предварително). Иначе - вероятно съществува (а ако няма може да се напише) lisp за тази цел, но аз не съм попадал на такъв.

  Mariq:

  Много благодаря за отговора. Явно просто ще трябва да свикна, че с тази команда първото разстояние о по y.

  Teodor_RR:

  Не съвсем. Това важи само в случая, когато ползвате командата с параметър "P" (за полилиния). Ако не въведете "P", тогава разстоянията зависят от това в каква последователност селектирате линиите/полилиниите. С други думи - първата селектирана линия ще се отреже с d1, а втората - с d2.

 • VAiOS:

  Щеше да е хубаво ако има настройка на Fillet, която да обръща закръглението на вътре, но аз за такава не знам. Ако въпросът е въобще как може да се случи това, без значение, че ще е изпълнено с малко повече движения, ето две предложения:

  1. Fillet по стандартния начин + Mirror на получилата се дъга.

  2. Чертае се кръг с желания радиус. Поставя се, така че центърът му да съвпада с пресечната точна на двете линии за заобляне. Маркира се всичко и се Изтрива излишното чрез TRIM

 • Как да променя мащаба на мебели, за да станат съвместими с помещението?

  Дара Петкова:

  Здравейте, интересувам се, как да променя мащаба на копирани мебели, взети от интернет, тъй като са твърде големи за моя чертеж на помещението?

  Антони Радованов:

  Измери някой характерен размер на мебелите с командата MEASURE. След като го измериш прецени колко трябва да е този размер в действителност за да е спрямо твоя чертеж. Раздели действителния размер на този измерен в началото. Ще получиш множител (число по-малко то 1) с което да намалиш мебелите с командата SCALE. Освен цялата тази математика, опитай да си настроиш коректно единиците на файла си UNITS. След това вкарай блока с INSERT и избери файла, в който се намира масата от бутона Browse. Ако настройките на чертежа ти и настройките на блока са коректни няма да се наложи никакво намаляване със SCALE, масата сама ще се намали да е колкото трябва.

 • как да направя  скосяване- Аутокат 2017. не се получава както е в урока,

  Марица Кирова:

  как да направя скосяване- Аутокат 2017. не се получава както е в урока,

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марица.

  Когато се опиташ да направиш скосяване и то не се получава AutoCAD изписва ли нещо?

  Пробвай да направиш скосяването с различни размери, защото може да си раздала голяма стойност на скосяване, която да не може да се осъществи за скосяването.

  Марица Кирова:

  Blagodaria. sega ste probvam

  Краси Кръстев:

  Супер, пробвай и драсни един ред да кажеш дали се е получило :)

  Марица Кирова:

  Ох, честно казано по някога става а по някога не. Мисля че правя системна грешка. Сега има още2 проблема. В Riban раздел View нямам всичките икони. Скрих ги от себе си и немога да ги намеря. Другия ми проблем е че не винагив лентата за състояние Skale to fit мащаба като искам да променя от Custom блокира компа и не ми дава възможност за нищо да направя. Благодаря ти Краси че отделяш време,