DataExtraction. Тежката артилерия за количествени сметки ЧАСТ I

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Забележка към видеото

Това е интродукция към урока за DataExtraction. Двата примера са в част 2 от урока. Изберете част 2 от менюто вляво, за да видите примерите.

Въпроси и отговори

 • Solni4ka :

  При LT-то има там някаква команда за създаване на външен файл, който има възможност да изнесе част от информацията за количествата, но така и не можах да я разгадая как работи. Не успях да намеря и форум или урок с разбираемо обяснение.

  Иван Цукев:

  @Соня

  Външния файл е базата данни, в която Аутокад записва информацията си. Както съм написал в точка 2 от стъпките: "Оставяме изборът по подразбиране “Create a new data extraction” и натискаме “Next”. AutoCAD ще ни попита къде да запише файл с разширение DXE, в който се пазят настройките за извличане на данните. Освен ако нямате нещо друго в предвид, най-лесно е да се запише в директорията с основния чертеж."

  Даниела Ангелова:

  Правилно ли разбирам, че и в LT-то има възможност за създаване на автоматична количествена сметка? Аз изобщо не откривам как да направя стъпка 1, че да стигна до стъпка 2. Моля, ако някой може да ми обясни как с LT да осъществя стъпка 1 (dataextraction липсва и като команда и като икона)

  Миглена:

  А може ли по някакъв начин да за създаване на автоматична количествена сметка?

  Иван Цукев:

  Милена, кажи какво точно имаш в предвид. Ние създаваме автоматично количествени сметки или с data extraction или с autolisp-ове, които ние си пишем.

 • Dimitar Dimitrov:

  Има ли начин както в Archicad да получаваме автоматична спецификация на квадратура /кубатура/ на стени, плочи,...знам че там се чертаят 3D обекти, но няма ли настройки в Autocad, които да позволяват да се задава примерно височина на стените към дължината на всички линии, които сме ползвали за изчертаване на стени и да излиза автоматично в табличен вид квадратурата. В общи линии въпросът ми е: Как да си вадим подробни количествени сметки, а не само бройки, и дължини на линии, било то за ВИК или Ел. Има ли начин да вадим количества на бетон, тухли т.н. или пак трябва ръчно да го правим?

  Иван Цукев:

  @Димитър

  Това е методът с AutoCAD.

  Аналогът на ArchiCAD е Revit. Там се работи с обекти и това е възможно.

  Revit обаче не е за всеки. Много сложна програма е и има много ограничения. Аутокад е доста по-гъвкав.

  Две важни неща ако разглеждате Ревит като алтернатива: Първо се изисква сериозно обучение (докато Аутокад много хора го ползват криво-ляво без обучение, това за Ревит не е възможно). Втори се изисква още по-сериозна финансова инвестиция за мощен компютър. И предимствата обаче не са малко. Особено за архитекти върши чудесна работа.

  По принцип аз препоръчвам човек да се порови в Ревит. И едното не пречи на другото. Ревит не изключва работата с Аутокад, напротив, за някои специалности е невъзможно да се работи само на Ревит.

  Николай Николов:

  Може всичко което желаеш да го постигнеш с Аутокад. Трябва елементите на един чертеж да са подготвени за последващата количествена сметка. Например за стена да си създадеш динамичен блок с променливи параметри. И три броя атрибути - за дължина, ширина и височина. Ширината и дължината ще приемат размерите на основата, а височината ще се задава. Като имаш тези три размера ще имаш и обема и повърхността на елемента. Така за колони, основи, фундаменти, врати и прозорци. Всичко това може да го сортираш по размери в екселската таблица. Хубаво и да използваш и пивот таблица за това. По отношение на линейните обекти различните сечения и видове с полилинии в различни слоеве и лесно става кол. сметка с Data Extraction. За контрол с липс програмата на инж. Цукев за количества на полилинии. Всичко това е общо казано и зад него се крият много неща. Ако искаш изпрати имейл, ще ти пратя някои неща готови за да не откриваш топлата вода. Поздрави!

 • Галина Димитрова:

  По повод площта и обема на стени и други елементи - опитах с площ на стените и се получи така. По описания начин изчислявам дължината на линиите за стените - примерно интериорни, фасадни и пр., дори на бани и мокри помещения може отделно - за да се сметнат бои, мазилки, плочки и т.н. Линиите на различно обработени стени могат да се сложат в различни слоеве или в един слой с различни цветове (като се включи и цвета за сортиране). После, като се направят по видове, има опция да се добавят колни с формули. Аз опитах с формулата "дължина"х3 (премам го за височина на етажа) и получих повърхнините на различните видове стени. Предполагам, че може да се направи колона, където да се извади площта на вратите от тази на стените или на прозорците (при фасадните стени) - чрез имената на съответните колони, където те са преброени и пресметнати като площ. Струва ми се теоретично възможно, но последното не съм го пробвала. С друга формула - примерно умножаване по височината и дебелината на стените може сравнително точно да се сметне обемът на преградни, фасадни стени и пр. Също на бетонни елементи - плочи, шайби, колони. Права ли съм или това са някакви бабешки начини и прекалено сложни?

  Иван Цукев:

  @Галина

  Права си и може да стане така. Не са бабешки начини, а съвсем нормални формули на принципна на Excel.

  Дали е прекалено сложно - не мисля, но важното е да успееш да го стандартизираш и да го ползваш за всички обекти. Така следващият път след като си създадеш проекта вече в коректните цветове - имаш готова количествена сметка.

 • Десислава Иванова:

  Каква може да е причината при мен полето Count при създаването на таблицата да не се появява ?

  Иван Цукев:

  Кликни на отметката "Show count column"

 • Нели Георгиева:

  Здравейте! Правя стъпките както сте показали във видеото, но като стигна до Combine Record Mode виждам, че тази операция не ми е активна. Каква може да е причината?

  Нели Георгиева:

  Намерих отговора и сама......всъщност Combine Record Mode се активира, когато избрах повече от един тип линии, чиито дължини исках да извадя в спецификацията

 • Как да приложа видяното в LT-версия

  Даниела Ангелова:

  Виждам, че не само аз съм с горецитираната версия на Аутокад. От коментара на "soni4ka" и отговора на г-н Цукев, оставам с впечатление, че има някакви възможности и за нас, но аз изобщо не намирам командата за стъпка 1. Моля за по-подробно обяснение къде да я търся, тъй като на показаното във видеото място я няма.

  Solni4ka :

  Здравейте, Даниела! Няма такава команда в ЛТ, която да прави автоматична количествена сметка. Когато зададох въпроса имах предвид командата EATTEXT, която не е за това, по-късно го разбрах. Аз лично за количества използвам командата Select similar, защото става сравнителни бързо с бързото набиране, при положение, че всички елементи са ни блокове. За съжаление не мога да помогна с друга информация. Имам доста работа и все не намирам време да се поровя повече, не може да няма начин. Намеря ли ще се погрижа г-н Цукев да предостави информацията на всички. Поздрави и успехи! 

  Solni4ka :

  Пропуснах да кажа, че и с BCOUNT също е доста удобна работата.

 • Как да вмъкна командата dataextraction?

  Юлиана:

  Здравейте,

  ползвам AutoCAD LT 2013, появи ми се следния проблем: при опит да ползвам командата dataextraction, установих, че липсва нито като иконка в Insert, нито като команда. Как да я вмъкна, и изобщо има ли вариант.

  Краси Кръстев:

  Здравей, в LT версиите липсват доста функции ( доста орязани са тези версии на CAD ) спрямо пълните версии ( една от който е иманно Data Extraction ) - ето една тема от блога на инж. Цукев в която се коментира именно използванто на LT Версии  - https://blog.tsukev.com/autocad-ili-autocad-lt.html#more-2608 може да прочетете и да видите какво още липсва като цяло в LT версиите, както и някои интереснии коментари под темата.Отностно проблема ви за изваждане на информация ( атрибутна информация от блокове например ) може да използвате ATTEXT ( тази команда я има и в LT ), ако не сте я ползвали и ви затрудни пишете мога да ви дам пример, който да ви покаже накратко принципа на действие на тази команда ( не е като data extraction , но в някои моменти върши работа ).Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Христина Машева:

  Здравей Юлиана,

  по твоя проблем вчера направих тема в триковете, как се използва споменатата от Краси команда ATTEXT, тъй като е дълга за обяснение тук. Но тя е само за изкарване на информация за блокове :) Ето линк към темата: https://aula.bg/uroci-alternativen-nachin-na-dataextraction-v-autocad-lt
  Юлиана:

  Благодаря Ви за полезната информация. :)

 • Защо Update Table не се активира?

  Galina Hineva:

  Здравейте, когато искам да актуализирам таблицата, след нанесени промени в чертежа, при задаване на Update table data links, нищо не се случва. Не ми излиза диалоговия прозореца и количествата в таблицата не се коригират. Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Здравей, имам няколко предположения за загуба на връзката между чертежа и dataextraction - a - виж да не би да си изтрила връзката, да не би да си преименувала /преместила/ чертежа, или пък да не би да си изтрила source файла в който се пази информацията за dataextracion - a , може и да си заключила таблицата да не се update - ва общо взето има доста варианти.


  Основната грешка която се допуска е когато има пресметване не на чертежа на друг компютър и съответно dxe файл не се намира на същото място където е запаметен като пътека.Основно допускана грешка е и трябва доста да се внимава с това коя табличка със своята база данни е свързана с кой чертеж.

  Моя съвет е като за начало да видиш в XREF ( в комадния ред напиши xref ) и виж какъв е статуса на .dxе файла ( това е файла в който се съдържа информацията за .dxе файла ) ( снимка 1 позиция 1 ) ) ако е Not Found, както е показано на картинкта отиди в позиция 3 от снимка 1 и промени пътя къде да намира .dxe файла ( за целта обаче трябва да знаеш къде си запаметила точния .dxe файл ( който е за определения чертеж с табличка ) в точно определената папка по време на dataextraction - a ) избирайки го него вече всичко ще е би трябвало да е ОК.

  Другия по основен момент е презаписването на чертежа ако си презаписала чертежа означава че си загубила връзката с .dxe файла от гледна точка на това че .dxe файла гледа в точно определен чертеж ( име на чертеж ). В такъв случай е хубаво името на чертежа да се върне към първоначалното към което си направила dataextraction това е най - хитрия начин за справяне с този проблем, иначе другия вариант е да се види кой точно е .dxe файла ( от xref може да го видиш как се казва и къде е ( стига да не горния проблем с not found ) и с пускане на dataextraction да се отиде на edit an existing dataextraction (снимка 2 ) след което да се избере .dxe файла в който си направила първоначалната dataextraction  и  едиственото нещо което да се промени в тази dataextraction е да се махне стария чертеж към който гледа .dxe файла и да се добави настощия ( снимка 3 )  ( всички други настройки от "екстракцията" се пазят -> просто сменяме чертежа към който да гледа дадения .dxe файл.

  Другия ми съвет е да погледнете из форума има доста дискусии около dataextraction ще са ви от полза, както и доста други неща които са изписани във форума.

  Надявам се да съм бил полезен, ако не се получват нещата пишете пак тук, и малко по - подробно да опишете проблема защото в момента наистина налучквам какво може да се е случило.

  Ако се съмняваш в точно определена грешка на база по - горе изброените от мен варианти , но не можеш да се справиш пък на база малко семпилите ми обяснения за да си оправи проблема просто пиши за допълнително обяснение.