AutoCAD Формула
AutoCAD

Има ли начин както в Archicad да получаваме автоматична спецификация на квадратура /кубатура/ на стени, плочи,...знам че там се чертаят 3D обекти, но няма ли настройки в Autocad, които да позволяват да се задава примерно височина на стените към дължината на всички линии, които сме ползвали за изчертаване на стени и да излиза автоматично в табличен вид квадратурата. В общи линии въпросът ми е: Как да си вадим подробни количествени сметки, а не само бройки, и дължини на линии, било то за ВИК или Ел. Има ли начин да вадим количества на бетон, тухли т.н. или пак трябва ръчно да го правим?

@Димитър

Това е методът с AutoCAD.

Аналогът на ArchiCAD е Revit. Там се работи с обекти и това е възможно.

Revit обаче не е за всеки. Много сложна програма е и има много ограничения. Аутокад е доста по-гъвкав.

Две важни неща ако разглеждате Ревит като алтернатива:
Първо се изисква сериозно обучение (докато Аутокад много хора го ползват криво-ляво без обучение, това за Ревит не е възможно).
Втори се изисква още по-сериозна финансова инвестиция за мощен компютър.
И предимствата обаче не са малко. Особено за архитекти върши чудесна работа.

По принцип аз препоръчвам човек да се порови в Ревит.
И едното не пречи на другото. Ревит не изключва работата с Аутокад, напротив, за някои специалности е невъзможно да се работи само на Ревит.

Може всичко което желаеш да го постигнеш с Аутокад. Трябва елементите на един чертеж да са подготвени за последващата количествена сметка. Например за стена да си създадеш динамичен блок с променливи параметри. И три броя атрибути - за дължина, ширина и височина. Ширината и дължината ще приемат размерите на основата, а височината ще се задава. Като имаш тези три размера ще имаш и обема и повърхността на елемента. Така за колони, основи, фундаменти, врати и прозорци. Всичко това може да го сортираш по размери в екселската таблица. Хубаво и да използваш и пивот таблица за това. По отношение на линейните обекти различните сечения и видове с полилинии в различни слоеве и лесно става кол. сметка с Data Extraction. За контрол с липс програмата на инж. Цукев за количества на полилинии. Всичко това е общо казано и зад него се крият много неща. Ако искаш изпрати имейл, ще ти пратя някои неща готови за да не откриваш топлата вода. Поздрави!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.