AutoCAD Формула
AutoCAD

По повод площта и обема на стени и други елементи - опитах с площ на стените и се получи така. По описания начин изчислявам дължината на линиите за стените - примерно интериорни, фасадни и пр., дори на бани и мокри помещения може отделно - за да се сметнат бои, мазилки, плочки и т.н. Линиите на различно обработени стени могат да се сложат в различни слоеве или в един слой с различни цветове (като се включи и цвета за сортиране). После, като се направят по видове, има опция да се добавят колни с формули. Аз опитах с формулата "дължина"х3 (премам го за височина на етажа) и получих повърхнините на различните видове стени. Предполагам, че може да се направи колона, където да се извади площта на вратите от тази на стените или на прозорците (при фасадните стени) - чрез имената на съответните колони, където те са преброени и пресметнати като площ. Струва ми се теоретично възможно, но последното не съм го пробвала.
С друга формула - примерно умножаване по височината и дебелината на стените може сравнително точно да се сметне обемът на преградни, фасадни стени и пр. Също на бетонни елементи - плочи, шайби, колони. Права ли съм или това са някакви бабешки начини и прекалено сложни?

@Галина

Права си и може да стане така. Не са бабешки начини, а съвсем нормални формули на принципна на Excel.

Дали е прекалено сложно - не мисля, но важното е да успееш да го стандартизираш и да го ползваш за всички обекти. Така следващият път след като си създадеш проекта вече в коректните цветове - имаш готова количествена сметка.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.