Трикове за точност с клавиша Shift

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Грешно ли е ако вместо Shift+десен бутон ползвам Ctrl+десен бутон? Така съм свикнала.

  Elly Marinova:

  Грешно ли е ако вместо Shift+десен бутон ползвам Ctrl+десен бутон? Така съм свикнала.

  Иван Цукев:

  @Маринова Не, ползвайте това, което ви е по-удобно и по-бързо.

  Марий Мирошниченко:

  Полезни трикове. Браво!

  Нели Георгиева:

  Изключително полезно и гъвкаво решение!

  Милена Петкова:

  Има още по-бърз метод за прихващане на средна точка: при активирана команда-например за линия, в командния ред се изписва m2p ( mid between two point) и директно се активира тази опция. На мен лично ми е по-удобно.

  Рени:

  Много готина команда!Сега научавам за нея и определено ще я ползвам в бъдеще!Благодаря!

  Петя:

  Много полезно! Благодаря!

  инж. Тодор Илиев:

  Чудесна команда. Особенно пък и когато не се вживяваш дали си натиснал Shift или Ctrl, тъй като е безотказна и в двата случая. Пробвах го вече.

  Живка Петрова:

  Супер лесно. Благодаря!

  Тодор Николов:

  Много полезен набор от команди за средна точка - благодарности за колегите!

  Илиян Илиев:

  Благодаря за полезната информация.

 • Как да начертая окръжност с център, който е на дадени разстояния от осевите линии?

  Мариана:

  Отвор в детайл, който като са направени осевите линии на детайла, знаем че центъра му се намира на 100мм от едната ос и на 200мм от другата ос, и съоветно от коя страна на осите също се знае.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Първо задавате командата за изчертаване на окръжност (по център и радиус), след това shift + десен бутон на мишката появява се меню от което избирате Snap, след което autocad ви пита която да е точката от която искате да "snap - напнете " ("отскочите") давате на пресечната точка на двете оси след кеото autocad ви пита с колко да "отскочите" от избраната от вас точка съответно с локални координати @ X, Y ( например - @ 100 , 200 ) задавате с координати след което центъра на окръжността ще бъде отместен от избраната точка. Надявам се да съм бил полезен .

  Мариана:

  Благодаря Краси Кръстев. Аз съм с версия 2010 и при мен няма Snap меню. Но като се поразтърсих стигнах до решение: Първо задавате командата за изчертаване на окръжност (по център и радиус), след това shift + десен бутон на мишката появява се меню от което избирате Point Filters - Z -задавате пресечната точка на осите, и на промпта от командния ред "need XY" се задават координатите на центъра на кръга спрямо точката Z.

  Славчо Желязков:

  Здравей, в АутоКад 2012 пробвах да се справя с твоят проблем, просто за упражнение

   1. пускаме команда за окръжност ( по център и радиус )-> shift+десен бутон ->от менюто избираме From -> посочваме базовата точка -> задаваме отместването (offset) на центъра в командния ред @Х,У -> определяме радиуса.
  Славчо Желязков:

  @Мариана, Пробвах и по твоят начин, но при въвеждането на координати за (need X,Y) напр. 20,30, ми ги приема като абсолютни, а ако въведа @20,30 ми ги отмества спрямо последната точка при изчертаването на последният обект, а не спрямо посочената точка. За момента не мога да разбера къде греша при този метод

  Sashko Kamenov:

  Здравей, точно затова трябваше да има урок за Правилност или правила за изписване на координати или команди в командния ред.

  Краси Кръстев:

  @Sashko Kamenov.

  Прегледай, тази тема тук :

  https://aula.bg/question#id-142348800001

  В нея има разяснения и препратки към други теми, които описват точно казуса за който говориш.

  Надявам се да съм те насочил към правилното място.

 • Pan и shift

  Мариян Михайлов Русев:

  При използване на Pan със скрола на мишката по време на команда shift десен бутон и различните под опции , целия ми чертеж се завърта произволно в пространството,и всичко се обърква. Как мога да променя това да не се получава .

  Цанко Дилов:

  Мариян, Защо ти трябва да натискаш едновременно скрола и Shift? Това е много полезно при работа в 3D. Ако си го направил случайно, с TOP върху куба се връщаш обратно там където чертаеш. Дори да изключиш от екрана куба с NAVVCUBE-of, само ще се затрудниш при неволна грешка. А чрез стрелките до куба можеш да въртиш чертежа си в 2D, така че удобно да изграждаш разрези например. Припомни си урок №3 от Модул1 /Моделно пространство и лейаути/. Ако пък изведеш на екран и навигационната лента само с Orbit и левия бутон на мишката, дори без Shift, ще въртиш чертежа си из пространството както си искаш. Но ми се струва, че това засега не ти трябва.

  Мариян Михайлов Русев:

  Благодаря за първия отговор на Цанко , но проблема ми е малко по различен. Когато използвам командите Temporary Tracking Point и Mid point between 2 points докато натискам shift и маркирам точките понякога правя Pan със скрола на мишката за да достигна от първата маркирана точка до втората .Тогава се получава нежелано безконтролно завъртане на Модела.което прекъсва започната команда със shift и десен бутон.Въпроса ми не за NAVVCUBE ,а за безпроблемно shift+десен бутон с Pan преместване

  Цанко Дилов:

  Мариян, мисля, че няма как да стане безпроблемно с Pan 2D преместване при натиснат Shift и десен бутон на мишката. Единствено може да стане завъртане на чертежа. Дали търсиш временна точка, среда между две точки или друго прилепване с Pan едновременно не може да се "нагласи" чертежа в екрана, така че да е удобен за работа. Това става със Zum. Т.е. местиш курсора с мишката там където търсиш въпросната точка или обект изобщо и зумкаш с въртене на скрола. А иначе урокът си е за трикове със Shift.

  Penka Dimitrova:

  Натискаш Shift или Ctrl и десен бутон на мишката, появява се менюто с прилепванията, при което повече няма нужда да бъдат натиснати нито Shift, нито Ctrl, нито десния бутон на мишката. Тогава вече без проблемно натискаш скрола, активираш командата PAN и нямаш завъртане на чертежа!

  Константин Петров:

  @ Мариян .

  Много хора казаха ,че отварянето на менюто с прилепванията,става и със Ctrl и десен бутон. Просто го прави с Ctrl . Имай в предвид обаче, че с Ctrl и Pan чертежа се мести малко по-странно. Мисля че това ще ти помогне , за решаването на проблема ти.

  Краси Кръстев:

  @Константин Петорв

  Натискане на Ctrl без комбинация на друг бутон в AutoCAD не би довело до нищо. За появяване на падащото меню за "временно" включване на някое от прилепванията използвай Ctrl + десен бутона на мишката.

  Константин Петров:

  Инж. Кръстев. Точно това казвам,под ''просто го прави с Ctrl" имам в предвид с ctrl и десен бутон а не с Shift и десен. Мисля че се подразбира в самото изречение.

  Краси Кръстев:

  Да така е, не съм прочел предишните отговори, в контекста на тях става ясно какво искаш да кажеш.

 • Как да замерим окръжност

  инж.М.Линдов:

  Здравейте ,а как да разберем кръговете с какъв радиус са ,и размерите на другите фигури,в случая инж.Цукев  ни го каза на готово ,а как да го замерим сами?

  Борислав Иванов:

  Единия от начините е с панела properties, който излиза с клавишната комбинация ctrl+1. Когато излезе панела отстрани, при маркиране на кръга, ще видите диаметърът му.

  инж.М.Линдов:

  Мерси много просто,но като си начинаещ си е малък проблем

  Geri Koleva:

  Изключително полезно !

 • Как да начертая осова линия на равни разстояния между други две?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, искам да знам има ли начин да начертая осова линия на равни разстояния между други две, без да знам разстоянието между ограждащите линии и при това освен права да бъде и крива на места.Само да отбележа, че командата  Circle/Shift и Mid between 2 points не ми помага особено.

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо може ли да качиш изображение на тези линии.Ако тези две линии са еднакви ( т.е. ако се наложат една върху друга да съвпадат напълно ), тогава  с Offset на една от линиите и MId between 2 points може да направиш много бързо и лесно осова на тези две линии.На снимка 1 съм показал пример, ако случая не е подобен или пък е подобен неуспеш да се справиш или пък си успяла да намериш друго решение пиши пак тук.Надявам се да съм бил полезен.

  Велияна Тонева:

  Добро утро, целта ми е да намеря осовите линии на кръстовището (1,2,3 и 4 улици-намиращи се м/у зелените бордюри) и да измеря ъгъла на пресичането им.

  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че с Offset и Mid betweeen 2 points ще станат нещата.Ето и пример за една улица . Стартирам командата Offset ( снимка 1 ) при което AutoCAD ми дава опция или да въведа точно разстояние на което на ми нaправи "offset" в случая избирам да избера ръчно това отстояние.Предварително съм задал в OSNAP да ми се прихваща : End Point и Perpendicular.Десен бутон на мишката и избирам Mid beetween 2 point  - първо прихващам End point от една от крайните прави на улицата ( тази преди кръстовището ) ( снимка 2 ), след това AutoCAD ме пита за втора точка давам перпендикуляра към другата линия от кръстовището - така вече разстоянието е зададено да е средата между двете линии. След което ме пита за обекта който искам да ми се "офсетне" ( снимка 3 ) избирам линията ( без значение коя ) и я "офсетвам " навътре ( между двете линии) резултата е на ( снимка 4 ), за да удължим линията до кръстовището просто ще я Extend - на малко линията която получих с Offset - a ( снимка 5 ).Аналогично и за другите улици - резултата е на снимка 6.Това е начина по който бих процедирал аз.Надявам се да съм помогнал.

  Велияна Тонева:

  Благорадя, отговорът Ви действително ми помогна.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук :

  Защо m2p не работи ?

  в тази тема са показани някои от осн. проблеми при използване на прилепването m2p.

  Dory Dimitrova:

  Само окръжности ли могат да се чертаят между две точки? Аз пробвах да начертая друга фигура ,но не успях . Благодаря .

  Краси Кръстев:

  Здравей, Dory._Коя фигура се пробва да започнеш да изчертаваш между две точки _и не се получи? Какво се изписа като проблем? Малко повечко информация за да може да съм по - полезен. Нали започваш първо с командата за фигурата и след това избираш m2p.

  Dory Dimitrova:

  Здравейте! Аз се опитах да начертая готовите фигури,които са налични ,като многоъгълник,квадрат.Аз исках между тези фигури,които са дадени в упражнението да не чертая окръжност ,а да начертая квадрат примерно или правоъгълник,или многоъгълник.

  Краси Кръстев:

  Не би трябва да има проблем след като избереш фигурата, ( от изброените от теб по - горе ) стигайки до избор на точка следва да можеш да избереш m2p без никакви проблеми, може ли да покажеш със снимка какво точно ти изписа, когато не се получава.

 • Как да си оправя командата Shift+десен бутон?

  Петко:

  Как да си оправя тази комбинация от каманди, когато ги натисна и нищо не става, не се отавя допълнителното меню?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Правиш ли нещо допълнително и какво точно си стартилрал като команда преди да използваш клавишната комбинация Shift + десен бутон на мишката?

  Коя версия на CAD използваш?

  Коя е версията ти на Windows -a?

  Петко:

  2017-та, версията е Windows 7 Ами опитах както бяхте показали в един урок да се начертае среда м/у две точки и натиснах Shift+десен бутон и не ми се отвори допълнителното меню и с Ctrl същата работа..

  Петко:

  А иначе когато искам да размаркирам даден обект и натисна Shift работи командата :D , но самото допълнително меню (m2p,temporary tracks... e.t.c) не излиза както бяхте показали в предният модул

  Краси Кръстев:

  Добре,преди да направиш каквото и да било, може ли да отвориш и да затвориш AutoCAD.

  След това ако не се оправило.

  Отиди в CUI, изпиши го в командния ред.

  Отваря ти се прозорец, там отиди на Customize (снимка 1 позиция 1),с елд кеото отиди и кликни + -са на Menus, след което отвори плюса на Keyboard Shortcuts, след което отиди и отвори + -са на Keyboard shortcuts , след това отвори Mouse Buttons, след това отид и отвори +-са на Shift Click, след което маркирай, Button 2: Snap Menu. След което от дясната страна (снимка 1 позиция 4) следва в Macro да ти е записан селдния код - $P0=SNAP $p0=* , ако не е записан запиши го и с Apply и ОК потвърди промените.

  Снимка_1

  Петко:

  You are GOD! Благодаря!!!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елини,

  Може да използваш командата Mirror пак с базова точка центъра на окръжността за да направиш огледално копие на линията.

  Eleni:

  Получи се, благодаря

 • AutoCAD не ми разпознава съответната команда Mid Between 2 points, какъв би могъл да е проблема?

  Стоян:

  Здравейте. Въпросът ми е следният: Когато задам командата с Shift + десен бутон на мишката и задам командата Mid Between 2 points, не ми разпознава командата, цитирам : m2p unknown command. Press F1 for help, какъв би могъл да е проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоян.

  Ето тази тема:

  Как да активирам команда M2P?

  ще отговори на въпроса ти.

  Най-краткия отговор е - трябва да имаш стартирана активна команда за да можеш да използваш това прилепване... подробният отговор по-горе :)

  Стоян:

  Благодаря.

 • Каква е разликата между ONAP и SNAPMODE

  Красимира Хронева:

  Здравейте,аз съм начинаеща и се уча на AutoCAD2018 и имам и OSNAP -1 и SNAPMODE -2.Каква е разликата между двете?

  Ivan:

  OSNAP са отделните прилепвания - примерно към крайна точка, средна точка и т.н. Другото което си посочила с 2 е мрежа, която може да направиш и да се прилепва по нея.