Един чертеж с различни мащаби

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Командa


PSLTSCALE - Настройка нула, за да може неплътните лини в модела и хартиеното пространство да са с един мащаб.

Пуснете командата REGENALL след пускане на PSLTSCALE. 

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв е принципът за мащабите в модела и лейаутите когато чертаем детайл към чертеж?
Винаги в модела се чертае 1:1, а мащабът се наглася в лейаута
Основният чертеж в модела е 1:1, а детайлът е премащабиран, за да изглежда добре

Въпроси и отговори

 • Защо понякога когато съм в Layout - a не се вижда курсора на мишката ?

  Ангел Тодоров:

  Случи ми се курсора /мишката/ да не се вижда къде е на екрана Layout.След рестатиране на AutoCAD се оправи.

  Иван Цукев:

  @Angel Понякога се получава така, че курсора на мишката да изчезне или да не може да се движи извън моделното пространство. Едно рестартиране винаги върши добра работа.

 • Тодор Тодоров Чаушев:

  Искам само да обърна внимание, че командата под клипа е написана грешно-PSLTSCLALE !!! Вярното е PSLTSCALE

  Иван Цукев:

  @Тодор

  Благодаря за забелязаната техническа грешка. Вече е коригирана.

 • Димитър Стойков:

  Тази команда е уникална за мен :) Аз винаги преди плотиране променях мащаба от ltscale за да ми изглежда както в модела. Съответно редовно забравям да го променя и прекъснатите и осови линии ми се плотираха както си искат, след което променям и плотирам отново. Голям си ;) Благодаря!

  Ваня :

  И на мен тази команда много ми помогна, все съм се чудела защо не ми е еднакво на двете места и как да го оправя.

 • Никола Милчев Стамболиев:

  Има ли начин да направим така че оразмерителните линии да не се виждат в единия изглед, при условие че самите те - оразмерителните линии не са анотативни?

  Иван Цукев:

  Никола,

  да може да се направи това. Слагаме оразмерителните линии в един слой и го "замразявме" във вюпорта, в който не искаме да се вижда, а в другия си седи без да е замразен. Виж видео 7.

 • Любен Маринов Коджаиванов:

  Здравейте ! Ако в моделното пространство има повече чертежи, как се избира един да е в лейаута, защото сега като задам мащаб, всички се появяват във вюпорта. Може би трябва в модела да има само един чертеж или има и друг начин.

  Иван Цукев:

  Напротив. Това е цялата идея на лейаутите. Моделът е модел и от него можем да извлечем един, два или десет отделни чертежа(лейаути).

  За да кажем на Аутокад към коя част от модела да гледа, просто кликваме два пъти в лейаута и с обикновенни движения на мишката като pan и scroll си позиционираме чертежа в лейаута. Естествено трябва да се внимава накрая и за мащаба - да се избере мащаб и да се види дали този чертеж ще се побере в лейаута.

 • Как мога да си  изкарам  бутончето Rectangular

  Stefan:

  Как мога да си  изкарам  бутончето Rectangular с AutoCAD 2014 съм. Предварително благодаря

  Борислав Иванов:

  С десен бутон на празно пространство горе натискаш, за да излезе прозореца с избор на панели (1). С show psnels/draw (1) излиза менюто (2) и оттам я има тази команда (3)

  Ваня :

  Бутона Rectangular се намира в раздела View

  Краси Кръстев:

  Зависи за Rectangular се пита като цяло и за коя версия се отнася. Ако става дума за изчертаване на правоъгъник в моделното пространство първия отговор е резонен, ако става дум за Rectangular за Направа на Viewport, то втория отговор е правилния, НО за версиите до 2013 след това Този Rectagular Autodesk преместиха този бутон в отделен Ribbon раздел който се казва Layout, който раздел може да се сложи от CUI ако не е сложен по подразбиране в инсталацията на AutoCAD.Относно това как да си добавите този Layout раздел за да може да ползвате иконката за Rectegular ( след  2013 ) то вижте тази тема в която съм коментирал същия въпрос  https://aula.bg/question#id-99532800001. Надявам се да съм бил полезен с отговора и ми е интересно Стефан който е задал въпроса за кой rectengular , аз предполагам че питам именно за този случай в който в 2014 Rectengular не е във View.

 • Защо текстове, таблици, Laeder - и блокове с атрибути въведени в модела от Tool Palletes - All Paletes и от там отишли в Layout не се виждат на Plot Preview

  Dimitrov:

  Таблиците, текстовете,  блоковете и Leader - ите са направени в свои собствени слоеве. Проверено е - слоевете на са огасени или замразени.  Вл.Марков.

  Краси Кръстев:

  Може да са в друг мащаб различен от този на viewport -a, може да е забраненo принтирането им ( снимка 1 позиция 1 - иконката откъдето се управлява това нещо ) , може да са загасени само за дадени vieport, може да са в defpoints - служебния слой който не се принтира.Провери ги тези неща.

 • Защо в предпечатната подготовка не се вижда нищо освен празен лист?

  Албена Христова:

  Здравейте ! Започнах моя шаблон от стандартния шаблон acad. Направих си мои стилове, лейаут за два мащаба за А 4, с антетка, рамката я сложих в слой за рамка и преди да запаметя в шаблоните, когато избрах Plot Preview, там не се виждаше нищо. Предполагам, че има някоя настройка, но не съм правила нищо излишно. Бихте ли дали насока къде може да е проблема ? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, на мен проблема ми прилича на проблем свързан със слоевте в който е изчерната рамката и самите обекти.


  1. Провери в кой точно слой са обектите ( избери обект и виж в кой слой ), има вероятност да са в Defpoints и от там да е проблема.Знаем че Defpoints е слой който не се плотира така че ако са в този слой следва да когато пуснеш Print Preview да виждаш всичко което ще се плотира, да НО ако са в Defpoints следва да не виждаш нищо както е и на снимката показана от теб по време на Print Preview.

  2. Отключи си слоевете 0 и Defpoints ( виждам че са заключени, препоръката ми и за напред е точно с тези два слоя да не правиш нищо най - вече не чертай нищо в тях и не ги гаси, замръзявай или каквото и да било просто си ги остави така както си ги е създал AutoCAD  :) ) 


  3. Има голяма вероятност когато си създавала двата слоя в които си сложила рамката и обектите, като изходен слой при създаването им да си ползвала Defpoints и така да си взела характеристиките на Defpoints а именно да не се плотират. ЗАТОВА влез в Layer Manager - а ( LA ) и там виж ( снимка 1 позиция 1 ) дали случайно на слоевете - Мебели и Рамка иконката с принтерчето не е с червен знак  - снимка 1 позиция 2 ако е така това означава че си забранила на слоевете да се принтират ..... цъкни върху принтерчето така че да се махне червения знак и следва нещата да са ОК. Това принтерче да е с червен знак е заложено по подразбиране да е така само и единствено в Defpoints, то реално означава - СЛОЙ който не искам да се принтира.

  Виж дали е някой от изброените проблеми, ако НЕ пиши и прати чертежа на kr_krastev@abv.bg за да го погледна.

  Или пък пиши че е проработило.
  Албена Христова:

  Здравей, да, и аз съм от тези многото, които се чудят защо, вместо да си видят иконката в мениджъра за слоеве - създадох слоя от Defpoints, но не съм включила иконката с принтера. Благодаря за отговора, а съм заключила двата служебни слоя, за да не попадне нещо по погрешка или невнимание в тях, но щом съвета ви е да са отключени - ги отключвам ! 

  Краси Кръстев:

  Ами със сигурност загасен или замръзен 0 или Defpoints слой на мен ми е докарвал доста главоболия при Viewport - тите ..... ако се замрази Depoints в който е самия viewport следва да има проблем с влизането вътре във Viewport - a  защото реално ще виждаш чертежа но не и рамката ... тя е в Dewpoints а ти си замразила този слой :)  А не го заключвам защото НЕ всички следват простото правило да не се ползват служебните слоеве ( както и стилове тип Standard ) в AutoCAD и понякога получавайки чертеж от трети лица получаваm доста обекти в 0 да речем .... и представи си обаче че искаш да ги преместиш в друг слой за да може да ги загасиш за да нямаш проблеми ако директно загасиш 0 и се чудиш защо не става да ги преместиш а  то е защото си заключила 0, 


  Сетих се и за още нещо....

  Пращат ти чертеж с блокове който блокове елементите им са изчертани в 0 и ако си замразила или изключила 0 .... ще се чудиш доста време какво се случва и защо не виждаш цялата информация за чертежа.

  Ето това са няколко главоболия за които се сетих на момента.

  Има куп неща свързани с 0 и Defpoint и работата с тях е доста деликатна ... тук в курса се загатва за правило при ползването им .... реално в AutoCAD Блокове курса  доста нагледно е разяснено какво се случва ако се ползва 0 - за блокове специално .... затова няма да навлизам в подробности тук.
  Албена Христова:

  Благодаря !

  Красимир:

  Да споделя един интересен бъг в аутокад 2014. При плотиране(на preview) не ми изкарва цветове със зададен цвят 255,255,255, което се води бяло. На white color това са му стойностите на RGB. В плот стила си беше зададено цвета 255,255,255 да го плотира черно(не беше изключено, замразено или дадено отметка да не се плотира на нищо). Мъка голяма докато разбера, защо въпреки всичко зададено както трябва, не ми разпознава цвета. Проблема се реши като му зададох цвета да е "white", а не 255,255,255(нищо, че са еднакви). И в този ред на мисли да знаете начин за бърза промяна само на цвят на множество обекти(без няколко) на даден чертеж? При "CHANGE", "FILTER", "QSELECT" или маркиране на всички обекти от LAYER PROPERTIES(без няколко) не става. При по-малка селекция се получава, сякаш зависи дали ще работи командата от броя на селектираните обекти и над определена бройка не работи....

  Краси Кръстев:

  Ето още по темата с RGB цветовете в AutoCAD и по тончо защо се разпечатва цветно или изобщо не се разпечатва.

  Как да ми излязнат размерите на чертежа в PDF?

  Темата наистина включва доста неща както и препратки към други теми в които е коментирано плотирането с RGB.

 • Как да активирам бутона Rectangular - 

  Галя Костадинова:

  Извинете, че 3 пъти зададох въпроса, но изображението не се прикачи в първите 2 случая. Благодаря предварително за отговора

  Краси Кръстев:

  Здравей, отговор на подобен въпрос съм дал ето тук в тази тема :  https://aula.bg/question#id-122521600001

  Надявам се да съм бил полезен с отговора там.
  Галя Костадинова:

  Здравей Краси, много благодаря за отговора - получи се.  Аз отначало се опитах

   да намеря отговор в темата aula.bg/question#id-99532800001. /тъй като и аз работя с версия 2014/ и нещо не ми се получи. Явно някъде бъркам. Но по така показания начин се получи. Благодаря още веднъж.
 • Какво да направя, когато кръгчето, от което контролирам погледите с антетка, не е видимо?

  Hristiqna:

  Когато ми е закрито кръгчето от което контролирам погледите с антетка какво мога да направя?

  Краси Кръстев:

  Може ли  малко пояснение за какво точно става дума.


  Ако става дума за пускане на куба за видимост - NAVVCUBE = ON и готово, ако става дума заинструментите по куба за видимостите NAVBARDISPLAY = 1 следва да се появят и те.
  Hristiqna:

  Да появиха се. Благодаря много 

 • Как да намеря команда Rectangular във версия 2016?

  петя инженер:

  Как да намеря команда Rectangular във версия 2016?

  Краси Кръстев:

  Здравей, от версия 2013 създаването на viewport - ти става от Ribbon Tab - a = > Layout ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  Опциите са активни когато си във Layout - a, а не в моделното пространство.

  Ако липсва TAB с име Layout ето тук :

  Как да изведа раздела LAYOUT в RIBON?

  Къде се намира мeнюто Layout във версия 2016?

  в тези теми може да видите как може да го вкарате в Ribbon - a.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  петя инженер:

  благодаря справих се

 • Как да направя един Viewport "непрозрачен"?

  инж. Нели Георгиева:

  В един лейаут трябва да направя два Viewportа, но единият от тях запълва целият лист на лейаут. Искам към единия ъгъл големия Viewport да прикача малкия Viewport, така че да са един върху друг. Как да направя малкия Viewport "непрозрачен", за да не "прозират" детайлите от големия Viewport?

  инж. Нели Георгиева:

  Това което направих, за да си реша проблема, е, че големия Viewport го затворих като полигон по контура на малкия, изрязвайки този участък от големия Viewport, който се припокрива с малкия. Въпросът ми е има ли друг начин?

  Краси Кръстев:

  Честно казано винаги, така процедирам.

  Интересно ми е дали някой ползва друг подход.

  Flektarn:

  Здравейте, братя българи и сестри родни! Ние сме Флектарн. Предварително се извиняваме за спама, но засега няма друг начин да достигнете до нашето съобщение. Завоевателите ни използват различни методи на демоничен контрол – като агресивна пропаганда, ислямизация, както и свиреп обществен натиск и ограничение на свободата ни, особено на волността на речите ни. Сподпомагани от много по-голяма и изключително опасна и зла сила, подтисниците упражняват надмощие и затварят устите ни вече за двадесети път, като малко са хората, които се осмеляват, или успяват, да кажат нещо. Социалните мрежи като YouTube, LiveLeak, DailyMotion, Facebook, Twitter и Google+ ни „зачистват“ защото не сме удобни на Елитът, като блокират всеки наш акаунт навсякъде, прилагат ни Guideline Strikes, шадоу-банват ни, или просто ни деактивират акаунтите. Ако искате да знаете истината, не я търсете в масовата медия или в социалните мрежи, където всичко е под „техен“ контрол и добре следено чрез усъвършенствани филтриращи системи. Флектарн засега държи само www.flektarn.com – новосформиран новинарски уебсайт, създаден от истински патриоти, които не членуват в нито една политическа партия, и не са спонсорирани от никого. Сайтът на Флектарн е само началото. Нашата цел е да се превърнем в нещо много по-голямо, интернационално, но само с вашата помощ ще имаме шанс, и можем да успеем, да изкараме всичко и всеки на открито, веднъж завинаги. Истината, и само истината!

  инж. Нели Георгиева:

  Благодаря Краси!

  Teodor_RR:

  Аз "режа" viewport-ове само заради елементи с фиксирано местоположение на листа - антетки, таблици, забележки ... Ползвам wipeout когато поставям един върху друг viewport-ове. Но тъй като wipeout wipeout не може да се управлява с draw order в layout (т.е. wipeout винаги е отгоре и крие всичко под него), правя следното: 1. В model си очертавам wipeout около "горния" viewport 2. С draw order пращам wipeout-а под viewport-а 3. Правя viewport на избрания лист и го поставям върху другия viewport. Пробвайте, става изключително бързо.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Теодор.

  Супер е че си споделил този начин на работа.

  Привърженик съм на изрязването на Viewport - та и поставяне на максимално по-малко на брой viewports. Малко на брой, защото AutoCAD работи доста по-бързо по този начин.

  Това което си описал работи, НО трябва да се внимава при използването на wipeout ... имам предвид че използването на някой лисп програми довежда до draworder на wipeouts в чертежа. Другото което е неудобно е при препокриването на viewports, понякога е доста неудобно да се селектира определен viewport /този който е "над" другия/.

  Споменваш за управление на wipeout в Layouts, има една друга хитринка ... вместо да правиш всичките тези действия по създаване на Wipeout в моделното пространство, пробвай да създадеш в Mtext без текст, НО пък му служи една маска с фон Background фона на Layout-a /бяло/.

  Следва да получиш следното показано на снимка 1.

  Снимка_1

  Имаш Vieport 1, един Mtext с маска след това имаш Viewport 2, който е над Viewport 2, като под Viewport 2 е сложен текста (снимка 2 позиция 1) закриваш препокриването с Viewport 1.

  Снимка_2

  Предимствто тук е че дсота по-бързо се създава Mtext, след това имаш повече маркери за опериране на този mtext, с който лесно да фиксираш в рамките на препокриващите се части (става малко като динамичен блок :) )., след това имаш Draw order, който работи....

  Пробвай с mtext с фон, ще спестиш време... И все пак препоръчвам "рязане" т.к. това не решава проблема със селекцията при напълно препокриващ се Viewport 2 с част от Viewport 1.

  Благодаря че сподели твоят метод тук.

 • Къде се намира бутона Print Preview в AutoCAD 2018?

  Петър Петъков :

  Къде се намира бутона Print Preview в AutoCAD 2018?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петър.

  Трябва да си добавиш иконката в quick access bar-a (лентата за бърз достъп)

  Как става това може да видиш в тази тема тук:Как да променя мястото на бързата лента за достъп и да добавя в нея иконка за дадена команда?

  Съвета ми е да прочетеш цялата тема, в нея е описано как се добавя иконката за командата Plot priview в случай че я има, тогава само трябва да я отметнеш за да се появява, и в случай че я няма тогава трябва да я добавиш от more commands.

  Петър Петъков :

  Благодаря много! Направих го!

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер че е сработило.

 • Какво става с PDF?

  Ивайло Иванов:

  Забелязах, че и в примера се появява същият проблем, за който съм задавал въпрос в предишни уроци, но каквито и съвети и отговори да получавах и да ги изпълнявах, проблемът си оставаше (и 7 слагах в .ctb, и black поставях, и в съответните блокове сменях цвета, и...), но сивото си остава. В prevew на PDF-a излиза (черно) после в действителност - сиво. Така и не можах да разбера ot AutoCAD ли е проблемът или от PDF. Става дума за това, че в PDF някои от нещата са сиви (показани са на картинката със стрелките), а в мод. пространство, в лейаута и дори в preview-то на PDF-a са си черни. Само в самия PDF стават сиви. Какво е това, моля? Благодаря.

  Иван Цукев:

  Здравей, пробвай да разпечаташ PDF-а и виж реалността :)

  Понякога, ако някоя линия е много тънка в PDF изглежда сива, но реално е черна.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря. Разпечатвах, но сивото си остава сиво. Принудих се да го удебеля, макар че то при разпечатване пак си остава сиво, но поне е по-дебело и поради това по се забелязва. Изобщо, упорито нещо е това сивото.

 • Защо не се маркира?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, след като се маркира голямата рамка в лейаута за да може да се работи по целия чертеж, после посмъртно не може да се маркира малката рамка за да се работи по малкия чертеж (този с увеличения детайл)? Тя, малката рамка се маркира единствено само, ако я маркираш първа. À си маркирал голямата рамка, à край с маркирането на малката. Дори и да се опитва човек да я маркира като влезе вътре в нея. Пак само голямата се маркира. Има ли, моля, някакъв друг начин да се маркира малката рамка или трябва непременно тя да се маркира първа? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Да не би да си влезнал вътре в голямата рамка, защото голямата рамка е viewport (снимка 1 позиция 1) и влизайкиведнъж вътре във viewpor-та ти си в моделното пространство, съответно малката рамка е в хариеното пространство и няма как да я маркираш, без да си излезнал от viewport - a (голямата рамка).

  За да излензнеш от viewport -a знаеш или трябва да изпишеш pscpace или да клинеш два пъти някъде в хартиеното пространство.

  Снимка_1

  Ивайло Иванов:

  Благодаря, но имах пред вид следното: 1. Направил съм си увеличен детайл (стрелка 1 от карт. 1) 2. Влязъл съм вътре в него с показалеца на мишката - кръстчето (стрелка 1 от карт. 2) 3. Кликвам два пъти с левия клавиш на мишката, но вместо да се удебели рамката, в която е увеличеният детайл и в която рамка съм влязъл с показалеца на мишката, се удебелява рамката, в която е целият чертеж и не може да се прави нищо в рамката, където е увеличеният детайл (стрелка 1 от карт. 3). Как може да се промени това, моля? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Сега вече въпроса е по-ясен.

  Да така е защото двата Viewport- a се препокриват и то не само се препокриват ами големият VIewport заема цялото пространство под малкия viewport.

  Препоръката ми е никога да не се прави така именно поради това неудобство, дори да селектираш двата viewport -a да демаркираш големият viewport и да зададеш draworder на малкия, пак не го препоръчвам ... препоръката ми е да няма такова цялосттно препокриване, за мен удачният варариант е големият viewport да бъде изрязан, т.е. да е полигон различен от правоъгълник обхващащ целият чертеж.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря още веднъж. И понеже не се сетих да сторя това, к. ти препоръчваш, изнесох с MOVE малкия viewport в сивата зона, маркирах си го там, направих вътре в него каквото исках и пак с MOVE си го върнах в големия viewport, като си помислих, че съм решил проблема, но явно това е по-по-дълъг начин.

  Краси Кръстев:

  Да, това е решение на проблема, но временно решение и при всяка промяна трябва да повтааряш процедурата, а така ако си изрязал дадения viewport ... правиш го веднъж и стига толкова.

 • Какво е правилото за надписите в Layout?

  Николай Георгиев Георгиев:

  Изгледах целия модул 8 и никъде не видях да обърнете по-голямо внимание за надписите в/у Layuot / заглавие, мащаб, антетката/. Изпозлавахте от вашите шрифтове / заглавие/ което изглеждаше добре. Има ли правило, какъв е мащаба /за който всъщност в Layout го няма като бутон за смяна/. Казахте че антетката си е правиме в/у Layout, ако не се бъркам, какви са правилата там, как да мислиме като я създаваме ? Надявам се да съм бил ясен, благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  В Layout - a, в модул 8 мисля се казва че настройката е да се принтира layout-a - 1 mm = 1 unit т.е. едно към едно. Антетката се поставя в Layout - a и от там следва че по никакъв начин нищо не трявба да се премащабира ако използвате текст с височина 2.5 мм следва той да излезне точно с тази височина при печат. Идеята антетката да е e layout - a е именно тази да не стане объркване посредством премащабиране.

  Антетката няма точни и конкретни размери ... да кажем че условно правилата са следните:

  Т.к. тя е в Layout - a и съответно ще е винаги там и няма по какъвто и да е начин дас е премащабира ... то следва да се подготви антетката, която да има подходящ размер спрямо размерите на чертежите които ще се разпечатват.Съответно текста в нея в зависимост от това какво искате да покажете с него следва да е в съизмеримост Заглавие, среден или нормален текст. това е общо взето.... вие преценявате.

  Ако искаш да наградиш управлението на проектите си и да забързаш работата при принтиране на чертежите, препоръчвам ти да преминеш през курса Организация/Управление на проекти с AutoCAD Sheet Set

 • Здравеите, защо при меn не намирам Rectangular команда? Пиша я в командния ред но не се се получава както е в урока? Урок 3 модул 8

  Марица Кирова:

  Здравеите, защо при меn не намирам Rectangular команда? Пиша я в командния ред но не се се получава както е в урока? Урок 3 модул 8

  Диана Христова:

  https://aula.bg/question#id-243302400001 - разгледай нещо по темата. След 2014 командата не е там /View/, а в контекстуалното меню Layout. ова контекстуално меню съответно се появява, когато влезнаеш в някой от Layout - тите. В по-новите версии автоматично се задава правоъгълник. Пишеш viewport, после задаваш single, иска ти начална точка, после крайна точка и практически е същото.

 • Защо неплътните линии в лейаутите са различни?

  Ибраим Кацаров:

  Защо неплътните линии от моделното пространство ми излизат като плътни в леяутите. Как мога да ги оправя.

  Иван Цукев:

  Защото в хартиеното пространсто се премащабират спрямо избрания мащаб.

  Използвайте настройката PSLTSCALE, показана в описанието към урока, за да решите проблема.

  Ибраим Кацаров:

  Правя същите стъпки както описанието в урока но нищо не се променя и незнам защо сигурно имам някаква друга грешка

  Иван Цукев:

  Пуснете командата REGENALL след пускане на PSLTSCALE.

  Това може да помогне.