Щрихове и асоциативност при щриховете

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Команди от видеото


H или HATCH - пуска командата за щриховка

HPASSOC - 1:създава асоциативни щрихове; 0:създава неасоциативни щрихове.

При поблеми със щрихове


Понякога щриховете се държат на пръв поглед странно, като например копирате детайл от един чертеж в друг и щриховете му изглеждат добре. Ако обаче създадете щрих в новия чертеж със същия мащаб, той изглежда много по дребен или едър. Причината за това често се оказва настройката MEASUREMENT. В единия чертеж тя е настроена за инчове, в другия за метрична система. За да се реши проблема, трябва да се уеднаквят.
MEASUREMENT - 0:контролира мащаба при работа в инчове/футове; 1:контролира мащаба в метрична система;

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кога един щрих се коригира автоматично, при промяна на геометрията на ограждащата го линия?
Когато сме задали асоциативност
Когато сме задали анотативност
Винаги когато използваме командата hatch

Въпроси и отговори

 • Nadezhda Harizanova:

  Благодаря за въпроса на Веселина :) Опитах се да изпробвам командата superhatch , но без успех. Бихте ли се спряли по-подробно на тази команда. Благодаря ви предварително.

  Иван Цукев:

  @Надежда

  Създаване на собствени щриховки и собствени типове линии ще разглеждаме в модул 6.

 • Георги Табаков:

  Здравейте, Има ли възможност за щриховане на полилинии ? Но, не да се направи щриховка на затворен контур-разграждане-изтриване на части от контура.

  Иван Цукев:

  Може ли по-подробно обяснение какво трябва да се постигне, за да мога да отговоря по- коректно?

 • Георги Табаков:

  Например за линия "откос". Имам такава, но за различните мащаби не върши работа. Трябва да се създат две вертикални щриховки през определена стъпка с различна височина.

  Иван Цукев:

  Аз бих направил тип линия, която да прави това, а не щриховка. Ще говорим за типовете линии в следващите модули, но ако е спешно, може да се вземат идеи от тук: https://blog.tsukev.com/autocad-sobstven-tip-linia.html

  Има и вариант да стане със щриховка, тогава трябва пак да се направи затворен контур, като се остави основната линия, а другата, която оформя затворения контур, но не трябва да се вижда се слава в слой, който му се задава да не се плотира и визуално да е много тънък и сив например.

  Може да дискутираме тази тема подробно в бонус модула, само трябва да качите файл с пример тук: https://edu.tsukev.com/dobre-doshli/module-plus/

 • Veselina Vasileva:

  Мога ли да добавям (създам) към библиотеката с щриховки текстура от външен файл в jpeg формат?

  Иван Цукев:

  @Веселина

  Да, чрез командата superhatch.

 • Антон Петров Петров:

  Ако имаме плътна щриховка на затворена полилиния (чрез командата HATCH) и в тази фигура имаме вътрешни линии, то те при щриховката не се виждат добре. Има ли команда, която да избира коя да бъде видимата част при корекции - вътрешните начертани линии във фигурата или щриховката? И съответно да се сменят ?

  Иван Цукев:

  @Антон

  Ако имаш плътна щриховка (SOLID) тя покрива всичко. Единствения начин да се виждат обектите под нея е да пуснеш командата draworder, да ги избереш и да след това да избереш опцията "To Front", за да изкочат над другите обекти. Но трябва да са с различн цвят, за да се виждат.

  Друга опция в последните версии е прозрачността на щриха. Избери щриха и в рибона има опция Hatch Transperency. Колкото по-голяма е тя, толкова "по-прозрачен" е щриха и по-добре се виждат обектите под него.

 • Галина Димитрова:

  Здравейте! Често ми се случва като щриховам затворен контур Аутокад да ми изписва грешка, че контурът не е затворен и да го проверя. Проверявам няколко пъти, но всички линии се пресичат и всички са в една и съща равнина. А ако е затворена полилиния в properties пише closed. След няколко опита да щриховам един и същи контур най-накаря Аутокад го прави, без да съм променила нищо. Защо се получава този бъг и дали в по-новите версии вече няма да се среща?

  Иван Цукев:

  @Галина Аутокад се държи различно, при различното ниво на "zoom". Може ако е много дребен обекта да не може да го щрихова. Същото се получава и когато на екране не се вижда целия обект, а само част от него.

  Поради тази причина Аутокад може да се държи различно дори при един и същи обект.

  Иван Цукев:

  @Галина

  А... и в последните версии вече ги пооправиха тези бъгове.

  Те се получаваха по-често преди 2010.

 • Галина Димитрова:

  Здравейте, Ако се промени мащабът на чертежа при разпечатване или в лейаута какво се случва с щтриховете - трябва ли и те да са анотативни като текстовете, за да останат пропорционални или има друг механизъм на действие? Редктирането на щтрих заслужава ли си при по-сложен чертеж или най-добре да се изтрие и да се прави отново, както беше при по-старите версии - много тегаво се редактираха наистина или поне аз не знам добрия начин.

  Иван Цукев:

  @Галина

  Щриховете могат да бъдат анотативни и принципът е същия като при текстовете и блоковете.

  Избира се правилния мащаб, пуска се командата за щрих, кликва се на бутона за анотативност и се щрихова. Ако се налага се донаглася щриха в настоящия мащаб да е добре.

  След това при промяна на мащаба се променя и щриха.

 • Митко:

  Здравей Иване, имам следните въпроси, при по старите версии имаше една опция "Create Separate Hatches", която аз ползвах като щриховам няколко обекта наведнъж. В този Рибън интерфейс на 2012 нещо не я откривам. Има ли я? Можеш ли да обясниш за какво се ползват тези цветните щриховки от сорта на "GR-LINEAR, GR-CYLIN"

  Иван Цукев:

  Митко,

  има я, като избереш командата hatch и ribon-а се промени има опция за Separate Hatches

  Трябва да кликнеш на стрелкичката надолу под панела, в който е и Match Properties, за да се разгъне панела и да се видят другите опции.

  Трябва да погледна точно кои бяха тези два щриха, но като цяло в Аутокад има много щрихи, които никога не се ползват .... Аз ползвам най-вероятно само 5-10% от тях. Ако не знаеш за какво се ползват - най-вероятно не ти трябват.

 • Георги Калинов:

  Ползвам AutoCAD 2010 и когато избера HATCH се отваря диалоговия прозорец избирам си щриховка,големина и ъгъл но AutoCAD не ми дава да избера OK и да завърша щриховката,какъв е проблема. Поздрави.

  Иван Цукев:

  Георги,

  избираш ли затворена линия, която да оформи границата на щриха или опцията pick point, която да дефинира точка вътре в затворен регион?

 • Исмаил:

  Здравейте, като зададем (Hatch Transparency) прозрачност на щриха така ли ще се разпечатва на хартия или тази опция е само за улеснение на работата? Благодаря ви!

  Иван Цукев:

  Исмаил,

  в настройките за плотиране има една отметка "Plot Transperancy" която трябва да се включи, за да се плотира прозрачността - не само за щрихова, а за всякаква прозрачност.

 • Може ли да създам анотативна полилиния?

  инж.Йордан Маринов:

  Здравейте,
  дали има опция една линия да е анотативна. Примерно ако е пунктирана в моделното пространство може да изглежда пунктирана а в листовото пространстово да е плътна. При промяна на Scale на линията може да се промени, но ако имаме няколко мащаба как ще изглежда?

  Иван Цукев:

  Линиите не са анотативни обекти.

  Аналогът за тях е "мащаб на линията", който се контролира с LTSCALE Може да се види този урок: https://aula.bg/lesson/1996

 • васил:

  относно щриховките ,след като направя всичко по указанията и като избера щриховка контура в полилинията ми става бял и не се виждат никакви щриховки.Когато вкарам курсора в контура без да натискам нищо се появяват някви щриховки ,но те са много хаотични ,не отговарят на избраните от мен,като махна курсора орново мястото вътре в полилинията става бяло .когато сложа обаче от тези щриховки които имитират като зидария от тухли няма проблем ,може ли помощ,нещо в настроиките ли е,или аз нещо не правя както трябва.С версия 2010 съм

  Иван Цукев:

  Не те разбрах, ако може по-подробно какво точно искаш да постигнеш и кои стъпки точно правиш.

  васил:

  оправих проблема,накрадко не ми се получаваше щриховката ,когато цъкна на определена щриховка всичко ми се оцветяваше в бяло,в контура в които исках да я поставя.

  инж. Тодор Илиев:

  Получавало ми се е при много малък мащаб (Pattern scale) щтриха да е бял. Като го зумна и се разбира. Също понякога командата "мами", когато мащаба е много голям и отделните щрихи не се виждат в малкото пространсво (като например тухлите или нещо подобно)

 • Милена Петкова:

  Здравейте. Аз искам да попитам дали има бърз метод при получен чертеж от колеги с вече неасоциативни щриховки има ли начин да ги направим асоциативни без да трием всичко и да ги правим наново? Опитах от палетата за свойствата да дам да от падащото меню за асоциативност, но не ми позволява.

  Иван Цукев:

  Няма автоматичен начин да се направи това.

  Има една опция, която може да ти помогне, въпреки че не прави на 100% това, което искаш.

  Избери щриха, и горе ляво в ribbon-а избери "recreate" - тогава Аутокад ще създаде ограниченията (boundary) на щриха, и ще направи щриха асоциативен към него. Тогава остава обаче старата геометрия и двете често се припокриват - тоест имаш две затворени полилинии една върху друга.

  Милена Петкова:

  А ако след като сме изпълнили горната процедура пуснем командата overkill това дали ще помогне?

 • От неасоциативен към асоциативен щрих?

  Румяна Филипова:

  Внимателно изгледах видеото няколко пъти. До колкото разбирам няма начин за преминаване от неасоциативен към асоциативен щрих. Т.е. ако веднъж съм направила неасоциативен щрих, единствения начин той да бъде асоциативен е да го изтрия и предварително да избера опция за асоциативен щрих преди да щриховам наново. Опитах преминаване от един вид щрих към друг , но ми се получи само от асоциативен към неасоциативен, но не и обратното. Аз ли бъркам нещо или просто няма бърз начин?

  Евгений Камарашев:

  Да правилно сте разбрали веднъж направен неасоциативен неможе да го промените в по късен етап на чертежа в асоциативен. В AutoCAD неасоциативен щтрих може да стане асоциативен, само при направа на щриха, без да сте активирали друга команда маркирате щриха и в палетата със свойства на асоциативен дадете ДА.

  Румяна Филипова:

  Благодаря много за уточнението.:)))Все се надявах на пш-мързелив начин:)))

  инж. Венета Малчева:

  Не съм съгласна, опитай да маркираш hatch-а и избери Recreate. Това прави щрихът асоциативен към дадена полилиния или регион.

  Краси Кръстев:
  Здравейте и от мен.

  Напълно подкрепям инж. Венета Малчева в твърдението ѝ че ако имаш даден hatch, който е нeасоциативен следва да можеш да го направиш асоциативен чрез Recreate.

  В. Райков:

  Здравевйте,

  Може ли малко повече информация как е възможно да се направи неасоциативна щриховка в асоциативна? Аз пробвах както сте описали в по-горните коментари, а ето и снимков материал:

  В. Райков:

  Идеята ми е да свържа щриховката с границите на червения четириъгълник като я направя асоциативна, така че при модифициране на четириъгълника,тя, да запълва неговите очертания.

  Първо маркирах щриховката, след това избрах Recreate, а после Region, но нз как да "свържа" щтриховката към многоъгълника.

 • Как се прави щриховка върху текст?

  Силвия Янева:

  Здравейте,
  когато поставям щриховка върху обект, в който има изписан текст, мястото под текста ми остава нещриховано. Има ли опция щриховката да е изцяло - и под текста? Това някаква настройка на текста ли е или на щриха?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Има няколко варианта, при които щриховката да е изцяло ( "и под текста" ) 1. При старртиране на Hatch, избираш settings и от там отиваш на Islands Detection - и чекваш Ignore, както е показано на снимката със стрелка 1 , ако си с Ribbon интерфейс то това може да стане при стартиране на командата Hatch и след това в менюто показано със стрелка 2 да се направят същите настройки за Island; 2. При стартиране на Hatch вместо pick point ( да избираш с вътреша точка обекта за щриховане ) да зададеш Selection ( s ), при тази подопция на Hatch при избор на фигурата ( клик върху нейния контур ) която искаш да защриховаш - се защрихова "и под текста " . Надявам се да съм бил полезен.

  Силвия Янева:

  Благодаря много, наистина ми е полезно, защото често се налага да го ползвам.

 • Transperancy

  Йоанна Стойкова:

  Здравейте, какво прави команда Transparency, тъй като при мен нищо не се променя? Има някаква настройка ли?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Transparency е настройка, която ако например имате линии начертани една върху друга, като и двете линии са ви нужни ( тоест искате да са включени ) може да зададете на единия от слоевете Transparency ( прозрачност ) да бъде равна на 50 % така ще виждате през горната линия ( тази която е в слой с Transparency 50) и долната линия.Важно е да е включено обаче TPY за да може Transparency - то да се "работи" в моделното пространство.

  Напримера е показано: позиция 1 - две линии една върху друга 2- линията само с Transparency, 3 - TPY.Надявам се да съм бил полезен.
  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  интересно, благодаря ти

  Йоанна Стойкова:

  Много благодаря, търсех този ефект отдавна.

  Краси Кръстев:

  За нищо, радвам се че съм бил полезен.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, да найстина в версия 2010 няма функцията select similar ( за жалост ), която в комбинация със quick select спестява доста работа.Вижте тази статия на инж. Иван Цукев https://blog.tsukev.com/4-metoda-autocad-select.html в нея накратко и ясно са описани 4-те основни метода за селекция.Надявам се да съм бил полезен и статията също.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, доста нестандартен въпрос.Според мен са дублетни форми.Някой фиолог би дал може би най - правилния отговор.

  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  проверих в речника штрих е правилното, и аз мислех че щриховки

  Пантелей:

  В кой речник го пише?

  Цанко Дилов:

  В тълковния. Пред мен е: щрихът, щриха, мн.щрихи, два щриха

 • Пантелей:

  Работя на версия 2010 и щриховането е по друг начин, а не както в урока. Обърквам се.

  Пантелей:

  След като написах HPASSOC, и въведох 0 щриховките не се променят заедно с обекта.

  Ирина:

  @Панталей, ако искаш щриховките ти да бъдат асоциативни и да се променят заедно с обектите на команда HPASSOC трябва да въведеш стойност 1, а не 0.

  Пантелей:

  Благодаря. Търся задачки по чертане от вида: По дадени в мащаб 1:1 два изгледа на детайл, да се начертае трети изглед. palugry@abv.bg
  Благодаря предварително.

 • Може ли и така

  инж.М.Линдов:

  Може също два пъти ляв бутон на мишката и се вижда каква е шриховката  асоциативена или не и с какви размери е

  Краси Кръстев:

  Да може, вариант е. Вариант е и да пуснеш QP ( Quick Properties ) - така когато клинеш един път с ляв бутон на мишката ти дава кратка информация за обекта който си маркирал ( която информация е същата която ти получаваш и с двойния клик с ляв бутон ), с разликата че при включен QP ти дава информация за всеки избран обект независимо какъв е той.

 • Как да направя Hatch на Solid ?

  Андрей Танев:
   Може ли да ми кажете, как да направя HATCH с опцията SOLID върху изометричен обект?

  Краси Кръстев:

  Здравей, попинцип може да направиш Hatch на солид и по - специално на 


  основата от която е започнат самия солид ( снимка 1 ).

  Но предполагам под Hatch на солид може би имаш предвид материалите които 

  се задават за определно (лице, солид ) - снимка 2, като най - лесно с 

  придърпване към определения солид или лице се слагат маатериали.

  Няма да влизам в подробности относно материалите в курса по AutoCAD 3D 

  има отделен цял модул ( модул 8 -- Съзадаване на Визуализации с AutoCAD ) 

  така че там поддробно са разгледани използването на материали.
  Андрей Танев:

  Благодаря! 

 • Защо AutoCAD дава грешка?

  Irina Baleva:

  Защо при стартиране на командата Hatch, AutoCAD ми дава грешка? Врсия 2014

  Irina Baleva:

  А в същото време Hatch-а от приемра е активен 

  Fghj:

   Тук има отговор на подобен въпрос , може да  приложите описаното и да видите дали и при вас ще се отстрани проблема  https://aula.bg/question#id-116108800001

  Irina Baleva:

  Благодаря, оправи се :)

 • Защо щриха не заобикаля текста?

  Велина:

  Направила съм текст върху щриховката (след като тя е изпълнена). Мога ли да накарам щриховката до го "заобикаля"?

  Опитах с опциите в Island detection, но не се получава, ако текста е направен по-късно от щриха.
  Краси Кръстев:

  Здравей, първо  текста после щриха, тогава работи Island detection.

 • Как да вмъкна щриховка от файл с разширение ".pat", в моя DWG чертеж?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, намерих в интернет щриховки на дърво. Те са с разширение .pat. Дали това са файлове, които мога да използвам и ако да как мога да ги вкарам в мой чертеж? В момента работя на AutoCAD LT 2013. Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Има два варианта с които може да си вкараш дадена щриховка която имаш като .pat файл в AutoCAD.

  Вариант 1 :

  Отиваш в тази директория ( снимка 1 позиция 1  - C:\Users\MULTIRAMA\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2014\R19.1\enu\Support ) на компютъра ти, естествено при теб ще е малко по различна чисто като име на USER. 

  Най - лесно може да намериш къде се намира тази директория като си отвориш AutoCAD - a отидеш на Options ( в командния ред изпиши Options [ OP ] снимка 2 позиция 1  ) ) и следва да ти се отвори прозорец като на снимка 2 позиция 2, след което отиди на раздела Files и там отвори Support File Search Path ( цъкни на плюсчето ) и като видиш директория подобна на тази :

  C:\Users\XXXX\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 20XX\R19.1\enu\Support ( снимка 2 позиция 4 ) 

  Може директно да си я вземеш и да си я копираш във Windows Explorer - a, след което сложи . pat файла който си намерила именно в тази директория. Така вече ще имаш щриховките които са в този . pat файл директно под Custom щриховките които AutoCAD ти предлага.

  Този вариант е доста по -  бърз, НО тъй като си с LT не съм го пробвал на LT версия и не съм сигурен дали работи.

  НО пробвай го така и върни обратна връзка дали са ОК нещата.  Вариант 2 : 

  В същата тази папка за която говоря и във вариант 1 (  C:\Users\MULTIRAMA\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2014\R19.1\enu\Support  ) има два файла които се използват от  AutoCAD за тези щриховки, а именно ( снимка 3 позиция 1 и 2 ) acad.pat и  acadiso.pat  те също са .pat файлове и реално AutoCAD  ги ползва за щриховките.


  Предварително за всеки случай направи на тези два файла копие някъде на флашка например за да си ги имаш и в оригинален вариант.

  Може да направиш следното : Може да отвориш двата файла ( един по един ) посредством Notepad или Notepad ++ ( снимка 4   - ограденето в каре е реално кода за щриховката Hatch ) както се вижда те не са нищо повече от един код в който код именно е записана щриховката като всеки нов код започва с * и името на дадения Hatch, след което кода ... след това със * вече пък започва следващия и т.н.

  Отваряш с Notepad ++ И .pat  файла който си намерила  той напобява тези на AutoCAD и копираш кода от него в оригиналните файлове на AutoCAD acad.pat и  acadiso.pat  Save - ваш със същото име и разширение т.е. acad.pat и  acadiso.pat  и готово вече си вкарала тези щриховки в генералните файлове на AutoCAD и може да си ги ползваш.


  Този вариант може би е малко по трудоемък на пръв поглед, НО аз лично го предпочитам и съм го тествал.


  Интересен казус, ще се получи надявам се интересна тема.

  Ако някой има интересни .pat файлове и не му е проблем нека ги сподели тук в тази тема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Пенка Стоянова:

  Здравей Краси, благодаря за подробното обяснение. Пробвах по втория начин, както ме посъветва и се получи. Верно е малко трудоемно да се въвеждат щриховките, но веднъж като се направи после ще е по-лесно. А това е линк към сайта, от който си ги свалих. Успех и благодаря още веднъж!

  https://www.cadhatch.com/free-downloads/4588167679
  Краси Кръстев:

  Ето тук : 


  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeNVFNd0tZZkdfSlk/view?usp=sharing

  споделям  Hatch - ове изтеглени от мен, може на някой да му свършат работа.

  @Пенка тези който си дала от www.cadhatch.com/free-downloads/4588167679 

  ги прегледах има интересни неща .... има и текстури :), Благодаря.
  Пенка Стоянова:

  Здравейте,

  Забелязах, че новите щриховки ми се появяват в палетата с щриховките само ако стартирам нов файл. Ако отворя стар файл, в който да сложа щриха, той отсъства. Как мога да го сложа и там, освен да го копирам от нов във стар файл?
  Краси Кръстев:

  Интересно, под палета със щриховки имаш предвид  - снимка 1 позиция 1 и 2 т.е. спри стартиране на Hatch командата ги няма в Pattern раздела. Ако става дума за Pattern раздела,  то не би следвало да имаш проблеми със стар или нов чертеж - на снимка 1 чертежа е нов, а на снимка 2 e стар чертежа и новата щриховка - HTREEC1S ,която добавих ,И В ДВАТА файла описани в по - горните коментари, я намирам и в двата случая.


  Виж да не би по невнимание да пропускаш да я видиш като име щриховката.

  Виж дали старите файлове не са в по - ниска версия като save, и ги save - ни на 2013.

  И да най - лесни вариант е или да копираш Hatch - a в чертежите където имаш този проблем.

  Или други начин е да си направиш toolpalette в която да си вкараш по използваните Hatch - ове. Надявам се че си минала през целия курс и вече си видяла как се ползват tool palette - тите.АКо го направиш така директно само придърпваш и готово.
  Пенка Стоянова:

  Стария файл беше в 2012, но дори и след като го запазих на 2013 пак не стана. Може би, защото съм с LT версия в момента.

   

  Пенка Стоянова:

  Това е нов файл, в който излизат шриховките.

  Краси Кръстев:

  OK, все пак в старите чертежи може да ползваш новите hatch, като просто копираш hatch - a нали ? .... и пробвай с tool палета да си направиш една палета с най - често ползваните щриховки.


  Другото което подчертавам е дали и в двата .pat файла си сложила кода.

  Иначе има голям шанс да е от LT - то имам една инсталация на LT на един компютър мога да го тествам идните дни.
  Пенка Стоянова:

  Да, с копиране става и ми върши работа. LT версията я ползвам временно, докато ми оправят компютъра, на който имам нормална версия AutoCAD.

  Благодаря за помощта. Успешен ден!
  В. Райков:

  Здравейте, на първо място искам да изкажа благодарности за споделените щриховки и текстури! Въпросът ми е как можем да използваме текстурите (които сме свалили от посочения от Пенка Стоянова сайт)? Забелязах, че те са с разширение ".jpg". Можем ли да ги използваме вместо щтриховки?

  Краси Кръстев:

  Здравей, инж.В Райков.

  Ето тук:

  Как да сложа текстура от jpeg формат?

  в тази тема съм описал как може да се вмъкне jpeg (при .jpg е същото) една снимка като текстура.

  Надявам се да съм те насочил на правилното място и да съм помогнал с отговора там.

  В. Райков:

  Благодаря! Точно тази информация исках! ;)

  Краси Кръстев:

  Супер, радвам се че е темата е помогнала.

  арх. Малина Антова:

  https://micastoneworks.com/resources/hatch-patterns/ Много хубави камъни :)

 • Мога ли да задам мой .pat файл, с който AutoCad да работи?

  инж. Венета Малчева:

  Имам два .pat файла (acad и acadiso) в директория C:\Users\lancom\AppData\Roaming\Autodesk\C3D 2012\enu\Support и установих, че AutoCad работи само с acadiso.pat. Мога ли да задам мой .pat файл, с който AutoCad да работи, тъй като искам да създам файл с щрихите, които аз използвам или просто да редактирам acadiso.pat (по метод 2 предложен от Краси, чрез notepad)?

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж в темата https://aula.bg/question#id-139187200001

  вариант 1. 

  Идеята при него е точно това което ти искаш да направиш ако имаш някакъв .pat файл деректно го слагай в папката в която стоят acadiso.pat и acad.pat и съответно щриховките който са в твоя личен .pat файл следва да се появят в набора от щриховки в AutoCAD, като обаче ще са веднага след тези щриховки които са в acadiso.pat и acad.pat  - снимка 1 позиция 1 са щриховките във файла който съм добавил допълнително в директорията ... най отдолу след всички който са в acadiso.pat и acad.pat .

  Ако ползвам вариант 2 който съм описал в темата https://aula.bg/question#id-139187200001 следва да не са най - долу ами да са измежду другите ( стандартните за AutoCAD ) подредени по азбучен ред - на снимка 2 позиция 1 същата щриховка само че не е най - долу ами е измеждудругите стандартни за AutoCAD.


  Ако мога да те помоля ако даден въпрос е като допълнение към дадена тема пиши директно под темата за да не разпокъсваме дискусията по дадена тема.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да ти се е изяснила идеята.
  инж. Венета Малчева:

  Всичко е ясно, другия път ще взема предвид забележката. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Не не го приемай като забележка ... молба ( препоръка ), но не и забележка .

 • Каква е причината да излизат бели линии върху щриховки при плотиране?

  Десислава:

  При плотиране dwg to pdf на щрихован чертеж от известно време ми излизат бели линии по целия лист. Вижда се както в pdf-a, така и при принтирането. На картинката от ляво има transparency на щриховката, от дясно не, но и в двата случая го има проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравей,   най - вероятно проблемът идва от настройките на вируалния принтер в случая  DWG to PDF.


  И по точно настройката която е за разделителната способност на принтиране на виртуалния принтер.


  Как може да се реши проблема ?


  В отверен чертеж Ctrl + P  отваря ти се прозореца Plot - Model ( снимка 1 позиция 1 ),
   с
  лед което трябва да отидеш на Printer  / Plotter  там съответно да избереш плотера в случая DWG to PDF снимка 1 позиция 2 ),

   след което избери Properties ( снимка 1 позиция 3 ) ще ти се отвори прозорец както на снимка 1 позиция 4 ( Plotter configuration editor  - DWG to PDF ) там отиди на раздела Device and Document Settings ( снимка 1 позиция 5 )

   след което отиди на Custom Properties ( снимка 1 позиция 6 ) след което натинсни бутона Custom Properties ( Снимка 1 позиция 7 ) следва да ти се отвори прозорец като на снимка 1 позиция 8 ( DWG to PDF Properties ) 

  след което в раздела за Vector и Градиент Resolution (. dpi ) ( снимка 1 позиция 9 ) в двете опции за векторните обекти и градиентите ( снимка 1 позиция 10 и 11 ) е хубаво да увеличиш разделителната способност.


  За растените изображения снимка 1 позиция 12 и 13 също може да увеличиш dpi  - а с което да вдигнеш качество и на растерните изображения, които слагаш в AutoCAD, при принтиране. 


  След като увеличиш .dpi - а затвори прозорците със ОК ( apply ) - снимка 1 позиция 14 и 15 , с тези настройки вече PDF които създаваш следва да изглеждат добре когато имат щриховки ( и снимки = растери ).  Обаче,

  Препоръката ми е съответно да не се прекалява твърде много защото на pdf - a,

  ако заложиш 1400 dpi, а принтера ти е с максимум  600 dpi при принтиране на 

  цветни копия мисля че е излишно да слагаш 1400 dpi, защото .. ОК на 

  компютъра в .pdf нещата ще са ОК , но възможностите на принтера ако са слаби няма как да промениш това. Освен ако не си купиш друг принтер :).Съответно принтера ще принтира с максималната си резолюция която има.Хубаво при самото принтиране през PDF да нагласиш принтера да принтира на максималния си .DPI. Това вече трябва да се направи в настройките на "реалния" принтер. 

  Така че  промени разделителната способност предполгам, че в момента е нагалсена на доста нисък DPI и затова още на ниво PDF виждаш тези линии, ако го промениш на ниво PDF нещата ще са ОК, другото зависи от качеството на принтера.

  Ако смяташ че трябва да се доуточни нещо пиши тук в тази тема аз или някой друг от форума ще помогне.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Пожелавам,
  Весели празници изпълнени с хубави моменти  :)
  Десислава:

  С увеличаването на dpi се влоши качеството на щриховките. Струва ми се, че като го намаля на 300-400dpi е по-добре, но не съм сигурна, възможно ли е?

  Краси Кръстев:

  Може и да го намалиш, досега на колко беше ? Провери дали hatch - a който използваш е Solid за всеки случай.

  Десислава:

  Да, Solid е. Беше vector 600dpi raster 400dpi

 • Как да оправя Hatch командата ?

  Албена Стойкова:

  Здравейте, Hatch командата се държи странно - като щриховам обект и искам да изтрия само щрихът се трие целия обект. Когато селектирам щрих и направя двоен клик с мишката излиза правоъгълник , в който виждам, че са селектирани 2 обекта - полилиния и щрих , като избера последния мога да го редактирам , а не беше така - излизаше директно Hatch edit.

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно е от системаната променлива Pickstyle, предполага че в момента е със стойност 2 или 3, направи я да е 1.

  Изпиши в командния ред Pickstyle и въведи след това 1.

  Албена Стойкова:

  Mnogo blagodaria! Ste probvam.

 • Има ли начин да се направи щрих за топлоизолация? 

  Петър Петъков :

  Здравейте, има ли начин да се създаде щрих. Питам в частност точно за щриха за топлоизолация. Както си личи "щриха" е правен на ръка чрез поредица от команди - "copy selection, move, rotate, explode...." и съответно не е перфектно и твърде бавно направен.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петър.

  тук: Щрих за топлоизолация споделям щриха който си посочил.

  Файла със щриха е с разширение .pat . Как може да го използваш ще ти стане ясно от тези две теми тук:

  Как да вмъкна щриховка от файл с разширение ".pat", в моя DWG чертеж?

  Мога ли да задам мой .pat файл, с който AutoCAD да работи?

  В тях има обяснение какво точно са .pat файловете и как могат да се приложат.

  Петър Петъков :

  Благодаря много! Получи се перфектно.

  Краси Кръстев:

  Моля, супер че е ти е свършило работа!

  Николай Николов:

  Здравейте! Това като го гледам има и полилиния с такава форма. Може и да е по-лесно да се работи с нея. Поздрави!

  Петър Петъков :

  инж. Николов, Kъде мога да намеря различните видове полилинии?

  Антони Радованов:

  Изолацията може лесно да се направи с полилиния, но трябва да се модифицира с опциите PEDIT, което не винаги е най-удобно. По-скоро има такъв стил линия, който се казва BATTING, а ширината се контролира през свойството Linetype Scale. Преимуществото е че може да се изчертае проста полилиния и да се зададе този стил, като снадките по ъглите се получават прилични. Реално има няколко начина да се изобрази, няма най-добър а по-скоро най-добър за ситуацията. В случая на детайла около воронката която си показал изчертаването на ръка е най-удачно, защото позволява да се направи скосяването в частта към заустващата част като се разпадне последния блок, освен това можеш по прецизно да завъртиш посоката на изолацията да следва наклона на оттичане.

  Николай Николов:

  Това е линията която имах в предвид. Напиши имейл адрес ще ти я пратя. Поздрави.

  Петър Петъков :

  Направих го и с полилиния! Благодаря на всички.

  Николай:

  Здравейте, Споделям lsp за този тип щриховка (в споделената връзка има описание как да задействате програмата) https://drive.google.com/file/d/1aQ2LoxrL6K3rrZJq5hdA7RLfC7lQp6Iz/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1r4KQaZG-KHN0Km06V8_0R5Q3L_UZaTWB/view?usp=sharing Поздрави!

  Николай:

  Описанието https://drive.google.com/file/d/1r4KQaZG-KHN0Km06V8_0R5Q3L_UZaTWB/view?usp=sharing

 • Има ли команда или настройка която да премахне хаотично появили се линии в чертожното поле.Прилагам снимка на екрана.

  Виолета Данкова:

  Някой може ли да ми отговори ,защо след copy се появиха всичките тези допълнителни хаотични линии,които не могат да се маркират и изтрият.В някои моменти на командата "зум" те изчезват но при следващата стъпка отново се появяват.Всичките ми чертежи чертани на autocad 2006 са в този вид,а сега се появи и на чертеж, които чертая на autocad 2016.Мога ли по някакъв начин да ги премахна.

  Иван Цукев:

  Пробвай да пуснеш командата LINESMOOTHING и да зададеш стойност 0

 • Защо дори и с select пак като стречна фигурата щриха заедно с него се мести.

  Eleni:

  Пробвах и да спеням асоциативното на НЕ, но пак се мести заедно с фигурата.

  инж. Гергана Иванова:

  Здравейте, би следвало да е от асоциативността, но, ако желаете да сте абсолютно сигурен, че щриха няма да се премести, просто го деселектирайте задържайки Shift. Когато обектът не е селектиран няма и да се премества или стречва.

 • Как се коригира размер на щриха?

  Пламен Йонков:

  Здравейте, Искам да създам щрих, който имитира матирана част върху стъкло. Матировката (щриха) е на част от стъклото. Дали да изчертая допълнителен правоъгълник, в който да разположа изцяло щриха или има начин да му задам размери? Как се коригира размера на щриховката и как да я разположа на заден план, така че да не скрива начертани и оразмерени отвори по стъклото?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Според мен трябва да очертаеш мястото, където искаш да е щриховката. В AutoCAD елементите (изчертаните обекти) се явяват реално границите на щриховката, няма как да я зададеш по кооринати ... може да се помисли за Lisp програмка която да го прави, НО ако не ти се налага много много често или ползваш един и същ детайл може и да не е необходимо.

  Колкото до това да се вижда текста ето няколко теми в тази насока, които ще отговрят на този въпрос:

  Как се прави щриховка върху текст?

  Как да разделя полигон с щриховка?

  Защо щриха не заобикаля текста?

  Пламен Йонков:

  Благодаря! Може ли да ме подсетите, кои бяха темите за това как няколко елемента изчертани като отделни линии в последствие мога да ги групирам в полилиния?

  Краси Кръстев:

  Можеш да слекетирап линиите и да приложиш командата Join, следва да се обеденят в една полилиния независимо дали са били polyline или line.

  Пламен Йонков:

  Това търсех. Благодаря и весели празници.

  Краси Кръстев:

  Супер! Моля!

  Весели празници!

 • Как да възстановя файла със щриховките@

  Диана:

  Здравейте, опитвайки се да добавя нови щриховки в Аутокад, изтрих тези, които имам по подразбиране. Влизам в C:\Users\Diana\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2018\R22.0\enu\Support и виждам, че пат файловете acad.pat и acadiso.pat са там, но не успявам да ги активирам наново. Мисля, че пропускам нещо. Отивам в Options и отварям прозореца с Files и там отварям Support File Search Path. След това Add на папката, където са файловете, но нямам опция кои точно файлове да добавя и следователно не успявам да вмъкна тези pat файлове. Бихте ли ми казали какво пропускам. Благодаря предварително.

  Диана:

  Здравейте, справих се с CUI командата - Drafting & Annotation - Set Current

 • Как да покажа граници/маркетите на щриха?

  Николай Стоилов:

  Здравейте, работя с AutoCad 2018 - на повечето компютри на които съм работил при направата на щрих или ако искам да редактирам съществуващ при маркирането му излизат маркери по границите му (сините квадрадчета в ъглита и средните точки), но на компютъра вкъщи маркерите не излизат. Някакви идеи как да ги покажа?