Сложни/съставни обекти (proboolean compound objects)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Mного често обект, който имаме и е завършен от гледна точка на моделирането, се налага в него да бъдат проверявани някакви отвори, да бъде премахната някаква част, която геометрично е част от повърхнината на друг обект.
или да се извади общата част между два обекта.
В Макс това нещо става с така наречените "compound objects", които се намират отново в "create" панела.
От падащото меню изразбирам "compound objects".
Типа на обектите, за които говорим са булеви.
По принцип, тяхното създаване е на базата на вече готови обекти.
Тези обекти, които има в сцената са стандартни примитиви, никой от тях не е трансформирана в редактируем обект.
Всички все още са стандартни.
Ще използвам ето това кубче, с "shift" и преместване, ще направя едно копие.
Ще преместя този цилиндър и ще направя още едно копие.
Ще преместя двата цилиндъра, така че да преминават през обекта.
Ако искам с тези два цилиндъра да изрежа от отвор, който да е в кобчето, трябва кубчето да се превърне в такъв тип "compound object", който да е от типа "proboolean".
Активирам командата и първата команда, която е активирана по принцип в "proboolean" е изваждане на обектите.
Оставям всички настройки по подразбиране.
И просто избирам "start peaking", за да избера, кои обекти да бъдат премахнати като геометрия от обекта, който е редактирам в момента.
Когато приключа, десен бутон, за да приключа командата.
И виждам, че така съм изрязал отворите, с двата цилиндъра които имах.
Ще преместя конуса, така че да има обща част с кубчето.
Тъй като вече, върху това кубче съм използвал командата "proboolean", в момента, когато отида в "modify" панела, няма да виждам никакви параметри на кубчета или на цилиндрите, които използвах.
Ще виждам само параметри на командата "proboolean".
Докато все още е маркирана кубчето и командата, на практика постоянно е активна, ще използвам другата опция, която е за присъединяване на обект.
Когато я избера, отново избирам "start picking" и избирам обекта, с който да бъде обединено.
Десен бутон, за да приключа командата.
На практика, вече един обект.
И третата най-използвана част е, когато ми трябва общата час при пресичането на две геометрични обекта или интересекшъна на двата обекта.
Отново маркирам кубчето и избирам "compound objects", "пробоолеан".
Избирам "intersection, start picking" и сферата, с която имат обща част.
Децен бутон, за да приключа командата и на практика ето това е частта, която беше обща и за двете фигури.

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя опция на proboolean compound objects може да се получи общата част на два пресичащи се обекта ?
Union
Intersection
Subtraction
Merge

Въпроси и отговори

 • Как да остане частта от куба без сферата с Intersection?

  Lilyana.pan:

  Kак да запазя не частта от сферата, изрязана от куба, а куба с изрязано четвърт кълбо? Опитах със същата команда Intersection, но ги маркирах в обратен ред. Не се получи.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  командата Intersection винаги дава общата част между обектите, независимо от реда в който ги избираш. Ако искаш да извадиш от куба сферата, тогава трябва да използваш вместо Intersecion -> Subtraction. Маркираш кубът, превръщаш го в proboolean обект, избираш радиобутона Subtraction (той е маркиран по подразбиране) и кликваш върху сферата.
  Hristo:

  Как да направя така че дупката получена след булева операция да бъде пълна с повърхност, при мен се получава просто празна дупка?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, булевата командата, която може да ти помогне в случая е Intersection. Копирай си детайла някъде отстрани и направи един паралелепипед, който да покрива отвора и използвай булевата команда. след това трябва просто да сложиш отрязаната част в отвора на обекта (който първоначално копира).

 • Може ли съответното Gizmo да се адаптира при получения нов обем от функцията Intersection?

  Саня Ковачева:

  Има ли възможност при получиения обем от Intersection на обекти съответстващото Gizmo да се намира в него центрирано, а не е по подразбиране към първоначалния обект преди операцията, както в случая към куба?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  Gizmo-то на всеки обект може да бъде преместено ръчно, центрирано спрямо обекта (както и обекта може да бъде центриран по гизмото) и дори да бъде подравнено по характерна точка от обекта. Тези опции се контролират от Comand panel-а, табулатора Hierarchy с активиране на бутона Affect Pivot Only.Тогава командата за преместване влияе само на гизмото а не на обекта. Когато имаш селектиран обект, стават активни и бутоните в карето  Allign.
 • Как да направя отвори в стените?

  Георги Игнатов:

  Искам да направя няколко отвора в стените, които да служат за врати. Стената е екструдната от сплайн, който е начертан в Аутокад. Не е конвертирана в редактируем обект. Примитивите за вратите са от BOX, всеки е създаден отделно. Когато приложа Compound Objects > ProBoolen > Substraction, стените изчезват.  Пробвах и с други опции на ProBoolen, но няма ефект.  Ако единият BOX го конвертирам в редактируем обект Conwert To > Edtable Poly, и към него присъединя другите BOXсове с Attach, и след това вместо ProBoolen използвам Compound Objects > Boolean  отворите се получават. С Boolean трябва да се изпълнят повече операции, отколкото с ProBoolen. Възможно ли е тези отвори да се направят с ProBoolen?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  с командата Proboolean, би трябвало да се получи щом и с Boolean се получава, провери дали линията, която екструдваш е затворена и ако пак не стане, направи още един screen shot с отворен ролаута Advanced за Proboolean.
  Пробвай пак и довърши така проекта, но за следващият ти проект бих ти предложил алтернативен метод, по който да получиш архитектурната част (... пробвай и двата метода  за да оцениш "+" и "-"). Подготовката започва от AutoCAD - всяка отделна стена е отделна полилиния, задължително затворена. Там, където имаш архитектурен отвор, отново правиш затворена полилиния (направо готов правоъгълник), така че да нямаш прекъсване на контура на стената, импортираш го в Мах и върху една от стените прилагаш модификатора Extrude (например = 290), който го -> Copy->Paste Instance върху всички други стени, а върху полилинията, която описва например врата - Extrude= (290 височина на помещението - 210 височина на вратата) = 70 и така получения box (който е над вратата) го местиш със snap само по височина до най-високата точка от стената. За прозореца е същото, само трябва да копираш новополучения box и от долната страна и да оправиш размерите по височина. Ако имаш еднакви отвори - клонирай. Най-големите преимущества : много бързо се изчертава, на всяка стена лесно слагаш различен материал, геометрията остава правилна (4-странни полигони)
  Ивайло Искренов:

  P.S. Към подготовката в AutoCAD, не е лошо да си подготвиш и планове за пода - една затворена полилиния, която описва помещението по външния контур (и ако е необходимо на тавана).  Вероятно в различните помещения пода ще бъде с различен материал. Ако ги организираш и тези неща по слоеве (направо в Мах) - допълнителен "+" :)

  Георги Игнатов:

  Благодаря много за отговорите. Явно грешката ми е била от отворите за вратите. Селектирал съм ги само с по една полилиня  в чертежа  в Аутокад. След като ги изтрих всичко се получи както трябва. Но нямах маркери за местата на вратите. Не можах да разбера,  в Аутокад  трябва да изчертая контура на стените като затворена полилиния и да добавя вратите като обект-Rectangle ли? Да се получи горе долу нещо такова. Това е резултатът от този чертеж.

  Ивайло Искренов:

  Имах в предвид следното нещо - за жълтите контури на стените прилагаш модификатора Extrude (например = 290), а за зелените контури за вратите - прилагаш модификатора Extrude (например = 70), така тази част над вратата е отделен обект, който трябва само да поставиш на място по височина и никъде не използваш булеви команди.

  Vicka Dimov:

  Георги, аз бих те посъветвала, когато подготвяш файла си в АутоКАД, на местата за врати и прозорци да слагаш точки, които след това, когато използваш Extrude в 3ds MAX ще станат Edges. После посредством Connect, добавяш един или два (един - ако имаш само врати, два - ако имаш и прозорци; ако се налага и повече) Edges. В режим Polygon маркираш полигоните, които трябва да са ти вратите и прозорците и триеш. Ако стените ти са двойни се налага да използваш Bridge командата, за да затвориш появилите се дупки. Принципно аз използвам в много краен случай Boolean и ProBoolean. Добре замислени команди, които понякога (доста често) създават проблеми, вместо да решават такива....

 • Как се изрязва отвор в равнина?

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Здравейте, искам да изрежа отвор в равнина. Правя стандартен обект plane, после box, прaвя равнината proboolen и с start pickind избирам куба. Резултата е вдлъбване, а не изрязване. Как се прави отвор? Работя с Max design 2014

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ралица,

  отвора се получава по същият метод - просто трябва да сложиш отметка на опцията "Cookie" (виж срещу Subtraction в параметрите на Proboolean)
  Ralitsa Boyadzhieva:

  Благодаря, получи се.

  Стефан Петров Петров:

  Здравейте защо когато изрежа отвор в стена. с помощта на box. След като изпълня всичко стената ми става куха

  Стефан Петров Петров:

  Интересно че, от 10 пъти 9 става като хората (плътна стена ) 1 път става куха .

 • Защо изчезва конусът?

  Цветомир Петров:

  Здравейте, изкам да попитам, защо след клик на "Start Picking" и след това върху цилиндъра - изчезва конуса? Благодаря.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, конуса не е съвсем изчезнал - нещо друго се случва във viewport-a. Виж в списъка с обектите (Н) дали е там и дали може да го селектираш. Може да е някаква грешка в изгледа.

  Цветомир Петров:

  Здравей, най-вероятно нещо файла е бил "бъгав", направих ги нещата отново и всичко си е както трябва. Благодаря за съдействието и се извинявам за фалшивата тревога :)

 • Каква е разликата между Merge и Unite?

  Valia_K:

  За какво се използва Proboolean командата Merge и по какво се различава от Unite?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, резултата и от двете команди е обединяване на обекти. Разликата е, че когато използваш Merge геометрията от едното тяло, което пресича другото изчезва и получаваш "черупка" от двата обединени обекта. А когато използваш Union, тази геометрия от пресичането остава - все едно си Attach-нала единият обект към другия.

  Никола Петров:

  В Аула трикове има подобна статия от колегата инж. Цанко Дилов - "Трикове с Булеви операции в 3D Max"

  Краси Кръстев:

  Към трика на инж. Цанко Дилов:

  Трик с Булеви обекти в 3ds Max

 • Защо когато направя отвор за прозорец в стената с командата proboolen,и след това конвертирам стената ми се получава нов ръб и сякаш има леко хлътване на геометрията?

  васил:

  когато направя отвор за прозорец в стената с командата proboolen,и след това конвертирам стената ми се получава нов ръб и сякаш има леко хлътване на геометрията защо се получава така и как може да се оправи

  васил:

  с стрелки 2 и 3 съм обозначил появата на странни сенки и струва ми се съвсем леко хлътване на геометрията

  Георги :

  Аз лично залагам на скритите ребра на геометрията. За да ги видиш махни отметката на Edges only в Oblect Properties. А за да можеш да ги редактираш в Edit Poly на подниво Edge избери Edit tri. или Turn. Аз лично доста се мъчих да пресъздам такъв проблем, но при мене не се получи. Друг вариант е да пуснеш допълнителни ребра по височината на прозореца и да видиш дали нещо няма да се подобри. Възможно е и от групите за изглаждане, но ако това си личи и при рендъра не разчитай много - много на тях. Тази стена от къде си я създал? Аз си правя подложката в Аутокад като оставям празно мястото за вратите и прозорците, а стените ги правя като затворени обекти. Всичко го правя в един слой и го импортвам в 3ds Max. Екструдвам на нужната височина като слагам и по 3 сегмента. По 3 защото ми трябва да разделя стената на 3, за подпрозореца, за средна част и надпрозореца. Конвертирам едната стена в Поли и присъединявам (Atach) другата към нея. Хващам долното ребро и му задавам височината. Същото правя и с горното дето е над прозореца, примерно 260 см. Хващам точките за касата на вратата и задавам и тяхната височина, примерно 210 см. Получих общо взето това: За да получа отвори за врати и прозорци хващам насрещните полигони и правя Bridge. получавам геометрия която с много малко доработки може да се използва и не създава ядове по нататък.

  васил:

  Благодаря Георги аз явно вече ще правя като теб сега стената я направих цяла и изрязах отвора с пробулен и след като конвертирах вече изрязаната стена в едитабъл поли тогава се получиха тези неща . Влязох за да видя скритите ребра ,те ми се показаха като махнах отметката но не ми дава да ги редактирам или изтрия само ми се преместват

  васил:

  на първата картинка реброто е по този диагонал,на втората при активиране на командата turn и цъкане с мишката върху него то само се премества в дтугия диагонал

  Георги :

  Точно така, не се трият, редактират се. Местят се от едно място на друго. Пробваш да местиш и гледаш дали ти се решават проблемите. Със turn се местят един вид автоматично, програмата ги мести както си реши, а с Edit tri си ги местиш ти както желаеш. Общо взето доста играчка. Пробвай с различни ребра и виж резултата. Пробвай и с групите за изглаждане и кажи какво се получава. Избираш целия обект на подниво елемент или полигон отиваш където пише Poligon Smoothing Groups натискашClear all и послеAuto Smooth.

  васил:

  Да с групите за изглаждане се получиха нещата сякаш изчезнаха сенките от обекта на картинка 1 е без да ги приложа а поз 2 ве1е съм ги приложил

  васил:

  но не мога да приложа командата Edit tri ,като цъкна на нея и се опитам да селектирам реброто не ми дава опция че може да се селектира тоест мишката се ми е обикновенна стрелка

  Георги :

  Избираш Edit tri , отиваш в някой от ъглите и показалеца ще се превърне в малко кръстче цъкваш и отиваш до друг ъгъл кото желаеш. Не мога да ти направя картинка че не се запазват Показалците на мишката за да видиш. Просто в този режим отиди до някои от ъглите.

  васил:

  да разбрах благодаря Георги

 • Как да направя няколко обекта proboolean?

  Hristo Gyuzelev:

  Как да направя няколко обекта proboolean едновременно? Искам да изрежа отвор в няколко обекта едновременно .

  Ивайло Искренов:

  Здравей, до колкото разбирам искаш с двата цилиндъра да изрежеш отвори в обектите маркирани с "2", ако е така и искаш да го направиш едновременно, с една команда, може да атачнеш обектите "2" , след това да атачнеш заедно двата цилиндъра и ще имаш един съставен обект "2", който да направиш boolean , като от него извадиш цилиндрите. Иначе ако обектите "2" вече са обединени и направени булеви, когато избереш Pick Object просто кликваш първо на първият цилиндър, а след това на втория. Така може последователно да избираш обектите с който да изрязваш, докато е активна командата Pick Object.

  Hristo Gyuzelev:

  Благодаря :)

 • Каква е разликата между Proboolean и Boolean обектите?

  Betty:

  Каква е разликата между Proboolean и Boolean обектите?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, по принцип няма особена разлика в тяхната същност - и двата типа дават резултат на базата на общото взаймодействие на геометрията на обектите и като краен резултат дават сложен/съставен обект. Proboolean е новата и подобрена версия на Boolean, тъй като с него вече може да се работи с няколко операнди и можеш да се връщаш по нива назад към основната фигура. Старата версия все още се пази и по принцип е много трудно да се махат стари неща от софтуерите, защото винаги ще има ще има проблеми при отварянето на стар файл с новата версия, защото тази опция няма да е поддържа.

 • Как да отворя упражненията след урока?

  силвия:

  Здравейте, използвам 3ds max 2015.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, мисля че използваш Max 7, а не 2015 и предполагам че от там идва проблема.

  силвия:

  Здравейте отново, използвам 2015 със сигурност, но може би имам мах 7 някъде свалена, ще опитам да я изтрия. Благодаря!

  силвия:

  Изтрих мах 7, оствих само мах 2015, отново немога да сваля упражненията

  Ивайло Искренов:

  Ако се ориентирам правилно, успешно си премахнала Мах 7, но според мен нямаш друг инсталиран Мах, защото файловете с разширение .max не се асоциират с никаква програма. Провери пак дали е инсталирана и пробвай да я отвориш, само нея, без да опитваш да отваряш упражненията от урока. Когато се отвори, пробвай след това да влачиш файла с упражнението в работното пространство да видим дали ще се отвори.

  силвия:

  Благодаря! Получи се.