Упражнение – Chess clock

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как да определя равнината в която да вдигна обекта?

  Мария Боева:

  Явно нещо съм пропуснала. Моделирах часовника - циферблата и основата, но чрез завъртане и преместване ги поставих на мястото им. При опит да ги вдигна в равнината yz, цилиндъра се проектира в равнината xy.miastotonakoetotriabvadaseizchertae-mias

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  по подразбиране първоначалното създаване на стандартните обекти е върху конструктивният грид (за повечето такива). Ако искаш изчертаването да става върху друг обект, когато е стартирана командата за създаване на примитив (в случая цилиндър) сложи отметка на "Auto Grid" - над бутоните за създаване на примитиви.
  Мария Боева:

  Благодаря!


  Филип Маринчев:

  Здравей, 

  липсва ми ProBoolean, какво мога да направя ?
  Ивайло Искренов:

  Здравей, 

  за да стане активна командата, просто трябва да имаш селектиран обект. Маркирай кутията и всичко ще е ОК.
 • Как да чертая точно?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, опитвам се да спазвам почти всички указания,които давате при изчертаването на обектите, но някак си не ми харесва, че го правя на око. Бихте ли ми обяснили как да спазвам точни разстояния? Примерно при изчертаването на основата на часовниковия индикатор, как да я направя на равни разстояния от ръбовете на кутията? Искам разстояние (1) да бъде равно на разстояние (2), а също и (3) да бъде равно на (4).


  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  преди да конвертираш box-a в editable poly го изчертай с точни размери (съобразно твойте мерни единици), след това когато и двата обекта са с правилната големина е само въпрос на подравянване (команда Align - модул 2 / урок 10 ). За твоят случай конкретно, погледни обектите в преспектива, селектирай единият (по-малкият) избери командата Align, селектирай другият и избери и трите оси x,y,z  и тип на подравняване Center -> Center. Ако не искаш да променяш положението по височина на единият обект спрямо другият, махни отметката от ос "z". И така отстъпите от двата края ще са еднакви. 
  Велияна Тонева:

  Благодаря, получи се както трябва.

  Росица Иванова:

  Здравейте, защо не мога да маркирам всички полигони по периферията на цилиндъра? Маркирам първият и с маркирането на следващите задържам Shift, но не се маркират всички.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  тази клавишна комбинация за Loop Selection (със Shift) за полигони мисля че работи за версия 2012 и по-високи. Иначе метода по който можеш да го излъжеш в по-ниските версии е следният : маркирай един от вертикалните ръбове на полигон от периферията на цилиндъра и натисни бутона Ring (както е отбелязано на изображението. След това задръж Ctrl и кликни на иконката за смяна на поднивото на селекция към полигони.
  Росица Иванова:

  Да, успях благодаря много.

  Никола Петров:

  Ето как постъпих: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

 • Защо прозореца при копиране е различен?

  Valia_K:

  Изпълних стъпките за създаване на бутона на часовника. Последната стъпка, маркиране на горния централен полигон (1) не се получи. При мен там няма полигон, а е празно пространство. След това при копиране излезе прозорец, различен от обичайния. Какво правя погрешно?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  за да затвориш отвора отгоре, избереи ниво на селекция Border в Editable Poly и избери бутона Cap. След това, за да излезне стандартното меню за копиране, излез от подниво на селекция - не трябва да е маркирано нито Elements нито Borders/Poligons ... трябва да работиш с "целият" обект. Тогава използвай Shift и преместване и стандартното меню ще се появи.

 • Каква е разликата между Splines и B-Splines?

  Betty:

  Каква е разликата между Splines и B-Splines?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, на този линк можеш да видиш каква е разликата между двата типа криви.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей Мирела, провери дали настройките на фигурата са както във видеото =>

  Мирела:

  Благодаря! Получи се,когато поставих отметка на Rectangular и след това изчертах основата.

 • Как да отделя копието от оргинала при неправилно копиране ?

  Айлин:

  Здравейте, неправилно копирах бутона на часовника и десният е разположен много по-ниско от левия. Мога ли да отделя копието от оргинала ,за да го повдигна ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако са част от една геометрия, премини към ниво на селекция Element и когато кликнеш на единият обект, той ще се маркира и ще можеш да го преместиш в желаната посока.

  Айлин:

  Много благодаря ! Получи се и успях да приключа цялото упражнение с дъската и фигурите :)