Стандартни светлини - Omni

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За светлината тип Omni е вярно следното твърдение ?
тя е насочена светлина с таргет
тип сферична светлина, която свети във всички посоки
тя е насочена светлина, при която светлинните лъчи са успоредни
тя е светлина която не може да хвърля сянка (използва се само за общо осветяване)

Въпроси и отговори

 • Какво означава полето Use Global Settings до On за Shadows?

  Betty:

  Какво означава полето Use Global Settings до On за Shadows? И трябва ли да има отметка и на него? А също така как се създава този рефлектор, който е около чайника?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, това поле има за цел да определи дали свелината която създаваш да бъде със специфични за нея настройки (което е така когато не е сложена отметката) или да ползва общите настройки по подразбиране, който биха използвали и другите стандартни светлини в сцената (което е така, когато отметката е сложена). В повечето случай се налага отделно контролиране на определени параметри на светлинният източник, което налага отметката да не е сложена, но според сетъпа на светлините ти в сцената имаш право са избираш точно с атази отметка - дали да използваш определни настройки, конкретно за тази светлина или настройките да са общи за всички светлини в сцената, на който тази отметка е сложена.

  Hristo:

  Как да направя лампата от интериора ми да изглежда светеща с омнито се получи добра изкуствена светлина, но не се изобразява добре откъде идва тази светлина?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Христо, приложи ако обичаш един скрииншот на рендера да видим как изглежда в момента светлината и ще видим какво може да се направи.

 • Може ли?

  Диана Маринова :

  Може ли да използвам Mental ray във версия 2017 на Max?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да видиш тази статия за повече информация.

  Radka:

  Здравей Диана! И аз имах този проблем. Свалих версиата 2017 и там имаше Mental ray. Чао!

 • Как да направя светещ обект?

  Hristo:

  Как да направя лампата от интериора ми да изглежда светеща, с Omni се получи добра изкуствена светлина, но не се изобразява добре откъде идва тази светлина?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Христо, приложи ако обичаш един скрииншот на рендера да видим как изглежда в момента светлината и ще видим какво може да се направи.

  Ивайло Искренов:

  Ако имаш други източници на светлина може да пробваш да намалиш малко интензитета им и другото нещо което може да пробваш е да направиш материала на лампата коректен - там където е стъкло да си бъде стъкло, метал - метал и т.н Така ще може да получиш по-точно и коректно излъчване от изпочника. Може да намалиш малко и интензитета на това омни за да не прегрява всичко и ра изглежда равно осветено. Ако рендваш с Mental Ray, в настройките му в Global Illumination провери дали има отметка на Enable Final Gether. Също така може да пробва и различните опции в Decay параметрите на самата светлина.

  Hristo:

  Намерих материал в библиотеката на ментал рей, който си симулира светеща крушка. Намалих и интезитета на светлината и се получи идеално. Благодаря ти!