подравняване (align tool)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Възможно ли е подравняване на обектите по трите оси едновременно – X, Y и Z ?
да
не
да – но само на стандартни примитиви
не и ако е активна командата Select Object

Въпроси и отговори

 • КАК?

  Савина:

  Как се подравняват обекти, за да застанат точно в центъра на координатната система?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  маркирай обекта, направи активна командата за преместване и кликни с десен бутон върху спинърите (за да се нулират).
 • Как ?

  Красимир Мичев:

  Как мога да подравня цилиндрите като допирателни и може ли ?

  Георги :

  Принципно може. Подравняваш в този случай само по едната ос. Или ако си в друга ситуация, както е показано във видеото, първо по център, после по оста която ти трябва.

 • Вилиана:

  и когато прилагам командата align като избирам по трите оси едновременно единия цилиндър кръжи около другия, но центровете не съвпадат...незнам защо

  Ивайло Искренов:

  Здравей, пробвай да детачнеш целият тулбар с командите Axis Constrains и да го извикаш отново с десен дутон някъде на празно мясно върху Main Toolbar-a. Относно подравняването - избран ли е критерият Center-Center и за двете фигури?

  Вилиана:

  Относно подравняването се оправих- да пропусках подравняването Center-Center. Но изтрих целия тулбар и го извиках на ново но не се появи, намерих го в друго меню Snap

 • Какво да направя така че обектът да легне точно върху наклонена повърхност?

  Ке-ке:

  В този случай какво мога да направя ,за да може обектът да легне точно върху наклонената повърхност?

  Георги :

  Според мен, удобно е да се използва Normal Align (подравняване по нормали). Нормалите, това са перпендикуляри на всеки полигон. И ако двата обекта са с плоски основи подравняването ще стане сравнително бързо и лесно независимо как и къде са били завъртяни обектите предварително. Normal Align се намира под бутона Align и Quick Align (ALT + N) Избираш обекта който ще подравняваш,натискаш бутона, след което последователността е обекта който ще се подравнява към целевия. Както при тебе първо избираш жълтия цилиндър, а после зеления обект След като поравниш обекта може да се премества по трите оси и да се завърта.

  Ке-ке:

  Благодаря за отговора,но незнайно защо се получава ето това..

  Георги :

  Пробвах доколкото имах възможност със твоята ситуация и нямаше никакъв проблем. Пробвай отново и ако не се получи направи Reset Xform и на двата обекта пак ги конвертирай в поли и пробвай. Reset Xform се намира в Utilites, 6 ред и натискаш Reset Selektion, съответно за всеки обект. Ако пак не се получи, пробвай с инструмент Select and Place. Принципа е: Натискаш бутона, избираш обекта който искаш да се подравни, в случая цилиндъра и със задържан ляв бутон на мишката влачиш по обекта (Зеления) без да отпускаш.

  Ке-ке:

  Благодаря,Reset Xform реши проблема :)