Персонализиране на работната среда – „бързи клавиши“ и клавишни комбинации

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли на една команда да бъдат присъединени няколко shortcut-а ?
да
не
да, но само за команди свързани с изгледите

Въпроси и отговори

 • Kак да запазим настройките, които направихме 

  Росена Екимова:

  Kак да запазвам тези настройки, които направихме ( клавишът Z за всички прозорци). След рестартиране на програмата настройките си работят по default . Работя с 3dmax 2016... И искам да благодаря за хубавия и полезен курс!

  Ивайло Искренов:

  Здравей Росена, радвам се, че курса ти харесва и че е полезен за теб :) относно запазването на направените промени в клавишните комбинации - след като промениш шорткътите, както ти е удобно, пробвай да сейвнеш файл от показаните бутони и при следващото отваряне на Мах, ако не работят, зареди файла от Load и рестартирай Мах - така трябва след това автоматично да го зареди с промените който си направила.

  Effy:

  Здравейте, аз не разбрах за запазването на промените, след като се даде "Save" какво се случва - като какъв файл се запазва, къде, с различно име и място от това, което дава като първоначално предложение ли?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Effy, след като избереш Save от предишният ми скрииншот, запазваш файл, който съдържа промените, който си направила в съответният табулатор. За файла който запазваш, може да избереш име и място къде да се сейва. Имай предвид че всеки табулатор от това меню запазва различен файл с различно разширение. Давам кратък пример - в табулатора Keyboard си правш шорткът за определена команда, избираш бутона Save и запазваш файл с име Max_2016_Shortcuts.kbdx (името е само за пример) в папка на твърдия ти диск. В един от следващите табулатори - Quads, например си добавяш някаква команда която е достъпна при натискане на десният бутон на мишката. Когато дадеш там Save, файла който може да сейваш е например Max_2016_Quads.mnux. Разширението на файла е различно и сейваш различна информация в него. Така от всички табулатори може да сейваш по един файл, който да ти запази конкретните промени за съответното меню. Съветвам е да си ги запазиш в една папка да диск D:\ и ако прейнсталираш Windows или Мах - след новата инсталация може от бутоните Load във всеки от табулаторите да заредиш съответният файл и така в Мах отново ще ползваш "корекциите" (шорткъти, quads и т.н.) както си свикнала, без да се налага да ги правиш отново. Недостатъка е (поне така мисля, че беше :) ) е че тези файлове работят само за версията, от която са направени - ако ги сейвнеш от Мах 2016, работят само на версия 2016.

  Effy:

  Благодаря : )

 • Как да запазим промените?

  Effy:

  След като се даде "Save" какво се случва - като какъв файл се запазва, къде, с различно име и място от това, което дава като първоначално предложение ли?

  Tatyana Urumova:

  Не, с командата Save се запазват направените промени по файла със същото име и място.