Решение на задачата: Създаване на сложна скица

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Здравейте. Може ли да направя едно уточнение ?

  инж.Атанас Нейков:

  Забелязах една неточност при зададен размер 5,5 на окръжността, програмата не го прие .

  Младен Георгиев:

  Здравейте, благодаря за уточнението. В същност това се получило при записа и редкатирането на видеото, а не е бъг на SolidWorks. Грешката не е била забелязна при редактирането на видеото, за това моля да я игонорирате.


 • Как мога да скрия геометрични връзки?

  Неделина Танева:

  Здравейте! Как мога да направя така, че да не ми се показват всички геометрични връзки. Скицата става много натрупана.

  Младен Георгиев:

  Здравей, ето в това видео съм показал начина за версия 2016 http://aula.bg/u/MzQ3ODAwMzU5NA

  Антоанета Ангелова:

  Иконката "очила" има иконка нещо като перпендикуляр към права. Тя изключва и включва.

  Петър С. Петраков:

  .. т.е. кликаме върху малкото триъгълниче зад осмата картинка под менюто на "команд мениджъра", в горната част от средата на графичната облат (броено от ляво на дясно, а от дясно на ляво се пада четвърта иконка), отваря се падащо меню в което посочваме каквото ни е необходимо.

 • Може ли да попитам? Имам, всъщност няколко въпроса!

  Цветислав:
  1. Да разбирам ли, че всяка скица задължително трябва да е напълно дефинирана-оцветена в черно?
  2. Това, че остават обекти оцветени в синьо-недефинирани прави ли скицата негодна за по-нататъшно ползване?
  3. Често ли е проблем да се дефинират скици съдържащи доста дъги и окръжности? Ако имате време и възможност, бих ви изпратил такива, които не ми се отдава да завърша!-при желание от ваша страна, бих искал да получа и email ви! Поздрави и благодалности за прекрасният курс! Пеловски
  Младен Георгиев:

  Здравейте, Не е задължително да я дефинирате, но ако я оставите недефинирана, нейното поведение при по нататъшни действие ще бъде по-непредсказуемо. Препоръчва се да я дефинирате, особено ако сте начинаещ със софтуера. От тук става ясно, че дори да имате сини обекти в нея може да я използвате за по-нататъшни операции. Не бих казал, че има проблем ако следвате някаква логика на оразмеряване, така че да не преоразмерите скицата. Често обаче нначинаещите се сблъскват с такъв вид проблеми и за това в курса съм засегнал инструменти, чрез които да бъдат разрешени. Имейлът ми може да го видите в профилната ми страница. Изпратере ми файла и при първа възможност ще го погледна.

  Младен Георгиев:

  Благодаря за изказаните благодарности :)

 • Може ли в SOLIDWORKS да се задава разряда след десетичната запетая? Например ако имаме 12.5 да стане 12.500 и обратно това е само като изписване на дисплея.

  Dokov:

  Може ли в SOLIDWORKS да се задава разряда след десетичната запетая? Например ако имаме 12.5 да стане 12.500 и обратно това е само като изписване на дисплея.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  В момента най-вероятно по подразбиране настройките са така както е посочено на снимка 1.

  Снимка_1

  Отиди на Tools (снимка 2 позиция 1), след това отиди на Options (снимка 2 позиция 2)

  Снимка_2

  Отваря ни се прозореца Document Properties - Units (снимка 3). Там отиваме на раздела Document Properties (снимка 3 позиция 1), след това отиваме на Units (снимка 3 позиция 2), следва да видим една таблица в която са показани мерните единици за дължини, ъгъл и т.н. (снимка 3), в тази таблица може да зададем прецизността - колко знака след десетичната запетая искаме да се изпизва на дисплая.На снимка се вижда (снимка 3 позиция 3 до 7), че прецизността е .12 т.е до стотни.

  Снимка_3

  Кликваме на стрелката за да изберем по висока прецизност, избираме .123 (снимка 4 позиция 1).С ОК запазваме промените по тази настройка.

  Снимка_4

  При изчертаване вече имаме три знака след запетаята.

  Снимка_5

  Ако пък да направиш същото с дименсиите (оразмерителните линии) следва да промениш настройките показани на снимка 6, аналогично е на горните обяснения.

  Снимка_6

  Надявам се това да е търсения ефект.

  Dokov:

  Здравейте, ще уточня само: когато имаме 12.500 има ли опция в програмата с която да не се изписват излишните две нули т.е. числото да е 12.5 и да не се натоварва чертежа/скицата? Но при число от сорта 12.987786465 да го изписва.

  Dokov:

  Ето и моят първи опит за онагледяване на въпроса http://aula.bg/u/MzU5NjIzNjU4NQ

 • Как да използвам шаблони в Solidworks?

  Александър Ангелов:

  Може ли напълно дефинирана скица, съхранена като отделен парт файл, да се използва, като шаблон за част от нова скица? Необходим ми е вариант, при който, да поставям стандартни изрези, на стъкла с различни размери и форми.

  Velev:

  След като стартирате скица, посочвате от главния панел "Tools", след това "sketch tools", след което избирате "sketch picture". След това ще се отвори диалогов прозорец, в който трябва да изберете вече готовата скица или снимка

 • Как продължавате да чертаете със симетричната линия без да я избирате 2-ри път ?

  Петър:

  Как продължавате да чертаете със симетричната линия без да я избирате 2-ри път ? Какво натискате, за да прекъснете 1-вата линия, за да започнете 2-ра без да избирате на ново от менюто ? Защото когато натисна ESC и изключвам линията изцяло.

  Jordan Spassov:

  Докато изчертавате линията държите левия бутон на мишката натиснат. Като го пуснете, прекъсвате чертането на линията. Щом натиснете отново и задържите левия бутон, продължавате с линията - без Esc и без да избирате отново от менюто Line.

 • Какъв е проблема?

  Dardah:

  При започване решението на задачата реших да използвам за построяване на правоъгалника командата Center Rectangle с настройките показани на картинката. Но след като поставих радиусите със Sketch Fillet не ми се получават равни разстоянията 20мм. Какъв е проблема?

  Венцислав:

  След 2-ра стъпка би трябвало да ви е излязла грешка за неправилни геометрични връзки след премахване на Intersection на двете конструктивни линии проблемът се решава и размерите се запазват.

 • Защо

  Филип:

  Защо след като размножа чрез circular sketch pattern не ми излиза точката около която ги размножих, и не мога да наложа геометрични връзки ! Благодаря ви предварително !

  Алберт Симонян:

  Използвайте View Sketch Relation или Display/Delete Relations за да видите връзката на размножените кръгово елементи и точката на размножение. Изтрийте другите геометрични връзки на тази точка, напр. Coincident, Midpoint и др. След това може да я местите по ваше усмотрение и да и налагате геометрични връзки.

 • Как да премахна запълването на чертежа 

  Божидар Митев:

  Здравейте ,искам да попиам защо така ми стой запълнен чартежа и къде мога да го коригирам ,за да излгежда като ваши. ж

  Патрик Ребърковски:

  Здравейте. Стои ви запълнен тъй като е готов за така нареченото рязане или надграждане ( extruded boss/base ). Когато чертежа ви е затворен значи е правилен и е възможно манипулирането му в дебелината или изрязването.За да го коригирате и да не е оцветен излезте от skecha горе в ляво exit sketch без да го extrud-вате.

 • Как да го оправя

  Калин:

  Защо при оразмеряването на ето този елемент ми гръмна едното оразмеряване. Какъв е проблема?

  инж. Тодор Ирманов:

  Размерът се дублира с ширината на отвора 3.00. Въпросното разстояние е вече дефинирано като половината на ширината. Това че излиза в сиво, е защото Солид допуска размерът да остане в скицата само като справочен (driven). Иначе се получава конфликт. Другият размер е управляващият (driving). Разбира се, могат да се разменят.