Задача: построяване на проста скица с изучените инструменти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Младен Георгиев:

  В този случай се селектират геометрични обекти от скица в графичната област и няма разлика между двата бутона. Когато се селектира в графичната област (било то геометрични обекти в скица, градивни елементи в детайл или компоненти в сглобена единица) двата бутона работят еднакво.

  Когато се селектира във Feature Manager (градивни елементи в детайл или компоненти в сглобена единица), чрез задържан клавиш Ctrl се селектира няколко обекта в произволна последователност, а чрез задържан клавиш Shift – се селектират всички обекти между първия и последния избран. 

  Ivan Dimitrov:

  Благодаря за изчерпателния отговор.

  Йордан:

  И аз благодаря!

  Георги:

  Същото като в средата на WINDOWS бутоните SHIFT и CTRL правят същото.

  Ivan Tsanov:

  Много благодаря !

 • Може ли да се импортира 2D чертеж от AutoCAD в Solidworks?

  Станислав Тонков:
  Не съм сигурен, дали точно тук е мястото на този въпрос, но все пак.. Мога ли да импортирам 2D чертеж от AutoCAD в SolidWorks, до колко това е добра практика и как е правилно да се извърши?
  Краси Кръстев:

  Здравей, 

  Ще си позволя да дам лек коментар макар да нямам кой знае какъв опит със Solidworks, но въпроса ми се стори доста интересен, пък и освен това касае .dwg формата.
  От гледна точка на AutoCAD не е никакъв проблем да направиш или просто вече да имаш такава и да я вкараш в Solidworks.

  На снимка 1 в AutoCAD имам един прост детайл - една основа 100/100 мм и 
  отвори по 10 мм. В AutoCAD условно сме приели, че единиците, които сме 
  нанасяли, са милиметри - Снимка 1.

  На снимка 2 съм отворил една празна апликация на Solidworks. Отивам на иконката OPEN (снимка 2, позиция 2) и цъкам на нея и ми се отваря прозореца за отваряне на даден файл (снимка 2, позиция 3). В прозореца ще задам на вид файл, който искам да ми се отвори, ALL (снимка 2, позиция 4), след което (снимка 2, позиция 5) ще отида в папката, където съм съхранил .dwg файла. Ще го избера (снимка 2, позиция 6) и ще дам OPEN (снимка 2, позиция 8). 

  След известно време се отваря прозорец (снимка 3), в който Solid те пита какво точно искаш да направиш. Има доста опции. Коя точно е правилната в определенa ситуация най - добре може да каже лектора - инж. Младен Георгиев, с оглед дългогодишния му опит с програмата.

  В случая смятам за удачно т.к. въпросът е още на ниво скица в Solidworks ще дам пример с import на скица, която е взета от AutoCAD и ще се вкара в среда на Solidworks, създавайки се part файл.

  На снимка 3 избирам "Import a new part as"  (снимка 3, позиция 1), след което избирам 2D sketch (снимка 3, позиция 2), след което давам Next (снимка 3,позиция 3). Отваря се нов прозорец (снимка 4). Тук вече имаме доста повече възможности за избор.

  Според мен най-важната опция, която трябва да се избере, е "Units of Imported data": (снимка 4, позиция 2). Казахме, че в AutoCAD Units бяха приети за мм, тоест тук ще зададем милиметри.

  Имаме възможност да зададем автоматични ограничения между обектите (снимка 4, позиция 3), имаме опция за вкарване на дименсиите, които сме задали в AutoCAD (снимка 4, позиция 4), имаме възможност за избор обектите от кои слоеве да бъдат вкарани в скицата ни. (снимка 4, позиция 5)  (слоеве направени на ниво AutoCAD).

  Аз зададох настройките, които се виждат на снимка 4, и натиснах Nеxt (снимка  4, позиция 6). На снимка 5 излиза още един прозорец, в които имаме още доста опции. Оставям ги по подразбиране, като слагам отметка за обединение на точки, който са в определена близост една до друга и в случая ще задам стойност 0,001.

  Програмата генерира новия part файл. Резултатът е на снимка 6. Скицата от dwg чертеж, създаден в AutoCAD да речем, вече е в средата на Solidworks.

  Предполагам, че в точно определени случай различни отметки в опциите на този 
  диалогов прозорец за вкарване на DWG или DXF формат в SolidWorks са от 
  голямо значение, така че това е просто един малък пример, с който се вижда колко опционален продукт е Solidworks.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Станислав Тонков:

  Здравей, благодаря за подробния отговор, определено ми беше полезен. Намерих малко по-обширно видео по темата, като след стъпките, които си посочил има още няколко интересни действия. Ако желаеш, може да разгледаш, въпросното видео - https://www.youtube.com/watch?v=FoYqtNgqLNA

  Поздрави.
  Младен Георгиев:

  Здравейте,

  Когато става
  въпрос за вмъкване на геометрия от DWG или DXF файл, като скица във SolidWorks, отговора на колегата Краси Кръстев е изчерпателен.
  Така получената скица може да се обработва по различни начини. Възможно е да се
  вмъкне готов чертеж, който има няколко проекции на детайла. Указва се коя
  проекция, в коя равнина да застане. След това от тяхната геометрия да се
  построи тримерния модел.

  Въпреки че модула
  е на тема скициране, ще дам и малко насоки за вмъкването DWG или DXF файл като 2D чертеж в средата на SolidWorks. За целта от диалоговия прозорец DXF/DWG Import  (снимка 3) се избира първата опция (Create New SolidWorks Drawing). Тук имаме две възможности:

  * Първата е да
  изберем опцията Convert to SolidWorks entities. При нея ще
  получим редактируем двумерен чертеж. Така с помощта на инструментите от раздела
  Sketch може да нанесем
  нужните корекции, също както в AutoCAD или друг 2D чертожен софтуер.

  * Втората опция Embed as sheet native DXF/DWG format вмъква чертежа,
  без да го конвертира. Така може да разглеждаме чертежа, без да може да правим
  никакви промени по него. Имаме възможност да го обвържем с оригиналния файл, чрез
  опцията Link to original file. Така ако оригиналния
  файл се промени, това ще се отрази и във SolidWorks файла. 

  Цанко Дилов:

  А възможно ли е импортиране от SolidWorks в AutoCAD?:

  1. Като скица, с размери без геометрични връзки

  2. Като скица, с размери и геометрични връзки /ограничения/

  Краси Кръстев:

  @ инж.Цанко Дилов, за първия вариант съм го пробвал. Отиди на иконката за Save( снимка 1 позиция 1 ) , след това цъкни на стрелкичката и избери Save as ( снимка 1 позиция 2 ).

  Снимка_1

  В прозореца за Save избери .dwg ( снимка 2 позиция 1 ). Следва скицата вече да ти е в .dwg формат и да можеш да си я отваряш през AutoCAD.

  Снимка_2

  Това с пренасяне не само на скицата, ами и с геометричните връзки също ми е интересно дали може да се пренесе AutoCAD.Макар че ако искаш да преработваш такъв тип файлове с продукт на Autodesk съответно ще го направиш в inventor

  Цанко Дилов:

  Благодаря инж. Кръстев, Всъщност импортиране с геометрични връзки /ако е възможно/ би означавало, че в AutoCAD бихме получили може би 2D динамичен блок, който ние бихме построили с инструментите на AutoCAD. Така, че със скица с размери от SolidWorks, ще си спестим чертането, което ни се налага при наличие например само на JPG. При 3D обектите обаче, които в SolidWorks могат вероятно да са 3D динамични блокове, с AutoCAD 3D обектите, не могат да се направят въобще и обикновени блокове.

  Цанко Дилов:

  Всъщност с AutoCAD 3D не могат да се правят 3D динамични блокове, докато обикновени са не само възможни, но са много удобни за ползване и прилагане и намаляват тежестта на файловете.

  Захари   Даскалов:

  За този въпрос на колегата Станислав съм изключително благодарен, защото преди години маже би десетина, при по-стари версии или поради некомпетентност отговорът беше "не". Такава трансформация не ни се отдаваше. Колегите трябваше да построяват всичко отново в SW за да се ползват ефектите на характерните за програмата инструменти. Повече съм благодарен и на експерт Кръстев, че ми отвори очите. Това за мен си е класическо надграждане.

  Йордан:

  И на мен ми беше много полезно.

 • Как се включва показването градусите на ъгъла, докато се скицира дъга?

  Георги Нанов:

  Докато се скицира дъга да показва моментният градус на ъгъла.

  инж. Тодор Ирманов:

  При изчертаване на ъгъла винаги има показание за текущия му размер със ситен черен шрифт. Ако въпросът е как се включва възможността да се редактира стойността по време на чертане, то Options -> System options -> Sketch -> Enable on screen numeric input on entity creation

  инж. Тодор Ирманов:

  ^ Edit: "При изчертаване на дъгата"

 • Как де си оправя изгледа на размерите в скицата?

  Kiril Petrov:

  Как да си оправя числата от скицата, като сложа размер 400 мм и след това размера въобще не се вижда

  Патрик Ребърковски:

  Здравейте. От ляво под Dimension отивате в Other. После имате use document font и там имате повече опций за контролиране шрифта,големината ,units-а и т.н.От там е възможно да си поправите големината и шрифта.

 • Д. Стаматов:

  Вероятно вече си намерил отговора, но ако не, влез в системните настройки където има раздел за свойствата на документа по който работиш в момента! Там ще намериш раздел за размерите. Можеш да настройваш всички инструменти по отделно, ако искаш.

 • Розалина:

  чрез инструмента Pictures

 • Защо не мога да оразмеря единият размер .

  Николай Матеев:

  Здравейте, защо не ми позволява да направя размера 250мм от горната окръжност до долу дава ми грешка ,съответно когато го направя не ми позволява да задам радиус на горната окръжност (R120) ?

  Емилиян Кърчев:

  Мисля, че не е стартирана правилната опция

  Емилиян Кърчев:

  елементът е в черно вече.