От кой детайл да започнем? Позициониране на първия детайл

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Също както при детайлите си зададохме въпросите, как да започнем и от коя равнина да започнем и тук в сглобените единици трябва да си зададем въпросите: кой ще е първият детайл и как ще го позиционираме? Като първи детайл винаги избирайте някой базов, към който ще дефинирате положението на останалите компоненти.
Най-често нещата са аналогични с реалния свят.
Ако вземем за пример някаква машина или механизъм, винаги имаме корпус или рамка, които са неподвижни и спрямо тях се монтират останалите компоненти.
Използвайте същото и в "Solidworks".
Добра практика е винаги да позиционираме първият детайл, така че координатното му начало да съвпадне с това на сгловената единица.
По този начин основните равнини на детайла и на сглобената единица също ще съвпаднат.
Ако просто изберем детайл от списъка в "property manager" и кликнем в графичната област, той се позиционира там, където сме кликнали и горното условия не е изпълнено.
За да се убедим в това ще визуализирам координатните начала.
Виждаме координатното начало на детайла и координатното начало на сглобената единица.
За да покажа, как можем да постигнем това ще стартирам нова сглобена единица.
Най-лесният начин е да изберем детайла от списъка и вместо да кликваме в графичната област направо да дадем окей.
При това положение координатните начала и основните равнини на детайла и сглобената единица съвпадат.
Това допринася за по-лесно сглобяване на останалите компоненти, както и за дефиниране на изгледи в чертежите.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да се позиционира първия детайл, така че координатното му начало и трите му основни равнини да съвпадат с тези на сглобената единица ?
Като се избере от списъка в Property Manager на Begin Assembly и без да се позиционира в графичната област, а направо се даде ОК
Като се постави отметка пред опцията, Make Origins Coincident
Като се избере от списъка в Property Manager на Begin Assembly и след като се кликне с левия бутон на мишката в графичната област се позиционира

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Супер е че подаваш сигнал, че нещо не ти изглежда както трябва.

  При мен файла се свали с име M03_V03-gotovo.sldasm. Най-вероятно проблема идва от това с какъв Browser сваляш файла. През Google Chrome няма да имаш проблем и следва файла да се свали с име M03_V03-gotovo.sldasm, предполагам в момента ползваш Mozilla (или по стара версия на интернет Explorer) за browser и съответно при свалянето той е устроен така че да премахнва всички символи след първата долна черта тире или празно пространство.

  Снимка_1

  Препоръката ми е да ползвате Google Chrome, когато сте в Aula, всички интрументи в Aula са тествани на този browser, така че би трябвало да имате този проблем.

  Все пак кажете с кой точно browser сте за да го пробвам и съответно да ви кажа ако има възможност съответно да изтегляте с настоящия си browser файловете с наименованието с което са качени.