Селектиране и изтриване на елементи в скицата

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Дотук разгледахме най-основните инструменти за скициране.
Линии, четириъгълници, окръжности и дъги.
В този урок ще ви покажа, как се селектират елементи от скицата, ако ни се налага например да ги изтрием.
На екрана е файла от последния урок.
Ще активираме инструмента за изчертаване на линии и ще изчертаят няколко в последователност.
Сигурно вече сте забелязали, че инструмента, с който работим остава активен докато не го изключим.
Поради това не можем да селектираме други елементи.
За да го изключим можем да натиснем бутона на активния инструмент в "command manager", да натиснем бутона "Select" в "standard toolbar", да кликнем с десен бутон в графичната област и да изберем "Select" от менюто или просто чрез "escape" на клавиатурата.
Курсора се промени на стрелка и вече може да селектираме елементи, като ги посочим и кликнем с ляв бутон върху тях.
Когато искаме да селектираме повече от един елемент може да използваме същата техника, докато задържаме бутона "ctrl" на клавиатурата.
За да деселектираме избраните елементи може просто да клекнем на празно място в графичната област.
За избиране на много елементи наведнъж е удобен метода "box selection".
Като кликнем и задържим левия бутон на мишката, на празно място в графичната област и я придърпаме надясно - на екрана се появява синя зона.
Дърпаме докато хване елементите, които искаме да изберем и отпускаме левия бутон на мишката.
Така наведнъж се селектираха всички елементи, които попаднаха изцяло в зоната.
Ако използваме същата техника, но този път придърпваме отдясно - наляво, тогава се селектират всички елементи, които попадат изцяло и частично в зоната.
От 2014 версия в "Solidworks" има още един инструмент за селектиране - "lasso selection".
Може да превключим на него от стрелката до иконата "Select", в "standard toolbar" и от списъка.
Той работи на същия принцип като "box selection" Но задната не е правоъгълна, а следва траекторията на мишката.
Когато придърпваме отдясно - наляво се селектират всички елементи, които попадат изцяло в зоната.
Ако придърпваме отляво - надясно, тогава се селектират всички елементи, които попадат изцяло и частично в зоната.
Друг начин да превключваме между "box selection" и "lasso selection" e чрез десен бутон в графичната област и от менюто тук.
С командата "Select all", която се намира тук или от клавишната комбинация "ctrl-A" на клавиатурата, може да селектираме всички елементи в активната скица.
За да откажем селектираните елементи може да използваме и бутона "escape" на клавиатурата.
За да изтрием елемент от скицата първо трябва да го селектираме и след това може да натиснем бутона "delete" на клавиатурата.
Или пък то го посочим и направо десен бутон на мишката и от менюто изберем командата "delete".
В скиците често се налагат да се селектират елементи и за да го правите бързо, и удобно е необходимо да свикнете с всички показани техники, затова отворете файла към урока и ги изпробвайте.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Когато се използва инструментът Box Selection или Lasso Selection и се придърпва мишката със задържан ляв бутон отляво надясно:
се селектират всички елементи, които попадат изцяло в зоната
се селектират всички елементи, които попадат частично в зоната

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, 


  Въпроса тук е :

  Когато се използва инструментът Box Selection или Lasso Selection и се придърпва мишката със задържан ляв бутон отляво надясно:

  Отговора който посочих е :

  се селектират всички елементи, които попадат изцяло в зоната

  И съответно системата ми го прие за правилен.

  Нали така селектирайки отляво надясно се получава син прозорец и всичко което е изцяло вътре в него само то се селектира ?
  Младен Георгиев:

  Здравейте, 

  Краси Кръстев е разяснил коректно нещата. Правилният отговор на този въпрос е "се селектират всички елементи, които попадат изцяло в зоната" 
  Цанко Дилов:

  Генади, също като в AutoCAD.

  Лалка Грънчарова:

  В AutoCAD има опция "с" с която селекционираш обекти през които само минаваш със "зоната", а в солидата няма

  Захари   Даскалов:

  Аз работя с лява ръка и често греша манипулациите с мишката, но това не е проблем. Нека някои не мислят, че с дясната едновременно си водя записки. Както при много от софтуерните продукти може да се върнем назад или да опитаме по друг начин. Тъпото в случая е ако в AutoCAD този инструмент се управлява по друг начин, както уместно е маркирано.

  Никола Стефанов:

  Само едно малко уточнение. За инструмента Lasso selection, посоките дясно и ляво са неприложими. Използва се по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Никола.

  Съгласен съм BOX Selection и Lasso selection, се различават наистина.

  Все пак самото име ласо предразполага за някакъв вид въртене .... съотвенто както и ти споменаваш по часовниковата и обратно на часовниковата стрелка.

  Много добро уточнение.

  Искам да добавя обаче и още нещо, макар самата селекция да е по часовника или обратно, при lasso selection, пак трябва да се става едно леко "изтегляне" в ляво или в дясно за да стане ясно на софтуера, коя от селекциите правиш - дали за всички елементи попадащи изцяло в селекцията или и тези, който се пресичат от нея. Добавям го това изтегляне, защото от AutoCAD т.к. е софтуера който използвам по-често съм забелязал че при ползване на Lasso е важно накъде ще изнеса мишката ако е от ляво надясно и след това продължа по часовникатова стрелка селекцията се получава едния вид селекция, АКО обаче изнеса от дясно наляво мишката и продължа пак по чаовникова стрелка, то селекцията вече е друга...... така че с Lasso е малко въпрос на усет и може би е трябва да се слага толкова внимание от ляво надясно или по и обратно на чаовниковата стрелка.

  Никола Стефанов:

  Здравей, Краси. Опасявам се да не досадим на останалите с тази дискусия. Аз просто бях любопитен, работя със SolidWorks от много години, а за пръв път опитвам тази играчка Lasso. Да не говорим, че в AutoCAD дори не знам от къде се избира. Такава селекция ползвам само в Photoshop.

  НОоо продължава да ме мъчи любопитството. Я все пак ти завърти вместо мен няколко кръгчета в AutoCAD - |от горе надясно и надолу| после |отдолу нагоре и наляво| а сега |отгоре наляво и надолу| и накрая |отдолу надясно и нагоре|. Нарочно не споменавам часовника :р

  Краси Кръстев:

  Не виждам с какво да досаждаме, коментираме и изкаваме мнение :).

  Това е страхотно във форума на Аула. Споделяме знания и мнения по отношение на софтуера и ако има нещо което може да се доуточни или да бъде по-точно казано и обяснено го прави.

  Съгласен съм че едно въртеливо движение, най-удачния вариант е да се опише посредством завъртане по или обратно на часовниковата стрелка, това написах и по-горе ... няма спор. Не искам да те убеждавам в друго, когато има ротация - часовника определя най-добре в каква посока е :)

  Не виждам защо ме караш да правя нещо което няма как да стане :).

  Това което описах по горе е накъде се изнася мишката преди да се направи това завъртане.... защото поне в AutoCAD e от значние.

  И да определено Lasso selection и не е една от най-често използвания инструмент, това за мен е било винаги инструмент на Photoshop, НО когато всеки инструмент винаги има своето приложение.

  На снимка е курора ми е в позиция 1, след което изнасям (премествам) мишката от тази позия в позиция 2.

  Снимка_1

  Вече следва ротация по посока на часовниковата стрелка - снимка 2. Селекцията е от вида - най- семпло казано всичко което попада във селекцията и всичко което пресече селекцията.

  Снимка_2

  На снимка 3 правя същото, само изнасям мишката от позиция 1 към позиция 2

  Снимка_3

  Завъртам пак по часовникогата стрелка - снимка 4, обаче селекцията е от другия вид.

  Снимка_4

  В случая, пак мога да сменя вида селекция посредством Space, но мога да си го спестя, като още изначало знам накъде да мръдна мишката, преди да започна да завъртя.

  На това исках да обърна внимание, но явно не съм го описал по-подробно и си останал с впечатление че искам да те убедя че отляво надясно и от дясно наляво ... всъщност е въртене.... не това беше целта ми.

  Никола Стефанов:

  Извинявай, и аз явно не се изказвам много точно.

  Гледайки видеото на Младен си казах "Я-а-а, колко интересно ласо в солида, за какво ли мога да го използвам!?!". После видях въпроса на Генади и ми стана още по чудно " ... ами ако опиша по-сложен контур с мишката... ама как по.... ще разбере наляво ли селектирам или надясно???" и очертах един банан на екрана " ... ха! колко странно, докато описвах вътрешната дъга на банана контура беше в зелено, а като обърнах посоката стана в синьо" " ..... ами как тогава, ако правя слалом между елементите на скеча ще знам кои ограждам напълно, и кои частично, и в каква посока, и за какво #?@%#! ми е този инструмент !?!?". После се сетих за корекциите на инструмент G41 G42 .... и и и съвсем се отнесох. ;)

  btw ласо в AutoCAD има от 2015 нагоре.

  Краси Кръстев:

  Е изяснихме доста добре нещата ....посоки, часовници и банани хахеа :)

  • Да в AutoCAD го сложиха в момента когато решиха да махнат и буквените означения в лентата със състояния и да оставят само иконки, за сметка на това сложиха Lasso ... нещо което определено е полезно при растер, но с вектори ..... :) НО има го в определеини ситуации може да се ползва.