Какво представлява SolidWorks и какви са предимствата му?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Здравейте и добре дошли в курса по "Solidworks".
Казвам се Младен Георгиев и аз ще бъда вашият лектор.
В първото видео нека най-напред изясним, какво представлява "Solidworks" и какви са предимствата му.
"Solidworks" е "3D CAD" софтуер, за инженерно проектиране в областта на машиностроенето, индустриалното оборудване, потребителските продукти, автомобилостроенето, самолетостроенето, роботиката, енергетиката и много други.
С негова помощ бързо може да превърнете вашите идеи в страхотни продукти.
Работи върху платформата на "Microsoft Windows" и е широко разпространен в света.
Изграден върху "parasolid" ядрото, "Solidworks" е софтуер за параметрично моделиране на твърди тела, базиран върху градивни елементи "futures".
Под параметрично моделиране се има предвид, че всички размери и геометрични зависимости, които се задават в модела се съхраняват в него.
С други думи казано в модела се съхранява историята на построенията.
Това прави възможно в последствие да се правят бързи и лесни корекции в него.
Моделите на детайлите, сглобените единици и чертежите са напълно свързани помежду си.
Това значи, че промените направени в модела на детайла автоматично се отразяват в сглобената единица и чертежа.
Всеобщо е мнението на потребителите, че интерфейса му е изключително удобен и лесен за използване.
Всъщност определението софтуер за "Solidworks" е непълно.
Той представлява цялостна среда предлагаща богата гама от инструменти за проектиране, изследване, визуализации, управление на данни и много други.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какви са предимствата на параметричното моделиране?
При параметрично моделиране всички размери и геометрични зависимости, които се задават в модела, се съхраняват в него. Това прави възможно впоследствие да се правят бързи и лесни корекции в него.
При параметрично моделиране се въвеждат буквени означения на размери. Чрез тях лесно може да се зададат различни стойности.

Въпроси и отговори

 • Здравейте, г-н Георгиев какво е мнението Ви по въпроса по долу?

  инж.Атанас Нейков:

  Имам следният въпрос - изгледах доста от вашите уроци, но не видях да засягате въпроса за листови детайли - огъвки ,разгъвки и т.н. Аз искам да науча повече по този въпрос -какво предвиждате по въпроса? Предполагам ,че ще правите нов курс в който да засегнете и останалите команди .Напишете ми какво мислите по въпроса . Благодаря за знанията който получих от вашите уроци.

  Младен Георгиев:

  Здравейте, настоящияткурс засяга само базовите знания за работа със SolidWorks. Модула за листови детайли, както и другитемодули, като заварени конструкции, повърхнини и др. не са част от него. Припроявен интерес от повече потребители е възможно да се направи подобен курс. Засега обаче не се предвижда такъв. Ако имате специфични питания по тези модули,може да се свържете с мен по имейла, посочен в профила ми. Надявам се уроците от този курс да са ви били полезни.

  инж.Атанас Нейков:

  Zdraveite  Blagodaria za otgovora. Ako izniknat vaprosi shte popitam. Urocite sa polezni. Chovek vinagi ima kakvo da nauci.

 • Какво представлява параметричното моделиране  на твърди тела в средата на SolidWorks?

  Цанко Дилов:

  Здравейте инж. Младенов, Като 3D CAD софтуер SolidWorks, който разполага с парасолид в ядрото, и където се съхраняват всички зависимости в модела, като история в постройката, не са ли всъщност геометрични и оразмерителни ограничения, с постоянни /докато не се променят/ прилепвания /object snap/? Като тук става въпрос за 3D обекти, а не само за параметрично 2D чертане.

  Тодор Станински:

  Параметрите се отнасят до ограничения, чиито стойности определят формата или геометрията на модела. Параметрите могат да бъдат или цифровите параметри, като дължини на линии или диаметри на кръгове, или геометрични параметри, като допирателна, концентрична, хоризонтална или вертикална и др.