Масови и инерционни характеристики на модела (Mass Properties)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Спрямо коя координатна система се изчисляват масовите и инерционните характеристики?
По подразбиране спрямо основната, но може да се дефинира и зададе друга.
Спрямо координатна система, която се намира в центъра на масата.

Въпроси и отговори

 • Има ли опция за решаване на задачата за съставно тяло с повече елементи? 

  Захари   Даскалов:

  Дочаках професионалния оргазъм. Това е най-ценния инструмент на SW. Помня времената на 70-те, когато такива задачи съм решавал с перфокарти. Не мисля, че за тези възможности на продукта примерът е най подходящ, но съм напълно удовлетворен. Открива се хоризонт за творческа работа.

  Младен Георгиев:

  Да, трябва да изичистие в полето за селектиране целият детайл, и да посочинте исканите елементи. Тогва ще видите само за тях характеристиките.

  Захари   Даскалов:

  Не разбирам. Намирам недоразумение. Може би не съм попитал правилно. Под съставно тяло нека разбираме 5...10 детайли, осесиметрични всеки със своя геометрия и характеристики на материала, в монтажна единица. За всеки можем да определим център на тежестта и съответните моменти. Може да калкулираме центъра на тежестта на съставното тяло. При преместване на координатната система в него ще може ли автоматично да получаваме полярни и екваториални моменти за съставното тяло. Задачата е специфична, но ще бъде значителен принос на SW.

  Младен Георгиев:

  Под съставно тяло, сигурно разбирате сглобена единица или по терминологията на SolidWorks - assembly? В такъва случай след като създадете сглобента единциа и дефинрате положенията на всички детайли, подхода е същият. Отваряте си инструмента Mass properties, и ще видите характериситките за цялата сглобена единица. Може да я изтриите от полето за селектиране и да изберте конкртен детайл или няколко на веднъж. Може предварително да си дефинирате координатна система и да видите характеристиките спрямо тази коодринатна ситема като я посочите в полето Report coordinate values relative to:

  Захари   Даскалов:

  Благодаря колега. Храня големи надежди за този инструмент. В удобно време ще проиграя процедурно. В случай на "Не" пак ще потърся контакт. Много си ми ценен.

  Младен Георгиев:

  Ще помагам с удоволствие

 • Има ли как да го направя да ми показва само външната площ на детайла ?

  Петър:

  Как мога да направя да ми показва само външната площ на детайла. Примерно на кв.тръба 40х40х2 L=6000мм. Защото с този инструмент ми показва цялата (и външната и вътрешната площ на профила)

  Стоилов:

  Здравейте, това става като задържите бутона "CTRL" и изберете страните на профила на които искате да ви покаже площ, след това натиснете бътона "measure"