Размножаване на градивни елементи по крива (Curve Driven Pattern)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Със следващият тип размножение - "curve driven pattern" ще размножаваме градивни елементи по крива.
Nа екрана има детайл, който е построен чрез няколко градивни елемента.
Eлементът "boss-extrude1" съдържа скица, която определя профила на детайла.
След това са добавени големият израз с градивния елемент "cut extrude1", две закръгления отвътре и отвън и най-накрая изреза "cut extrude2", който искаме да размножаваме.
Стартираме инструмента от бутона му, в падащата ленти с инструменти.
В пропърти мениджър най-напред в полето "features to pattern" ще разберем "cut extrude2" в графичната област и неговото име се попълни.
След което трябва да активираме полето, което изисква да въведем кривата.
и от фютчър мениджър ще разгънем плюсчето пред boss-extrude1" и ще изберем скицата "sketch1".
За броя на повторенията, нека бъдат 20 и нека включим отметката "equal spacing".
Tака те ще се разпределят равномерно по цялата периферия.
Ще ориентирам детайла, така че да го виждаме отгоре.
Предварителният изглед ни показва, че отворите се размножават, затова винаги са от долната страна на кривата.
На нас това не ни върши работа в момента и ще му коригираме като включим опцията "offset to curve".
Сега вече всички са от вътрешната страна на кривата.
Също от предварителният изглед се вижда, че ориентацията на всички размножение е една и съща, като тази на оригиналния градивен елемент.
Ако включим опцията "tangent to curve" тогава всяко размножение ще се завърти като следва кривината.
Сега вече след като резултата от предварителния изглед ни устройва, даваме окей.
На вас остана да повторите нещата от урока и да преминете теста към него.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Чрез инструмента Curve Driven Pattern могат да се размножават градивни елементи:
по крива
в дадена посока
произволно

Въпроси и отговори

 • Как направихте скичата, ако може малко помощ ?

  Вера Мирчева:

  Пробвах доста неща, по принцип аз не свалям файловете към упражненията. Стремя се да ги правя сама, но този ме затрудни доста.

  Младен Георгиев:

  В този урок за размножението се използва скицата (Sketch 1), с която е построен Boss-Extrude 1. Така с една и съща скица управляваме формата на детайла и формата на размножението. Ако желаете може да си построите друга скица, за размножението. Всичко зависи от това какво искате да постигнете, като начина на поведение на модела. Ако не ползвате файловете от упражнението може просто да си построите подобен детайл. В началото на урока е обяснено какви построения включва

 • Как да продължа с Екструд частта

  Найден Георгиев:

  Стигам до тук с "Екструд" и не мога да обърна страните на изрязване и се получава:

  което със сигурност не е желания резултат, моля за помощ.

  Славчо Желязков:

  Здравей, Аз също пробвах няколко пъти докато се получи. Ето моето решение 1. Начертавам Скица1 - само вънщния контур с тангенциални дъги. 2. Потвърждавам промените в скица 1. 3. Селектирам скица 1, -->Клик Extruded Boss/Base , височина 20мм. Потвърждавам. 4. Клик в граф. област за да не е селектирано нищо. 5.. Клик в/у бутона Sketch за да изчертая скица2 без съм селектирал нищо. Трябва да избера равнина в/у която да създам скица2. Клик в/у горната повърхнина на тримерния геом. обект, получен от Екструд1. 6. Стартирам инструмента Оффсет, избирам отново същата повърхнина, задавам отстояние 20мм, потвърждавам скица2. 7 Селектирам Скица2, --> Extrude Cut с дълбочина 10мм, --> потвърждавам Cut -Extrude2.

  Дано съм помогнал

  Найден Георгиев:

  Благодаря за прояснението, наистина се получи така, но исках да повторя същото като от урока. Скица -> Екструд Бос -> Екструд кът и готово. Интересно ми беше как със кът може да се прореже тялото по показания начин.

  Славчо Желязков:

  Здравей, отворих и разгледах файла прикачен към урока. Там се ползват три скици, скица 1за външния контур, скица 2 за големият изрез, позиционирана на горната повърхнина на геометричния обект, и скица 3 за малкия изрез които се размножава. Доколкото виждам от твоите снимки , се опитваш да ползващ една скица за да стигнеш до положението с големият изрез. Пробвах и се получи по следният начин. 1. Създававам скица 1 с външия контур. -->Ектруд с височина 20мм , включена опция за тънкостенно тяло Thin Feature, параметър Т1 - 20мм, CAP ends - не е маркирано. 2. Във фючър менажера, клик в/у + пред Екструд Thin 1, за да мога да маркирам скица 1. Маркирам я и натискам бутона Екструд Босс --> D1=10mm, потвърждавам. Дотук сме на положение с големият изрез, но не ползвам Кът Екструд, де. Ако намериш друга последователност- сподели, ще ми е интересно.

  Младен Георгиев:

  Колегата Славчо Желязков е отговорил съвсем правилно. Г-н Георгиев, по този начин който, сте показали, създавате тънкостенен разрез - т.е. задали сте на какво отстояние (25мм) от скицата да бъде разреза. Използвайте файловете от уроците и ги изследвайте как са постороени. Разбира се най-важно е да се фокусирате в темата на урока.

 • Защо не се размножата по цялата крива

  Александър Стефанов:

  Здравейте,аз изпробвах иструмента върху друг детайл и проблема, с който се сблъсках е че градивният елемент се размножи само върху правите участъци от кривата ,а преди да го потвърдя инструмента го визуализира върху цялата крива.Благодаря предварително.

  Младен Георгиев:

  Виждам, че в CrvPattern4 ви свети в жълто с удевитлна. Това е сигнал че има нещо нередно там. Кликнете с десен бутон върху него и изберете What's wrong? Ще ви се появи прозорец в който ще е описан проблема.

  Алберт Симонян:

  И аз се сблъсках със същият проблем. Ако сте намерили решение, моля да споделите. Прилагам и съобщението за грешка.

 • Каква е грешката според вас?

  Красимир Мичев:

  Включих опцията "instances to skip" за да покажа къде се позиционират част от размноженията. Но къде ли се крие проблема.

  Красимир Мичев:

  Най вероятно грешката беше софтуерна след преинсталиране всичко се получава както трябва

 • Къде да търся този проблем?

  Красимир Мичев:

  Здравейте след този урок преинсталирах 2013 версия която имам със същата и проблема за който споделих от този урок изчезна. Но когато изчертавам скица вместо показалеца на инструмента да се показва какъв е инструмента той показва само един плюс и дори функциите на някой инструменти не работят правилно и не се показват в feature manager за да се видят всички опции. Къде може да е проблема.

  това е опит за изчертаване на линия. Дори връзките за хоризонталност,вертикалност и привързаност ги няма. Пробвах втора преинсталация пак същия проблем.

  Захари   Даскалов:

  Уважаеми Красимир Мичев, Като чета, разбрах че сте имали версия 2013, с която сте работили при едни настройки, което е видимо и от разликите в показалеца. След като сте преинсталирали същата версия 2013, добре е да се върнете към първите уроци на SW и да адаптирате настройките, с които сте привикнал. Връзките за хоризонталност, вертикалност и привързаност се активират. Колкото и инсталации да направите, без първоначалните настройки ще бъдете сляп и ще блокирате идеите си..

  Красимир Мичев:

  Благодаря за съвета,но явно проблема беше по мащабен,но след една хубава преинсталация на Windows и нова инсталация на solidworks засега всичко работи по изисквания. И съм готов да продължа курса с пълна мотивация. Още веднъж благодаря и ви желая хубава седмица.

 • Защо не мога да копирам отворите?

  Димитър Николов:

  Защо не ми се копират отворите?Revers direction не ми е активна и не ми се появява стрелка.Не мога и да избера Face normal цилиндричната повърхнина.

  Тихомир:

  трябва да активираш circular patern