Въведение към онлайн обучението в Аула

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
¿ Напред

Стъпки преди да започнете обучението

 

1. Ако изпитвате някакви технически трудности, използвайте безплатния броузър Chrome

2. Направете следните настройки, за да получавате важни имейли от нас. Вижте настройките тук.

 

Въпроси и отговори

 • Какво прави командата Units?

  Виолета Иванова:
  1. При отваряне на нов файл и въвеждане на командата /units, drawing units се отнасят за мерната единица, в която ни предстои да чертаем само за този *.dwg file, така ли? Т.е. командата не е обвързана с генерални настройки за мерните единици за всеки чертеж, които ще чертаем от тук нататък?

   2. В тази връзка ако отворя вече начертан чертеж, за които в drawing units е записано ''centimeters'' и променя на ''millimeters'' получава ли се грешка при rescale-ването на чертежа? Т.е. командата 100% сигурна ли е дори при многократна смяна на мерните единици?

   3. В пътеката Options -> User Preferences -> Insertion scale : Default settings when units are set to unitless ::
   Source content units: / Target drawing units -> Source * и Target * към кое се отнасят и каква е връзката им с drawing units от командата /units?
  Христина Машева:

  С units нагласяш мерните единици само за определения файл, не за всички. Тук е важно да се отбележи, че мерните единици имат значение само когато се налага да вкарваш блокове и Xref. С units не можеш да премащабираш чертежа. Относно 3-тата точка, това е когато имаш блок или самият чертеж ти е с units "unitles", ти му задаваш по подразбиране блока с какви единици да ти го вкара.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  Всички тези въпроси ги разглеждаме по-подробно в следващите уроци, но ето няколко насоки:

  1. Да, units важи само за отделните файлове. Така в различни файлове можем да имаме различни units - мерни единици, например един файл са зададени метри, в друг сантиментри.

  2. Промяна на units не re-scale-ва чертежа. Units само указва в какви мерни единици е начертано или ще бъде чертано.

  3. Source : Тази настройка се използва при вкарването на обекти, на които не са зададени units (т.е. unitless са) Това са най-често блокове. Аутокад не знае мерните единици и ние можем да зададем - ако не знае мерните единици - приеми ги за метри например.

  Target - аналогично, но за чертежа, в който вкарваме нашите обекти.

  В модул 3 има много важни уроци за мащабите (включително анотативни), там тези концепции стават много по-ясни, но да не избързваме :)

  Ани:

  ок 

  Svetlozar:

  o.k

  коко:

  ok


  Ivo:

  ok

  Nina:

  Ок

  Nina:

  Ок

 • Kак да си попълня всички полета

  Марин Маринов:

  Имам профил полочавам разришение да си напиша обавата всчко като потпълня на края ми иска потребителско име аз не знам какво да напиша изкам шаблон за всичкокак да потпълва

  Георги Димов:

  То не е зле първо да се понаучи българския правопис, но ако чертежът съдържа само размери и без него може!

  Stoqnov:

  e,,,,,,,,,dobre-  no  malko  smqh  ne  izlishno

  Bazilio43:

  Чорбаджи, ще даваш на мен идин гащи плява, да го ядеш на нащо магаре

 • *.*

  Анатоли Илиев Илиев:

  Здравейте, Накратко ще ми е интересно да мина тоя курс

  Krasimirapetsova:

  Моите специални БЛАГОДАРНОСТИ към организаторите на този курс!Не само ще ми е интересно, но и ще ми бъде много полезно!

  Milka:

  Да, Благодарности за възможността да научим необходими неща

  Edimurfi2:

  na koia versia altokad e kura


  инж. Филип Филипов:

  Курса е много добър и полезен, дори и за дългогодишни потребители на AutoCAD. Като продължение на усъвършенстването, подобряването и ускоряване на работата препоръчвам силно и курса - AutoCAD Бързи Библиотеки с Блокове.

  снежина:

  Полезна и достъпна информация благодаря!

  Лазар Велизаров Чачулов:

  Здравийте. На 59 години съм. Вече  40 години работя в системата на Енергетиката, като част от дейността е изработка чертежи на сложни машинни детайли в разрези, различни проекции и т. н. Работя по старата система със скици, милиметрова хартия, паус, старите чертожни инструменти. Не мога да отреча, че не съм постигал добри резутати, но не мога да отреча и предимството на Вешата система, за която мечтая някой ден да работя.До момента не съм предприел това обучение поради:

  1. Нямам време за посещаване на курсове-

  2. Мои колеги са ме отказвали, защото било много трудно.

  3. Не е ли вече късно за мен ?

   

  Radoslav:

  КУРСА  ЕЛЕКТРИЧЕСКИ   ЛИ Е


  Лазар Велизаров Чачулов:

  Проектиране /изработка/ сложни машинни детайли в различни проекции и разрези. Правил съм ги и продължавам да ги правя на базата знания за машинно и конструктивно чертане от седемдесетте години. Не крия, че съм имал и продължавам да имам успехи.

  Владо:

  А ще ми е полезен ли за работа на CNC машини?

  Георги Василев:

  Интересно начало

  Биянка Найденова:

  Курса определено е полезен и достъпен за хора, които никога не са се сблъсквали с програмата Ауто Кад. На мен също би ми бил полезен да затвърдя знанията си и да науча неща, които са нови за мен.

  Катя Вангелова:

  Катя Вангелова
  Благодаря за предоставената възможност да обогатим компютърните знания и умения. Убедена съм, че предоставената информация ще ми бъде полезна!

  Христо Йорданов :

  Курса е доста полезен и за начинаещи, и за напреднали в работата с АutoCAD

  Господин Чонков:

  Абсолютно начинаещ съм, а въпреки това - разбирам всичко. Браво!!!

  Соня:

  Благодаря за тази възможност! Достъпна и много полезна информация!

  Elena Nikova:

  И а благодаря!

  ЦВЯТА ДЕРМЕНДЖИЕВА:

  ще ми бъде полезен

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, може да ги гледате колко пъти пожелаете.Това е и най - хубавото в онлайн обучението, т.к. след време човек забравя някои неща и е хубаво да си ги припомни.

  Milka:

  Здравейте, като начинаещ смятам, че наистина се налага да гледаме първите уроци по няколко пъти 

  Вихра Карапетрова:

  Може ли да направите курс за 3Д , тъй като аз отдавна ползвам АутоКАД, но може би не ползвам някои от по-новите опции, а също така предпочитам да работя с класическия изглед на екрана - по бързо чертая с него , а и заема по-малка част от чертожно пространство.

  Иван Цукев:

  Вихра,

  има курс по 3Д моделиране с AutoCAD
  https://aula.bg/kurs-autocad-3D

  и дори 3Д моделиране с 3ds Max
  https://aula.bg/kurs-3ds-max
  инж. Калоян Василев:

  Може ли да направите курс за AutoCAD electrical

  Галин Бонев:

  Това ще е много полезно

  Jenq Georgieva:

  Може ли да направите курс за AutoCAD electrical

  Dimitar Dimitrov:

  Здравейте Начинаещ съм в тази сфера,но имам желание да за развитие. Може ли да ми препоръчате от кой урок трябва да се започне с Autocad,най вече се интересувам от 3д моделирането.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Препоръката ми е ако си напълно начинаещ с AutoCAD и ще работиш в сферата на AutoCAD то започни с курса AutoCAD Формула. Той определно ще ти даде една много много добра основа как да работиш бързо и професионално с AutoCAD и вече след научавайки основните принципи в AutoCAD имайки базата, да минеш на курс с 3D насоченост (AutoCAD 3D Формула, Civil 3D,,,, тук вече дали КОЙ точно курс в среда на 3D зависи от това в какква сфера искаш да се развиваш и какво ще моделираш в 3D . СЪответно в избрания от теб 3D курс следва да надградиш знанията с в 3D - то :).

  Александрова:

  Здрвейте, може ли някой да ми помогне с настройкита рендера на Auto CAD 15 за по високо качество на визуализиране? Благодаря!

  Александрова:

  Здравейте, спешно се нуждая от помощ относно настройките на рендера на Auto CAD 15.

  Борис Георгиев Даракчиев:

  Здравейте, бих искала да попитам за команда в Аутокад, която премества даден детал до сетан като го кара да залепне за нея или в някои от ъглите? Благодаря предварително.

  Daniela Pesheva:

  Разбира се че може, стига все още достъпа до платформата да ти е активен. Позиционираш се на съответния урок и го стартираш както обикновено.

 • Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля?

  Краси Кръстев:

  Задавам този въпрос поради питане от страна на доста хора във форума, а и извън него и смятам че би станала интересна дискусия отностно него.Затова и именно го слагам в началния урок за Интродукцията.

  Краси Кръстев:

  Моето мнение е : Ако си абсолютно начинаещ трябва да започнеш с последна версия поради следната основна причина - обикновенно най - новия вариант на софтуера съдържа абсолютно всички команди на по стария такъв, съответно и има някои допълнителни благинки, които може да се ползват, отделен е въпроса обаче с плащането на нов софтуеар всяка година за един работодател и идва проблема научил си се на последна версия на AutoCAD ( 2014 ) , започваш работа, обаче всички компютри са с лицензиран AutoCAD 2007..... доста неприятно би било за човек научил се по последна версия на AutoCAD и свикнал с Ribbon интерфйса, свикнал с всички допълнителни команди спестяващи много работа и усилия, но въпреки този аргумент пак съм на мнението че за абсолютно начинаещ трябва да се учиш на последната версия + - една две години разлика назад спрямо най - посления излезнал вариант на софтуера, и да настояваш за внедряването на по нова версия с цел ползване на нови команди неналични в по - стари версии -спестяващи време.

  Milka:

  Благодаря, информацията е много полезна

  Антон Мичев Калчевски:

  И аз съм абсолютно начинаещ и след като се запознах само с няколко щриха от тази система на обучение, съобразена с хора като мене, които са на на "кота 0", смятам, че предлаганото тук обучение е изведено на безупречно ниво и е една много добра квалификация за хора от различни сфери!

  Stefanka Mincheva:

  по правилно е да се изтегли свободна варсия на DutoCad

  Bалентин Терзиев:

  има още една свободна версия ,включително и за търговска употреба, казва се nano CAD  и е руска.Интерфейса и е като  AutoCAD 2006, работи във формат dwg., като чертежите изготвени на нея са съвместими с АutoCAD до версия 2013, както и чертежи изготвени на AutoCAD, се отварят и редактират от тази програма.След инсталиране на програмата,и регистрация в сайта на компанията, се издава сертификат за собственост и права за ползване на продукта, който можеш да си разпечаташ. Безплатна е базовата версия, която е пълнофункционална. Платените версии са с допълнения, които са насочени към руските стандарти и на нас тук може и без тях. Аз работя с нея вече три години и нямам оплаквания.

  Petar:

  Лично аз бих ви препоръчал да се регистрирате в официалния сайт на Autodesk, там ще намерите няколко приложения на аутокад. Системата на официалния сайт (Autodesk) е отворена за регистрация като студент или свободно обучаващ се, след като се регистрирате като такъв , ще получите лицензиран продукт безплатно. Самите продукти се свалят от официалния сайт и ще ви изпратят активизационен ключ и код за регистрация на продукта , като валидността на съответните продукти е валиден лиценз за 3 години. Успешно вече ползвам 3 софтуерни продукта и с удоволствие можете да им се наслаждавате без да бъдете притеснявани от глупави съобщения , че ползвате TRIAL версия и трябва да търсите кодове за удължаване срока на програмата. Версиите които се предлагат за аутокад са от 2011 до 2014 като има пробна триал версия и на аутокад 2015. Дано съм бил полезен с информацията и успех в курсовете.

  Нели Георгиева:

  В подкрепа на отговора на Petar - в нашия факултет инсталирахме в учебните зали студентски версии и установихме още, че с една регистрация на потребител може да се направят до 4 инсталации. Студентските версии са като нормалната версия,, единствено при печат на чертежа излиза лого "student version". Освен  аутокад могат да се изтеглят и всички други продукти на фирмата. А ето и линк към страницата за изтегляне на студентски версии:

  https://www.autodesk.com/education/free-software  
  C4k1t0:

  Аз искам да попитам дали може да се свали AUTOCad без да съм регистриран като студент защото тези години минаха, а в края на регистрационната форма иска отметка където да потвърдя, че съм член на даденото училище или университет ?

  Нели Георгиева:

  единственото, което иска при регистрация е да се посочи име на университет, което не звуче като задължително в момента да си студент. Но остава проблема с логото, което излиза при печат.

  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  В замунда има 2012

  Альоша Исаев:

  Альоша Исаев. Предлагам DWG True View 2013.

  Penka Ivanova:

  Дали  скоро  в АУЛА ще има и  курс по Project ? За всички инженери, които създават  ползват или контролират графици, ще  бъде  полезен и  много  търсен;

  Костадин:

  Няма значение според мен -тази която можем да свалим в момента , а след като понаучи основните неща ще може да избере по-добре.


  Ани:

  Ако документ, създаден на студентска версия, се отвори на друг компютър с нормална версия и се разпечата, отново ли излиза логото "student version"?

  Нели Георгиева:

  да, винаги

  Антони Радованов:

  Аз мисля, че при всяко положение е най-рационално човек да започне да се учи на последната версия. Хубавото на Аутокад е че всичко старо е все някъде там (макар и скрито) и нищо от командите не се променя, само се добавят нови неща. Когато човек е начинаещ обаче е най-добре да не ползва никакви улесняващи интерфейса и взаимодействието нововъведения като динамично въвеждане и други такива. По този начин човек се научава да следи внимателно командния ред и да го ползва. Ако човек се научи да разбира командния ред и запомни командите може спокойно да се движи и напред и назад във версиите, останалото е само оптимизация.

  инж. Нели Георгиева:

  Искам да взема отношение по въпроса за  логото "student version", мисля че някъде във форума я бяхме коментирали преди доста време. За да се отървеш от логото е достатъчно да направиш следния трик - записваш въпросния файл като .DXF. Отваряш го в AutoCAD и си го записваш като нормален .DWG. Логото е изчистено.

  инж.Атанас Нейков:

  Здравейте , аз си изтеглих студентска версия 2014 - даже и в момента работя на нея ,но някъде пишеше, че ще е валидно до 2015г - искам да задам следният въпрос - какво ще трябва да направя за да не ми прекратят достъпа до изтеглената версия?

  Нели Георгиева:

  лицензът е 3 годишен, след това просто трябва да си изтеглиш по-нова версия, обновяват ги всяка година

  Владо:

  аз си  изтеглих от Замунда версия 2013 autoCAD LT със продуктов ключ и сериен номер и мога да си я ползвам дълго време,по новите от 2013-та не са съвместими със моят windows xp profesional sp3.Трябва ли да си сменя операционната система или по нов и мощен компютър за да работя със autoCAD за напред и сега за курса?Аз съм абсолютно начинаещ и курса сега ще ми е полезен на работното място като се науча да чертая.

  инж. Калоян Василев:

  Полезна и достъпна информация благодаря!

  Нено Великов:

  За новака е като на слепец да монтираш очи.

  Митко Иванов:

  как да изпиша името на ту-варна,че не го приема

  Митко Иванов:

  имам впредвид за студентската версия

  Краси Кръстев:

  @Митко Иванов, пробвай с technical university Varna, Bulgaria :)

  Elena Nikova:

  Благодаря!

  Иванка Мечева:

  Здравейте! Казвам се Иванка Мечева и живея в Габрово. Въпросът ми е може ли да се инсталира програмата на компютъра ми? Синът ми е инженер, а аз съм студентка в ТУ- Габрово. Имам желание и двамата със синът ми да искараме този курс и след това да продължаваме да се упражняваме. Пожелавам на всички успех! С уважение:Ив. Мечева

  Краси Кръстев:

  @ До Иванка Мечева.

  Здравейте, Иванка.Радвам се че имате желание да работите с AutoCAD.

  Отговора на въпроса е: Да най - вероятно може да се инсталира AutoCAD на вашия компютър.Няма да имате проблем ако имате достатъчно празно място на твърдия си диск, вече коя версия на AutoCAD ще е удачно да инсталирате, зависи основно от параметрите на компютъра ви.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Profistar.

  Добро допълнение за алтернативен вариаnт на чертожен software.

  Такъв тип software са също добри, тук обаче идва още един интересен въпрос.

  До колко се е наложил този софтуеар сред работната среда, т.е. доколко е комерсиален и една инвеестиия в разучаването му доколко била възврааема.

  Desislava:

  Добре де, тръгвам да инсталирам "студенската версия" от Autodesk, но не ме пуска да продължа без да вкарам училище и дати...какво ли не написах и не ще да продължа....какво да направя сега? или от къде да изтегля ? Благодаря Ви !

  Bobi T:

  На сайта на Autodesk не открива никой български университет, когато започнеш да пишеш името.

  Кажете какво сте написали при създаването на акаунта

  Краси Кръстев:

  Здравей, Боби.

  Честно казано няма толкова значение, в крайна сметка не го доказваш никъде при положение че го позлваш. Освен това имаш и маркировка след това при плотиране че е ползвана студенстка версия. Така че пробвай с кой да е университет.

  Стефан Терзийски:

  Доскоро ползвах студентска версия на AutoCAD 2019. Имам инсталирана и версия AutoCAD 2016, както и AutoCAD 2010. Проблема с плотирането го реших, като файл, чертан с AutoCAD 2019 го експрортирам с e-Transmit за AutoCAD 2016. След това, при отвярянето му с AutoCAD 2016 надписите при плотиране вече не се появяват. Когато се стартира еTransmit, избира се бутона Transmittal Setups, след което от появилия се панел се избира бутона Modify. В панела Transmittsl Modify Setup, в секция Actions се прави отметка на checkbutton "Set default plotter to 'None' " и готово. Не се получава обаче, ако го експортирам към AutoCAD 2010. Там надписите си остават.

  Катя:

  За нуждите на ПГ по строителство и архитектура гр. Плевен е необходим софтуер за компютърна графика, строителство. Необходим е и софтуер за специалността Интериорен дизайн. Сега се кандидатства за софтуер по НП. Трябват ни оферти за AUTOCAD. Предложение с коя версия да кандидатстваме и в последствие да закупим при положение , че сумата е ограничена на 8000 лв.?

 • Краси Кръстев:

  Може ли да прикачиш изображение към въпроса си  и по точно на layer manager - a за да се ориентираме във форума какъв точно е проблема , помеждудругото в курса има отделен урок специално само за подложки.

  Божидар:

  Долу в лентата за състояния (Status bar) има бутон LWT - Show/Hide Lineweight - който трябва да бъде натиснат, за да се виждат дебелините на линиите. Макар, че не съм сигурен дали го има в 2008.

 •      Как да променя скоростта на слушане и гледане на урока

  инж. Тодор Илиев:

        В тази интродукция долу вдясно на екрана има "1х". Като се постави мишката там, се появяват от "0.85х"  до  "2х" - различни "скорости" на урока. Това е чудесно, но не мога да го намеря в другите уроци. Защото понякога ми се иска като цигането, което пишело бавно писмото до брат си в Трудови войски, защото той четял бавно, и аз искам да слушам и гледам бавно. Друг път пък искам да мина материала "на бегом", защото ми е до болка познат. Никъде не успях да намеря тия "скорости". Мисля, че е хубаво да ги има.
       Ако ги има, къде са?

  Boris:

  там са, размърдай мишката и погледни под видеото.

 • Какъв е достъпа до уроците от курса!

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Тъй като не се занимавам професионално с autocad и не го ползвам постоянно, има ли вариант да се прегледа някой урок след като е изтекъл 6-месечния срок. Питам, защото ми се иска да изкарам целия курс, но по някаква причина пропусна нещо и не си го запиша, а след 1 година ми потрябва... Това означава ли че трябва да карам курса отново, за да имам достъп до всички уроци за още 6 месеца? И има ли съкратен курс на обучение, за хора като мен, на които в даден момент ще се наложи опресняване на знанията по някои теми?

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Нещо стана с интернета и въпроса се публикува 2 пъти, за което се извинявам!

  Мария Балева:

  Здравей,

  Времето за ползване на уроците е 6 месеца. Ако все пак не
  успееш да изгледаш всички уроци в този срок има възможност да удължиш достъпа,
  като запишеш ново обучение на по-ниска цена.  За момента няма възможност да се записват „съкратени“
  курсове, но в бъдеще имаме подобна идея, но за момента е все още в
  разработване. Все пак ако не успееш да изгледаш всичко и времето не стига
  винаги може да ми пишеш на имейла /maria@aula.bg/ и ще направим подробна справка за сроковете.

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Благодаря!

 • как да изтегля AutoCAD

  Маньо Рачев:

  от къде да го изтегля  AutoCAD

  Краси Кръстев:

  От сайта на Autodesk може да си изтеглиш 30 дневена пробна версия или пък да си я купиш от там.


  Ако си студент може от тук :


  да ползваш студенстката им версия в продължение на 3 години.
  Elena Nikova:

  Благодаря и аз !

  Васил:

  не съм студент ,пенсионер съм но се интересувам и искам с учебна цел да си инсталирам autocad,но незмзм от къде,ако може помогнете.

 • Как да възстановя настройките за запаметяване?

  Тодор Хр.Ташуков:

  Как да възстановя настройки. Пример - от меню File/падащо меню ако избера команда която следва с нови падащи менюта ( триъгълника в дясно, например save as, open и др.) не се отварят удобните следващи прозорци, а се активира текстово продължение в командния ред. Може ли да ми помогнете да си възстановя тези възможности - Тодор Ташуков

  Краси Кръстев:

  Здравей, Тодор.

  Проблема идва от системната променлива Filedia. В момента тя най - вероятно е с настройка 0, изпиши в командния ред Filedia и задай стойност 1

  Тодор Хр.Ташуков:

  инж. Кръстев, Г здраве да ти дава. Ако знаеш колко часове, или дни загубих в борба с този проблем. Ще може ли и за други неща да питам ???

  Краси Кръстев:

  Благодаря за хубавите думи, да Ви се връща :) Радвам се че съм помогнал.

  Разбира се може да задавате всякакви въпроси във форума на Aula, които естествено са свързани със съдържанието на урока.

  Една препоръка, във форума вече има доста информация и ако търсите и четете в доста от темите в него следва да понаучите доста интересни и специфични неща за всеки един от software - рите.

 • Може ли да изтягля от някъде работната тетрадка във формат, който може да се редактира?

  Цветомира Велкова:

  Нямам възможност да разпечатя близо 80 листа и да ги нося постоянно с мен, а много ми харесва как е структурирана тетрадката. Би било чудесно, ако е възможно да я получим в word или друг файл, който позволява да се нанасят директно отметки; да си водим записки, да отбелязваме важни неща и т.н. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, как може да редактирате и използвате тетрадката може да видите в тази тема тук :

  Как да ползвам работната тетрадка?

  Ако искате редакцията да става през Word, както е описано в горната тема, НО версията Ви е по - стара от 2013, то в следващата тема, която споделям има дълга дискуси я по отношение на това как да превърнем един pdf в .doc файл.

  Как да отворя PDF документ, създаден от компютърна програма в Word?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Захари   Даскалов:

  Преди години да кажем много. Толкова много..., когато бях студент, един професор каза, че инженер в превод от латински значи "мислещ". Проверявах до сега няколко пъти по различни поводи, но не го намерих. Може би е уловка, която разказвам мъдро и аз. Разбирам проблема на пил...... , защото и аз съм го имал. Мога да кажа моя опит. Записки, ремарки, бележки, за "nota bene" и т.н. може да се правят най-добре в Word. След няколко десетки години с РС наскоро завърших и курса Тайните на Word. Препоръчвам и няма е излишен и на посветените. По няколко от курсовете на този терен ( на Аула ) съм си оформил doc на всички въпроси и отговори по уроците с качената информация. Прагматично съм изчистил взаимните любезности и другите IT екстри. Тетрадките са хубави и полезни. Другите носители още повече. Все пак въпросът е резонен, докато не като видях темата на курса. Установявам, че инж. в арх. и мех. са от различно тесто. Нека бъда извинен за прекалената досада.

  Цветомира Велкова:

  Благодаря!

  Elena Nikova:

  Благодаря!

  Петър:

  Здравейте. Благодаря за представената информация. Понеже бяхме на вълна конвертиране, аз също имам проблем. Когато ми се налага не мога да конвертирам формули.

  Daniela Pesheva:

  Здравей Цветомира, Не е необходимо да конвертираш работната тетрадка. Можеш да я отвориш, да въведеш текстбокс и да попълваш в него това което искаш.

 • Как да направя настройките на Autocad?

  Daniela Ivelinova:

  Инсталирах си версията на Аutocad 2014, но имам проблем с настройването на програмата. Бихте ли ми казали какво трябва да направя. Знам, че трябва да направя Project. Много ще съм благодарна, ако някой ми каже как.

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо какъв точно AutoCAD, сте инсталирал на компютъра си, ясно е че е 2014, НО дали не е някоя разновидност на класическия AutoCAD, например Electrical, Architecture.

  По отношение на това какво да правите, когато отворите AutoCAD за първи път се изяснява в следващите два модула от курса - Модул 1 и Модул 2. В тези два модула ще се запознаете с осните принципи за работа и използване на интерфейса на AutoCAD, както и базовите операции в AutoCAD.В двата модула са показани и основните настройки, които трябва да се направят на първия етап от време.

  Попринцип не е задължително да създавате Project.

  По отношение на настройките, препоръката ми е да излгедате първите два модула за да видите как работи AutoCAD и кои са базовите настройки.

  Ако сте абсолютно начинаещ изгледайте наистина първите два модула за да добиете представа за AutoCAD.

  Daniela Ivelinova:

  Здравей, инсталирана е програмата AUTODESK INVENTOR PROFESIONAL 2014. Изгледах модулите, но нищо от това, което е посочено не се вижда на моя екран. След като отворя програмата ми излиза един прозорец с три панела - Work, Learn и Еxtend. Под Work има 3 бутона - New, Open, Projects. Задавам в Projects място къде да ми записва и резултата е никакъв. ( казаха ми, че след като зададеш място къде да записва и програмата тръгва). Дори когато затворя него прозорец повечето от панелите ми са неактивни, ясно е че, трябва да направя някаква настройка, но каква? .. Програмата се отваря много бавно и дори когато искам да задам някаква настройка започва да зарежда и се затваря изцяло. В програмата ли е проблема или това идва от настройката, която не мога да направя? Още нещо да вмъкна, панела за чертане също ми липсва, това пак от проблем в програмата ли е или от ненаправената настройка?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Daniela Ivelinova.

  точно заради това те попитах, какъв точно AutoCAD сте инталирали, реално вие не сте инсталиралa AutoCAD, ами сте инсталирала съвсем друг продукт - Inventor. Двата продукта са доста различни, могат да се препращат файлове между тях, НО Inventor работи на съвсем друг принцип, доста различен от AutoCAD.

  Напълно нормално е гледайки курса по AutoCAD, да не намирате нищо общо с Inventor.

  Ако искате да се обучавате на Inventor, може да разгледате този курс:

  Inventor_aula, там определно отваряйки Inventor Profesional 2014 на компютъра ви, ще може да повтаряте показаните упражнения.

  Ако искате да се обучавате на AutoCAD, то тогава продължете с тези уроци, НО си исталирайте AutoCAD, за да може да повтаряте упражненията.

 • Къде мога да намеря курс за Aspire Vectrix?

  Албена Христова:

  Здравейте ! Имам CNC рутер на който вече имам готови няколко детайла, изчертани на 2D Аутокад. Но за да изготвя 3D проект за CNC ми препоръчаха да използвам ASPIRE VECTRIC - това е CAD-CAM-3D симулатор . Питам се дали няма да разработите курс в AULA за тази програма? Лично на мен ми е много необходима - казват, че е лека и приятна. Дали не бихте организирали курс за нея?

  Краси Кръстев:

  Здравей, на този етап от време в аула не се предвижда направата на курс с този software.

  Lubo Kolev:

  Полезни въпроси и отговори. Благодавя.

 • Как може да се използва тетрадката свалена от тук?

  Илиан Иванов:

  За какво служи тя и трябва ли да се принтирам?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Илиан.

  Ето няколко вече съществуващи теми от форума от които ще разбереш за какво става дума:

  Може ли да изтягля от някъде работната тетрадка във формат, който може да се редактира?

  За какво ми е работната тетрадка? Как да я използвам?

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Мариета.

  Да може ето няколко теми от форума, където има разяснени за това как може да стане:

  Как да конвертирам PDF във DWG?

  Как се прехвърля PDF във AutoCAD?

  И последния, който мисля е възможно най-описателния и полезен ако имаш PDF генериран от компютър, а не сканиран.

  Може ли да вкарам обектите от PDF като стандартни обекти в средата на AutoCAD?

 • Здравейте,искам да Ви попитам може ли да си тегля видеата, и на по-късен етап да си ги пускам? Благодаря

  Georgi:

  AutoCAD 2012

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Видеата могат да се гледат Online на копютъра, НО до 10 видеа могат да бъдат свалени на мобилното приложение на Aула и от там да бъдат гледани Offline. Препоръката обаче е ако ги гледаш Offline през таблет или телефон да имаш и компютър под ръка за да можеш да преминеш през упражнененията тук в Аула.

  Georgi:

  Благодаря за инфото. Поздрави

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може да им обасниш координатните системи, може да наблегнеш на мащаби които ще им трябват навсякъде, също така ако имат възможност могат да си инсталират студентската версия на AutoCAD от линка долу. И съответно да показваш посредством видео упражнения и след това да им даваш задачки и те да ги правят и да ти изпращат файловете.

  Student Version

 • Как да го оправя?

  Димитър:

  Появи се следния проблем. При стартиране на програмата ми показва този черен екран и се опитва да зареди нещо, курсора на мишката върти постоянно. Ще се радвам на малко помощ как да го оправя. Благодаря!

  Виолина Симеонова:

  Здравейте, опитайте да затворите екрана с ctrl+alt+delete и след това рестартирайте.

 • Може ли да ползвам тази версия за курса: AutoCAD Electrical 2017 SP1?

  Цветан Пенев:

  Има инсталиран AutoCAD Electrical 2017 SP1. Мога ли да ползвам тази версия, или трябва да инсталирам друга?

  Валентина Дулгериду:

  Смятам, че можеш да я ползваш