Преглед на сцената

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
В този модул, ще разгледаме тази интериорна сцена, която е част от интериора, който разгледахме в предишният модул.
Новите неща, които може да забележите тук и които са променени са позицията на някои от дърветата.
Тъй като ще направя само един рендер "shot", който е през ето тази камера, по диагонал.
От тази страна дърветата няма да ги използвам, така че съм ги изтрил.
И тези, които са останали от тази страна са малко с променени позиции.
Отново използвам същата равнина за трева и още една допълнителна равнина, с която фактически ще затворя това пространство между тази равнина и хоризонта.
По външната част, която ще виждам през прозорците, няма нищо друго променено.
По вътрешната част дивана е сменен с двата фотьойла.
С нова маса и е добавен килим, който е направен с "v-ray fur".
Добавени са детайли на пода.
Ще симулираме дюшеме, което е с надлъжно разположение.
Така че, в дюшамето, с един "extrude", който е навътре, са добавени детайли така че да изглеждат поотделно тези дъски.
Ще рендерираме само през тази камера, ще направим един финален рендер.
Позиционирани са и други камери.
Ако искате може да промените техните позиции или да сложите нови и да направите допълнителни финални рендери.
Тази камера през, която ще рендерирам аз е камера интериор 1.
Обектите отново са организирани по слоеве.
За по-бързата и по-лесна работа по селекцията.
Има един скрит слой, който е "fold curtains".
Mоже да използвате, които искате.
Аз ще използвам ето тези.
Интериорните светлини, стъклата са отделно, растителността отвън е отделен слой.
Къщата е в отделен.
Тази организация ви препоръчвам да я правите, тъй като тя ще ни помогне много бързо и лесно да селектираме избран сет от светлини, или геометрия.
Това е сцената, с която започваме.
Да гледаме сетъпа на осветлението и материалите в следващото видео.

Въпроси и отговори

 • Как е направен подът?

  Vray_sun:

  Не ми е ясно как сте направили пода. Какви модификатори сте използвали, за да го нарежете на равни части и после сте добавили отрицателен екструд? Може ли да обясните? Благодаря

  Ивайло Искренов:

  Здравей, 

  за пода съм използвал една равнина, която е трансформирана в Editable Poly и  просто съм я разделил на сегменти и след това съм екструднал ръбовете навътре. В момента всички дъски са подредени без разминаване и отстъп по дължина между тях. Ако искаме да постигнем този ефект можем да моделираме едната дъска от паркета и след това да я дублираме. Другият вариант е да използваме скрипта - FloorGenerator, много по-бързо и лесно ще стане.
  Vray_sun:

  Въпросът ми беше именно как сте разделили равнината на равни сегменти. Това не мога да направя. Благодаря за помощта и обяснението.

  Ивайло Искренов:

  Използвал съм параметрите на самата равнина от Modify panel-a - Length Segments и Width Segments и след това е екструдирането.

 • Каква е допълнтелната равнина?

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Здравейте, бихте ли пояснили какъв вид е допълнителната равнина, къде е разположена, коя част на хоризонта затваря - като таван ли служи?

  Поздрави - Ралица
  Ивайло Искренов:

  Здравей Ралица,

  освен основната равнина, която ползвам за терен (близък план), използвам и една допълнителна равнина (далечен план) - VRayPlane, която реално е на нивото на първата равнина и със същата ориентация. Този тип равнина е безразмерна - продължава до безкрайност и именно за това я ползвам - да затвори видимото пространство (от гледната точка на камерата) между първата равнина и хоризонта. Тъй като видимата част от нея е сравнително малка и сравнително далеч, тази равнина като материал може да е само цвят и след като е е от + до - безкрайност, няма значение къде в сцената се намира.
 • Може ли когато правиш интериор (без прозорци) стените да са с дебелина или може да са Plane/Polygon?

  Vicka Dimov:

  Когато правиш интериор (без прозорци), нужно ли е стените да са с дебелина (Box~ или може да са Plane/Polygon или Line, на която след това да се приложи Extrude? Това пречи ли на правилното прилагане на материал?

  Dimityr:

  Не е нужно стените да са с дебелина.

  Vicka Dimov:

  Колегите ми твърдят, че липсата на "дебелина" на стените "обърква" прилагането на материали (поради оръщането на Нормалите).

  Ивайло Искренов:

  Ако лицевата страна на полигоните е отвътре, никъде не е необходимо да се вижда дебелината на стената (например при прозорците), равнината е с правилни координати за текстурите и материалите, които се прилагат са "плътни" - няма проблем стената да е равнина. Единствените проблеми, който се очакват при материалите са ако самият материал има някаква прозрачност - Refraction/Opacity/FasfSSS. Тогава може да не се получи желаният резултат, защото в метода на пресмятане на шейдъра е заложена зависимост между тези параметри за прозрачност и дебелината на обекта - за да може да се направи реално физическо симулиране. Само тогава трябва да има дебелина.

 • Защо са черни прозорците?

  Еми Г:

  Здравейте, опитвам се да направя интериор ,с много прозорци. В МАХ прозорците са сини и по време на рендериране , но когато запазя картинката в png прозорците стават черни.Благодаря предварително!

  Ивайло Искренов:

  Здраевй,
  запази рендера като .jpg или сложи един обект (равнина) зад прозорците, на която може да сложиш текстура за бекграунд и няма да имаш този проблем. В .png формат се запазва и информация за алфа канала, от там мисля, че идва проблема. Другият вариант да го корегираш е в PS - сложи един слой с изображение за бекграунд и отгоре направо това изображение което си сейвала в .png- черните прозорци, всъщност би трябвало да са прозрачни и направо ще видиш бекграунда през тях.