Hardware & Software

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
В това видео ще се запознаем с минималните изисквания за съответните софтуери, които ще използваме до края на курса.
Като основните програми, които ще използваме, ще бъдат "3D Studio Max Design 2014", "V-Ray" за "3D Studio Max" версия 3.
0
и постпродукцията ще извършваме във "Photoshop".
Тук на практика аз ще използвам версията "cs6".
Но специално за фотошоп, може да използвате и по-старите версии.
Относно "3D Studio Max" исканията са Windows 7 или 8, 64 битова операционна система, поне 4gb RAM.
Препоръчителни 8.
4,5 гигабайта свободно място на диска.
И като допълнение само можем да кажем, че към тази версия при инсталирането ѝ, може да сложите допълнителна отметка за сваляне на последният "service pack" за "Max Design 2014".
Kойто за момента е "service pack 5".
Това автоматично ще оправи някой проблеми, с които не е необходимо да се сблъсквате за момента.
Това са софтуерните изисквания за "3D Studio Max".
За "V-Ray 3.
0",
системните изисквания...
По-висока версия от 2011, за "3D Studio Max", 64-битова.
За операционната система, Windows 7 или Windows 8.
Минимум Intel pentium 4, или съответният му еквивалент.
И отново поне 4 гигабайта рам, като препоръчително е да сте поне с 8 гигабайта и повече.
Ако покриете тези изисквания за "V-Ray" и за "3D Studio Max", със сигурност сте покрили тези, които са доста по-ниски за Фотошоп.
А относно компютъра, който ще използвам аз в момента, за да можете по-късно да направите някаква съпоставка, най-вече за времето за рендериране.
Ще използвам Windows 7 Ultimate; 64 битова операционна система; с 16 гигабайта рам; процесора е AMD, FX серията; 8350, 8 ядрен на 4 гигахерца.
А относно видео картата, GeForce GT 630.
Ако имате на разположение повече от един компютър, можете да използвате дистрибутивно рендериране с "v-ray".
Може да използвате процесорната мощ на колкото компютъра имате свободни.
А относно монитора, за препоръчване е да работите с "lightscreen" със съотношения 16 към 9, поне 20 инча.
А относно демо версиите на програмите, които ще използваме.
Може да ги намерите на съответните официални сайтове на производителите.
И след като сме се уверили, че разполагаме със съответният хардуер и софтуер, можем да преминем към конфигурирането на "V-Ray" в "3D Studio Max".

Тест за преминаване към следващия урок

 
Има ли отношение хардуера към скоростта на получаване на изображение от рендер-енджина?
Изображението от рендера е на базата на информация от viewport-a;
Да. Vray позволява максимално използване на всички ядра : по-мощна работна станция = по-бърз рендер;
Да, но само за старите версии на Vray;

Въпроси и отговори

 • Може ли да ползвам друга версия на V-Ray

  Боряна Петрова:

  Може ли да ползвам друга версия на V-Ray? Имам V-Ray 2.40.04, а не 3.0 , това проблем ли е ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  Можеш да ползваш по-ниски версии на V-Ray, ще има допълнителен архив към всеки модул с работните файлове за по-ниските версии. Повечето уроци са принципни и "универсални" и са приложими за всички версии. Препоръчително е обаче да използваш версия 3.0 за V-Ray с Max 2014, защото тя има някой основни приимущества който ползваме през повечето време : работи по-бързо от предишните версии; има V-ray toolbar; V-ray Quick Settings menu; рендериране с "маски"; и не на последно място има малко по-различен интерфейс - някой неща изглеждат малко по-различно или са на нови места в менюто.
  Боряна Петрова:

  Проблемът е , че аз работя с 3ds max 2015, в този случай кой v-ray да ползвам?! Търся от два дни вече. А повечето, от това което изгледах от модул 1 без този v-ray toolbar, не знам как може да се случи на по-стара версия!?

  Ивайло Искренов:

  За Max 2015 има вече V-ray 3.00.07 . Командите и елементите на V-ray, който са в toolbar-a, са извадени за по-бърз и по-удобен достъп, но ги има или в менютата или в Command Panel-a и за по старите версии (като изключение правят новите и специфични команди за тази версия като напр. Quick Settings). 

  Дарина Георгиева:

  При инсталация на MAX 2014 ми излизат съобщенията "3ds Max failed to find any "RuntimeRequirements" nodes under "ApplicationPackage" node in "C:\ProgramData\Autodesk\ApplicationPlugins\Autodesk FeaturedApps.bundle\PackageContents.xml". Please check its format.

  3ds Max failed to find any "RuntimeRequirements" nodes under "ApplicationPackage" node in "C:\ProgramData\Autodesk\ApplicationPlugins\Autodesk ImportSkp.bundle\PackageContents.xml". Please check its format.". Проблем ли са при работата на програмата? Благодаря!

 • Може ли да ми кажете откъде мога да си изтегля версия 3.0 за V-Ray с Max 2014?

  Асен:

  Може ли да ми кажете откъде мога да си изтегля версия 3.0 за V-Ray с Max 2014?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, единственото което могжем да те посъветваме е да си свалиш платените версии на софтуерите от официалните им сайтове. Надявам се разбираш,че не можем да те посъветваме и да те насочим към пиратски версии и торенти за програмите.

  Nikoleta:

  Какво Ви е мнението за новите версии на В-рей? Кои са с повече преимущества и какви?

 • Как да си инсталирам V-Ray на 3ds max 2018

  инж. Теодора Спасова:

  Здравейте, наскоро завърших курс 3ds max arnold, инсталираха ми версия 3ds max 2018, трябва ли да инсталирам нещо допълнително за да знам какво да обясна на специалистите. Ако е така може ли да ми напишете какво точно.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в курса по V-Ray се използва точно този рендер и той не е част от Мах - той е допълнителен плъгин който се инсталира допълнително след като вече имаш работещ Мах. За самата инсталация може да видиш повече информация тук.

  инж. Теодора Спасова:

  Пише, че ще мога да я ползвам 30дни. За в бъдеще как ще ползвам този рендер?

 • Може ли. 

  васил:

  Може ли да помоля за оценка на тази конфигурация заа моделиране,рендеринг дали е добра. Процесор: 2x Intel XEON, 8C-16T (2x Core i7 аналог)

  Х-ки на процесор: X5650, 6C-12Т, 2.66-3.06Ghz, HT, 12MB, 32nm, 95W

  Видеокарта: NVidia Quadro

  Х-ки на видеокарта: Quadro 4000, 2GB GDDR5, 256-bit, OGL4.1, DX11, SM5

  Чипсет: Intel 5520

  Графичен слот: 2x PCIe x16,2x PCIe x8,2xPCIe x4,1хPCI

  RAM памет: 32GB ECC RDIMM DDR3

  Твърд диск: 2x 600GB SAS

  Оптично устройство: DVD-ROM

  Формат на корпуса: Big Tower

  Захранване (PSU): 1250 Watt, Delta, 80 Plus

  Клас: Workstation, CAD, CAM, 3D дизайн

  Статус: След корпоративна употреба, статус А

  Гаранция: 12 месеца, доживотна консултация

  Цена като нов: над 30000лв.

  Цена: 839.99 лв. (EUR)

  Ивo:

  Здравей, моето лично мнение, е че тази работна станция си заслужава парите - може би малко бавни процесори и RAM, но пък са доста и определено това има значение за нашата сфера ... За моделиране със сигурност няма да имаш никакви проблеми във viewport-a с тази видоекарта и като цяло с тази конфигурация. За рендериране също е доста добра алтернатива и броя на ядрата определящо ще има значение. Много по-добре е тази машина втора ръка, отколкото да се залъгваш с нов "геймърски компютър" с 4-5 пъти по-ниски характеристики за тези пари. Още повече, дори и след това да си купиш нов комп, този винаги можеш да го използваш за "ферма" и да му даваш задачи за рендериране, докато си работиш на другия комп. Най-хубавото на тези работни станции, е че са проектирани за много голямо и продължително натоварване. Което значи, че е помислено и за охлаждането. Ако отвориш кутията, ще видиш че сигурно има и допълнителни вентилатори на RAM паметта ... Да не споменаваме и че захранването е 1250W, което пък значи, че всичко може да работи на мах едновременно, без проблеми. Единственото нещо което може да наклони везните според мен в обратната посока е това, че са използвани „корпоративно“, което значи че не са изключвани тия машини от както са в експлатация, но това не значи задължително, че е нещо лошо. Съветвам те просто да отвориш кутията и да видиш как изглеждат нещата отвътре. Другият евентуален проблем може да е с ъпдейта на драйверите на основните части – дъно, BIOS, видео и т.н защотото не са първа младост и например за някой работни станции на Lenovo, вече има части за който няма драйвери за Win10. Но ако има инсталиран Win10, който си върви без роблеми, тогава според мен няма за какво да се притесняваш. Според мен си струва и цената за това което получаваш си заслужава, особено ако с този комп си изкарваш парите. Още повече има и 1год. Гаранция, ако има проблем за това време ще се прояви, ако ли не – рендерираш си следващите 5год. без проблеми и това е :)

 • Как

  васил:

  Здравейте при инсталиране на макс мога ли да променя пътя на инсталацията от по подразбиране на диск"c" на външен хардиск . дали програмата ще сработи коректно или прощо ще има забавяне при работа с нея. Очаква ли се да се промени качеството на рендеринга или пак промените ако има такива ще са само времеви

  Ивo:

  Здравей, до сега не съм пробвал да инсталирам Мах при такава ситуация, но ако разсъждавам на глас, мисля че няма да сработи, поради две основни причини - 1- права и лицензия; 2- обвързване с хардуера. За да направиш успешна регистрация на продукта, софтуера се "свързва" с хардуера ти (мисля че изпраща номер на дъно и LAN карта към Autodesk, за това и при пълно премахваме на софтуера и нова инсталация, Мах може да намери и да използва съществуващ лиценз). От друга страна мисля че нама проблем да го инсталираш на различен дял от същият хард диск, например D: , но имай предвид, че при инсталацията, трябва да имаш толкова свободно място на C: колкото е изискването, защото всички времени файлове ще се съхраняват първо на C. Така си представям нещата - ако някой има опит в същата или подобна ситуация, ще е супер да сподели :)

  васил:

  Даа,интересна гледна точка,мерси много Иво. Въпроса ми беше провокиран от това че мястото ми на SSD диска незнаино как от 19ГБ спадна на 5ГБ но след два дни погледнах има 13 ГБ . За първи път попадам на такъв проблем ,забелязал съм намаляване на дисковото пространство без да се инсталира нищо до около 2ГБ но се оправя след време,но сега скока беше драстичен,и се замислих какво ще правя,случи се след добавяне на още RAM на компа.

  васил:

  Между другото в саита на аутодеск попаднах на нещо което ме озадачи. аутодеск даваха съвет как да се увеличи дисковото пространство след инсталацията на аутокад (не знам дали важи и заа макс),след като се инсталира програмата аутодеск казват ч ема една папка която се намира: disk"C" -AUTODESK-WI,тази папка WI според аутодеск (поне така разбрах нещата) може да се изтрие. Аз в тази папка имам файлове и за аутикад и за макс и тя ми е 11ГБ но чесно казано не смея да ги трия,ако някои го е правил нека каже дали това е вярно и променя ли се работата на програмите

 • Защо

  васил:

  Здравейте, направих един ъпгреид на компа сложих друга видеокарта обаче станаха усложнения. от тулбара на v-ray не ми сработва бутона на render seting ,също и от самия макс и нямам достъп до настроиките на плъгина. Ако някои може да помогне ще се радвам

  Ивайло Искренов:

  Здравей Васил, успя ли да оправиш проблема? Сигурен ли си че причината е новата видео карта? Инсталирал / преинсталирал ли се нещо друго допълнително?

  васил:

  да, оправих го сложих v-ray next и всичко се оправи,преди бях с версия 3.60 мисля че беше

 • Може ли

  васил:

  Здравейте когато се постави видеокартата дали трябва да се пипат настроиките и или да се оставят по подразбиране ,а всичко се свежда до актализация на драивърите. Дали има специфични настроики за работа с макс ,аутокад v-ray. питам за карти nvidia

  Ивайло Искренов:

  Здравей, до колкото знам, няма нужда от някакви допълнителни и специфични настройки - мисля че ако са актуални драйверите, не би трябвало да има проблеми.

  васил:

  благодаря Иво