Финални корекции във Photoshop

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Отворил съм рендер, който приехме за финален във фотошоп.
Тук ще въведем някои основни корекции.
Първо ще отключа този "layer" и ще го преименувам.
След това ще го копирам.
Просто като предпазна мярка.
И евентуално ако ми се наложи нещо по-късно да ги сравнявам.
Първото, което искам да коригирам е малко по-тъмна част ето тук за тази част на небето, която се вижда.
Ще коригирам небето, като първо направя селекцията, за която искам да го направя.
Ще хвана само основните части, без тук много да навлизам в детайли.
Само най-големите части и най-светлите.
За тази селекция, ще направя нов слой, "levels" Оставям го така.
И ще добавя нов "adjustment layer", "color balance".
Започвам корекцията от "midtones".
Tук ще засиля малко контраста между топлите и студените тонове.
Просто окомерно преценявам горе-долу, какво стйност е добре.
Ще ги оставя за момента така.
"highlight" тоновете ще променя само в тази част.
Да видим дали със сенките можем нещо да постигнем, по-различно като резултат.
Тези 3 слоя, ще ги копирам още веднъж, "duplicate layers".
След това ще им дам един "merge" Това е изображението с корекциите.
Може би ще използвам и един нов слой от тип "curves".
И един допълнителен слой за винетинг.
С нормална четка, около 200 пиксела и черно.
С намален "opacity" Ще дублирам този слой няколко пъти, докато не се затъмни толкова, колкото искам.
Тези ще ги групирам в един.
И сега отново, ще групирам последните три слоя, които създадох.
Ще ги дублирам.
След това ще ги "merge".
Tова е в финалото изображение, които имам.
Което ще сравня с първото.
Това е изображението, което ще оставя за финално.
Така ще приключим този модул.
С екстериорната визуализация А в следващият модул, ще видим, как с аналогичен подход ще визуализираме интериорната част от този проект.

Въпроси и отговори

 • Как да подобря отражението?

  Vray_sun:

  Здравейте, много съм далеч от искания резултат, но продължавам с опитите. Искам да направя така, че в прозорците да ми се отразяват планини, не само случайни дървета. Направих равнина пред къщата, на която и приложих материал в битмап избран от мен пейзаж. Дала съм на равнината да се рендва, но да е невидима за камерата, но да е видима за отраженията и да не каства сенки. Обаче не ми се отразява в прозорците, дори и след като ги направя още по-огледални? Въпросът ми е как да направя планински пейзаж, след като HDRI ми е този от курса, а той не е такъв. Благодаря предварително.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  резултата ти до тук е много добър, продължавай в същият дух :)
  За проблема с отраженията - предполагам, че допълнителната равнина, която си сложила пред прозорците с желаното изображение е сравнително близо до тях. Остави всичко както е в момента, просто смени типа на материала от VRayMtl на VRayLightMtl и в слота срешу Color сложи изображението което ползваш. Това трябва д аоправи ситуацията, но се убеди и че лицевата страна на равнината сочи към къщата. В момента не се получава защото предполагам че равнината е в собствената си сянка - за експеримента сложи една допълнителна светлина която да я освети отпред и предполагам че ще се появи изображението в отраженията. 
  Може би е добра идея и да помислиш за ново HDR изображение, което да съдържа желаният фон, но това вече по твоя преценка ...
  Vray_sun:

  Благодаря много за отговора. След всички опити, които направих преди Вашия отговор, достигнах до извода, че ако изключа френел на отражението на стъклото се получава по-добре.IOR refraction=1.55. Това е първата картинка- с HDRI + дървета само за отражение.
  Втората е това, което ме посъветвахте с VrayLightMat и ст-ст 0,5 срещу color слота.
  Третата е продължение на втората, но с включен френел.
  Въпросът ми е защо с френел нямам отражение, нито във вариант 1, нито в 2. Трябва ли по принцип в екстериорните рендери стъклото да е без френел? Благодаря

  Vray_sun:

  Вариант 2

  Vray_sun:

  Вариант 3. Съжалявам за много прикачени отговори, но не ми даде възможност в 1 да се съберат всички.

  Ивайло Искренов:

  Увеличаването на стойността на Fresnel ще доведе до допълнително полиране на повърхността - или поне така ще изглежда, защото ще се увеличат отраженията от ъгъла под който гледаме обекта. Това до каква степен е реално ... няма значение :) това е истината - ако ти харесва малко да изопъчиш резултата и да засилиш ефекта така - супер. Остави ги така, затова всички тези неща са контролируеми, просто се доверявай на това което ти харесва. 
   Избери вариант за стъклото и продължавай напред със следващите подобрения. Това което имаш до тук е много добре. В доста фирми за визуализиране ще го приемат като краен резултат, но мисля че можеш да се справиш и по-добре. Виж пак частта за тревата в екстериора - изпробвай Displacement метода или VRayFur. Опитай още малко да поработиш върху бетона и дървената част. Тези обекти изпълват по-голямата част от рендера и си заслужава да се погледнат пак. За бетона и за дъските може да пробваш да сложиш чернобяла карта в рефлекшън слота да се разчупи малко това плоско и еднообразно отражение ... и чакаме нови резултати тук :)

 • Защо се появяват черни петна в изображението?

  Marco:

  Здравейте,
  при рендване ми се появяват тези черни петна в изображението. Знам, че причина за това може да бъде застъпваща се геомертия, но в случая не така.Използвам V-ray Dome Light, V-Ray Plane Light и V-Ray IES Light.Имате ли представа от къде идва проблема и как мога да го реша?
  Благодаря предварително!


  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  ако не ти представлява трудност, изпрати ми файла да го погледна, да видим дали ще открием какъв е проблема.
 • как

  васил:

  здравейте, на отзи рендер на покрива съм задал текстура на метал но има някакъв син отенък по повърхноста ,дали може да се направи нещо така да го няма този син отенък .рефлекцията не е много голяма рендвам с лайд кеш ,лаид кеш,ползвам текстура не метал опитах да направя материал хром за покрива но тогава синия отенък е още по голям,явно небето се отразява доста но дали може да се намали влиянието на небето така че да си остане повече от отблясъка на метала

  Ивайло Искренов:

  Здравей, синият цвят е от отражението на небето. По принцип (съвсем накратко) обяснението е такова - колкото повече виждаш от рефлекцията, толкова по-малко ще виждаш от дифюза. Така че в този случай нямаш много варианти за действие- трябва да намалиш рефлекцията. Преди да я намалиш като стойност, намали Fresnel-a и тествай с по-ниска стойност (примерно 5).

  васил:

  благодаря