Какво предстои в Модул 7

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
В този модул ще рендерирам ето тази интериорна сцена.
Като ще започнем с основно разглеждане на сцената, материалите и сетъпа на осветлението.
След това ще преминем към съществената част за подбор на настройките на рендера.
Първият тип настройки, които ще подберем за тази сцена за тестовете.
Тези, при които ще рендерираме бързо, но с намалено качество.
Като след това по вече познатата ни методология, когато разгледахме и в екстериорната сцена, ще започнем оптимизирането на материалите.
Светините, "GI" системата и "anti-aliasing sampler".
Като изображението, което ще получим след оптимизирането на тези настройки, ще коригираме във Фотошоп.
Където ще нанесем някои основни корекции на цветовете и ще добавим някои детайли.
И така да разгледаме сцената в "3D Studio Max".

Въпроси и отговори

 • Защо се случва това?

  Alex:

  Имам един проблем с frame fuffer-a. След като приключа рендерирането и save изображението, то се променя. Пробвах да изключа Gammaта, но не се оправи. Къде греша?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  мисля че gamma корекцията за записването на файловете ти е различна. Напиши командата от прикаченото изображение, натисни Enter, рестартирай MAX и запази отново рендерираното изображение.

  Alex:

  Благодаря. Опраеи се.

  Иванка Ангелова:

  Как да задам бекграунд в интериорна сцена.
  Все пак възникна и при мен един проблем - задаване на бекграунд в интериорна сцена. Организирах осветлението с 1 бр. слънце + светлини - портали на прозорците и VRay sky /и интериорно осветление естествено/. Осветеността от прозорците ми хареса както и времето за рендериране, но исках да виждам някакво небе отвън, а не просто бял фон.Смених в панел Environment VRay sky с HDR карта /от уроците/, но не мога да я контролирам като позиция в картинката. Не искам да се вижда черната половина от нея, както и VRay plane който би я скрил, понеже "съм в апартамент на висок етаж"! Не може ли да си светя с VRay sky, а да виждам каквото си искам тип .jpg за фон без да е обвързано със с-мата за осветление и без да го поставям на допълнителни равнини което стои в повечето случаи нереалистично. При работа с Mental ray това беше възможно.

  Иванка Ангелова:

  Как да задам път и име на рендера преди рендериране. Render output в Common на Render setup важи явно за стандартния Frame window. Запомня се само ако и този прозорец е активен и то като изписва някаква грешка. Благодаря!

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  за запазване на изображението след рендериране - ако в Output настройките в табулатора Common е зададен път, избрано е име и разшитение на файла, то след рендера този файл трябва да се запази, независимо, кой фрейм буфер е използван. Какво съобщение ти дава - направи един скрииншо да видим, може да м да е проблема.
  бекграунд за интериорна сцена - има няколко варианта, с които може да го постигнеш - 1 - фоновото изображение го слагаш на една равнина, с материал VrayLightMtl (срещу полето Color) и от там определяш интензитета на светлината. 2- Слагаш изображението в околната среда в настройките на рендера. 3- Правиш един Dome Light и слагаш изображението в него. 4- Рендерираш си една маска за фона (или използваш алфа канала на рендера) и добавяш бекграунда в пост - примерно в Photoshop.
  Всеки принцип си има предимства и недостатъци - препоръчвам ти да пробваш с "4" - с него имаш най голям контрол. Най-важното тук за да изглежда реалистично фона е да направиш бекграунда през прозорците по-светъл от самия интериор.

  Иванка Ангелова:

  Благодаря за отговора! Относно запомнянето на картинката - при зададени път и име и активиран само VRay frame buffer не изписва грешка, но и не запомня. Изписва грешка, но все пак запомня когато са активни и двата буфера. Ако виждате изображението което се опитах да приложа - на позиция File name няма нищо.

  Ивайло Искренов:

  Може ли все пак да направиш един скриин шот на Common табулатора, би трябвало ако там има посочен път да сейва изображението.

  Иванка Ангелова:

  Ето това е:

  Ивайло Искренов:

  Здравей, до сега във всички опити които направих изображението се запаметява накрая ... не знам какъв може да е проблема при теб. Ако искаш изпрати ми файла да го погледна, ако все още го има проблема и ще го разгледам по-подробно.

  Ивайло Искренов:

  Прегледах файла, който ми изпрати и след тестовия рендер изображението се запазва при мен ... мисля че извода е че при теб пътя за запазване на файла не е такъв какъвто е зададен. Може да си прейменувала някоя от папките или да си преместила/добавила някоя папка. Иначе всичко друго е ок, не излизат никакви съобщения за грешка.