Изолиране на данните в отделен лист и използването им като опростена база данни

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да направим падащо меню с данни, които са взети от отделен лист в старите версии на Excel?
Създаваме наименован диапазон и го слагаме в полето Source при Data Validation
Създаваме референция от типа =Данни!A2:A9 и я слагаме в полето Source при Data Validation
В старите версии е невъзможно да се направи списък с данни от друг лист. Excel дава грешка.

Въпроси и отговори

 • Как се прави падащо меню с данни от друг файл?

  Диляна Арнаудова:

  Казахте, че може да се направи такова меню с данни от друг файл. Как става това?

  Цанко Дилов:

  Диляна, става по същия начин както между различни листа от един файл: с примерно два отворени файла. Пробвах го с наименован диапазон, независимо от версията на Excel.

  Диляна Арнаудова:

  Какъв точно синтаксис използваш за Sours? Пробвах по най-различни начини. Не ми позволява да отворя другият файл и да избера клетките, а когато имам наименован диапазон ми казва че не го разпознава.

  Иван Цукев:

  Става по следният начин.

  Отиваш в Formulas -> Name Manager с new дефинираш диапазон. Диапазонът ти сочи към другият файл. Прости избираш клетките, но може и да напишеш Name: DiapazonDrugFile Refers to: =[Book1.xlsx]Sheet1!$I$4:$I$6

  в Data Validation избираш List и в source задаваш =DiapazonDrugFile

  Диляна Арнаудова:

  Изписва ми че не мога да правя референции към друг файл "You may not use references to other workbooks for Data Validation criteria"

  Весела Костадинова:

  И на мен така ми изписва.

  Иван Гумнеров:

  Получава се по следния начин: Първо отваряш Name Manager, следва NEW, след това бутонът Refers to, след като натиснеш този бутон и остане New Name-Refers to вече можеш да посочиш другия файл и да зададеш диапазон следва Enter и трябва да зададеш име на диапазона, след това копираш /Ctrl+C/ адреса на новия диапазон от  Refers to и с ОК и Close затваряш Name Manager. Отваряш Data Validation и в полето Source пействаш /Ctrl+V/ адреса на новия диапазон и даваш ОК

  Иван Гумнеров:

  Обаче при мен падащото меню с данни от друг файл работи само когато и другият файл е отворен. Иначе е неактивно.

  Ангелина Асенова Панчева:

  Къде да намеря Name Manager в стара версия на Excel във Windos XP?

  Марина Радева:

  опитах се да направя препратка към друг отворен екселски файл по по-горе изброените начини, но нещо не ми се получава


  Марина Радева:

  или това ми се получава

  Иван Цукев:

  ако не се лъжа, това е проблем на по-старата версия, която имаш

  Марина Радева:

  Благодаря!

  Iva Nikolova:

  И при мен не се получи с използване на диапазон от друг файл, но пак ще пробвам. С 2013 съм.

  инж.Красимира Пеновска:

  По начина на Иван Гумнеров се получава, наистина само когато са отворени и двата файла.Благодаря за разяснението, много ми помогна.

  Цветелин Стоянов:

  На мен не ми се получава и по двата начина. излизат ми същите предупреждения, като при Марина Радева. Радева, ти дали си реши проблема ?:):):)

  Лилия Павлова:

  Здравейте! Информацията е много полезна, но и аз не успях да направя препратка към базата данни от друг файл, където данните са в таблица със зададено име. Пробвах и по двата начина, но не се получава. Може ли да ми помогнете?

  Лилия Павлова:

  С версия 2010 съм

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Нещо интересно. При избора на диапазон избрах цялата колона , така при добавяне на нов ред в списъка автоматично се появява и не е необходимо да изпълняваме допълнителни функции за добавяне на нови редове.В диапазона за данни се изписва  =Данни!$B:$B 

  Теменужка Тасева:

  Здравейте и при мен не се получи  с препратка към база данни от друг файл.

  Видя ми се много сложно, по точно по-дълго да променям диапазона  при прибавяне на нови имена и затова пробвах с вмъкване на нови редове и новите имена автоматично се включиха в списъка ,но не зная дали това е правилен начин.Работя с версия 2010

  Боряна Романо:

  Много благодаря на КРАСИМИРА КРЪСТЕВА! Това е най-лесният начин. Работи и при версия 2007.


  Everflow:
  Microsoft Office Professional Plus 2013

  Предложеният от г-н Цукев вариант за ползване на диапазон от друг Workbook е синтактично логичен/правилен, но за съжаление не работи :( 

  И при мен излиза предупреждение, че този тип референция не може да се ползва при Data Validation.
  инж. Милена Дамянова:

  Към Красимира Кръстева - аз също постъпих като вас и зададох на диапазона цялата колона и при добавянето на ново име то се появи автоматично в списъка. Обаче открих следния проблем - когато в полето напиша име, което не е в списъка, Excel го приема и го записва в клетката вместо да ме предупреди, че  това е невалидна стойност и да не ми позволи да я запиша. Тъй като този начин на избор на диапазон е наистина по-удобен бих се радвала, ако споделите решение на проблема ми.

  Mila Georgieva-Petrova:

  Супер сте! Най-накрая се получи! Вер 2007

  Diana Siteva:

  Не е необходимо да се избира колоната за диапазон, за да влизат новите данни автоматично. Необходимо е да се вмъкне ред между редовете на диапазона и той се разширява автоматично.

  Вера Стоянова Райчева:

  И при мен нищо не се получава. Изобщо не иска да ми маркира диапазон,нито от друг файл, нито от друг Sheet. И съм с версия от 2003г. Моля, помогнете!

  Камелия Славова:

  И при мен при опит да използвам диапозон от друг фал се появява грешката: This type of reference cannot be used in a Data Validation formulas. Метода, посочен от Иван Гумнеров, също не работи при мен. Някой намери ли решение?

  Никола Петров:

  Може да се използва и функцията Consolidate Тя обобщава(консолидира) данни от различни, но отворени файлове. Най - важна е отметката (стрелка9), която позволява при промяна на данните, те автоматично да се променят и в консолидираната таблица. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Зоя Желязкова :

  Хареса ми въпроса и всички коментари по него.Освен урока научих много неща около него.Благодаря на всички.

  НЕЛИ ГЕНЧЕВА:

  Нищо не ми се получава колкото и да опитвам. С 2016 съм. Излизат същите съобщения като при Марина Радева.

  Василка:

  И при мене не става със зададен диапазон от друг file. Изписва същото, което Марина Радева е приложила с изображение. С версия 2016 съм

 • Краси Кръстев:

  Здравей, защото просто базата данни, не е на друг лист ( а не както ти си направила в отделен файл ) както е показано и в урока за това падащо меню, ще си спестиш проблема със задължителното отваряне и на втория файл.

  Бригита:

  Благодаря за отговора, просто исках да пробвам и този вариант, когато базата данни са на друг файл.

  Tania:

  При мен не е на друг файл, а на друг шийт, но пак не се получава. Падащото меню не е активно след като затворя и отново отворя файла. Все едно след всяко отваряне наново да избирам DATA, Data Validatoinq, и т. н. Явно нещо пропускам, но какво е ?

  Maria:

  Здравейте! Тази функция според мен е приложима само и единствено между листа в един работен файл и не работи между отделни файлове.

 • Как да използваме входдните данни от таблица (форматиран като таблица) вместо от диапазон?

  Ивайло Миланов:

  Въпросът ми е следният. Не можем ли, вместо да избираме диапазон, да форматираме входдните данни като таблица и да използваме някоя от колоните в таблицата. в Цел: Така диапазона автоматично ще се разширява, но и ще стои в интервала на таблицата. На снимка показвам форматиране на таблицата ,,Входни данни'' На снимка 2 се опитвам да задам формулата , но явно нещо бъркам.

  Kocho:

  Аз лично не разбирам въпроса. Какво се опитваш да направиш?

  Димитринка Вълкова:

  Ивайло, Съобщението за грешка се получава, защото формулата не е пълна за Data Validation --> List (Списък) Ето какво трябва да се въведе: =INDIRECT("ВходниДанни[Име]") Функция Indirect има един аргумент, който трябва да бъде име, т.е. текст (затова името на таблицата и колоната са заградени в кавички). Резултатът, който връща е списък със стойностите, включени в диапазона със зададеното име. С една дума резултатът се връща индиректно за разлика от повечето функции, в които връщат директно резултата (референциите, които са включени в аргументите им). Смятам, че това ще реши проблема, но ако има още нещо, пишете.

  Ивайло Миланов:

  Стана перфектно. Благодаря много :).

  Павел Зарков:

  От много време се чудих и аз как може да стане това. Много благодаря за инфото!

 • А защо трябва да се избира диапазон вместо цяла колона?

  Драгомир Кулов:

  Ако изберем колона можем да вписваме нови данни без да се налага ново дефиниране на диапазона.Изпробвано и работи!!

  Kocho:

  Абе че работи - работи. Но аз по лошия начин се научих, че така не се прави. Едно е VLOOKUP или SUMIF да търси в 15 хиляди клетки - друго е в 1 милион.

  И като направиш един файл така и го дадеш на колега да го ползва, и той вземе, че в колоната напише нещо, което се дублира, и изразходиш часове, за да откриеш защо по-дяволите цифрите ти се дублират, ще разбереш защо трябва да се използва диапазон, а не цяла колона.

  Но щом ти харесва - дерзай :)

 • Rumiana Ignatova:

  Данните се копират, и след това с past values иконата се копират само стойностите, ако искаме да запазим формулите и форматирнето на колоните с past special - keep source column widths

 • Какво пропускам?

  Petko Kirov:

  Когато използвам наименовани диапазони и вкарам произволна стойност(дори и число) не ми дава съобщение за грешка. Избрал съм List.

  Дарина Иванова:

  Може ли снимка на проблема?

 • Може ли зададения списък от Data Validation да дава опции спрямо друга колона от таблицата?

  Иван Калайков:

  Давам опростен пример от прикачената снимка. Имаме две колони Категория и Доставчик. Може ли в колона F към която е зададена Data Validation и обща за всички доставчици да дава избор от списък спрямо колона Категория. Например след попълване в колона Кагетория на "Автомобил" да дава избор само от доставчиците от категория Автомобил.

  Antoaneta:

  Може

  Kocho:

  Може. Това са т.нар. "Зависими падащи менюта". Как се правят може да видите тук

  Показаният начин е независим от версията на Ексел.

  Ето тук Лейла Гарани показва всякакви случаи при създаването на зависими падащи менюта. Включително и изтриване на стойността в клетка при промяна на тази в друга

 • Как да добавим на нов ред без предефиниране на диапазона (решение)

  Йонко Бояджиев:

  Просто таблицата с данните се трансформира в "същинска" екселска таблица с CTRL+T, докато курсорът е в някоя от клетките с данни и операциите във видеото от 4:25 нататък стават излишни.

  Ralitsa:

  мнйкнбх