Как да форматираме числа, валути и проценти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Важни бележки към темата:

Това дали Excel възприема точка или запетайка като разделител за десетична запетая зависи от настройките на Windows и настройките на Excel.

Поведението на Excel може да се коригира от две места:

1. От Region and Language на Windows. (намира се в Control Panel)

2. От настройките на самия Excel (Options -> Advanced -> Use system separators)

Използването на точка или запетая е строго определено и ако е настроено използване на запетая например, а числата се въвеждат с точка, то Excel не ги възприема като числа и не могат да се сумират или да се използват други математически операции и функции.

Използването на различни регионални настройки може да промени и въвеждането на формулите, като например да замени използването на точка и запетая при разделяне на параметрите със запетая.

Освен ако нямате сериозна причина да работите по друг начин, препоръчаният начин е да изберете формат Bulgarian (Bulgaria) в регионалните настройки на Windows и да оставите настройките по подразбиране в Excel (тоест отметка на Use system separators).

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде се вижда истинската стойност с пълна точност, въведена в Ексел?
В полето за въвеждане на формули точно под рибън интерфейса
В самите клетки от работното поле
В долния десен ъгъл на интерфейса
 
Кой е бързият клавиш за форматиране на клетки?
CTRL + 1
SHIFT + 4
Десен клик с мишката

Въпроси и отговори

 • Как мога да допълня липсващите данни в екселски файл?

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Моята версия на преизчисляването на продажбите от $ в лева. Коя функция да използвам за преизчисляване на продажбите в лева? Тук отново съм ползвала =SUMIF(Q:Q;U2;S:S), където Q:Q е range; U2 - criteria ; S:S -sum_range, това са фиксинга на БНБ за $ за деня. Това го раздърпвам за продажбите на съответната дата. Недостатъкът тук, е че за следващата дата правя корекциите ръчно. Просто до тук стигат познанията ми. Ако някой може да предложи продължение на моя вариант или по-добро решения би било чудесно.

  Daniela:

  Здравей, Ако можеш да уточниш къде въвеждаш следващата дата И в коя клетка се налага да въвеждаш ръчно На мен не ми стана ясно това Ще се опитам да ти помогна

  Daniela:

  И провери в настройките на ексел options дали пресмятането е отбелязано ръчно

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Получи се :) !!! не съм го показала и обяснила достатъчно ясно, затова направих допълнителна таблица с която да илюстрирам по-добре въпроса. В колона А са всички продажби по дати, като на една дата може да има и 20 продажби, а може да има 2-3 продажби.За да намеря каква е левовата равностойност на всяка продажба въвеждам колона в която трябва да поставя валутния курс за деня. Използвам =SUMIF(F:F;A2;H:H) ,където F:F е са датите от таблицата на БНБ , А2 е датата на продажбата за която трябва да поставим валутния курс за деня и H:H са записани валутните курсове на БНБ за всеки ден. Тази формула я дърпам докато свършат продажбите, след което само умножавам продажбата в долари по курса. Много благодаря за всичко ! Чувството е невероятно ! Това е наистина доста елементарно, може би за някой напреднал, но за мен е един малък успех!

  Daniela:

  Можеш да използваш също и VLOOKUP.

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Благодаря за препоръката, ще опитам и с VLOOKUP веднага щом стигна до тази функция.

  Никола Петров:

  Дано това да помогне!

  Всички числа са измислени!

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Благодаря! Проблема и сложността при мен идва от това ,че има един доста голям обем от данни, които са с различен курс на долара, в зависимост от деня на продажбата и курса на БНБ за този ден. Затова използвам функцията SUMIF за да сложа срещу всяка сума съответният курс на $ за деня според БНБ.

 • Какво е масив и в кои случаи се използва?

  Венета:

  Какво е масив и в кои случаи и за какво се използва? :) Не успях да намеря такъв въпрос във форума и затова го задачам :)

  Дарина Иванова:

  Казано с езика на програмирането, това е структуриран тип данни, който се използва за описание на еднотипни данни. Типът данни може да бъде обикновен или структуриран (тип запис - структура) Именуването на всяка конкретна променлива се прави посредством име и индекс. Ако имате някаква идея можете да я споделите, за да преценим дали точно масив е подходящото решение.

  Линк от нета по тази тема: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2_(%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

  Kocho:

  На български казано масивът е една таблица със записи, описващи нещо. Например да вземем учениците в един клас. Те си имат имена, ръст, килограми, рожден ден, цвят на очи, ЕГН и т.н. Като ги съберем в една таблица - получаваме масив. Важното е отделните данни да си имат свой уникален номер, по който да се търсят и намират. В случая може да е ЕГН или номера в класа.

  Краси Кръстев:

  @Венета.

  По нататък в курса има урок за масиви, така че мисля там ще видиш някой приложения. Ето и урока от този модул.

  Използване на масиви в Excel

  В курса VBA за Excel също са разгледани масивите и приложението им.

  Виждам че си супер активна в доста курсове в Aula, така че въпрос на време е да изгледаш уроците :).

  Венета:

  Благодаря много на всички отговорили!

  Да, всичко ми е Хипер Интересно и полезно! :)

  Никола Петров:

  Ето едно елементарно приложение на масив - Таблицата за умножение. Лек ден и успехи!

  Филип Владимиров:

  Масивът е група данни, която се намира на лист в съседни клетки. Като цяло всяка маса може да се счита за масив, но не всяка от тях е маса, тъй като тя може да бъде само диапазон. По същество тези области могат да бъдат едноизмерни или двуизмерни (матрици). В първия случай всички данни се намират само в една колона или ред. Във втория - в няколко по едно и също време. В допълнение, измежду едномерните масиви се избират хоризонталните и вертикалните типове в зависимост от това какво представляват - ред или колона. Трябва да се отбележи, че алгоритъмът за работа с подобни диапазони е малко по-различен от по-познатите операции с единични клетки, въпреки че има и много общи помежду им. Нека да разгледаме нюансите на тези операции.

  Димитринка Вълкова:

  Едно допълнение. Масивът представлява колекция от елементи. Елементите могат да бъдат текст или число. Всеки масив се дефинира с размер и измерение. Например в Excel: Когато елементите на масива (данните) са разположени в една колона или на един ред, това е едномерен масив - има едно измерение: една колона или един ред. Размерът се определя от броя елементи (единични клетки) в масива - 10 реда в 1 колона или 5 колони на един ред. Пример за двумерен масив е таблицата в Excel , която има 2 измерения - колко реда и колко колони. Когато добавим и името на работния лист, се получава 3-мерен масив: брой редове, брой колони и брой работни листове. Ако включим и името на работния файл, масивът става 4-мерен и т.н. Ако надзърнем в дебрите на VBA, максималното измерение за масива е 32 (признавам, това дори не мога да си го представя!), а в някои обектно-ориентирани езици за програмиране дори няма ограничение за размера на масива. В Excel използват формули и функции за изчисления с масиви, като за тях вместо Enter, използваме клавиши CSE - Control+Shift+Enter, т.нар. CSE-формули.

  Пример: CSE-формула. Имаме продажби за март и април. Искаме да намерим максималното нарастване (максималната разлика на продадените продукти за двата месеца)

  Пример: CSE-функция Transpose.

 • Как да изчисля 3-та колона от таблицата по обекти защото имам общата цифра?

  Зоя Желязкова :

  -първа колона-апартаменти -втора колона-% за всеки апартамент,който е<1 -трета колона-имам сбора на колоната и трябва да изчисля за всеки апартамент % от тази цифра (сбор) Моля за помощ!Работя с версия 2010-та на W.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Зоя.

  Мога ли да те помоля за малко повече разяснение и съответно да прикачиш снимка за да стане по-ясен казуса.

  Зоя Желязкова :

  Здравей, Краси, съжалявям, че не мога да прикача снимка-към този компютър нямам камера.Таблицата е следната: ап.1 0,398% ? ап.2 0,485% ? ап.3 0,360% ? .................................................. ап.98 0,249% ? ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 18000лв., т.е. трябва да изчисля за всеки апартамент дял от 18000 лв. на база %-та му. Нещо блокирах и не мога да изляза от ситуацията.

  Краси Кръстев:

  Не ти е необходима камера, трябва да направиш само Print screen, има един бутона на клавиатурата Prt Sc, когато си отворила Excel файла на листа на който е казуса, натисни бутона и след това с Ctrl + V постави направения screenshot (снимка) тук във полето за писане.

  Това видео ще ти помогне да разбереш как се качва снимка в аула.

  в него по-детайлно е разгледано какво точно се случва когато прикачваш снимка.

  Зоя Желязкова :

  Краси, таблицата я бях записала на desctop-а и PrtSc и след това Ctrl + v не се получава, т.е като задам Ctrl + V във форума - снимката ми заема екрана и не мога да натисна Изпрати.

  Краси Кръстев:

  Когато снимката заеме целия екран, натисни дискетката в годния ляв ъгъл.

  Снимка_1

  Краси Кръстев:

  Супер :) !

  Добре, сега стана по-ясно :) , както точно търсиш като решение.

  Ето един кратък пример с три апартамента.

  Формулата е:

  =B1*$C$5 (снимка 1 позиция 1)

  • B1 - е клетката в която е процента за дадения апартамент.

  • $C$5 - е клетката в която е общатата сума. С доларчета съм направил абсолютна референция към тази клетка така като раздърпам надолу да се получи съответно:

  B1$C$5 B2$C$5 B3*$C$5

  При теб тази фиксирана клетка ще бъде C38

  Снимка_1

  Процентите, които си задала правя накрая единица нали 1 !? Иначе сумата в колона C няма да излезне 18 000 лв.

  Зоя Желязкова :

  Краси, благодаря ти до тук.Точно така направих - фиксираната ми клетка е сумата 18000 (C38), а B - променящата се клетка, т.е. %.Формулата ми излиза изписана в съответната клетка, а не резултат.Опитах с точка при процентите, опитах и със запетая.Много се изморих.Утре продължавам.Благодаря!Пожелавам ти добра и приятна вечер!Зоя

  Краси Кръстев:

  Добре най-вероятно е отметката за показване на формули.

  Отиди на раздела Formulas (снимка 1 позиция 1) и след тов кликни на Show formulas (снимка 1 позиция 2), след като кликнеш следва бутона show formulas да престане да свети в сиво (или в жълто зависи от версия) и съответно следва да виждаш резултата от формулата, а не записа на самата формула.

  Снимка_1

  Ето няколко теми свързани с показването на формулата вместо на резултатът от нея:

  Защо, когато напиша формулата и дам Enter, сумата не се появява, а единственото което виждам е формулата?

  Защо виждам само формулите, но не и резултата?

  Защо вместо резултата в клетката ми излиза формулата след като натисна Enter?

  Никола Петров:

  Началната таблица Повтаряме операцията с числото 18000, но в прозореца Paste Special избираме Multiply и получаваме частта от стойността 18000лв., която се пада на всеки апартамент според процентния му дял! Сборът от отделните дялове трябва да бъде, според мен, равен на 100%. Дано е това, което се търси! Лек ден и успехи!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Никола Петров.

  Супер допълнение.

  В случая процентното разпределение на апартаментите е на база определен принцип въведен от Зоя, затова я подсещам да си провери дали коректно е разпределила 100% по апартаментите :).

  В случая проблема на Зоя идва от това, че вижда само формулите в клетките, а не вижда резултатът от тях. По-горе съм и описал как да постигне видимост на резултата.

  Зоя Желязкова :

  Постижение!Покрай един въпрос научих няколко други неща.Сър- дечно благодаря на Краси и Никола Петров.Краси, формулата проработи след Formulas,Show Formulas и кликване.Списъкът с апартаментите, т.е. това което показах, не е пълен.Сборът е 100%.Успешен и весел ден пожелавам и на двама ви!Зоя

  Зоя Желязкова :

  Формулата ми е: =B2*$C$69/100, раздърпана до С68.Поздрави!Зоя

  Никола Петров:

  Зоя, ако в клетка имате формула, без значение каква, кликнете в нея и натиснете клавиша F2 - това ще покаже също формулата. Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Лек ден!

 • Защо в таблица на Excel с данни се появява едно ромбче със съобщение?

  Дамяна Атанасова:

  Появява се едно ромбче със съобщение The number in this cell is formatted as text or preceded by an apostrophe. Дали е свързано промяна на точката в запетая в настройките?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Дамяна.

  Това съобщение показва че числовата стойност е форматирана на като текст ИЛИ има пред самата числова стойнност има апостроф. Ако пред дадена стойност в Excel има апостроф ` то това означава че числовата стойност има статут на текст, не на число.

  Повече за настройките на текст и числа тук:

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  Silvi:

  Здравейте,когато избера Format cells в Currency и Accounting не мога да намеря символа за лв

  Никола Петров:

  Silvi, може и оттука: Лек ден и успехи!

  Ето как е при мен: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Ето как е при мен: Лек ден и успехи!

  Silvi:

  Благодаря

 • Здравейте, аз съм с MacBook Pro и не виждам на клавиатурата да има Print screen? Дали някой може да ми каже как мога да направя снимка на екрана?

  Боряна Георгиева:

  Здравейте, аз съм с MacBook Pro и не виждам на клавиатурата да има Print screen? Дали някой може да ми каже как мога да направя снимка на екрана?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Боряна.

  Клавишната комбинация е:

  Command+Control+Shift+3

  с нея правиш съответно screenshot, който се закача на Clipboard - a и съответно селд това може да го псотавиш където пожелаеш посредством Paste.

  Боряна Георгиева:

  Много Ви благодаря!!!

 • Kocho:

  Доколкото виждам от картинката, няма числа по-големи от 1000. В такъв случай един прост Replace на запетая с точка ще свърши работа.

  Ако има обаче числа по-големи от 1000, за които разделителят на хилядите е запетая, тогава става по-сложно. Защото като заменим запетаята с точка от 2,356,2, ще получим 2.356.2, вместо 2,356.2

  Димитринка Вълкова:

  Откъде влизат данните? Според мен е по-добре да проверите какви са регионалните настройки за десетичния знак и съответно да изберете подходящия. Още един вариант, по всяка вероятност "отнякъде" импортирате тези данни. Променете десетичния знак преди да влязат данните в Excel.

  Розалина Балабанска:

  Много благодаря за помощта. А как става Replace на запетая с точка?

  Kocho:

  Ето в тази статия е обяснено с доста подробности. Вижте по-конкретно т.4 от нея.

  Обаче щом питате как се прави Replace, според мен е необходимо да изкарате курса "Тайните на Ексел".

 • Здравейте, две от числата не ми се форматират по никакъв начин. Можете ли да ми помогнете? Не разбирам защо. 

  Донка Лозева:

  Не работя на windows, а на mac и като цяло доста се затруднявам с откриването на някой неща. Screen Shot 2020-05-27 at 19.55.47.png

  Димитринка Вълкова:

  Премахнете форматирането за всички числа в таблицата - командата е Clear Format. Проверете дали всички стойности са числа - трябва да са подравнени вдясно по подразбиране. Ако тези две числа са подравнени вляво, това означава, че Excel ги възприема като текст и затова не се изпълнява форматирането. Задайте формат General, би трябвало сега вече да са числа за Excel.

  Донка Лозева:

  Благодаря много. Оправих се. Имаше някакъв проблем с изписването на числата. Въведох ги повторно и стана.