Промяна на данните, използвани за диаграми. Смяна на типа на диаграмата

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Можем ли да променим данните, използвани за диаграмата?
Да, чрез Select Data
Да, чрез Change Chart Type
Не, трябва да се създаде наново
 
Можем ли да променим типа на една диаграма, която веднъж е създадена?
Да, чрез Change Chart Type
Да, чрез Select Data
Не, трябва да се създаде наново

Въпроси и отговори

 • Данни от различни sheet-ове

  Весела Костадинова:

  Може ли да се направи диаграма от различни sheet-ове. Например, ако има месечен отчет, в който данните за всеки ден са в отделни sheet-ове, да се направи диаграма за целия месец. Трябва ли предварително да се съберат в един sheet и той да се ползва за данни за графиката или може да се изберат по отделно?

  инж. Александър Жипонов:

  Здравей Весела,
  Възможно е да се вкарват данни в диаграмата и от други sheet-ове:


  Юлияна Борисова:

  Здравейте! Опитах да направя обща диаграма от два различни работни листа, но не успях. Може ли да покажете по- подробно как се селектират данните от различните работни листи. Формулата "shart data range" не приема нито знак "&", нито "and".

  Юлияна Борисова:

  Благодаря инж. Жипонов! Успях и ще ми е многополезно, защото често ми се налага да го използвам.

  Emiliya Velkova:

  Бихте ли обяснили по-подробно

  Mila Georgieva-Petrova:

  Здравейте! Да и ппри мен се получава като при Тамара Гешева, защото съм на Версия 2007. Благодаря на всички! 

  Rosalina1024:

  Много подробно е обяснено и съм много доволна

 • Христина Машева:

  Здравей,

  най-вероятно проблема идва от версията. Това е въведено във версия 2013.
  инж. Дончо Попов:

  Здравейте, при мен също липсва квадратчето за избор пред имената. Също работя с Ексел 2010. Какво би могло да се направи за изключване на някои от елементите.

  Христина Машева:

  Здравей,

  за съжаление в по-ниските версии я няма тази опция. Но има един малко "хакерски" метод да излъжеш Excel. В таблица 1 са ти стойностите, който искаш да използваш в диаграмата. В таблица 2 ще сложим един if, с който ще излъжеш ексел. В клетка А3 изписваме =if($K$3="да";F3;0) и после раздърпваме клетката надолу. В B3 изписваме същото, но сменяме с К4 и G3. За С3 аналогично. Правим диаграмата със стойностите от таблица 2. След което при изписване на "да" в К3,4,5 се появяват в диаграмата и трите елемента, при изписване на "не" или просто изтриване на "да"-то, съответния елемент се скрива.
  Тамара Гешева:

  В Legend Entries може да се изключи стойност - посочваш я и избираш Remove /работя на версия 2007/

  Теменужка Тасева:

  Към Тамара Да в  Legend Entries става с Remove , но за Category  не става

  Росица Найденова Кузманова:

  До Дончо Попов-В версия 2010 не ми излязоха месеците като януари,февруари...,а серия1 до серия 4 когато се упражнявах.На твоя въпрос защо нямаш отметки и как да премахнеш дадена стойност-просто я изтрии с "ПРЕМАХНИ"  бутона(изтрии,Delete).

  Весела Костадинова:

  Открих по-лесен начин да се изключат стойностите във версия 2010 - просто трябва да се скрият (или да се групират и скрият)съответните колонки или редове в таблицата, от която се черпят данните. После, ако искаме да се виждат дори и скритите данни, трябва да се сложи тикче в "show data in hidden rows and columns", което се появява като се натисне "Hidden andAmpty sells" в Select Data. Неприятното тук е, че таблицата трябва да е някъде в страни от таблицата, но все пак е решение :)

  Теменужка Бояджиева:

  Здравейте! Аз не разбрах как ако махна от Legend Entries ( Series), да кажем месец с Remove, а после да се покаже отново? И също, ако искам да махна нещо от Horizontal( Category) Axis Labels, да го направя и пак да го върна? На мен също не ми се появява квадратчето за избор отстрани. С версия 2010 съм.

  Velizar Varbanov:

  Здравейте, на по стара версия, може да размените ред/колона, да редактирате и после да ги върнете обратно.

  Ваня Стефанова Ерменкова:

  Здравейте, аз работя на версия 2010 и също установих, че е по-удобно първо да редактираме диапазона от данни отдясно (Select date, Select date sourse) и да завъртим диаграмата с Switch Row/Column . След като редактираме и другите данни да я завъртим обратно за да не маркираме едно по едно всяко наименование (ако данните са отляво).

 • Как да намеря при промяна на данните, използвани за диаграма, къде е еквивалента на български език на прозорец "Select Data Source"?

  Stoil Lyubomirski:

  Като съм маркирал диаграмата и влизайки в "Оформление" - не откривам къде се намира "Select Data"(1) и за съжаление не мога да използвам "Select Data Source"(2). Кои са техните (на 1 и 2) еквиваленти на български?

  Христина Машева:

  Здравейте,

  коя версия на Excel използвате?
  Stoil Lyubomirski:

  Excel 2010.

  Христина Машева:

  Здравей,

  тъй като не използвам Excel 2010 и на български, мога да ти покажа как изглежда иконката на Select Data. Ако това ти помогне да стигнеш до нея. Би трябвало да ти се появи след като си избрал диаграмата и си в раздела "Оформление".
  Stoil Lyubomirski:

  Здравей, аз също не използвам  на личния си компютър версия 2010, но на лаптопа в службата. Ето как се забатачва същият проблем и на версия 2003 :  Кирилка Станкова:

  Ако се кликне с десен бутон върху диаграмата се появява контексното меню (независимо от версията, с която се работи) и оттам да се избира Select Data Source.

  Ваня Сиракова:

  При версия 2010 след като кликна върху диаграмата и се  появи прозорчето с инструменти за диаграма  -  избирам проектиране и след това избор на данни.

 • Как да

  Деница Човикова:

  премина към следващия модул ?Искам да прескоча за сега този, защото тази информация не ми е нужна . Но пък начинът по който сте направили курса , не ми дава право на избор.

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Деница! Уроците са предвидени, за да се гледат последователно и да се решават тестовете към тях, за да се премине напред. Единият вариант е да "прецъкаш" набързо уроците без да ги гледаш и само да решиш тестовете. Ще ти отнеме около 10 мин. Другият вариант е "да те пусна" малко по-напред до следващия модул. Ти прецени кой вариант предпочиташ. Но никога не е излишно да си припомниш нещо, което вече знаеш. :) Поздрави, Лилия

  Деница Човикова:

  Аз не го знам, но не ми е нужно. Поне за сега. А от друга страна бих предпочела да се фокусирам върху темите , които са ми полезни , защото иначе само се натоварвам с много информация. Благодаря Лилия!

  Violeta:

  Колкото повече толкова по добре. Знанията никога не са излишни.

  Лилия Ласкова:

  Съгласна съм и с двете :) Деница, успя ли да напреднеш с уроците или желаеш да ти помогна с напредването?

  Деница Човикова:

  Справих се с прецъкване :) Колкото до знанията.........естествено , че никога не са излишни, но когато трупам знания, които не ползвам, става за сметка на неща, които са ми полезни......

  Лилия Ласкова:

  Много се радвам! :) Така е - права си. Трябва да приоритизираме задачите си според времето, с което разполагаме.

 • Защо някои опции в Excel понякога са активни, а понякога не?

  Лили Маркова:

  Защо не мога да сменя стила на диаграмата? Отделните картинки не са ми активни. В други файлове правя същите стъпки и всичко е активно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Лили Маркова.

  Къде е проблема ?

  Проблема се крие в формата на Excel - ския ти файл. На 99.9 % съм сигурен че в момента отворения файл е запазен във формат .xls ( т.е. Workbook 97- 2003 ) - снимка 1 ( десен бутон на файла след това Properties и се вижда прозореца, показан на снимка 1 )

  Защо се стига до този проблем ?

  Когато Save - вате на по - никса версия в Excel следва част от нововъведените функционалности на Excel да не работят ИЛИ ако преди са работели по друг начин, в по - новите версии този стария начин на работа на програмата не се подържа от новата версия, съответно няма как да правите промени.

  На снимка 2 показвам един файл, който е с формат .xls ( т.е. Workbook 97- 2003 )

  Както се вижда на снимката, менюто за промяна стила на chart - a НЕ е активно. Това е така защото файла е .xls. Искам да обърна внимание на текста отгоре Compatibility Mode - този надпис отгоре ме ориентира че в момента съм отворил файл с по - стара версия И програмата директно минава в този режим на работа.

  Какво прави този режим на работа на програмата, АМИ забранява всяка една опционалност на инструментите които са несъвместими с по - старата версия, т.е. предпазва ни от това да сложим някой елемент, който с по - старата версия няма да имаме възможност да отворим.

  Как най - бързо да се справите с проблема сега ?

  Кликнете на бутона File от Ribbon - a, след което кликнете на Info ( снимка 4 позиция 1 ) след което кликнете на Convert ( снимка 4 позиция 2 ),

  след което ще се отвори прозорец за SAVE AS на документа - снимка 5 позиция 1, съответно запазете файла във формата Excel Workbook

  На снимка 6 може да видите резултата от действията :) Вече менюто ни е активно и горе не пише Compatibility Mode.

  Какво препоръчвам ?

  AutoSAVE и SAVE на файла да е настроен за формат .xlsx ( Excel Workbook ) - снимка 3, и само при нужда изпращане на трети лица с версия на Еxcel 2003 тогава запазване на файла в по - нисък формат с идеята че сваляйки версията някои от елементите може да се се конвертирали или счупили и може да не изглеждат точно както сте ги направили в по - новата версия.

  Надявам се да съм бил полезен с отоговора и да сме разрешили казуса

  Лили Маркова:

  Много благодаря за изчерпателния отговор инж. Кръстев. Никога нямаше да се сетя, че от там идва проблема. Следвах стъпките и сега всичко е активно. Благодаря още веднъж!

  мариана:

  Благодаря и на мен ми беше полезен отговора!

  Ирина:

  Благодаря, досега винаги запазвах файловете във формат .xls, независимо, че не винаги ми се е налагало да ги изпращам на някой. Всъщност, това ми стана навик, защото първият път, когато преминах на версия 2007, не бях забелязала, че форматът е .xlsx, копирах файла на флашката и като се опитах да го отворя на един компютър на другия край на София, с версия на Excel 2003, просто не се получи. Изгубих доста време и оттогава ми остана този навик винаги да запазвам файла в стария формат. Благодаря за напомнянето. Поуката, да не постъпваме според старите си навици, а според реалната ситуация.

  Наталия Стоянова:

  Благодаря за всичко!

  Никола Петров:

  Винаги по-високата версия отваря по-ниската, обратното не работи!

  Светла Миткова:

  Много полезна информация.

 • Защо не е активен бутонът Switch Row /Column?

  Венета:

  Защо не е активен бутонът Switch Row /Column към края на упражнението

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Най-вероятно диаграмата е видиизменена и съответно няма Chart Data Range.

  Слектирай графиката си отиди на Design (снимка 1 позиция 1) след това на Select Data (снимка 1 позиция 2) и в отворилия се прозорец (снимка 1 позиция 3) обърни внимание дали в Chart Data Range (снимка 1 позиция 4) имаш запис, ако нямаш запис означава че няма диапазон (range) за който да направиш това преобръщане да данните от колоните да минат в редове и обратното съответно.

  Снимка_1

  На снимка 2 е показано вариант в който бутона е активен. Тук колонната диаграма е получена на база дипазон и съответно мога да направя размяната.

  Снимка_2

  На снимка 3 е показан вариант с неактивен бутон.

  Не е активен защото всяка една колонка от колонната диаграма е самостоятелна не е на база образуван обхват.Определно няма дипазон на твоята снимка графиката ти, виж че дори избирайки цялата графика не ти се показват обхват, А трябва да избереш отделна колонак за да видиш кои стойности изграждат диаграмата.

  Снимка_3

  Това е в общи линии.

  Венета:

  Здравей Краси,

  Благодаря ти много за изчерпателния отговор!

  Всъщност да, оказа се, че когато правиш каквато и да е промяна по диаграмата вече този бутон не е активен. Въпросът ми е как би могъл да стане активен след направени промени по нея? Разцъках и видях, че само при селектиране на цялата таблица (последователно беа отделни), която влиза в диаграмата само тогава е активен, но ако реша например след като избера за месеци да ми е най-долния ред 1 2 3 4 и ако искам да ми се обърне легендата и категориите не става. трябва 1 2 3 4 за месеците да ми е най-отгоре и да влиза в таблицата. Реших да селектирам цялата таблица + редовете отдолу, които не са част от таблицата и тогава се появи, но пък се появи и още една колонка, която не знам какво точно анализира :) :) :)

  Н ако реша да променя месеците да не ми излизат 1 2 3 4 , а Януари, Февр и т.н. вече бутона за промяна на легенда и категория не е активен и реалната селекция изчезва, но пък ми се маркира за коя таблица става дума...

  Ако реша отново да избера Data Range отново ми се показват месеците 1 2 3 4

  Т.е. излиза, че се взимат само най-горните стойности за месеци?

  Краси Кръстев:

  Ами идеята е да имаш едно цяло. Няма как диапзоните да са разхвъляни тогавава между тях няма да е информацията която реално искаш да размениш и съответно Excel ти забранява да обръщаш колоните с редовете, поне аз така разбирам и си обеснявам идеята на обръщане на колоните в редове - Switch Columns/Rows .

 • Павлина Бакалова:

  Здравей! Предполагам, че питаш как да свалиш допълните материали към урока. Това няма как да се случи (или поне аз не съм открила този начин) чрез мобилното приложение. В случай, че работиш на компютър, може да изтеглиш допълнителните файлове от раздела „Допълнения към урока“, който се намира вляво на екрана над менюто с имената на уроците, точно под видеото на съответния урок. Там има качени файлове, които могат да се изтеглят. Пише “Свали” и името на самия файл. Надявам се да съм помогнала и ти желая успех! :)

  Bobby:

  Здравейте,

  Горе в десния ъгъл на сайта има "камбанка". Точно под нея натискате (кликвате) и там са файловете. Натиснете (кликнете) върху файла, който искте да свалите и ще Ви се появи нов прозорец да го запишете.

  Поздрави и успех :)

 • Иван Цукев:

  Може ли малко уточнения по този въпрос, за да можем да отговоря по-коректно, защото така както е зададен въпроса не ми става ясно какъв точно е казуса.

  1. Как е изглеждала диаграмата?
  2. Каква е направената промяна във формата на месеца?
  3. Как се е променила диаграмата?
  Maria Ilieva:

  Диаграмата е 3д в първоначален вид. Промяната на месеца е направена през format cells custom. Променя се на 1 колона вмсето няколко различни, в случая грешката ми идва от това че маркирам всички месеци на веднъж .Понеже правейки промените една по една се получава