Клавишни комбинации за бърза работа

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Иван Цукев:

  Пробвай следния пример - сложи числа в две клетки и в трета клетка (по отдалечена) ги сумирай.

  След това избери входните данни и натисни CTRL+ ] или клетката с резулатата и натисни CTRL+[

  инж.Теодор Байчев Николов:

  При мен също не работят тези клавишни комбинации и започам да си мисля че е нещо в самите настройки. Ако може да ми кажете къде да търся проблема с клавишните комбинации, понеже и други такива не работят?

  Иван Цукев:

  Здравей,

  провери дали нямаш инсталиран софтуер към мишката или клавиатурата, който да си запазва дадени клавиши или клавишни комбинации. Изключи го и тествай без софтуера.
  Ilona Djonova:

  Здравейте.Как мога да си принтирам таблицата защото нямам достъп до иконките.

  Недялков:

  Ами вляво има поленце "Допълнения към урока".

  диан ангелов:

  OfficeTab e плъгин за MS Office (Word, Excel, PowerPoint), който поправя съществена празнина в устройството му, а именно липсата на табове. OfficeTab е изключително удобен за хората, които работят с много документи, като ги подрежда под рибон бара, вместо всеки документ да се отваря, като отделен прозорец в таск бара на Windows. Приложението има множество настройки, благодарение на които ще съумеете да направите работата с MS Office не само ползотворна, но и по-бърза и удобна.

  Исмаил Исмаил:

  За Bold, Italic и Underline аз използвам клавишни комбинации Ctrl+B, Ctrl+I и Ctrl+U, при която буквата подсеща командата. Според мене са по практични и удобни.

  Милена Йосифова:

  Диане, много благодаря за Office Tab предложението, вече се възпползвам от него. 10x!

  Даринка:

  не мога да си изтегля файла с най често използваните клавишни комбинации за да ги принтирам


  Теодора:

  При мен няма проблем с изтеглянето.Провери да не би да нямаш програмата и  за това да не можеш 

 • Клавишни комбенации за кратки команди в Еxcel.

  Росен:

  Има ли възможност за добавяне или промяна на клавишни комбинации за кратки команди в Еxcel, както това е възможно в Аутокад (Aliases command)? Благодаря.

  Иван Цукев:

  Можеш да запишеш макрос, например съвсем елементарен като използваш само натискането на един буто и на този макрос да му зададеш клавишна комбинация по желание.

  Принципът е съвсем различен от AutoCAD, понеже в Excel не пишем команди в команден ред, както е в Аутокад

  светла илиева:

  браво,много ми хареса

  Emo:

  как да сваля комбинациите за бързи команди не виждам никъде клавиша който сте показали по горе

  Альоша Исаев:

  Здравейте г-н Цукев. Може ли по подробно, какво е макрос. Благодаря Альоша.

  Альоша Исаев:

  Здравейте г-н Цукев. Открих отговора Ви.

  Венета:

  Най - простичко казано макроса представлява един код с точно определена последователност ( алгоритъм ) която съдържа в себе си действия на клавиатурата и/или мишката - т.е. ако имаш последователност от действия може да ги "опишеш" създавайки макрос и ползвайки макроса вместо всеки път да изписваш копираш или нещо от сорта.Надявам се сега идеята на макросите да е по - ясна.Като цяло мисля в два от уроците в курса е показано именно работа с макроси.

 • Има ли бърз клавиш за Sub и Superscript?

  Иван Михайлов Слаев:

  Здравей, най- големият ми проблем при работа в ексел винаги са били Sub и Superscript-a, ако ми кажете, че съществуват бързи клавиши и за тях ще заобичам програмата напълно! Надявам се да не избързвам с темата, но това за мен лично е голям проблем!

  Иван Цукев:

  Един вариант е да направиш

  CTRL+SHIFT+F което ще те доведе директно до Font раздела, където можеш да сменяш големината на буквите с един клик.

  Другият вариант е да си запишеш макро със Shortcut (бърз клавиш) как избираш една от двете опции и така ще си направиш директно бърз клавиш за каквото си поискаш.

  Иван Цукев:

  Sub Macro1()

  ' ' Keyboard Shortcut: Ctrl+y ' With Selection.Font .Superscript = True End With End Sub

  Иван Михайлов Слаев:

  А може ли леко загатване от къде да го започна този макрос ? Къде се пишат Макросите в ексел?

  Иванка Калева Чолакова:

  В някой бонус ако има възможност да покажете как се създава само един макрос, сигурно всички, които само сме чували за макроси, ще сме безкрайно доволни :)

  Иван Цукев:

  Макросите са нещо, което няма как да разлгеждаме още в първия модул, но понеже е повдигнат въпроса, ето няколко начални насоки. 


  Първо трябва да се активира раздела DEVELOPER за макроси и след това може да се запише едни макрос.
  Vesela Hristova:

  Благодаря за варианта с макросите. Много е удобен!

  Соня Павлова:

  Здравейте! Аз съм с 2007 Ексел, записването на макроси работи ли при 2007?

  Краси Кръстев:

  @инж.Павлова, Ами би трябвало да нямаш проблеми, въпреки версията.В 2007 пак си има Developer и съответно бутон Record Macro,  така че.

  Елена Талева:

  Аз не мога да разбера какво е Макрос?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елена.

  Най - простичко казано макроса представлява един код с точно определена последователност ( алгоритъм ) която съдържа в себе си действия на клавиатурата и/или мишката - т.е. ако имаш последователност от действия може да ги "опишеш" създавайки макрос и ползвайки макроса вместо всеки път да изписваш копираш или нещо от сорта.Надявам се сега идеята на макросите да е по - ясна.Като цяло мисля в два от уроците в курса е показано именно работа с макроси.
  Елена Талева:

  Много Благодаря за уроците,надявам се в скоро време да имам възможност да се включа в уроците.Отново Ви Благодаря

  Валя Иванова:

  Благодаря Ви много чудесни уроци и чудесен преподавател май ще се запаля за пълен курс.

  Райна:

  Още при въвеждането, символа/и, които трябва да бъдат индексирани, се маркират, десен бутон, избира се Format Cells и от там избираме Sub/Superscript. Вместо с десен бутон извикването на прозорецът  Format Cells лесно може да стане и с Ctrl+1. Ако след това трябва да поставим символите индексирани, влизаме в режим за редактиране (двукратно кликване в клетката), маркираме, Format Cells от там избираме Sub/Superscript

  Цветелина Петкова:

  Благодаря, много е полезно и много интересно. Наистина е много по-бързо и практично! 

  Мария Димитрова:

  PDF файлът е изключително полезен!

  Никол:

  Колко часове, а може би и дни ще бъдат спестени благодарение на макросите :)

  Fatme:

  Благодаря, много полезни и достъпни за разбиране уроци!

  кирил:

  Идеално!

  Стефан Дойчинов:

  Макросът , който изписах , не ми излиза в таблицата.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  понеже видях че има страхотен отговор по темата от страна на Cveti в по-горната тема сметнах за добре да копирам отговора и направо тук.

  "Здравейте инж. Слаев, За съжаление програмата Excel, е програма за изчисления и форматирането на Sub и Superscript, не е най-ползвано като операция, за да има готова клавишна комбинация както при Word. По-горе бяха указани няколко варианта за достигане на диалоговия прозорец за форматиране на клетка: Ctrl+Shift+F и Ctrl+1. Може да се каже, че има още един вариант само с клавиатура: 1. Натиска се клавиш Alt и се задържа за малко. Подчертават се на менютата буквите в комбинация с Alt за бърз достъп. Оттук се вижда, че за да изберем елементи от Home Ribbon интерфейса, трябва да натиснем :Alt+H.

  Снимка_1

  1. При натисната клавишна комбинация Alt+H, се подчертават всички команди и букви и техните комбинации:

  Снимка_2

  Оттук се „виждат“ клавишите с които може да се избере, всеки конкретен елемент от менюто. За моя компютър за да достигна до менюто за форматиране на клетка трябва да натисна: Alt+H и натискам за моя случай от клавиатурата : FN.

  Снимка_3

  1. В секцията Effects, се виждат подчертаните букви които може да използваме за да изберем конкретен ефект : Alt+e или Alt+b.
  2. Приключваме процедурата по избор с натискане на Enter от клавиатурата."
  Стефан Дойчинов:

  Описах макрос ctrl+t . Таблицата не се появява.

  Краси Кръстев:

  @Стефан Дойчинов,

  Клавишната комбинация Ctrl + T прави Таблица в Excel, от определен дипазаон от клетки.За да направиш обаче таблица и за да проработи Ctrl + T, трябва да си селектирал диапзон от клетки.

  Ако пак не се създава таблица, то тогава селектирай един диапазон от клетки (снимка 1 позиця 1), след което отиди на раздела Insert (снимка 1 позиция 2) и там избери Table (снимка 1 позциия 3).

  Снимка_1

  Следва да ти се появи прозорец в които трябва да потвърдиш създадената таблица (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  Няма да навлизам в подробности по отношение на създаването на таблици, в Модул 3 в настоящия курс са отделени 10 урока от които става ясно как да се създават и прилагат таблици, както и специфични трикове от практиката при ползването им.

  В модул 3 урок 8 - Предимства на използване на вградените таблици в Excel от настоящия курс, ще научиш за предимства на една създадена таблица.

  Никола Петров:

  Ако имаме готова таблица, маркираме КОЯТО И ДА Е КЛЕТКА и натискаме комбинацията Ctrl+T. Появява се прозорецът Create Table. Диапазонът на таблицата е маркиран и има отметка на заглавията на таблицата. Натискаме ОК. Резултатът: Лек ден и успехи!

 • Няколко отворени файла

  Юлиан Йорданов:

  Когато отварям нов файл всеки път се отваря нов Excel, в AutoCAD чрез една настройка това може да се промени.Тук как стои въпросът с този проблем?

  Иван Цукев:

  За съжаление тук въпросът не седи толкова лесно.

  Има разни решения за 2013 с add-ons и редакция на windows registry, които обаче не препоръчвам, защото не се знае какви странични ефекти могат да имат.

  Почти е сигурно, че ще доведе до проблеми с някои по специфични допълнителни програми към excel (add-ons) или примерно лични VBA програмки.

  Ако много държиш, виж това решение за registry: https://answers.microsoft.com/en-us/office/forum/office_2010-excel/i-want-to-open-2-excel-files-in-separate-windows/f7588d9a-3c41-466f-8f01-3b6ab9661ae3

  Юлиан Йорданов:

  Щом ще има проблеми няма да пипам нищо по тези настройки.Мислех ще има лесно решение на въпроса.Благодаря за изчерпателната информация!

  Красимир Димитров:

  Здравейте,

  Във версия 2007 от  къде се създават макроси?

                                               


   

  Милена Йосифова:

  Здравейте Юлиан Йорданов, можете да пробвате да си инсталирате free version на Office Tab for Microsoft Office от сайт Extend Office - при работи чудесно - поне засега...

  Юлия Иванова:

  Има настройка от Excel Options -> Advanced -> Display -> Show all windows in the Taskbar. Когато отметката е сложена, всеки файл ще се отваря в отделен Ексел прозорец и ще се позиционира в Таскбара. Ако е махната отметката, всеки отворен файл ще е в един и същи ексел прозорец, точно все едно има табове, но те не се визуализират. Преминаването между тези табове е с клавишна комбинация ctrl+Tab. Надявам се правилно да съм разбрала въпроса :)

 • как се появи падащото меню на месеците?

  Джошкун:

  как се появи падащото меню на месеците в таблицата?

  Камелия Андонова:

  Здравейте. Не зная на какъв Excel работите. Моя е  2010 и е на бълг.език, така, че давам последователността както е при мен.
  Изберете клетката, където искате да е падащият
  списък. Отидете в раздела Данни. Натиснете на проверка на данните. Отваря са
  нов прозорец, щракнете на Настройки и в полето Позволи натиснете Списък. Там
  изберете местоположението на клетките, които ще участват в списъка.

  Джошкун:

  и аз съм на 2010 и е на български

  Камелия Андонова:

  Ето го в последователност :) Успех

  Penka Ivanova:

  Има ли клавишна  комбинация, която  да  елеминира  командата Ctrl+T, t.e. с каква  команда  да се избавя  от  създаената  таблица - понякога  и  това  се  налага ( с Excel 2010 съм ) ? 

  Dita:

  Здравейте,това е и моят въпрос, доста опитвах, но без успех


  Penka Ivanova:

  @Dita, отговорът е елементарен и ми  го  подсказаха децата: Маркираш, така форматираната  таблица и  отиваш на Номе / Clear / % Clear  Formats....Всичко се избира с ляв бутон на мишката (ЛБМ); В първоначално  форматираната  таблица остават само  филтрите, които ако  искаш може  да  махнеш с премахване на отметката пред 

  Евгения Трупчева:

  и на мен ми "светна".Благодаря!

  Dita:

  Пенка:), благодаря!, явно не съм търсила достатъчно

  Боряна Първанова:

  Когато таблицата ми стане излишна, аз маркирам и после изтривам целите колони или редове. Много е лесно.

  Rayna Damianova:

  Десен бутон в някое поле от таблицата, после се избира Table>Convert to range

  Райна:

  Така конвертираната таблица си остава форматирана, но няма филтрите и е като обикновена таблица.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, би трябвало да можеш да си я свалиш от мястото което съм посочил на картинката.

  Боряна Романо:

  Благодаря! Възползвах се и аз от съвета.

  Ирена Цестник:

  при мен не се отваря, след като я сваля.

  Краси Кръстев:

  @Ирена Цестник, с каква програма отваряш файла ?

  Краси Кръстев:

  @Ирена, Ставаше дума за това че файла който е прикачен към упражнението е във формат PDF и съответно трябва да се отвори с Adobe Reader или друга подобна програма която чете файлове с PDF разширение.

  Ирена:

  Как се  настройва файл в .pdf формат, така че да се допълва текста в него?

  Краси Кръстев:

  Ами в версиите на Adobe Reader XI Standard или Pro има инструмент ( tool ) edit text от където може да добавиш или да edit - ваш текст.Обикновенно ако имам pdf който е създаден от някаква програма директно го отвярям през Word 2013 или чрез онлайн конвертор го правя в .docx където вече в Word мога да си правя обичайните корекции които пожелая, не edit - вам никога в .pdf най много да подчертая нещо, това е моето мнение, ако някой има други предложения ще се радвам да ги сподели.

  Юлияна Борисова:

  Краси, много благодаря за обяснението за превръщане на файл от .pdf, във файл, който може да се редактира. Опитах и се получи. Това беше проблем за мен от дълго време, който благодарение на теб разреших.

  Галина Делчева Петрова:

  И аз благодаря за възможността, вече да мога да редактирам .pdf  файловете. 

  Ивет:

  Много благодаря за предоставената възможност. Припомних си доста неща, но научих и някои нови.

  Лъчезар Николов:

  Краси, аз имам друго мнение по въпроса с преработването на .pdf файловете. Първо - когато се отварят директно в Word 2013 има доста случаи,  в които форматирането се променя - не толкова фатално, но все пак отнема време да се преформатира. Затова в този случай, по-добрия вариант е да се сейфне пдф-а с помощта на Adobe Аcrobat в docx, тогава форматирането се запазва напълно. Но ако редактирането не е е чак толкова много - горещо препоръчвам използването на директна редакция върху пдф-а с Adobe Acrobat XI. Препоръчвам на всички, които работят по-често с пдф-и и имат възможността да си инсталират тази версия. За мен директното редактиране с Акробата в доста случаи е по-удобно даже, защото с лекота се поставя текст навсякъде, снимки, дори и видео, а и самата редакция е лесна! Adobe направиха революция с тази версия, защото отпада процеса на конвертиране! :)


  Лъчезар Николов:

  Ето пример! Удоволствието да се работи директно върху pdf файла е невероятно! :)

  Надежда Николова:

  Изключително полезни и при работа с LibreOffice Calc! :)

  Христо Спасов:

  Както вече имах възможността да коментирам в уроците за Word, може би в поне 60% от случаите най-добрата опция е да се конвертира с ABBYY Fine Reader и ако има проблеми  - да се пробва и с Acrobat Pro, но по възможност не с версия ХI, а с версия DC. В по-редките случаи, при възникнали значителни несъответствия на цветове (при емблеми или фон), размествания при хедъри и футери, може да свършат работа и по-слаби програми, като тези на Foxit Wondershare. 

  Tatiana Ivanova:

  Благодаря! Чудесни уроци!

  Веселина Рангелова:

  Благодаря! Полезно и приятно!

  Elenayordanova:

  Добре направени и много приятни за учене уроци, но... къде са тестовете след уроците? След един от уроците имах бутон " преминат тест" при положение , че не помня да съм правила такъв. Не трябва ли след всеки модул да има тест ?!

  Краси Кръстев:

  @Elenayordanova

  Не след всеки урок има тест, има уроци за които, няма.

  Cveti:

  Здравейте инж. Слаев, За съжаление програмата Excel, е програма за изчисления и форматирането на Sub и Superscript, не е най-ползвано като операция, за да има готова клавишна комбинация както при Word. По-горе бяха указани няколко варианта за достигане на диалоговия прозорец за форматиране на клетка: Ctrl+Shift+F и Ctrl+1. Може да се каже, че има още един вариант само с клавиатура: 1. Натиска се клавиш Alt и се задържа за малко. Подчертават се на менютата буквите в комбинация с Alt за бърз достъп. Оттук се вижда, че за да изберем елементи от Home Ribbon интерфейса, трябва да натиснем :Alt+H.

  1. При натисната клавишна комбинация Alt+H, се подчертават всички команди и букви и техните комбинации:

  Оттук се „виждат“ клавишите с които може да се избере, всеки конкретен елемент от менюто. За моя компютър за да достигна до менюто за форматиране на клетка трябва да натисна: Alt+H и натискам за моя случай от клавиатурата : FN.

  1. В секцията Effects, се виждат подчертаните букви които може да използваме за да изберем конкретен ефект : Alt+e или Alt+b.
  2. Приключваме процедурата по избор с натискане на Enter от клавиатурата.
  Svetlana Petrova:

  Благодаря!Ще разпечатам клавишните комбинации и ще се постарая да ги използвам активно.Наистина много полезна информация.

 • Защо има бърза клавишна комбинация за Undo, а не за Redo?

  Ralitsa Marinova:

  Има ли бърз клавиш за Redo както има за Undo?

  Краси Кръстев:

  Здравей, би трябвало настройката по подразбиране за Redo да е Ctrl+Y.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Ralitsa Marinova:

  Мерси, да поразрових се и аз и я открих ;)

  Антоанета Славова:

  не мога да копирам таблицата, помогнете, моля!

  Антоанета Славова:

  Справих се! Благодаря!

  Теменуга Илчева:

  Къде е този pdf file? Искам да си го копирам и после да го принтирам. Моля ви помогнете!

  Теменуга Илчева:

  Успях да го открия и вече го копирах в компютъра си. Благодаря!

  Златко Петов:

  разбира се  CTRL +Y redo

  Elena:

  Много странно... При ctrl ( на мен ми трие реда

  Краси Кръстев:

  @Elena, в каква комбинация на ctrl се трие ред ( информация от клетка ) ?

  Elena:

  Благодаря за въпроса! В комбинацията ctrl + (

  Валентин Крумов:

  инж. Валентин Крумов Елена, ако позволите едно малко уточнение; комбинацията ctrl + ( , не трие, а скрива реда (или редовете). Ако не искате да ги разпечатвате, например. Същото се отнася за комбинацията ctrl + ) , но тогава се крият колони. И в двата случая, данните се запазват и могат да бъдат показани отново.

  Райна:

  и още едно уточнение: Ctrl+9, a не Ctrl+(. На един клавиш са и 9 и (, но за да изведем (, трябва да натиснем и Shift.

  инж. Златко Петров:

  Здравейте на всички, В word има възможност да се "присвои" клавишна комбинация за изписване на символ, който не може да се изпише с клавиатурата. Insert -symbol ..... Ако изберем НЕПРАВИЛНАТА комбинация с клавиша CTRL то почти е гарантирано, че ще се случи съвпадение на системна клавишна комбинация с тази, която сме избрали за изписване на символа. В този случай операционната система пренарежда системните клавишни комбинации и тогава вече CTRL+Y не е REDO, CTRL+C не е COPY .т.н. До ден днешен не съм намерил вариант за връщане на стандартните настройки. Само в най-старите версии на Windows изтривахме някакъв файл и ОС си го създаваше на ново, вече стандартен. За съвременните версии, както на ОС така и на офис пакета възстановяването на стандартните системни комбинации обикновенно става с преинсталация на Операционната система /с други думи на всичко/.

 • Как функционират клавишите F1, F2 и т.н. при лаптопите?

  Ирина Цвяткова:

  Здравейте ползвам лаптоп Леново, закупен в началото на годината. На клавиатурата му освен обозначенията за клавишите освен F2 има нарисуван микрофон с минусче и когато натисна F1, се намаля звука, а не реагира по описания начин. Има ли нещо в настройките, което може да се промени, за да се ползват и двата вида бързи клавиши - и нарисуваните върху клавиатурата и тези, които дават като бързи клавиши за ексел?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето в тази тема ( малко по- надолу в коментарите е даден много хубав отговор на този казус.

  Fn бутон

  Цялата идея е че когато става дума за Лаптоп, някой от бутоните на клавиатурата са многофункционални и за да се използва едната или другата функция на бутона трябва да бъде комбинирана с клавиша Fn от клавиатурата.

  Прочетете темата към която ви препратих и ще разберете как да се справите с казуса.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, не знам поради каква причина не можеш да я свалиш.Поне аз нямам проблеми през които да е от browser - ите (M. Firefox, G. Chrome, Internet Explorer ) да го сваля.Ето пробвай през този линк https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYebHBPU1J5eDZpSXc/view?usp=sharing  от тук надявам се няма да имаш проблеми.Надявам се да съм помогнал.

  Cvetana Gitova:

  защо не ми работят клавишите за бърз досъп с версия 2007 съм

 • Дарина Иванова:

  Намерих следната помощна информация в нета: https://iits.haverford.edu/documents/mail-merges-formatting-numbers-in-a-merge-field/

  В моето поле се получи кода от втората картинка. Странното е, че не мога д аизползвам копиране на този текст. След вмъкване се чете името на полето. 

  Ven4o:

  АЗ СЕ НУЖДАЯ ОТ ПЪРВОНАЧАЛЕН КУРС-ОСНОВНИ ЗНАНИЯ 

  Юлия Иванова:

  @пенка кръстева, това изобщо не е за тази тема. Задайте си въпроса като въпрос, а не като коментар под съвсем различен въпрос, и ще Ви бъде отговорено.

  Kocho:

  Алтернативно решение е, в Ексел да не е число 21.00, а с функцията TEXT да се превърне в текстово поле, което изглежка 21.00.

  Тогава Word си го приема спокойно.

  Пробвано и работи без грешка и за дати, проценти, часове и т.н.

 • Защо не функционира вече?

  Деница Човикова:

  Не мога да сваля файла. Кликам върху него, но няма никаква реакция. Уиндоусът ми е 10

  Иван Цукев:

  Линкът работи, пробвай да презаредиш страницата с клавиша F5 на клавиатурата.

  Деница Човикова:

  пак не мога , при все че влязох на ново

  Иван Цукев:

  Здравей,

  с какъв browser влизаш? Препоръчваме използването на Chrome.

  Този проблем се появява само на тази страница или на всякъде в Аула?
  Деница Човикова:

  Всичко е наред. Става с десен бутон........очаквах да е левия. :)

 • Защо не ми работи клавишната комбинация ctrl+t ?

  Юлия Иванова:

  Може ли да създам таблица по друг начин? Версията ми е 2010.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ctrl + T отваря менюто за създаване на таблица и в Excel 2010.

  Вариант за възникване на този проблем е ако не си маркирала клетка, т.е. ако си в режим на редакция.

  Друг вариант за възникване на този проблем е ако shortcut - ите не са настроени или изобщо не са зададени. По този казус може да прочетеш тази тема тук :

  Защо в Word 2013 не ми работят комбинациите от бързи клавиши Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+A и т.н.?

  Темата е за Word, но същото може да се приложи и за Excel.

  Юлия Иванова:

  Здравейте, не съм съвсем наясно какво прави това меню за създзване на таблици, при положение, че Ексел е софтуер именно за таблици... За какво се ползва и каква е командата на английски, за да мога да си я изкарам и да я изпробвам?

  Относно шорткътите - в Уърд съм си настроила свои шорткъти за всякакви неща (оцветяване на текст, въвеждане на определенк символи, вмъкване на коментар или caption и какво ли още не), но в Ексел няма такава опция в Customize ribbon. Къде ли не я търсих, изглежда сякаш не могат да се управляват шорткътите в Ексел, което е безумно глупаво. Много моля да помогнете!

  В един от предишните уроци като въпрос се питаше как може по-бързо да се правят subscript и superscript - отговорихте с макрос. Аз се зачудих защо трябва да е толкова сложно, след като просто може да се присвои клавишна комбинация като в Уърд, но, освен, че не може, не намирам изобщо командите subscript и superscript в списъка с всички команди! Ако знаете откъде се управляват шорткътите, ще Ви бъда безкрайно!!! благодарна!

  Никола Петров:

  Юлия, комбинацията Ctrl+L също отваря прозореца Create Table. Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Юлия, проблем ли е да споделите клавишните комбинации(шорткъти) в Word, които сте направила! Решението е ваше, но нали затова сме тук да се учим! Г-жа Силвия Данаилова беше показала комбинация от бутона Alt и 0178 за квадрат(съответно Alt и 0179 за куб), които се пишат в прозореца Format Cells при избор на Custom формат. Комбинацията от цифри се набира от цифровата клавиатура. И за да не е съвсем без нищо, ето нещо от мен Резултатът Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Юлия, ето още неща, едното е от сайта на Аула и се вижда от кого са предложени, а другото след избор на клетка, натискаме Ctrl+1 и се отваря прозореца Format Cells, маркираме Font и се виждат опциите subscript и superscript. Лек ден и успехи!

 • Христина Машева:

  Здравейте, бихте ли уточнили с коя версия на Excel работите?

  Петя:

  или от надписи на осите

  Никола Петров:

  Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Bistra:

  Курсът е чудесен, но на моята клавиатура не откривам клавиш Fn, където го показвате. В ляво от шпацията са ми три, не четири клавиша.

  Никола Петров:

  Bistra, ако работите с настолен компютър - там няма клавиш Fn, той е наличен при лаптопите! Лек ден и успехи!

  Ето една клавиатура на лаптоп. Вижда се клавиша Fn

  Краси Кръстев:

  @Никола Петров @ Bistra

  Не е задължително, да си с лаптоп за да имаш Fn бутон.

  Има и клавиатури, които може да си купиш за настолния компютър и те също да имат този клавиш (пример - снимка 1 позиция 1 с еднa Lenovo клавиатура)

  Снимка_1

  Клавиша е направен за да може една част от клавиатурата да има двойна функция.

  Някой клавиатури нямат Fn функция, а имат допълнителни бутони, за да се спестят допълнителни бутони по настройки на звук, дисплей и т.н. (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

 • Какво е комбинацията ctrl+) и ctrl+( ?

  Emiliya Angelova:

  Здравейте! Моля, за повече информация, за комбинацията "ctrl+)", "ctrl+("! При тези комбинации изчезват редове и колони. Когато липсва ред или колона, как можем да ги върнем обратно на екран?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, благодарение на тази клавишна комбинация, може да скриват ( Hide ) редове или колони.

  Там където има скрити колони или редове, нещата горе в наименованията на колоните и редовете излеждат по начина покан на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  За да се появят наново, трябва да маркираме двете колони от двете страни на скрите такива ( снимка 2 позиция 1 и 2 ) , да натиснем десен бутон и да дадемна (Unhide) ( снимка 2 позиция 3 )

  Снимка_2

  Резултата е всички колони които бяхме скрили вече са видими ( снимка 3 )

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Emiliya Angelova:

  Благодаря!

  Nikolowa9:

  Здравейте, също така колони и редове могат да се въведат и с иконката "въведи"/Insert, това е опция за нови колонки и редове, който да поставите във вече съществуващи таблици и това става като маркирате линията между два отделни реда, там където желаете да се получи. А ако вече имате направени, но просто не се виждат на екрана, просто трябва да маркирате последната видима и да натиснете "unhide" и те се появяват отново.

  Недялка:

  Благодаря, разбрах, че освен с команда Hide, това става и чрез комбинация от клавиши!

  Kocho:

  То и Unhide става с клавишни комбинации.

  SHIFT+CTRL+9 за ред

  и

  SHIFT+CTRL+0 за колона

  Татяна Илиева:

  Има и бързи клавиши за Unhide :-) Казвате, че комбинациите за скриване на редове и колони са "ctrl+)", "ctrl+(".

  Всъщност комбинациите са; ctrl+9 --> скрива един или няколко реда /ако са избрани няколко реда/ и ctrl+0 --> скрива една или няколко колони /ако са избрани няколко колони/ Съотвешно с помощтта на ctrl+shift +9 се показват отново скритите редове ctrl+shift +0 се показват отново скритите колони

  НО, за да се възстановят скритите редове и колони много важна е селекцията, която правите преди да използвате ctrl+shift +9 или ctrl+shift + 0.

  Ако не сте променяли селекцията след като сте скрили колони или редове, клавишните комбинации ще работят, но ако сте извършвали други междинни операции селектирайте няколко реда/колони така, че номерата на скритите да се намират в избрания диапазон и едва тогава използвайте клавишните комбинации за показване на скрити редове/колони. На картинката давам пример за правилна селекция на редове, ако искате да покажете скритите 5, 6 и 7 ред с помощта на ctrl+shift +9.

  Kocho:

  ctrl+shift + 0 за съжаление не работи от версии на Ексел 2016 и нагоре. Причината е, че влиза в конфликт с друга клавишна комбинация за Windows. ето тук е нагледно обяснено как може да се поправи това. Обаче когато го пробвах на моя компютър, това здраво ми разбърка регионалните настройки и се отказах

  Татяна Илиева:

  Да, така е, има проблем, защото в Windows 10 по подразбиране комбинацията ctrl+shift изпълнява друга функция /сменя подредбата на клавиатурата/.

  Тъй като ползвам една единствена подредба, както за англ. език, така и за български, стандартната настройка на тази клавишна комбинация в Windows 10 въобще не ми е необходима. Отказах се от стандартната настройка - просто вече нямам клавишна комбинация, която да променя подредбата на клавиатурата ми.

  С една дума при мен предложеното решение работи и оправя проблема с ctrl+shift + 0.

 • Как да сваля файла с клавишните комбинации?

  Tsvetomir:

  Като натисна върху файла, нищо не се получава. Моля за малко помощ :)

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Tsvetomir.

  Аз ползвам Google Chrome за browser и нямам проблеми. Кликвам на файла ( снимка 1 позиция 1 ) и той се сваля ( снимка 1 позиция 2 ). Ако кликна на стрелкичката ( снимка 1 позиция 3 ) следва да ми се появи меню от което ако избера Show in folder ( снимка 1 позиция 4 ), директно ще бъда препратен в папката в която се е изтеглил файл.

  Снимка_1

  Не знам кой browser ползвате, но повечето действат на един и същ принцип. Даже ако не сте променяли настройките за сваляне на файлове проверете в Download папката на Windows - a най - вероятно свалените файлове са там.

  Ако смятате че проблема е друг, опишете го по - подробно казуса за да може да сме по - полезни тук във форума.

  Даниела Найденова:

  Здравейте, ползвам Mozilla Firefox и имах същия проблем - кликвам и нищо не се случва :) Реших го така: клик с десен бутон на мишката и от падащото меню "Save Link as..." - и файлът вече е достъпен :)

 • Краси Кръстев:

  Ето една страхотна тема от форума на Аула, от която ще ти стане ясно какво точно трябва да направиш.

  Как да използвам стойностите при клетка с наклонена черта?

  Алексей Атанасов:

  Не разбрах отговора на въпроса !

  Краси Кръстев:

  Препратих Ви в темата от форума в която е разяснен въпроса, който задавате.

  В темата са дадени следните два отговора по отношение на това как да се ползва F1 - F12.

  Обикновено F1 - F12 не работят когато клавиатурата има втора функционалност на клавишите F1 - F12, която втора фукционалност е например увеличение на звука, смяна на контрастта и т.н.Тази втора функционалност работи, като F1 - F12 са комбинирани с клавиша Fn (second funcion)

  Може обаче тази втора функционалност на бутоните да е зададена като основна, което да налага използването на F1 - F12 да става посредством клавишна комбинация с Fn, например Fn + F1; Fn + F4 и т.н.

  Как да върнем фуннкционалността на F1 - F12 да бъде основна, без да се налага да се прилагат посредством комбинация с клавиша Fn ( second function ).

  За по лесна ориентация, копирам отговорите, които са дадени в темата към която Ви препратих с първия си коментар.

  В отговора на Zenny се крие решението на задачата,

  Отговора на Zenny.


  Снимка_1

  Функционалните клавиши се задействат от клавиша Fn. Той обикновено се намира
  долу в ляво на клавиатурата, както е показано на снимката и е с друг цвят,
  най-често червен. Можете всеки път да натискате Fn и който ви трябва от
  клавишите F1-F12 или пък като задържите малко ще се появи прозорче като на
  снимка втора, от което да изберете кое искате да ви се задейства на клавиш с натискане и без натискане на Fn. Ако изберете Default, То без натискане на Fn
  ще ви се задействат специалните функции като звук, камера и др., а за
  функционалните трябва да ползвате Fn. Ако изберете Legacy  - обратното.
  Пробвайте и двата варианта. Много е лесно


  Отговора който е даден като допълнение:

  Здравейте, Zenny е дала един много хубав отговор по темата.Може би ще ви помогне.

  Подчертавам че клавиша Fn работи тогава когато е задържан, т.е. ако настройката е такава че F1 до F12 се включват само в комбинация с Fn, то Fn трябва да се задържи и тогава да се избира F1, 2,3 или което да било.

  Ако настройката на Fn е с настройка Legancy ( т.е. F1 до F12 си изпълняват стандартната фунционалност - за повече информация виж отговора на Zenny ) следва Fn да не не трябва да се задържа.


  Надявам се сега да е по ясно, ако не пишете ще доразясня.

  Алексей Атанасов:

  Благодаря за подробния отговор. Стана ми ясно и вече мога да ползвам клавишите F1...F12

  Natalia:

  Здравейте! Може ли да ми кажете как се достига до този прозорец - "Change to F1-F12 keys"?

  Natalia:

  Намерих решение без този прозорец - оказа се, че на клавиатулрата на проблемния компютър има иконка със заключено катинарче на ESC клавиша. Бше необходимо да написна Fn + Esc и функционалните клавиши се "освободиха"!

 • Защо не ми работят бързите клавиши в Excel?

  Georgi Georgiev:

  при мен бързите клавиши не действат? с лаптоп съм.

  Georgi Georgiev:

  Здравейте прочетох темите Ви...но сякаш моят проблем е малко по различен...аз използвам версия 2016 на ексел..но проблема си мисля ,че е свъзран с моите бутони...аз работя с лаптоп и Ф4 е бутон за смяна на мониторите ако позлвам повече от един , ...Ф12 пък увеличавам контраста на матрицата итн...и когато използвам CTRL + F2 , F4 , F5 , F12 изпозването на КОНТРОЛ по никакъв начин не променя действието на тези бутони..

  Краси Кръстев:

  Аха, ясно.

  Тогава става дума за настройка на second function бутоните.

  В тази тема тук е обяснено как може F1,2,3 И т.н. бутоните да се променят така че да се използват винаги с основната си цел, А не с втората като увеличаване на контраста, звука и т.н.

  Защо не ми излиза $

  Живко Киров Карчев:

  Здравейте Георги, според мен проблема , който описвате може да се крие в самата клавиатура на лаптопа , който ВИЕ използвате. Какво се опитвам да Ви кажа.. Често се случва при използването на лаптопи , да има в клавиатурата клавиш Fn, който при натискането да отключва функциите на F1-F12,но при самостоятелно натискане на клавишите F1 до F12 се отварят други операции по подразбиране. Мойта клавиатура примерно F1 e Mute,F2 е за усилване на звука, F4, F5 и F6 са клавиши за управление на плейър , F8 ми е за смяна на екран , а F9 е search

 • Кои бутони Page Up и Page Down?

  Диана:

  Кои бутони се наричат page up и page down ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Това са бутони обикновенно намиращи се в дясната част на клавиатурата.

  На снимка 1 поставих една класическа клавиатура. На снимка 1 позиция 1 са двата бутона Page Up и Page Down и в дясно от тях ако се изключи режима на въвеждане на числа посредством NUMLK (снимка 1 позиция 4 ) съответно бутон 3 може да се използва в Page Down (pg dn) - снимка 1 позиция 3 и съответно бутона 9 като Page Up (pg up) - снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Диана:

  Благодаря!

 • Kocho:

  не е от версията. При мен работят във всички версии от 2007 до 2016

  нещо друго е

  Nikolaystoilov:

  Разгледах подробно всички посочени от Вас линкове, но не откривам отговора. В даденото от Вас меню на Word има Customize Keybord Shortcut, но в аналогичното в Excel няма. Другото което ми направи впечатление е, че когато надвеся курсора на бутона Show Frmulas ми показва клавишната комбинация Ctrl+`, което ме навежда на мисълта, че вече е прихваната, но както казах и преди това - не работи ...

  Дарина Иванова:

  Ctrl+' и Ctrl+~ са различни комбинации от клавиши. Първата комбинация използва клавиш "апостроф", а втората - "тилда".

  Росица:

  Как да си сваля таблицата с бързи клавиши от урок 13?

  Росица:

  Справих се, благодаря за урока.

 • Може ли да се обединяват стойностите от 2 клетки в една в MS Excel?

  Краси Великов:

  Здравейте! Искам да попитам следния въпрос. Може ли да се обединят стойностите на две клетки в една, разделени с определен знак (например "±")?

  Краси Великов:

  Сещам се за такъв вариант, но ме интересува дали има по-професионален начин.

  Дарина Иванова:

  След като с Insert / Symbol намерите знака "плюс минус", може да използвате следната функция:

  Краси Великов:

  Благодаря Ви!

 • Mihaela Cherneva:

  От лявата страна, под прозореца за видео урок.

  Латинка:

  Благодаря

 • Snezhana Asenova Kostova:

  При мен са файлове над темите на модула, след видеото

 • Явор Братанов:

  Здравейте, От собствен опит, бих посъветвал да проверите връзкзта си с интернет, защото е много вероятно забавянето, което имате да е точно от там.Иначе казано или доставяика ви на интернет има проблем в момента или връзката си е такава като цяло. И в двата случая, би трябвало проблемът да не е само при wлизане в сайта на aula.bg.

 • Как да ползваме клавишните комбинации като F2, F4, вълничка и т.н. ако сме с Mac? 

  Silvia Zheleva:

  Как да ползваме клавишните комбинации като F2, F4, вълничка и т.н. ако сме с Mac?

  Ivan Zlatev:

  Няма съвпадение на клавишните комбинации Windows - Mac. Най-често вместо F-ове се натиска комбинация от клавиша ⌘ и F-а. Обаче вместо F2 е комбинацията ⌃ + U. F3 няма аналог в MAC.Ако под вълничка разбирате тилда ~, то комбинацията Ctrl + Shif + ~ в Mac e ⌃ + ⇧ + ~. F4 е заменен с ⌘ + T, F12 с ⌘+ ⇧ + S. За пълния списък на съответствия ви съветвам да потърсите в Google "222 Excel shortcuts for Windows and Mac". Съществува и вариант за Excel 2020, озаглавен {222+} EXCEL SHORTCUTS For Windows/Mac OS Updated 2020 Version!

 • Възможно ли е да се променят клавишните комбинации по начин по които на мен ми е удобно? 

  Живко Димитров:

  Понякога клавишните комбинации които са зададени по подразбиране не са ми удобни.Възможно ли е да се променят по начин които аз искам?

  Иван Цукев:

  Шорткътите в Excel не може да се променят.

  Заобиколен начин е да направиш макрос и да му зададеш шорткът.

  В зависимост от това, какво искаш, може и програмка като AutoHotKey да ти свърши работа.

 • Защо не ми работи комбинацията Ctrl + Тилда.

  Liubo Petkov:

  Здравейте, използвам Уиндоус 11 и комбинацията от Ctrl + Тилда, защо при мен - не работи ?

  Десислава Куманова:

  Ctrl +~ се използва за визуализация на формула, ако в съответната клетка получената стойност ,не е ползвана формула няма как да работи. Вариант е да се цъкне на раздела Formulas,Auditing formula,show formulas,

  Liubo Petkov:

  Много благодаря. А възможно ли е да е и от настройките на компютъра или от самия Уиндоус ?