Задаване на функции с допълнителни условия

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

ВАЖНО!

В зависимост от вашите настройки на Winodws за езика на операционната система е възможно разделителят да е само запетайка, а не точка и запетайка!

Ако получите грешка на формула от типа =AVERAGEIF(A1:A3;>0) пробвайте да напишете =AVERAGEIF(A1:A3,>0)

Настройки:

Това дали Excel възприема точка със запетая или само запетая като разделител за десетична запетая зависи от настройките на Windows и настройките на Excel. 

Поведението на Excel може да се коригира от две места: 

1. От Region and Language на Windows. (намира се в Control Panel) 

2. От настройките на самия Excel (Options -> Advanced -> Use system separators) 

Използването на точка или запетая е строго определено и ако е настроено използване на запетая например, а числата се въвеждат с точка, то Excel не ги възприема като числа и не могат да се сумират или да се използват други математически операции и функции. 

Използването на различни регионални настройки може да промени и въвеждането на формулите, като например да замени използването на точка и запетая при разделяне на параметрите със запетая. 

Освен ако нямате сериозна причина да работите по друг начин, препоръчаният начин е да изберете формат Bulgarian (Bulgaria) в регионалните настройки на Windows и да оставите настройките по подразбиране в Excel (тоест отметка на Use system separators).

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как да направим средно аритметично на клетките А1, А2 и А3 само когато в тях има стойност, по-голяма от нула?
=(A1+A2+A3)/3
=AVERAGE(A1:A3)
=AVERAGEIF(A1:A3;">0")
=AVERAGEIF(A1:A3;>0)

Въпроси и отговори

 • Иван Цукев:

  Това е чудесно, но идеята е да се кликва на верния отговор в самия въпросник. Така всеки вижда ли отговорът е верен и тестът към урока се маркира като преминат.

  Стефан Ангелов Малинков:

  Здравейте!!! Аз имах в предвид че верният отговор липсва в предложените в теста. За това го написах като въпрос. Смятам че С1 трябва да е А3 (във верният отговор от теста), това така ли е?

  Иван Цукев:

  ОК, напълно си прав. Има очевидна техническа грешка в отговорите - C1 на всякъде трябва да е А3. Ще коригираме това и след това ще изтрия този въпрос/отговор, за да не се бъркат останалите.

  Благодаря за това, че обърна внимание на този проблем.

  Стефан Ангелов Малинков:

  Благодаря за бързият отговор. Вече можете да изтриете този въпрос/отговор от историята.

  Ем Младенова:

  Здравейте, трябва да се внимава разбира се ,адреса на клетката не е верен.

  Mima:

  ехсела ми е 2003 и ми дава: #name?

  инж.Добрина Попова:

  При мен е същото, помогнете?

  Иван Цукев:

  2003 няма averageif и по принцип #name означава, че тази функция липсва. Има начин да се направи averageif с по-старите версии чрез масиви, които ще учим в следващите модули и не бих искал да избързваме и да ги дискутираме толкова рано в курса.

  Мария Георгиева:

  При мен всичко се получи,благодаря!

  Penka Ivanova:

  Aз мисля, че инж.Стефан Малинков променя  задачата  в теста; Нали  Ексел събира и  хоризонтални  и  вертикални  редици  от  числа; Опитайте  с числа в клетки  А1, А2 и А3  като  поне  едно  от  тях е "0"  и  ще  се  убедите  , че  и  въпроса  и  отговора в  теста са  абсолютно  верни; Аз работя  с версия 2010;

  Милена Йосифова:

  мдам, сега разбрах какъв е проблема, но за съжаление не мога да си позволя да премина на по-висока версия на Excel засега, работя на служебен компютър и не ни разрешават да пипаме програмите :(

  Ивелина:

  Здравейте, не мога да се справя. Прочетох всичко и опитах всичко. На всичкото отгоре не мога да ви пратя и изображение. Помощ

  Румяна Христова:

  и аз работя с exel 2003 и се чудех защо не мога да се справя с формулата , благодаря на всички 

 • Какъв е проблемът с AVERAGEIF?

  Пламен Дончев:

  Здравейте.

  На ред 15 направих варианта с averageif, но ми излезе следното съобщение за грешка.
  Още при въвеждането на формулата под клетката се показа това: AVERAGEIF(range, criteria, [average_range]).
  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че проблема идва от това че е пропусната точката и запетаята ( виж как е изписана формулата в прикачената снимка  - =AVERAGEIF(C1:C9;">0"))

  Румен Николов Баксанов:

  Да, пропуснат е разделителя, който втози случай може би е запетайка.

  Краси Кръстев:

  @Румен - Здравей, мисля че разделителя може би зависи от регионалните настройки на компютъра ( виж снимката позиция 2 ) може да е , може да е ; или друго

  Пламен Дончев:

  Благодаря, вече всичко е точно :)

  Калин Василев:

  Какво да правя в този случай. Изписвам =averageif(C12:N12;">0"), натискам Enter и ми излиза #НАМЕ?

  :

  Какво да правя в този случай. Изписвам =averageif(C12:N12;">0"), натискам Enter и ми излиза грешка в интервала C12:N12

  Милена Йосифова:

  Да, и на мен ми излиза същото съобщение, изчетох внимателно всичко и всичко спазих, но уви  #NAME...а пиша точно и ясно =averageif(C12:N12;">0"). Работя с Excel2003, какво повече мога да направя?!?

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай с формула масив  = Average(If(C12:N12>0,C12:N12)), ( снимка 1 позиция 1,2 ) като след завършване на формулата натисни Ctrl + Shift + Enter ( т.к . все пак е масив )  и все пак погледни регионалните настройки отново на какво са нагласени какъв точно е разделителя , или ; за което съм коментирал малко по - горе в тази тема.Освен това провери и формата на диапзона C12:N12 дали е някакъв вид число, да не би да е текст.

  Христо:

  пробвайте вместо ; със , 

  Христо:

  при мен формулата е         =AVERAGEIF(J3:J33,">0")

  Краси Кръстев:

  @ Христо, Да при теб се е получило от регионалните настройки за който съм говорил малко по горе в темата, но за версия 2003, ако не стане "номера" с настройките тоест , или ; нека се процедира по описания по - горе начин.

  Милена Йосифова:

  инж. Кръстев, ного благодаря за помощта, так анаистина става. Разделителят си го оправих от регионалните настройки и сега всичко е о.к.

  Mariela Rangelova:

  Здравейте! При мен също дава грешка, сменям ; със запетайка само и пак изписва AVERAGEIF(range, criteria, [average_range]) и, че формулата съдържа грешка...Аз съм с 2007 версия, не би трябвало да има проблем

  Краси Кръстев:

  @Mariela може ли да прикачите изображение ( така че да се вижда изписана от вас  формула в Excel ) за да може да сме по - полезни във форума и да помогнем 

  Mariela Rangelova:

  Ето изображение, пробвах и с запетайка само...

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мариела . ОК, все пак в регионалните настройки проверихте ли List separator с какъв символ ( например      ;    ,    .     )  е зададен.Реално може и да е точка може и въпросителна , малко по - горе в темата съм написал откъде се проверява тази настройка на компютъра, вижте ако там е ;  и при изписване на формуалта с ; не се получава ще търсим проблема другаде.Малко по - горе сте написал че сменяте ; с , но  ако тази смяна е само в excel тя нищо не поправя ако в LIst Separator - a e . например.Проверете и това и ако не се получат нещата ще потърсим проблема другаде.

  Боряна Найденова:

  При мен също даваше грешка, но със запетая се получи.

  Петрова:

  Инж. Краси Кръстев, моля помогнете и на мен ;(
  Напровила съм всичко, което е описано и отново нищо не се получава. Аз съм с 2003, за жалост, до сега не съм имала никакви трудности, вярно, става по бавно, но пък се справях някакси. Ще прикача снимки, дано да успея ;)))

  Христина Машева:

  Здравей, Петрова, от първата снимка виждам, че след C12:N12 имаш точка и запетая, а не трябва.  По този начин трябва да изглежда написаното в клетката {=AVERAGE(IF(C12:N12>0;C12:N12))} , като не забравяш накрая да натиснеш Ctrl+Shift+Enter, за да стане масив и да се появят тези къдравите скобички. Дано това да е бил проблема :)

  Краси Кръстев:

  Петрова послушай инж. Машева, проблема 99 % е там :), поне и аз друго неще невиждам.

  Петрова:

  Лелеее, пробвах какво ли не и ми даваше все това, накрая се предадох и реших да снимам нещо и да покажа. Може да съм го пробвала, може и да не съм, но сега ще пробвам отново.....По принцип имам навик да чета, т.е да не задавам вече зададени въпроси. Моля да ме извините, но наистина имах необходимост да попитам. Бях решила да сменя Офис 2003 в понеделник ;))), май го спасихте.
  Старателна ученичка съм и си записвам всичко, уча се с най- голямо удоволствие, щом стоя да 1-2 след полунощ - за мен е удоволствие.
  Благодаря Ви Машева и Кръстев!

  Петрова:

  Стана, много съм доволна!!!!! Недоглеждане от моя страна, явно.

  Краси Кръстев:

  @Петрова,По отношение на това че си била решила да смениш офис пакета - това ако имаш възможност да го направиш т.е. да си сложиш 2007, 2010 или най - добре 2013 не е никак лошо поради ред причини : в по - новите верси има някоя друга новост която пести време освен това след 2007 Ribbon Интерфейса се е наложил а и продължава да се налага в другите софтуеар- и.

  Райна:

  Ако започнем въвеждането на функцията от бутончето Fx, избираме функцията и след това в прозореца за аргументите последователно ги въвеждаме, няма да има проблем със синтаксиса на функцията.

  Антония :

  влязох и в рег настройки, там разделителят си е ;    възможно ли е грешката да е в кавичките, защото трябва да цъкна 2 пъти , за да се появят един път?! 


  Краси Кръстев:

  Здравей, щом се налага двоен клин най - вероятно не ползваш правилните кавички - ползвай тези който са в основната част на клавиатурата - а не апострофа ` горе до цифрата 1, ползвайте ' или "  - тези срещу enter.

  Nadia:

  Поизпотих се с версия 2003! Благодаря ви за съветите, защото накрая се получи! Вече мислех, че в тази версия тази функция я няма :)

  Теменужка Бояджиева:

  На мен  не ми се получава нищо с показаната функция в урока. С Excel 2010 съм, проверих, че точка и запетая е разделител . Опитвах и кавичките, и пак нищо. Дава ми грешка. 

  Краси Кръстев:
  @Теменужка Бояджиева


  Виж дали в клетките имаш текст или числа, ако е текст следва формулата да ти дава грешка.

  Теменужка Бояджиева:

  Привет! Проверих клетките. С числа са. Въвеждам правилно формулата както вие, но отново ми дава грешка. Моят Winodows е Starter. Дали може да има отношение?

  Теменужка Бояджиева:

  Получи се!!! Не разбрах, обаче, как стана. Благодаря все пак за помощта.


  Теменужка Бояджиева:

  Отново проблем. Изчислението ми се получи, но го изтрих,  за да го повторя и пак ми дава грешка.Пак опитвам и отново грешка.

  Райна:

  А как го изтрихте? Ако е с клавиша Del(ete) се изтрива само съдържанието, но не и формата на клетката. От менюто Home, бутончето Clear , изберете All

  Теменужка Бояджиева:

  Не си спомням как го изтрих, но беше вчера така или иначе. А от бутончето Clear не ми позволява да избера All. Аз дори деинсталирах 2010 година Ms Office и качих 2013 , и пак не ми се получи нищо. На малък лаптоп съм с Windows 7 Starter.

  Райна:

  И в двете версии 2010 и 2013 е по един и същ начин. А Clear All трябва е достъпна

  Теменужка Бояджиева:

  Райна, благодаря, но при мен като цяло не се получава функцията =averageif и =countif. Дава ми всеки път грешка във формулата.

  Райна:

  Започни въвеждането на функцията от бутончето Fx, оттам в категорията Statistical може да видиш дали тази функция я има и  избираме функцията и след това в прозореца за аргументите последователно ги въвеждаме, така няма да има проблем и със синтаксиса на функцията.

  Теменужка Бояджиева:

  Най- сетне се получи. Много благодаря. :)

  Васил Стамов:

  Работя с офис 2016. Работи безотказно. Прочетох всички въпроси и отговори. Много е приятно и полезно.

  Михаела Венкова:

  Без комбинацията за масив Ctr+Shift+Enter дава грешната стойност за средно само от попълнените 5 клетки

  Райна:

  Във версията 2003 няма функциите sumif, averageif, countif

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Право на избор: Друг вариант: И трети вариант: Лек ден и успехи!

  Иглика Минчева Илиева:

  Благодаря за коментарите, помогнаха ми. Оказа се че разделителя при мен не е точка и запетая, а само запетая, което сама настроих преди време.

  Илиана Петровска:

  Аз съм с версия 2016 и при мен формулата сработи с разделител запетайка.

  Tanya Tsoneva:

  При мен също даваше грешка, но със запетая се получи.

 • Excel има ли check spelling or grammar? Полезно е при таблица на английски език.

  Нечо Иванов:

  Версията ми е 2010г. Но питам по-принцип.

  Благодаря!
  Христина Машева:

  Здравей,

  има check spelling. Може да го пуснеш от F7 или от Review/Spelling.
  Нечо Иванов:

  Много благодаря!

  Павлина Арнаудова:

  ВЪЗМОЖНО ЛИ Е В ЕХ2003 ДА НЯМА AVERAGEIF. ПРОБВАХ И ДВАТА ВАРИАНТА, НО МИ ДАВА ГРЕШКА

  Христина Машева:

  Здравей,

  най-вероятно функцията averageif е въведена по-късно в Ексел. Но има вариант как да използваш подобна функция. Първо си пишеш функцията "average", която е налична в 2003-та версия и после правиш една проверка с "if" дали ти е по-голямо от 0. Важното е накрая да не натиснеш само Enter , a Ctrl+Shift+Enter, което ти прави формулата на масив и ти слага едни къдрави скобички. "{=average(if(A2:A10>0;A2:A10))}". Ако има проблеми с изпълнението пиши :)
  екатерина кирова:

  Здравейте, инж. Машева, много благодаря за доброто разяснение. 

  Петрова:

  инж.Машева, прекрасно обяснение, аз също си го записах и ще го пробвам, защото предполагам, че ще имам същия проблем, тъй като съм със старата версия - 2003.

 • Какво да правя в този случай. Изписвам =averageif(C12:N12;">0"), натискам Enter и ми излиза грешка в интервала C12:N12

  :

  Изписвам =averageif(C12:N12;">0"), натискам Enter и ми излиза грешка в интервала C12:N12

  Янко Кръстев:

  разделителя не точка и запетая необходими са настройки на ексел

  Янко Кръстев:

  Запетая зад скобата не трябва да има

  константин генов:

  И при мен не става, като пробвам по описания начин

  Райна:

  Използвайте другия начин за въвеждане на функции. 1. Натискаме от ивицата за формули Fx; 2. Намираме функцията; 3. OK и в новия прозорец, който се появява въвеждаме аргументите. По този начин не е необходимо да съобразяваме какви са разделителите, дали критерия трябва да бъде в кавички. Просто попълваме полетата за необходимите аргументи.

  Zenny:

  Ако сте с версия 2010, точката и запетаята трябва да се заменят със само запетая. Ако не сте, може да постнете снимки на данните и грешката, за да видим за кокво точно става дума. Иначе само гадаем.

  Райна:

  разделителния символ не зависи от версията, а от настройката

  Mitko Stoqnov:

  Zenny аз съм на версия 2010 и не е нужно да заменям точката и запетаята само със запетая. При мен се получава.

  Иванка Спасова:

  Здравейте, при мен версията е 2010 и е на български. Нямам 'average if" както и знак за по-голямо. Как мога да изчисля средна стойност само за клетк по-големи от 0?

  Райна:

  Здравей Ванче, и аз съм на версия 2010, но тази функция я има. А на всяка клавиатура има знаците > и <.

  Kalina:

  И при мен я няма, но с масив става.

  Kalina:

  2010 На all я има и става  =AVERAGEIF(A1:A8;">0";A1:A8), като използвам бутона Fx

  Иванка Спасова:

  Благодаря ти Райна, справих се. 

 • Петя Илиева:

  Здравейте, във въпроса си сте изписали грешно averange, а функцията е average. Пробвайте да не би това да е проблема.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, под урока "Задаване на функции с допълнителни условия" под който сте задали и този въпрос има подробен въпрос от Павлина Арнаудова, на който въпрос Христина Машева е отговорила доста подробно, има и още един подобрен въпрос на Пламен Дончев в който е разсикана темата за функциите с допълнителни условия в който пак има отговор на вашия проблем даден от мен - може да видите по - подробен отговор в тези въпроси който споменах по - горе.На кратко отговор на въпроса ви е : в Excel 2003 няма директна функция averageif, за нейна алтернатива прочетете въпросите и отговорите под този урок. 

  Дончо Василев:

  инж.Кръстев, Благодаря. Моят Ехсеl 2003 наистина няма директна функция averageif, бях се отчаял, че много неща няма версия 2003, но с твоята формула работи ! 

  Трябваше да изуча и следващата тема за операторите пък и за масив, до масиви още не съм стигнал, ти явно си много напред с материала!
  Повтарям е за други начинаещи Тема 7 с версия 2003   =average(if(А2:А10>;А2:А10))

  Здравко:

  Аз опитах всичко, но винаги ми дава грешка :(

  Краси Кръстев:

  Здравей, Здравко.

  С коя версия си?

  Каква е грешката?

  Какво включва "всичко" , което си пробвал?

  Никола Петров:

  Г-н Василев, да не би да сте пропуснал нещо в предложената формула, защото дава грешка! Лек ден и успехи!

  Здравко:

  Здравей, Краси. С версия 2016 съм, изписвам формулата, задавам критерия, и винаги ми дава грешка. Промених регионалните настройки в windows, промених и настройките в excel. Пробвах с точка и запетая, прбвах и само със запетая, задвам критерия с кавички, но винаги ми дава грешка :(

  Краси Кръстев:

  Здравей, Здравко.

  Направи един screenshot на грешката която се изписва, за да можем да видм какъв точно е проблема и да съответно да ни ориентира откъде идва и как можем да го решим.

  Числата числа ли са или са текст?

 • Защо имам проблем?

  Антония:

  Изчетох всичко, което сте написали , но при мен нещата не се променят въпреки всичко. Когата искам да използвам функциите с критерии и за  countif и за averageif въвеждам си всичко както трябва и ми излиза прозореца като на Петрова , проверих в регионалните всичко е както трябва, пробвах и с другите къдравите скоби и пак не става. Когато обаче дам на търсене на функции и от там си избирам countif  и averageif и от там си въведа данните става. Защо се получава така ? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, напиши или сложи снимка на формулата когато я изписваш ръчно, за малко по - добра ориентация или прати файлa, когато ти дава грешка  ( когато не ти се получава ) на kr_krastev@abv.bg.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Антония първо на допълнителния въпрос който получих на пощата - получава се 20 % защото не си фиксирала клетката със сумата която трябва да след за по - голяма или по - малка ( изпуснала си $$ ) и от там Excel Сравнява стойността с 0 и съответно винаги се получава 20 %. Снимка 1 правилно записана формула, снимка 2 - неправилно написана формула.Сама може да видиш на втората снимка на втория ред с какво сравняваш.Относно основния ти въпрос тук във форума - там където си направила Countif ( снимка 3 ) - countif работи така както е написан - направете една снимка и я качете тук или изпишете словореда на формулата така както я изписвате за да видим откъде идва проблема, при положение че сте изчела всичко което е като теми ( защото наистина има много начини да се обърка нещо ) ми е интересно защо ви се получава грешка при ръчно изписване на формулата и то само countif точно и задължително пак само за тези функции averageif и countif ? Ако напишете =sum(A1:A10) - получавате ли сбора от тези клетки ?

 • Защо се получава така? 

  Милетиев:
  Здравейте.Аз използвам EXCEL2007 и след като написах функциите и условията всичко беше наред(мин,макс,средна сметка и т.н.),докато не въведох нови суми в празните месеци. Какво се получи- Когато въведох countif и маркирах клетките,вместо12 се изписа 5.След това при въвеждане на сума в нов месец в празна клетка,се променяше само крайната сума,процентите,мин,макс,средна сметка в края на таблицата.Функциите,които използвах спорсд обясненията в урока(под таблицата) се промени само общата сума без средната.
  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да качиш снимка на проблема или най - добре да изпратиш на email kr_krastev@abv.bg файл така както си го променил съответно да видя проблема, защото в момента може само да се гадае откъде може да идва проблема.

  Само едно предположение - провери си диапзона който си посочил да се взима средна стойност от колоната ( щом сумата е ок, но пък в средната стойност е проблема.
 • Лъчезар Николов:

  Можем да си спестим поставянето на отварящите и затварящите скоби при функциите, ето как - след знака равно започваме да изписваме функцията, появява се подказка избираме я със стрелката надолу, натискаме таб клавиша, изписва се отварящата се скоба, маркираме диапазона, пишем критерия/ако има такъв/ и без да изписваме затварящата скоба натискаме ентер.

  Лъчезар Николов:

  Естествено, при по-сложните формули, когато се налага да изписваме двойни и тройни скоби нещата стоят по-различно! :)


 • Краси Кръстев:

  Здравей, може да ползваш следния вариант за справяне с проблема, а именно събиране през четна колона ( / ред ).

  В примера ще ти покажа как се сумиране през ред ( примера за сумиране през колона е същия само че вместо ROW  в формулата трябва да се запише Column ).

  Формулата има вида  =SUMPRODUCT(C1:C15;MOD(ROW(C1:C15)+0;2)) , с която най - просто казано : Посочвам на Excel да ми сумира обектите в избрания диапазон, КАТО обаче сумира само нечетните редове от избрания диапазон ( което означава събиране през ред ) - снимка 1 

  Ако исках да са през ред но да събира четните редове от колоната би следвало формулата да има вида =SUMPRODUCT(C1:C15;MOD(ROW(C1:C15)+1;2)) - тук вече пак ще сумирам през ред, но този път е само за четни редове ( т.е. пак през ред ).Както се вижда единствената промяна която съм направил е че съм сложил + 1 ( снимка 2 ) 
 • Какво да направя?

  Мария:

  Здравейте,
  Аз съм начинаеща, за това въпросът ми може да ви прозвучи леко смешен! :-) Правя всичко както е показано в урока,но като отида на C18 и напиша 5 ми става като 5,00лв. Какво трябва да направя? Да избера Format Cells и от там General или нещо друго?

  Мария:

  Разбрах как става :-)

  Вера Стоянова Райчева:

  Моля да ме посъветвате как точно трябва да използвам функцията countif като критерия не ми е числова стойност, а дума. Поставях думата в кавички, но не ми преброява колко пъти се среща в съответния диапазон. Как трябва да постъпя?

  Дарина Иванова:

  Правилно сте работили, но е възможно при въвеждането на думите да има различно изписване (дори един интервал прави думата различна). Възможно различие е смесването на кирилица и латиница (отделни еднакви букви).

  Вера Стоянова Райчева:

  Търся да ми изброи колко пъти е думата например UV в цялата колона, където се изписва принципно, но нищо не смята.

  Дарина Иванова:

  Функцията Countif има две

  Вера Стоянова Райчева:

  Благодоря за отговора, пробвах функцията - работи! Зоната обачи не ми е била явно много читава, тъй като я копирах от Word-овски файл и може да не се е копирало както трябва - не мога да кажа точно, но като ги написах както вие на картинката в чисти полета, всичко си стана както трябва.

 • Защо в подсказката на формулата AVERAGEIF се съдъжат квадратни скоби?

  Ani Ivanova:

  За excel 2010 в подсказката за формат на формулата пише:averageif(range;criteria;[average_range]). Въпросът ми е : следвайки формата какво се въвежда в квадратните скоби? Пробвах да задам формулата като е в урока AVERAGEIF(C12:N12;">0") и даде правилен резултат, затова немога да си обясня значението на това в квадратните скоби.

  Дарина Иванова:

  С квадратни скоби се указват незадължителните параметри. В хелпа на ексел за функцията AVERAGEIF има примери, чре зкоито можете да се ориентирате кога е приложим този параметър. Ако не е зададен се взема зададената в началото зона.

  Никола Петров:

  Ето един пример: Диапазонът, който сте избрали, C12:N12 е първия аргумент, а именно range. Вторият аргумент, ">0"е criteria и програмата е дала верен отговор. В примера е посочен и третият, незадължителен аргумент, [average_range], както е посочила г-жа Д.Иванова. Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Г-жо Дарина Иванова, ИЗВИНЕНИЯ за малката буква във фамилията ви!

  Цветелина:

  Моля за помощ как се въвежда в Ексел квадратни скоби.

  Никола Петров:

  Цветелина, ако трябва да ги въведете на ръка, използвайте клавиатурата. Лек ден и успехи!

 • Защо са необходими квадратните скоби във формулата AVERAGEIF?

  Ani Ivanova:

  За Excel 2010 в подсказката за формат на формулата е изписано AVERAGEIF(range;criteria;[average_range]). Какво се изписва в квадратните скоби? Записах формулата както е в урока AVERAGEIF(C12:N12;">0") и се получи правилно, затова не разбирам защо са квадратните скоби.

  Ani Ivanova:

  ИЗВИНЕТЕ ПУСНАЛА СЪМ ВЪПРОСА ДВА ПЪТИ!

  Краси Кръстев:

  Здравей, показват опция ( параметър ) от формулата която ( който ) не е задължителен за въвеждане .

 • какъв е проблема

  Vili Pisareva:

  здравейте, аз също опитах всичко с функцията averageif, но без резултат. При мен след като се покаже че имам грешка, кавичките ми се показват в черно, мисля че грешката е в тях. Опитах с тези срещу enter, но не се получава! Пробвах всякакъв вид кавички и не става!!!!!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, 


  може ли да качите една снимка на пробела за да ви може да се види от къде точно идва проблема, защото реално може да идва от доста места и може да не е точно от кавичките, ами може да от това че стойнстите които събирате не са  числа ами са текст или пък може да е от самата версия на програмата, малко повече информация за да можем да бъде по - полезни тук във форума... малко повече информация.

  Освен това препоръката ми е да четете повечето теми във форума под урoка Averageif  там има полезна информация относно някои типични проблеми именно при ползването на averageif.
  Vili Pisareva:

  ето и снимка

  Vili Pisareva:

  извинете за изображението!

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Краси Кръстев:

  Здравей и от мен Вили.

  Сега виждам че си качила и снимка.

  Пробвай вместо -

  =AVERAGEIF(C12:N12;">0")

  да изпишеш =AVERAGEIF(C12:N12,">0") т.е. вместо точка и запетая сложи запетая за разделител между отделните аргументи на формулата.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Мария.


  Отговора е зависи от подсказката :)

  Ето ти един пример с една формула ( Vlookup - като примера е взет от курса по Excel ) , в която част от подсказките може да кликнеш върху тях и да ги избереш и да се впишат в клетката, а друга част НЕ.

  На снимка 1 позиция 1 започвам да изписвам формулата и ми се появя като "подсказка" доста различни функции ако кликна два пъти на Vlookup ( снимка 1 позиция 2 ) следва да избера точно тази функция - на снимка 2 вече съм кликнал и тя се е вписала и за тази функция Excel ми дава подсказка какво трябва да въведа ( снимка 2 )

  Сега вече не мога да кликна на подсказка, която се отнася точно определен дипазон ( Range ), някакъв индекс ( Index ), Масив ( array ) - тези просто трябва да ги селекираш или избереш /напишеш / създадения от теб диапазон ( ако имаш такъв наименован масив или диапазон да речем ) .

  Накрая на тази фукция има един параметър за който може да избереш само две възможности TRUE или FALSE, тук вече тази променлива която е ограничена в избора от Excel ( снимка 3 позиция 2 и 3 ) отново може да я избереш директно от възможностите които ти предоставя Excel.

  Общо взето с всички функции е на този принцип, тук нарочно не искам да задълбавам с подробности... минавайки през целия курс запознавайки се с работата с масиви, таблици, PIVOT таблици и т.н. правейки упражненията сама ще разбереш как работят.

  С този отговор по - скоро показвам много общо принципа на работа на тази "подсказка" и избота ѝ :)

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Весели празници !
 • Каква е разликата между COUNTIF и COUNTIFS?

  Лили Маркова:

  Моля да ми обясните разликата, защото не я разбирам.

  Димитринка Вълкова:

  Функция COUNTIF преброява клетките в избрания диапазон, които отговарят на ЕДНО условие, а функция COUNTIFS преброява клетките, които отговарят на ПОВЕЧЕ условия. Такива функции има за сумиране (SUMIF и SUMIFS) и за средно аритметична (AVERAGEIF и AVERAGEIFS). Сигурна съм, че се разглеждат в курса: Тайните на Excel, където може да намерите подробна информация.

  Краси Кръстев:
  Добавям един нагледен пример за COUNTIF и COUNTIFS на това което казва Димитринка.

  Една табличка с няколко човека, за които е направен анализ на това какво време отделят за работа, спорт, сън и други дейности в рамките на едно денонощие - снимка 1 позиция 1.

  Ако искам да преброя броя на хората, които работят по 8 часа  следва да използвам COUNTIF ( поради това че имам само ЕДНО условие ) снимка 1 позиция 2.

  Ако искам да преброя броя на хората, които работят по 8 часа и същевременно с това спортуват по 1 час следва да използвам COUNTIFS ( защото имам две условия - едното е да работят по 8 часа, а второто е да спортуват по 1 час )

  Лили Маркова:

  Благодаря!

  Камелия Славова:

  Във връзка с изложения от Краси Кръстев пример...Да кажем, че някои от хората, които работят по 8 часа спортуват по 1 час, други по 2 часа... Искаме да сметнем кои от тях спортуват поне по един час. Трябва да изпишем =countifs(B2:B10;8;C2:C10;">=1") ли?

  миглена петрова:

  Интересува ме функция, която да брои определена дума в клетка с няколко думи в голям диапазон от клетки. Тези функции удачни ли са за тази цел? Напр.: Имам следните клетки с текст в тях: - ябълка, портокал - ябълка - портокал - портокал, ябълка Как мога да преброя автоматично колко пъти във всички клетки се открива "ябълка" и колко "портокал", така че да изведа информацията за всяка търсена дума в отделна клетка и в отделна таблица - на друг лист в Ексел? Благодаря предварително!

  Kocho:

  Това с формула ще стане доста трудно. Но с Power Query - не е чак толкова сложно.

  Вкарвате текста Split Column -> By Delimiter (space) -> Unpivot columns -> Group by и използвате Count

  Ако не е ясно - питайте

  миглена петрова:

  Благодаря!

 • Защо

  Иван Николов:

  Здравейте , при натискане на ctrl+~ не се показват формулите ,къде може да е проблема ?!

  Zenny:

  В тази тема инж. Краси Кръстев е отговорил на подобен въпрос - https://aula.bg/question#id-101657600001 . Може и при вас да помогне.

 • Какъв е проблемът, в изписването на формулата =averageif(C12:N12;">0")?

  Sanchai:

  Какво да правя в този случай. Изписвам =averageif(C12:N12;">0") натискам Enter и ми излиза грешка в първата кавичка.Иначе,ако я копирам,всичко ми се получава.Регионалните ми настройки са си добре.EXCEL 2010 съм.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Проверете дали не сте изписали кавичките на кирилица, понякога има проблем, когато вместо кавичките от латиница са изписани кавичките от кирилица или обратно зависи от настройките.

  Снежана Великова:

  Благодаря за отговора,но настройките са ми добре.Това,беше първото което погледнах.Даже,отново направих настройките с кавичките,но проблема си остана.

  Георги Влайков:

  Здравей Снежана пробвах няколко пъти и винаги ми се получаваше формулата като използвах клавиша Shift + кавичките. Но пробвах и без да използвам клавиша Shift а само с двоен клик то тогава излиза грешка-предполагам че там е проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Снежана.

  Ако мога да те помоля да прикачиш една снимка с това какво точно ти изписва Excel, като грешка така може да конкретизираме по-добре проблема и съответно да потърсим решение.

  Щом казваш че само когато изписваш формулата имаш проблем е интересно, да не би да слагаш два апострофа - ' ' а не " - това за което е писал по-горе Георги Влайков. Или пък да не би след първата кавичка да слагаш още един празен интервал, тогава следва да ти се изпише #DIV/0 , това с празния интервал се случва често, зашото за да се показат кавичните трябва да се въведе още един символ след тях и обикновено по навик това е space, и поне на мен ми се случвало да го въведа два пъти.

  Другото за което се сещам, сигурна си че разделителя на отделните ти аргументи е ; нали? В смисъл да не копираш формулата със разделител запетая т.е. - =averageif(C12:N12,">0") и тогава нещата да се получават?

  Дарина Иванова:

  Според мен е синтактична грешка - има излишен символ след скобата. Аз лично горещо препоръчвам използването на помощник (стъпка по стъпка се следва синтаксиса на функцията) при въвеждане на функции.

 • Какъв е проблемът?

  Любо:

  И при мин излиза грешка. Оправил съм Reg seetings и Advanced options в Excel и пак излиза същата грешка. Офис 2016, а формулата е - =averageif(C12:N12;''>0'')

  Любо:

  Оказва се, че Ексел прави разлика между кавичките на клавиш "4" и тези на българското "М" ...

 • Димитринка Вълкова:

  Функция AVERAGE изчислява само клетки със стойности. Ако в диапазонът има празни клетки, те не участват в резултата, защото функцията използва COUNT, която връща броя на клетките с числа.

  Kocho:

  Едно допълнение - AVERAGE изчислява само върху числа и пропуска не само празните клетки, но и всичко що е текст. Това може да е важно, защото често срещан случай е някоя счетоводна или друга програма да "изплюе" в ексел едновременно числа и текстове които изглеждат като числа. Класиката е да се използва интервал или запетая за разделител на хилядните, при което всички стойности над 999 само изглеждат като числа но всъщност са текст.

  И ако направим AVERAGE на тази колона, няма да върне грешка, а просто ще изчисли средно на всички стойности под 1000.

 • Каква е разликата между функциите =countif и =averageif

  Monika:

  Здравейте, аз малко се пообърках и имам следното питане. Щом в случая най-удачно при изчисляването на средната сума е да използваме функцията =averageif(C12:N12; ">0") , то кога ще е по-правилно и лесно да използваме функцията =countif(C12:N12; ">0")? Изслушах видеото доста пъти и то внимателно, но не съм много сигурна, че разбрах разликата между двете функции.

  Краси Кръстев:

  Ето значението :

  =averageif(C12:N12; ">0") - направи ми средно ариметично между C12:N12, като средно аритметичното се формира само на база на положителни числа в клетките. Т.е. средноаритметичното ще бъде направено сума от всичките положителни числа разделени в клетките, разделени на броя клетки в които са тези положителни числа.И вече имам средно аритметично за диапазона.;

  =countif(C12:N12; ">0") - преборй ми броя на клетките в диапазона C12:N12, в които имам положителни числа.

  След което във видеото, сумата на всички клетки в диапазона - > C12:N12 ( sum ( C12:N12 ) ) се дели на бройката на клетктие с положителни числа премстнати с countif. И вече имам средно аритметично за диапазона.

  Monika:

  Сега мисля, че ми стана доста по-ясно, благодаря! :)

 • Как да направя имената на колоните да излизат на всяка страница?

  инж. Михаела Карагенова:

  Здравейте, имам въпрос. Не знам дали тук е мястото да задам своя въпрос. С каква команда на настроя документа си (например количествена сметка) за да ми излизат имената на колоните ми при принтиране на по-дъгата таблица.

  Балагодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, може да го направите по следния начин.

  Отидете на раздела Page Layout (снимка 1 позиция 1), след това отидете на на стрелкичката в панела Page setup (снимка 1 позиция 2).В новоотворилия се прозорец Page Setup (снимка 1 позиция 3) отидете на раздела sheet (снимка 1 позиция 4), там кликнете в полето Rows to repeat at top (снимка 1 позиция 5).След което изберете реда който искате да се повтаря (снимка 1 позиция 6), съоветно избирате загалвния ред на вашата таблица.С ОК, потвърдете избора и настройките в този прозорец (снимка 1 позиция 7).

  Снимка_1

  Сега вече на всяка страница ще имаш първия ред от таблицата - виж снимки 2 и 3 позиции 1 и 2 за ефекта от това което направихме по - горе.

  Снимка_2

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  мариана:

  благодаря за отговора!

  Никола Петров:

  Инж. Кръстев, нещо не ми се получава. Това е позицията след избор на Rows to repeat at top Това е в Sheet1. Би трябвало да имам повторение на ред 2 в Sheet2 и Sheet3, ако правилно съм разбрал, но не се получава! Къде бъркам? Благодаря предварително! Лек ден и успехи!

  Краси Кръстев:

  До Никола Петров.

  Правилно сте селектирал реда който искате да се повтяря.

  Натиснете стрелкичката намираща се най - вдясно на лентата (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Натискайки тази стрелкичка, следва да видите основия прозорец Page Setup (снимка 2 позиция 1).В него изберете ОК, за да потвърдите избрания ред, който искате да се повтаря (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  И готово ако отида на Print Preview (снимка 3 позиция 1), следва на всяка една страница (снимка 3 позиция 2) да ми се повтаря избрания ред (снимка 3 позиция 3). По същия начин както съм показал в по - горния ми коментар.

  Снимка_3

  При вас проблема идваше може би от това че при селекцията на реда се беше скрило основния прозорец на Page Setup, и не можехте да потвърдите, тази селекция. Тънкия момент е да натиснете стрелкичката за да се върнете към основния изглед на прозореца Page Setup.

  Никола Петров:

  Това е моментът, преди да натисна Enter . Маркиран е ред4 и на Print Preview се вижда това във Sheet2 и Sheet3! Избрах да се принтира целият лист и тогава се появиха долу страница от 1 до 3, но резултата се вижда! Къде бъркам, за да не се получава? Лек ден и успехи! Весели празници!

  инж. Михаела Карагенова:

  Благодаря още веднъж! Получи се веднага и без проблем! Хубав и успешен ден!

  Краси Кръстев:

  До Никола Петров.

  Първоначално не са ви се показали повече страници, защото сте избрали Print Active Sheets. Реално в активния лист (Active Sheets) вие имате табличка с пет реда, напълно нормално е тя да се разпечата в рамките на една страница и задаването на повтаряне на първия ред, да бъде напълно излишно.

  Тогава обаче решавате, да изберете, Print Entire Workbook, което НЕ Е целия лист ами всеки един лист от отворения ви Excel документ, който съдържа в себе си информация. С избора Print Entire Workbook вие отново обесмисляте избора на повтарящия се ред, защото този ред e избран в точно определен лист (sheet) и съответно няма как за различната информация в отделните листа да се повтаря дадения ред от даден лист (sheet).

  Показано от мен важи когато имате много дълга таблица (набор от данни) само в един лист (sheet) от Excel -ския документ и при принтирането на тази таблица се изисква тя да се разпечати на повече от един хартиени листа.

  За да изпълните това което показвам направете таблица с 100 реда в рамките на един лист (sheet) и я притирайте с опция Print Active Sheets, като сте задали повтарящия се ред, както съм показал в по - горните коментари.Тогава следва нещата да проработят.

  Никола Петров:

  Инж. Кръстев, погрешно съм разбрал обясненията Ви предишният път, за което се извинявам! Сърдечни благодарности за разясненията този път, разбрах къде греша, получи се от първият път! Весели празници! Поздрави и за висоокото момче, инж. Иван Цукев, с когото се запознах на една среща в Съюза на архитектите в България! До нови срещи през Новата година! Здраве, късмет и успехи!

  Краси Кръстев:

  Благодаря, Весели празници и на вас!

  Здраве и късмет през новата година.

  Ще предам! :)

 • Какъв е проблемът?

  Вили Беремова:

  Здравейте,

  При функцията countif не ми излиза грешка, но се получава 5 накрая.Какъв може да е пробмът? Прилагам снимка:

  Вили Беремова:

  Oх, сега разбрах, че точно това е отговорът и че при countif брои клетките. Извинявам се за глупавия въпрос.

 • Защо се получава разлика в месечната такса?

  Елена Бонева:

  Здравейте, в момента правя упражнение, при мен се получава разлика в месечната такса: вместо 208, 56лв, ми дава 500,54лв, проверих дали съм изписала всичко правилно и не намирам разлика между моята таблица и тази на видео урока. На какво може да се дължи? Благодаря предварително

  Елена Бонева:

  Всъщност, май си открих грешката, като погледнах, трябва да допълня останалите месеци с 0лв и сметката ще излезе! :)

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  запиши 0 (нули) в диапазона от Юни до Август или разкопирай формулата за сумиране по месеци, така че да има стойност 0 в клетките H12 до N12. Следва да получиш 208,56 лв, т.к. в средноаритметичната стойност ще бъдат взети предвид и тези нулеви стойности, иначе сега няма стойност и изобщо не ги отчита.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Краси Кръстев:

  Май си ме изпреварила с отговора :)

  Надавам се да е било това причината.

  Елена Бонева:

  Здравей отново, проблемът се оправи точно както каза :) Не бях се вгледала внимателно, но voilà!Благодаря за помощта, определено беше полезен! :)

  Никола Петров:

  Елена, набирайте последователно числата и няма да има проблем. Резултат: Лек ден и успехи!

  Елена Бонева:

  Благодаря Ви за съвета, Никола! :) :) :)Със сигурност ще внимавам повече :)

  Kocho:

  Ама то в случая 208,56 лв е грешно. Вярното е 500,54лв

 • Каква е разликата между AVERAGE  И  AVERAGEIF?

  Венета:

  Каква е разликата между тези две функции, при положение, че при двете функции аз махам и слагам числа и резултата и при двете е един и същ...

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Average - смята средно ариметично от зададения диапазон C3:C12

  AverageIF - смята средно аритметично от задания дипазона, като имаш и условие за КОИ стойности да бъде нарпавено средно аритметичното, в твоя случай е стойностите да бъдат по-големи от нула ">0" . Пробвай да въведеш отрицателно число в диапзаона C3:C12 и ще видиш разликата, напримр въведи -200 :).

  Никола Петров:

  Или пък ">14" (във вашият случай, Венета) Лек ден и успехи!

  Венета:

  Много Ви Благодаря за отговора и на двамата :)

 • Може ли да се използва критерий дата?

  Пламен Йонков:

  Здравейте, в урока давате пример с критерий ">0" лв, а ако наистина някоя от месечните сметки е "0" лв, то това реално би довело до намаление в средномесечните сметки, но формулата няма да го отрази оректно. Може ли да се използва критерий свързан с датата? Ако месеца е свършил, а сметката е "0", това да се отрази в средните суми?

  Димитринка Вълкова:

  С функцията AVERAGEIFS може да въвеждате повече условия, включително и за дати. Изпратете картинка, ако имате нужда от повече помощ.

  Пламен Йонков:

  Благодаря за отговора. Нямам картинка, таблицата е елементарна както във видео урока. Как би изглеждала формулата с AVERAGEIF и 2 условия сметка ">0" и съответно второто условие да отразява промяната в месеците? Както предположиш някоя от месечните сметки да е 0 лв.

  Димитринка Вълкова:

  Сигурна съм, че в урока се разглеждат подробно функциите с допълнителни условия, както и функция AVERAGEIF и AVERAGEIFS за повече условия. Ето един пример: Изчислява се Average с две условия: за месец юли (7) и стойността е по-голяма от

  Димитринка Вълкова:

  Второто условие е Количеството да е по-голямо от 0. Надявам се, че това ще Ви помогне.

 • Какво е станало тук?

  Диана Калпачка:

  Здравейте, Може би не е мястото, но като направих функциите за минимална и максимална стойност, тя се попълни автоматично във всички редове на таблицата. А и функцията автоматично се изписа по друг начин. Какво съм направила, за да постигна резултата?

  Диана Христова:

  Когато си форматирала като таблица, формулата се появява по този начин и при въвеждането ѝ в горната клетка автоматично се попълва по цялата колона. Можеш да отмениш попълването на цялата колона, като след като зададеш формулата и колоната се попълни автоматично, натиснеш Undo от рибъна или с клавишната комбинация ctrl + Z

  Диана Калпачка:

  Благодаря!

 • защо, когато давате пример като добавяте нова сума към нов месец в моята таблица не се променят стойностите нито в таблицата нито долу в изчисленията на месеци и средна сума 

  Мая:

  Здравейте, всичко точно с този урок. само не мога да разбера къде греша с едно нещо и защо след като избробвах всички примери. накрая на предпоследния пример вие въвеждате нова сума на един от месеците и долу сметките се променят автоматично, а при мен няма промяна нито се променя общата сума на месеца в таблицата нито ми отчита нов месец долу и средна стойност. не знам дали ме разбирате, какво точно питам. за което се извинявам, че не съм много добра в обясненията.

  Диана Христова:

  Изпрати снимка на клетката за сумата, така че да е видно каква формула използваш.

 • Защо не ми излизат функциите по подразбиране? За да използвам averageif, трябваше да вляза в More functions и да го търся. Работя на MAC. Предполагам, че проблемът е в настройките, но не зная какво да направя.

  Лилия Комитова:

  При изписване на функциите, не ми излизат по подразбиране възможните варианти. Напр.за да използвам averageif, трябва да вляза в More functions и да го търся. Предполагам е въпрос на настройки. Работя на MAC. Какво бих могла да направя?

  Лилия Комитова:

  Благодаря на инж.Румен Драганов, намерих отговора в негов коментар. За други,които имат този проблем , цитирам "Подсказките при изписване на формули се пускат и спират от Options>Formulas>Formula AutoComplete "

 • Как да извлека минимална и максимална стойност?

  Веселина Златева:

  Здравейте, имам таблица с наличности на стоки за година по дни, задачата е да извлека за всеки месец минималните и максимални наличности и на коя дата са. В някои дни за дадена стока има нулева наличност, което ще рече повтаряща се минимална стойност, възможно е да има и повтаряща се максимална такава. Моля за съвет!

  Kocho:

  Може ли да покажете някаква картинка на таблицата? И също с коя версия на Ексел работите

  Веселина Златева:

  Версията е 2016

 • Какъв е проблема с EXCEL 2016?

  Dimitar Dimitrov:

  Грешката е при функциите AVERAGEIF , COUNTIF.Регионалните настрийки са ОК.Први ми впечатление, че кавичките до буттона ENTER трябва да се натиснат 2 пъти.Имам кавички над числото 4 , които са в червено.Може би те са правилните кавички, но как се активират? Благодаря!

  Kocho:

  според мен разделителят Ви е запетая, а не точка и запетая

  Dimitar Dimitrov:

  Регионалните настройки са с точка и запетая.Поиграх си да ги сменя със запетая и резултата е същия.Струва ми се , че проблема е в бутона за кавички?

  Kocho:

  Ами не знам. Друго, което забелязвам сега е, че формулата е написана неправилно: aveFrageif

  Дарина Иванова:

  Когато се използва помощника (Wizard) се избягват много синтактични грешки. В полето зона - маркираме зоната от клетки, в полето за критерий пишем само >0, кавичките сами се появяват.

 • Защо моите Средни сметки използвайки 2та начина показват различни стойности???

  Mim:

  Здравейте, Защо моите две Средна сметка са различни числа? пурвата формула е =C18/C19 и за месеците формулата е =countif(C12:N12,">0") Za втотата формула използваики средните стоиности =averageif(C12:N12,">0") i sumata се показва с 100лв повече ? Каква е възможната причината за това ?

  Mim:

  Най-накрая успях да открия грешката, която идва когато сам сумирла общата сума за всички месеци . Сумата не обхващаше всичките месеци , а само от Януари до Април. Сега моите средни сметки са еднакви !

 • Защо резултатът излиза различно 

  Маргарита Кошева:

  Здравейте. Последната формула не ми се получи, на месеците след м.май нулата не се изписва, а се изписва едно тиренце. Резултатът ми излезе грешен и не знам дали е от това. 

  Георги Дашов:

  Може да изписва тирета а не нули ако е зададено на клетките да ги отчита като accounting а не като currency.

 • Как мога да го оправя този проблем ?

  Мелиса:

  Здравейте! И аз имам същия проблем винаги когато искам да напиша някаква формула с условие изписва, че има грешка. Погледнах настройките всичко е наред, обаче като изпиша формулата с функцията Fx няма никакъв проблем всичко се получа. Бих искала да разбера къде допускам грешка когато въвеждам с , или ; .

  Kocho:

  На мен ми е трудно да отговоря без да видя някаква картинка. Може би забравяте някоя скоба, или използвате за разделител запетя вместо точка и запетая (или обратното)

  Kocho:

  Според мен проблемът е, че трябва да използвате за разделител запетая вместо точка и запетая.

  Освен това дори и да го направите така - формулата няма да ви работи. В момента тя проверява дали на ред 13 стойностите са по-големи от нула и след това смята средното от съответните стойности в ред 12.

  Мисля, че трябва да използвате ред 12 и в двата случая

  Мелиса:

  Добре благодаря ви за отговора, но пак не се получава хиляди варианти пробвах единствения ми проблем в excel са това когато въвеждам ръчно формула и пиша запетая, двоеточие или други препинателни знаци винаги излиза това съобщение и не мога да разбера защо се получава това и къде ми е грешката.

  Дарина Иванова:

  При ръчно изписване на формули може да се допусне грешка - буква на кирилица, интервали, липсващи скоби (като на снимката) или други. За предпочитане е да се използва помощник. Формулата работи когато двете зони са запълнени. Във Вашия вариант при мен се получава грешка "делене на нула". Разбира се моята таблица е фиктивна, при Вас може да има някакви числа под прозореца от скрийншота.

 • Защо формулата не работи?

  Галина:

  Защо формулата не работи?

  Галина:

  Не мога да разбера къде греша

  Райна:

  Отварящата кавичка трябва да е пред знака > ( ">0") Ако при въвеждането на функцията започнем от бутончето fx, то тогава при въвеждането на аргументите този проблем отпада, а така също и за разделителния символ между аргументите.

  Галина:

  Да, как не го виждах. Много Ви благодаря!

 • МОЖЕ ЛИ 

  Преслав:

  Може ли Прикачен файл със най често ползваните формули