Модифициране на отделните елементи от диаграмата. Заглавие и легенда

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да запазим пропорциите ширина/височина при промяна на големината на диаграмата?
Задържам клавиша shift, докато променям размера на диаграмата
Задържам клавиша alt, докато променям размера на диаграмата
Задържам клавиша tab, докато променям размера на диаграмата

Въпроси и отговори

 • Иван Михайлов Слаев:

  Здравейте, това видео ми изглежда недовършено, дълго е 5мин и 58сек. и някак си спира по средата на обяснението, явно е някаква техническа грешка!

  Иван Цукев:

  Това е дължината на видеото. Урокът се получи прекалено дълъг и го разделих на два урока. Темата продължава в следващия урок. Поради това няма отчетливо направен финал, но нищо не е отрязано.

  Tania:

  Извинете, но не разбрах каква е функцията на задържането на shift-а?

  Росица Певецова:

  Taniq, Като задържиш Shift-а когато искаш да увеличиш диаграмата с придърпване, тя запазва пропорциите си. Иначе можеш да я направиш по плоска или по-висока (тогава визуално пропорциите височина/ ширина са различни)


  Диляна:

  Здравейте, работя с версия 2010 и ми липсват някои функционалности на програмата, показани в урока, като например Add Chart Element. Има ли друг начин да управлявам разположението на елементите в диаграмата?

 • Add Chart Elements

  васил:

  В ЕКСЕЛ 2010 Add Chart Elements къде се намират

  Иван Цукев:

  Провери под раздела Layout, който се появява когато избереш диаграмата

  Богомила Планска:

  @Васил:

  Не съм виждала версия 2010, но допускам, че е организирана като 2007 /която ползвам аз/

  Та в 2007 нещата изглеждат така:

  Chart Tools -> Layout -> Labels: Chart Title, Axis Title, Legend, Data Labels, Data Table.

  Също така има и готови комбинации от избираемите по-горе елементи, поднесени в лейаути:

  Chart Tools -> Design -> Chart Layouts: Layout 1 : Layout 11.

   

  Росица Найденова Кузманова:

  В ВЕРСИЯ 2010 ТРЯБВА да се кликне вътре в диаграмата да се появи ИНСТРУМЕНТИ ЗА ДИАГРАМА.След което кликваме върху ОФОРМЛРНИЕ  и виждаме ОТ ляво  на дясно ЗАГЛАВИЕ,ЛЕГЕНДА....

  Andrey Glushkov:

  Вижда се на картинката. 

  Никола Петров:

  Това ли е, което се пита: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  А ето и това, което предлага Богомила Планска Лек ден и успехи!

 • Как да въведа процент над всеки стълб?

  Лили Маркова:

  Здравейте направих диаграма, на която над всеки стълб са изписани самите стойности. Как да ги превърна в проценти?

  Дарина Иванова:

  Единственият тип диаграма, който предоставя представяне в проценти е кръговата диаграма (Pie), тъй като се счита, че всяка част от кръга е процент от цялото и е възможно да се определи. Когато искаме видът на диаграматаа да е друг и да се изобразят проценти, си правим допълнителна колона, в която определяме всяка стойност какъв процент е от цялото и след това си построяваме диаграма по новите стойности.

  Reni Zhekova:

  Благодаря за този отговор!Беше ми полезен.

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Kocho:

  Става лесно, но чрез Пивот графика. 1. Прави се пивот таблица на таблицата с данните. 2. В нея имената се разполагата по редове (Rows), числата като стойности (Values) 3. Десен клик някъде в колоната със стойностите. Появява се меню в което избираме Value Field Settings 4. След това кликаме на Show value as 5. Там по подразбиране стои No Calculation, но ние избираме % of Grand total 6. По този начин в пивот таблицата вече се виждат не числа, а точно относителните дялове в % 7. Остава само да маркираме пивот таблицата и да си направим графиката със стълбовете, която форматираме на вкус

 • Как да взема името на диаграмата от клетка с текст?

  Илия Карагяуров:

  Здравейте, във файловете с които работя има по няколко диаграми отразяващи различни параметри. Как да взема името на диаграмата от определена клетака с текст, за да разбера към кой параметър се отнася диаграмата ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Илия.

  Може да свържеш заглавието на дадена диаграма с клетка в която има текст по следния начин.

  Случая е следншия имаш няколко диаграми, които си приличат доста, но са създадени от различни данни (снимка 1 позиция 1). Идеята е заглавието на дадената диаграма да е свързано с клетка, която съдържа текст който от своя страна да подсказва кои са използваните данни.

  Снимка_1

  Избирам дадената диаграма (снимка 2 позиция 1), съответно виждам кои са данните, които я изграждат (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  Така както съм селектирал диаграмата (снимка 3 позциия 1), отивам в контекстуалното меню Chart tools (снимка 3 позиция 2), след което отивам на раздела Format (снимка 3 позиция 3), след което в панела Current Selection кликквам на падащото меню (снимка 3 позиция 4 ) и избирам Chart Title (снимка 3 позиция 5).

  Снимка_3

  След като съм избрал Chart Title (снимка 4 позиция 1) отивам в ленатата за формули (снимка 4 позиция 2). Там изписвам = и послед това селектирам клетката, от която искам да взема текстовата ѝ стойност и да я запиша в заглавието на диаграмата (снимка 4 позиция 3).Обърнете внимание че в момента заглавието на диаграмата (синьото каре) е записано Chart title. След като съм записал формулата натискам Enter.

  Снимка_4

  На снимка 5 е резултатът в заглавието на диаграмата стои текст " Данни за диаграма 2 " (снимка 5 позиция 1).

  Снимка_5

  Сменяйки записа в тази клетка, то се сменя и записа в заглавието (снимка 6 позиции 1 и 2 )

  Снимка_6

  Илия Карагяуров:

  Благодаря много за отговора. Точно това търдех като решение.

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е че подхода е проработил за вашия казус!

  Весели празници!

  Николай Петров:

  Здравейте, възможно ли е да се получи следния резултат: в Chart Title да изпишем текст с променлива, в случая искам променливата да е годината. Като краен резултат искам да получа, три аналогични диаграми на първата, но годината автоматично да се сменя според избрания диапазон. За момент процедирам така: встрани изписвам 3 заглавия в три отделни клетки, като разликата е само в годината. В Chart Title изписвам = (на клетката, в която се намира заглавието) и всичко е точно, но аз търся пълна автоматизация на този процес.

  Никола Петров:

  Това може ли да помогне?: Натискаме друг бутон и заглавието се променя: И при натискане на третия бутон: Дано е това, за което питате и да съм помогнал! Лек ден и успехи!