Получаване на входни данни при известен резулат. Goal Seek

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Използване на Goal Seek за решаване на уравнения

  Диляна Арнаудова:

  Използвам тази функция за решаване на уравнения. Вградила съм я в шаблон, който ползвам многократно с различни входни данни. Проблемът ми е че тази функция не се обновява автоматично, а трябва да я правя на ново всеки път. Има ли начин тя автоматично да преизчислява, когато задам новите входни данни?

  Цанко Дилов:

  Под шаблон, доколкото разбирам, Диляна има в пред вид таблица с предварително изчислени резултати. Но това става с функцията PMT, която е уравнението или формулата. С промяна на изходните данни тя естествено се променя автоматично. Gol Seek обаче няма как да се обновява автоматично, защото при зададен предварително известен резултат /в случая от урока това е месечната вноска/ Gol Seek не "знае" какво от изходните данни трябва да се промени: заема, лихвата или броя на месеците. По отделно разбирасе се решават, но всички едновременно променени?! Все едно да решаваме линейно уравнение с три неизвестни. По асоциация с интересния пример в урока за заем, се сетих, че преди около 40 години американците измислиха неутронната бомба. Тя унищожава хората, но сградите остават. След това я "забравиха", защото популяризираха в огромни мащаби още по-опасно оръжие със същия ефект - ИПОТЕКАТА. Срещу заем.

  Христина Машева:

  Може да се направи, но с помощта на макроси

  Росица Найденова Кузманова:

  Има направена неволна грешка в заглавието на урока в думата РЕЗУ ЛАТ.Пропусната е една буква "Т".Мисля,че правилно е резулТат.

  Росица Найденова Кузманова:

  В версия 2010 е със следните стъпки:Данни;Условен анализ за What if Analysie;Tърсене на цел и попълване на желаните ни нови данни в диалоговият прозорец в трите реда за получаване на резултата в обратен ред на стандартните формули.

  Методи Атанасов:

  Имате неволна грешка в изписването на версията 2010 ;)

  Добрин:

  Здравейте, имам таблица с 50 реда. На първи ред въвеждам функцията Goal seek и намирам резултата който ми трябва, но след това не мога да размножа надолу по другите редове. С копи/пейст също не става. От приложения пример - искам да дам на всеки толкова стока, че да му стигне за четири дни. Търсеното число е в колона "Е". Как да размножа функцията? Благодаря...

 • Дарина Иванова:

  Ако правилно разбирам въпроса, задачата има вида: сумата 10000 лв., за 5 години с лихвен процент 3% ще донесе лихва от 1592.74 лв.

  Елена Николаева:

  Благодаря Ви, Дарина Иванова! Виждам, че функцията е FV, но липсват редове 5 и 6. Моля Ви да качите таблицата отново. А за периоди използвали ли сте някаква формула или функция?

  Елена Николаева:

  тоест липсват редове 4 и 5

  Дарина Иванова:

  Мслех, че 4 и 5 не участват във формулата, но сега виждам, че съм я сметнала чрез ред 4. Всъщност съм и леко раздвоена дали всичко е правилно (не съм икономист). Но намерих онлайн калкулатор за подобни пресмятания. Може да опитате с него да пресметнете каквото Ви интересува (за същата задача, се получи разминаване в резултата). Линкът е: https://www.bgwebcredit.com/calculators/calculator-deposit.php
   А таблицата имаше вида на снимката.

  Всички финансов функции са в групата Financial на меню Formula / Insert Function (като втората снимка). 

  Елена Николаева:

  Много полезна информация. Благодаря Ви, Дарина!

  Kocho:

  Формулата е вярна. И калкулаторът от линка работи вярно. Аз предпочитам да си смятам лихвите с обикновена формула като тази (използвам примера на Дарина Иванова):

  Обща сума за плащане =B1*(1+B3)^B2

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Георги Горанов:

  Относно смятането на лихвата по депозит трябва да уточним дали по този депозит ще има движения на салдото ( в общия случай не се допуска теглене без да се развали депозита,но често е допустимо довнасяне на думи без да се нарушава). А формулата, която е дал Kocho e точно за сложна лихва при определен брой лихвени периоди, без да имаме довнасяне на суми. Ако се довнесе сума, обичайно лихва се начислява за новата сума за времето, в което е престояла в банката. За формулата ,която прилага Никола Петров, искам да уточня, че се отнася за изплащането на заем с равни месечни вноски.Една проста сметка на депозирана сума 1 000 000 при годишна лихва 12 %, за срок от 2 годнини показва,че получената лихва, ако не са добавяни суми по депозита ще бъде за първата година 120 000, за втората с натрупване 134 400, или общо 254 500.

  Георги Горанов:

  това се получава при депозит от 10 000, с лихва 3%, за 2 периода от по 1 година, като е включен и данък лихва, който е 8%

  Георги Горанов:

  А това е случая, когато сме довнесли 500 лв на датата 1 юли 2020 (т.е. в средата на периода за по-нагледно) и вече се вижда разликата в крайната сума

  Ivan:

  Ето един полезен калкулатор за изчисление на законна лихва, който може да ползвате също.

 • Как да използваме Goal Seek с други функции

  Соня Димитрова:

  Здравейте! При упражняване на заданието в урока установих, че Goal Seek не работи, ако в клетката на месечната вноска не е изписана фунцията PMT. Това означава ли, че двете трябва да се изпозлват винаги заедно? Има ли други функции, с които може да се комбинира Goal Seek? Благодаря предварително!

  Димитринка Вълкова:

  Няма ограничение за функциите или формулите, които използва Goal Seek. За да работи, задължително условие е за Set Cell да се посочи клетка с формула, в която участва променлива, чиято стойност се променя, т.е. By changing cell. Сигурна съм, че това е обяснено в урока, добре е да го прегледате още веднъж.

  Соня Димитрова:

  Благодаря Ви, г-жо Вълкова!

  Vladimir:

  Добър ден, Искам да Ви благодаря за този урок,защото досега имах винаги проблеми с тази формула и с използването на what if с data table. Може ли да Ви помоля за помощ за ето тази задача, която се опитвам вече oт доста време да я реша.

  Димитринка Вълкова:

  Когато прилагате Data Table (What-if) е важно коректно да се определят променливите за Row Input Cell и Column Input Cell. правилото е много простичко: Row и Column са в единствено число, т.е. да се определи променлива за реда (в него има няколко колони) или/и променлива за колоната (в нея има няколко реда). На картинката се вижда по-ясно:

  а в клетка А6 =А4!

  Vladimir:

  Много Ви благодаря г-жо Вълкова!

 • Димитринка Вълкова:

  GOAL SEEK изследва само една променлива (например, както е във Вашия случай - само осигуровки или само данък общ доход). Когато искате да изследвате две променливи, използвайте (от същото меню) DATA TABLE, а когато са повече от 2, използвайте SCENARIO MANAGER.

  Соня Димитрова:

  Благодаря Ви, г-жо Вълкова, но аз сега се запознавам по-подробно с Ексел и не тези инструменти, за които говорите, не са ми ясни. Можете ли да ми приведете пример за работа с тях?

  Димитринка Вълкова:

  Следвайте уроците на курса. Стъпка по стъпка ще придобивате умения. За да успеете, е важно да има постоянство. Успех!

  A_stefanova:

  Аз ползвам редовно Goal Seek за изчисляване на брутно възнаграждение при търсена нетна заплата и работи безотказно!

 • Защо с инструмента Solver се получават по-точни решения, отколкото с Goal Seek?

  Йордан:

  Първо, бих искал да попитам ако формулата е с такава структура, че за получаването на един резултат са възможни няколко решения, мога ли да изкарам всичките възможни решения някъде или ще виждам само едно от тях? Второ, направило ми е впечатление, че с инструмента Solver се получават по-точни решения, отколкото с Goal Seek, затова бих искал да попитам каква е причината за това.

  Kocho:

  Здравейте, Solver може да реши дадена задача по три различни метода - GRG Nonlinear, Simplex LP и Evolutionary. Всеки от тях ползва различна математическа логика и ако задачата има повече от едно решение, възможно е те да намерят три различни решения. Предполагам е възможно да изкарате всички възможни решения, ако направите достатъчно голям брой итерации със Solver и си играете с ограниченията като изключвате вече постигнатите решения. Нямам представа това как може да се автоматизира и да се подсигури, че са намерени всички възможни решения Ето тук може да видите малко повече за практическата работа със Solver

  По втория въпрос - да правилно сте забелязали, че Solver дава по-точни резултати от Goal Seek. Това е отчасти, защото Solver ползва по-сложна логика и повече параметри. Но също така и заради ограниченията на двата метода. Goal Seek работи максимум 100 итерации или до достигане на прецизност 0.001 (което се случи първо). Това, между другото, може да се промени от File > Options > Formulas (или Office Button > Options > Formulas в Excel 2007) и след това да се променят стойностите в Maximum Iterations и Maximum Change. Не знам обаче как ще работи след това Goal Seek, дали няма да забие. При Solver мисля, че няма ограничение в броя на итерациите, а заложената прецизност на резултата по подразбиране е значително по-малка от Goal Seek - 0.000001

 • Защо Goal Seek като че ли не дава правилен резултат.

  Цветелин Павлов:

  Здравейте, гледам горния пример и при мен сметката не излиза така. Аз ли бъркам или ексел? Смятам по моята логика и според това което фукнцията показва. Изчисляваме месечната лихва като делим годишната (11,40) на 12, като функцията. Получава се 0,95% месечна лихва. Умножаваме това по главницата и се получава сумата за месечна лихва. Умножаваме по 60 месеца и се получава общата лихва за целия период. Събираме със главницата и цялата сума на заема идва близо 59 000лв. Като умножим 822 * 60 се получава около 49 000 за целият заем. Къде е грешката?

  Цветелин Павлов:

  Извинявайте, исках да кажа PMT, не Goal Seek.

  Kocho:

  Грешката Ви идва от там, че смятате лихва за 60 месеца върху първоначалната главница. Реално това ще се случи само за първата вноска. Във втората вноска обаче има по-малко лихва, тъй като остатъчната главница е намаляла. Вноската обаче си остава 822, защото разликата отива за погасяване на главница. И така малко по малко частта на главницата във вноската от 822 нараства за сметка на лихвата. Затова и експертите по лични финанси съветват да погасяваме предсрочно кредитите си. Дори и малки сумии, 1-2 вноски годишно, могат да окажат голям ефект върху общата сума на лихвата, която ще платим

  Цветелин Павлов:

  Благодаря! Едно малко лирическо отклонение - доколкото помня (може и да греша) от една БГ банка така ми сметнаха един кредит с лихва за целия период. Но това за което съм сигурен беше как беше погасителния план, а именно бяхя сметнали отново цялата лихва за заема и с първата вноска отиваше 90% за погасяване на лихва и 10 за главница и всеки месец леко намаление на пропорцията на лихвата така, че ако човек реши да постъпва умно и да плаща допълнително или суми или вноски те покриваха 90% лихвата и само 10% от тях отиваха по главницата и реално нямаше никакъв смисъл да погасяваш предсрочно. Затова следващия път като взема кредит ще смятам сам и най-важното се иска да се види погасителния план и да питате месечната вноска какво разпределение е между лихва и главница. Иначе благодаря за разяснението.

  Kocho:

  Не мога да коментирам казуса с банката. По принцип, ако само внесете някаква сума по разплащателната сметка, това не води автоматично до погасяване на кредита. Трябва да подадате искане за предсрочно погасяване, след като банката се съгласи (което може и да не се случи в зависимост от условията по договора), тогава се намалява главницата и се преизчислява погасителния план, т.е. намалява се вноската или се запазва вноската, но се намалява срокът за плащане.