Защо вместо числа виждам функциите и формулите?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • "Как да направя този трик?

  Стоянка:

  "Как да направя този трик? - Очертаването на клетки с червена линия при показване на определени клетки или функция, или клавишни комбинации, както е отворена таблица на Excel."

  Никола Петров:

  Стоянка, това ли е: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Извинения, трябваше да снимам екрана!

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Стоянка:

  Това което ми предлаате също е интересен вариант, но това за което питах в самите уроци се прилага.

  Стоянка:

  Очертаване/ограждане/ на определена функция или определено поле / с червена линия/

  Никола Петров:

  Стоянка, питате за възможността на ръка чрез курсора да оградим или подчертаем нещо или чрез стрелка да насочим вниманието и след това то изчезва след няколко секунди. Предполагам, че трябва да се натисне бутон и курсора да се използва като писалка. И аз съм се питал как се прави това? И в блога на Аула има такива очертавания с плавни криви, очертаване на области, стрелки като се използват и различни цветове за линиите. Мисля, че е необходима програма, с която това се прави! Съжалявам, че не мога да помогна повече! Лек ден и успехи!

  Стоянка:

  Благодаря за идеята!Ако разберете за програмата, с която се прави, ще се радвам да ме информирате!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоянка.

  Това което е показал по-горе Никола, е посредством нашият онлайн помощник за прикачане на изображения във форумът на Аула.

  Що са касае до програмки, които може да използваш за очертаване и т.н., може да намериш много из интернет.

  Тази която използваме ние във блога на Аула е Snagit, тя е платена.

  Попринцип може да използваш - Snipping tool, която е вградена към windows и съответно е безплатна програма. Тя прави директни screenshot -и и последствие може да я ползваш за обработка - изрязване, очертание, ограждания, посочване със стрелки

  Може да направиш и диреткно screenshot и след това да обработваш картинката в няко друга програма - Paint , може да я поставиш тук във форума да я обработиш и след това да я използваш отново вече обработена. Може да я поставиш и във Photoshop и там да я обработиш.

  Има хиляди възможности само трабва да проблваш и да избереш най-добрия за твоя начин на работа.

  Стоянка:

  Благодаря!

  Теодор Тодоров:

  Аз използвам Zoom It. Работи във фонов режим, безплатна е и има няколко клавишни комбинации. Ctrl+1 увеличава екрана и може да се "мести" в различни посоки, за да се видят подробности. Ctrl+2 активира върху текущия екран червен маркер и свободно можете да подчертавате и обяснявате. И от двете опции се излиза с ESC и все едно нищо не е било. Направих screen-shot за да покажа, но не знам как да го кача.

  Теодор Тодоров:

  Разбрах как става. Ето:

 • Може ли друг начин за връщане на стойността вместо формулата?

  Мануела Янева:

  Здравейте. Когато натисна клавишната комбинация от контрол (Ctrl) и тилда (~) не се случва нищо. Вкъщи съм с офис 2016, а в офиса с 2007 и в двете версии при натискане на комбинацията, показана в урока не се случва нищо. Има ли друг вариант, при който да се визуализират стойностите като цифри, а не като формули/функции?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мануела.

  Освен с клавишната комбинация от Ctrl + ~, може да визуализирате формулите като отидете в раздела Formulas (снимка 1 позиция 1) и след това в раздела Formula Auditing (снимка 1 позиция 2) изберете бутона Show formulas (снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Натискайки бутона Show formulas той става активен и свети (снимка 2 позиция 1), съответно виждате формулите в клетките (снимка 2 позиция 2).

  Снимка_2

  Повторно натискане на бутона, следва изключването му и съответно деактивиране на опцията да се виждат формулите. .

  Мануела Янева:

  Изключително много Благодаря за бързия и подробен отговор

  Стойка Маринова:

  Благодаря за отговора. Чрез бутона Show formulas получавам нагледна информация за формулите в таблицата и това е полезно в работата ми...

  El Nik:

  Ценно бе за мен, благодаря!

  Румяна Велинова:

  Здравейте, а как мога да променя цвета на рамката на клетката, която е активна в ЕКСЕЛ - в момента е толкова тъмна, че в голяма таблица не я забелязвам и се налага да местя маркировката, за да разбера коя клетка точно е маркирана (напр. след "find" - не е ясно коя е намерената клетка)?

  Никола Петров:

  Маркирате клетката, избирате Outside Borders или клавишната комбинация. Натискате Ctrl+1. Отваря се прозореца Format Cells, в който лентата Border е маркирана, а Outline е активна. От Style избирате дебелина на линията, а от Color - цвета. В дясно има правоъгълник с примерен цвят и дебелина на линията. След избора на дебелина и цвят кликате върху линиите на правоъгълника и те се променят, както сте избрали цвета и дебелината. Затваряме с ОК и имаме клетка с рамка в цвят и дебелина на линията по наш избор. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

 • Как мога да променя цвета на рамката на клетката, която е активна в момента?

  Румяна Велинова:

  Здравейте, а как мога да променя цвета на рамката на клетката, която е активна в ЕКСЕЛ - в момента е толкова тъмна, че в голяма таблица не я забелязвам и се налага да местя маркировката, за да разбера коя клетка точно е маркирана (напр. след "find" - не е ясно коя е намерената клетка)?

  Kocho:

  Това точно не го знам. И не знам дали изобщо е възможно. Но като алтернативно решение - може да оцветите клетките в някакъв подходящ фон, на който тази рамка да изпъква - жълт или син например.

  Никола Петров:

  Както сте маркирали клетката, натиснете комбинацията Ctrl и 1, в отворилият се прозорец изберете Border. В новия прозорец имате възможност за избор на цвят и дебелина на линията. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Резултатът - клетка с рамка в цвят по наш избор. Лек ден!