Как може да оцветим клетките по зададено условие?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо се получава грешка в крайния резултат във видеото?

  Христо Владимиров:

  В това видео има няколко смислови и технически грешки. В крайна сметка в червено светнаха и редове, при които неравенството е изпълнено, така и редове, при които неравенството не е изпълнено.

  Освен това при първоначалния опит с формулата светна клетка V46, но водещият не го забеляза и се обърка, като и обяснението му беше грешно.

  Все пак общата идея стана ясна, но с допуснати няколко смислови и технически грешки. Може би е по-добре това видео да се презапише без тези грешки.

  Иван Цукев:

  Абсолютно си прав. Зорко око :) Благодаря за коментара. Наистина "светват" и редове, които не би трябвало да "светват". В случая очевидно трябва да се прегледа таблицата и да се види защо има тези фалшиво позитивни резултати.

  Николай Петров:

  Здравейте, И на мен ми направи впечатление, че нещо не е наред. Би трябвало и за оградените с позиция 1 клетки да се приложи правилото.

 • Как мога да видя определено условие в таблица.

  Svetoslav Kabakchiev:

  Здравейте,

  В примерът който е даден в урока как мога да видя определено условие зададено в таблицата. Например: Получавам по мейл таблицата дадена в урока ,отварям файла и определени редове светят в червено. Как мога да видя зададеното условие при което тези редове светят в червено. Едно от нещата за което се сещам е "Ctrl+~",виждаме всички формули във всички клетки но така ще се наложи да се проверят всички клетки където има формули. Въпросът ми е ако имаме голяма таблица с много формули как най лесно и бързо да видя условието редовете да светят в червено.

  Поздрави

  Дарина Иванова:

  В отворения прозорец първата колона показва правилото на което отговаря условното форматиране:

 • Как да оцветим ред по зададено условие?

  Цветелин Павлов:

  Ако имаме една нормална таблица с имена на редове и колони и данни, как да оцветим ред (или колона) в който има в някоя клетка от реда определена стойност? Например, ако на един ред има клетка с число да кажем 4, нека целият ред (или колона) се оцвети. И така за цялата таблица. Опитах с conditional formatting но не успях да получа желаният резултат. 

  Kocho:

  Селектирате областта с клетките и след това: 1. Conditional Formatting ==> New Rule

  1. Избира се Use a formula to determine which cells to format

  2. Въвежда се формула от сорта $A2=4. Тука е важно да се използват правилно доларите за референциите

  3. Задавате си формата, който желаете и ОК

  По-подробни обяснения с картинки: тук

  Цветелин Павлов:

  Не се получи. При така зададената формула ексел ще търси само в колона А, а аз искам да търси във всички редове и във всички колони. Пробвах и формула без референции за да търси уж из цялата таблица, но не се получи.

  Цветелин Павлов:

  Отново опитах. За цялата таблица не се получи, когато се използва формулата $A1=4 и се посочи цялата таблица ексел маркира всеки ред на който в колона А има 4. Ако няма друг начин тогава тази формула ще трява да я приложа във всяка колона и ще се получи, но въпросът ми беше може ли с една формула за цялата таблица.

  Kocho:

  Аз се обърках, честно казано. Не искахте ли точно това: "ако на един ред има клетка с число да кажем 4, нека целият ред (или колона) се оцвети."

  Какво по-точно трябва да се получи?

  Джемиле:

  Добави си една помощна колона, която да търси зададения критерий и според това дали го има или не на реда/колоната приложи това, което е казал по-горе колегата:

  Kocho:

  Какъв е смисълът от тази помощна колона?

  Цветелин Павлов:

  Така вече стана, благодаря.

  Райна:

  https://aula.bg/uroci-uslovno-formatirane-za-celiia-red-ot-danni

 • Може ли, 

  Люси:

  Може ли, след като вече имаш зададен критерй(формулата която направи на първия ред) просто да раздърпаш формулата надолу?

  Kocho:

  Пробвайте. току-виж се получило